Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 20:47, 16 sty 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Basiu, bardzo lubię jej liście. Nie są jednolite, w większości bordowo-śliwkowe, ale część ma domieszkę ciemnej zieleni. Zobacz zdjęcia z maja i końca października

Jeżeli chodzi o odmianę, to podejrzewam, Syrenę.

Dziękuję może się skuszę i gdzieś jeszcze wcisnę Bardzo ładna jest, liście też ma ładne i owoce do tego, same plusy
Zacisze Alicji 20:43, 16 sty 2023

Do góry
Anda napisał(a)

O, ciekawa jestem co planujesz

Ewa! W tym miejscu miałam przez wiele lat mini lasek sosnowo-świerkowy, wszystkie drzewka co roku były cięte.
Niestety z czasem sosny zaczęły łysieć, część wycięliśmy, świerki podcięliśmy. Teraz myślę poprowadzić środkiem ścieżkę,
a po jej obu stronach posadzić roślinki, myślałam o paprociach, epimedium, kalamincie, tiarellach, jakaś trawa,
może hakonka, przebiśniegi, golterie, żurawki, bodziszki, hosty?
Muszę też ograniczyć różę (pnąca, jakaś chyba dzika z małymi białymi kwiatami zebranymi w kwiatostany), która tam rozpanoszyła się niemiłosiernie i wędruje po drzewach, a na dodatek rozsiewa się po całym ogrodzie i mam ją w różnych miejscach. Może ją rozpoznajesz, co za róża?

Ogród Botaniczny Christiansberg (Niemcy) 20:18, 16 sty 2023

Do góry
Jest to ogród prywatny należący do dwóch panów: Waltera Kapron i Manfreda Genseburg, znajduje się w niewielkiej wsi Luckow niedaleko polsko - niemieckiej granicy na wysokości Szczecina, około godziny jazdy samochodem od przejścia granicznego w Kołbaskowie. Dowiedziałam się o nim z programu "Maja w Ogrodzie" (odc. 24 z 2022 roku). Ogród spory (30 000 m kw.), w znacznej części dojrzały (początki w 1982 r.). Właściciele są pasjonatami ogrodnictwa, można ich spotkać w kasie przy zakupie biletów. Ogród jest dostępny do zwiedzania przez cały tydzień, bilet dla dorosłych kosztuje 7 euro, dla dzieci 2 euro. Na miejscu można kupić sadzonki roślin (wybór niewielki), ozdoby ogrodowe, coś zjeść i napić się kawy lub herbaty.

Więcej można poczytać tutaj (jest również tekst w języku polskim) https://www.botanischer-garten-christiansberg.de/home.html

W starszej części dominują dorosłe drzewa iglaste i liściaste, jest sporo cienia, bylin i krzewów lubiących cień.

Zieleń, drewno i antracyt 19:18, 16 sty 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Czy u Was też dzisiaj wiosna?......

Przepiękny :⁠-⁠D
Chcę posadzić u siebie na tle świerków trzy oczary. Myślę o Diane ale oglądając twojego znów zaczynam się zastanawiać czy o tej porze roku żółty albo ogniście pomarańczowy nie byłby lepszym wyborem. Czy Diane będzie widoczny i tak efektowny jak ten twój, szczególnie z daleka, patrząc przez okno na przykład.
Zieleń, drewno i antracyt 18:32, 16 sty 2023

Do góry
Basiu, bardzo lubię jej liście. Nie są jednolite, w większości bordowo-śliwkowe, ale część ma domieszkę ciemnej zieleni. Zobacz zdjęcia z maja i końca października

Jeżeli chodzi o odmianę, to podejrzewam, Syrenę.
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:32, 16 sty 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Zapachniało wiosną

Miłej soboty życzę wszystkim!

Mus zapolować na hiacynty
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:10, 16 sty 2023

Do góry
Rosną już sobie pięknotki na rabacie
Będę okrywać w razie mrozu.
Gałązki z choinki będą jak znalazł

Zimowa pogoda na horyzoncie i dobrze ,przystopują roślinki
Kompozycje z trawami w roli głównej 18:08, 16 sty 2023

Do góry

Przez jeden sezon (2019) miskantom towarzyszyły piękne dzwonki Sarastro. Już nie towarzyszą, gdyż posmakowały ślimakom.
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 15:49, 16 sty 2023

Do góry
Jedna rabata sesleriowa wstępnie ogarnięta

Jak już temperatury pozwolą trzeba odmalować betonowy krąg i kule. Chyba będą antracytowe jak altana.
Przed ciurkadełkiem mam trawnik poryty przez krety. Czyżby domyśliły się, że będę go zzdzierać i postanowiły mi pomóc? .
Zieleń, drewno i antracyt 15:41, 16 sty 2023

Do góry
Bardzo fajnie prezentują się puchate rozety dziewanny (pokazała się po 2 latach od wysiewu) i mój jedyny wilczomlecz. To jego pierwsza i mam nadzieję nie ostatnia zima. Zieleni się również to, co nie powinno - powojniki i róże. Te drugie zaczęły już w bardziej zacisznych miejscach pokazywać młode listki, a od jutra zapowiadają śnieg...

Zieleń, drewno i antracyt 15:36, 16 sty 2023

Do góry
Czy u Was też dzisiaj wiosna?
Zrobiłam dłuższy obchód, kwitnie to i owo. Bardzo się cieszę z leszczyny, pięknie kwitnie na różowo i orzechy ma smaczne Oczar to wiadomo - gwiazdorzy. Widać go też na drugim zdjęciu w tle.
Nie potrafię zrobić kalinie ładnego zdjęcia, nie widać jej uroku i ilości kwiatów.
Bawarka 14:50, 16 sty 2023

Do góry
Kasiek napisał(a)
Mam nadzieje ze ten 2023 bedzie dla naszych ogrodow laskawy.Zycze wszystkim pieknych, zdrowych ogrodow i pachnacych kwiatow.

U mnie juz wiosna w przeszpiegach. Zdjecia robione 2 stycznia.

Kasiu, bardzo wiosennie już u Ciebie, chociaż u nas też, taka dziwna pogoda, nie wiem czy to dobrze czy źle.
W tym roku życzę zdrowia, pokoju i spokoju oraz realizacji wszelkich przedsięwzięć ogrodowych i nie tylko.
Ogród prawie wymarzony … 13:41, 16 sty 2023

Do góry
Dziewczyny wszystkim Wam dziękuje za słowa uznania dla moich rabat no i rzecz jasna ogrodu .
Będzie jeszcze gęściej - poszerzona została brzozowa - dojdzie drugi rzad hortek i mam nadzieje , że przyjma się w tejże rabacie trzcinniki, które dostałam od Mirki ❤️

To nie koniec Grabowa tez będzie gęściejsze bowiem dopiero w tym sezonie drugi rzad hort i stipy pokaże na co je stać Mam nadzieje że odbiją jezowki , które w zeszłym roku wpier … mi ślimuny i że przyjmą się róże MW bo tez doszły w grabową.

W podziękowaniu dla Was ❤️

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:28, 16 sty 2023

Do góry
Jakby wiosna…
Piwonie…

Pąki liści na różach…

Poziomki…

Pissardi…

O cebulowych nie wspominam, bo wiadomo, ze wyłażą na potęgę…
Ogród prawie wymarzony … 12:09, 16 sty 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Teraz lato
Lipiec sierpień

Justynko, przepiękne wspominkowe zdjęcia, kolorowe tulipany, bogata jesień, ale najbardziej mi się już tęskni do tych bujnych zieloności. Masz wspaniały ogród. Pozdrawiam.
A zwierzaki - słodziaki.
Glina i zielsko 09:57, 16 sty 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Gnija mi ze 4 szt rozchodników. Jest na to rada?

Lidka, dziękuję, że podzieliłaś się tą obserwacją - dzięki niej poleciałam szubko usunąć liście z moich "kapustek" .
Wzgórze chaosu 09:43, 16 sty 2023

Do góry
Iwonka napisał(a)

I w zimie Iwonka ogród jest idealnie wypielęgnowany.
Ja cały czas dążę do ideału.
Ogród ciągłych zmian. 09:20, 16 sty 2023

Do góry
Szymka napisał(a)
Idąc dalej.
W 2019 roku poza dokupowaniem roślin i wpychaniem ich w puste miejsca głównie zajmowałam się domkiem.

Witaj Kasiu,

Wpadłam się przywitać bo wpadł mi w oko Twój ogród na piasku. Zaczęłam czytać od początku i jestem pod wrażeniem wykonanych prac i efektu jaki uzyskałaś. Pięknie Ci wszystko rośnie.

A domek jest poprostu cudny. Podziwiam i zazdroszczę talentu.
Ogród z zegarem 01:33, 16 sty 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Historia jednego widoku ….

2018/2019

2021

Marzec

Październik

2022

Luty

Maj

Lipiec

Październik

Listopad (śnieg spadł w nocy, już się topi )

Aga, niesamowite ile pracy wykonałaś. Jestem pełna podziwu dla Twojej pracy, entuzjazmu, zapału, niezłomności i konsekwencji. Pięknie Graululuję! (i witaj po przerwie, trochę mnie nie było)
Zieleń, drewno i antracyt 00:28, 16 sty 2023

Do góry
Zuza, piękny zakątek stworzyłaś Kawał dobrej roboty i ile pracy. Tak sielsko i błogo u Ciebie - kolorowo, kwiatowo, pachnąco. Wiejska powala, zestawienie kolorów i bogactwo roślin...wow, cienista też urokliwa. Warzywka. no cóż...zazdraszczam. I jeszcze hamak w tym wszystkim Brawo! Gratuluję
A pamiętasz jak było na początku...oto jedno z Twoich pierwszych zdjęć.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies