Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Magleska 22:51, 27 cze 2023

Pięknie masz

ja też irysom ścinam liście
antracyt 23:12, 27 cze 2023

Roocika napisał(a)

Musiałam jeszcze raz zacytować - gorąca, letnia aura bije z tych zdjęć
anabuko1 12:55, 28 cze 2023

Roocika napisał(a)
Rabata pstrokata od tyłu- tu czekam na hortensje wims red, zapowiadają się ładnie w tym sezonie. [img si
Piękne liliowce.
Hortensje już tuż , tuż i będziemy mieli coraz piękniej z nimi w ogrodzie
Gruszka_na_w... 13:34, 28 cze 2023

Liliowce podświetlone słońcem wyglądają bosko.

Tawuły japońskie nie bez powodu są chętnie wykorzystywane w tzw. zieleni miejskiej. Zniosą wszystko. U siebie też je lubię: za wczesny start, kwitnienie i pożytek dla owadów oraz jesienne przebarwienia. Swoje przycinam na początku lipca. Często kwitną jeszcze raz.

Irysom bródkowym ścinam liście tylko do połowy. Trochę traktuję je jak rośliny cebulowe i tę połówkę liści zostawiam dla odżywienia kłącza. Nie wiem, czy całkowite wycięcie liści i swego rodzaju wymuszenie produkcji nowych, nie wpłynie na zasobność energetyczną kłącza.

Wyobrażam sobie jak Cię ucieszył ten dłuższy deszcz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joann 13:39, 28 cze 2023

Liliowce przepięknie wyglądają w słońcu! Bardzo gęsto masz już na rabatach Asiu, tlok się zrobil też czekam na hortensje, już tuż, tuz
Urszulla 17:57, 28 cze 2023

Tego trzcinnika co masz muszę zapamiętać i upolować
ryska 19:37, 28 cze 2023

Hej przychodzę z rewizytą
Ciekawie masz ukształtowany teren. I skarpa i fajna ścieżka, suche oczko i rzeczka. Bujne rośliny, duża kolekcja piwonii...Piękny ogród.
Co prawda do zdjęć oczka się nie dokopałam ale po deszczach napełniło się?
ajka 22:42, 28 cze 2023

Bardzo lubię te pomarańczowe liliowce, w okolicy jest ich dużo, zawsze się nimi zachwycam i w sumie nie wiem dlaczego ich u siebie nie mam. Ciężko mi wkoponowac ten pomarańcz. Mam ten sam problem z kuklikami pomarańczowymi, chcę je i jednocześnie wciąż się waham gdzie je posadzić. Moje żółte liliowce citrine też zaczynają kwitnąć, ale słabo i zastanawiam się, czy nie mają zbyt cienistego stanowiska. Ty też je masz prawda? Dobrze pamiętam?

Wims Red u mnie wygląda podobnie.
Roocika 08:26, 29 cze 2023

JoannA napisał(a)

Piękna jest ta rabata, a trzcinniki fajnie falują na wietrze.
Dzisiaj to chyba wszyscy zadowoleni bo trochę popadało. Trochę za mało tego deszczu po takiej suszy ale ja się cieszę z każdej kropli
Hortensje masz już takie zaawansowane? To pewnie zależy od odmiany.

Dokładnie Asiu, każda kropla cieszy, na prawdę u nas niewiele padało od maja, a jak już to takie bardzo słabe opady, nawet przez korę nie przechodziło.

Te hortensje są wczesne, zaczynają zwykle już w lipcu. W tym roku to chyba jeszcze szybciej.

JoannA napisał(a)

Tu jest pięknie

Dziękuję

Joku napisał(a)
Asiu piękne klimatyczne zakątki się u ciebie potworzyły. U mnie po 11 latach i dużym zagęszczeniu roślin na rabatach nie mam prawie wcale chwastów. Myślę że u ciebie też z czasem będzie mniej pielenia.

Też mam taką ndzieję Jolu, że będzie mniej. Trochę mnie załamuje skrzyp, wszędzie wychodzi, robi okropny bałagan i wygląda wszystko niechlujnie. Nie wiem czy da się go pozbyć. Chyba musiałabym kartonować wszystko a i tak znajdzie miejsce, żeby się przebić... ehh Już trzecie popołudnie walczę z nim na bramowej a jeszcze z irgi muszę powyrywać.

Basieksp napisał(a)

Te wysokie liliowce są jednak ładne piękne masz te zakątkiw zeszłym roku nawtykałam je w różne miejsca, kwitną, ale czekam aż się bardziej rozrosną a irysów nigdy nie przycinałam, zawsze myślałam, że to może ograniczać ich kwitnienie, ale nie wiem?

Nie lubię zwykle wycinać bylin do zera, bo nie umiem znieść wtedy ich widoku, a tutaj prawie nie widać Już Hania dalej napisała, że może to osłabić kłącza, zobaczymy za rok Najwyżej w przyszłym roku wytnę połowę liści.
Pod koniec ubiegłego sezonu niewycięte liście tych irysów bardzo szpeciły.
Roocika 08:35, 29 cze 2023

TAR napisał(a)
Obejrzalam sobie poczatki i teraz. Masz dziewczyno napakowane przepieknie w tym ogrodzie :0 Bardzo duzy progres

Dzięki Tarciu, progres jest ale do brzegu daleko Działka ma 2500 m2 w rzucie z góry, w tym skarpa górna chyba z 500 m2 do obsadzenia. Dolny ogród będzie miał bez skarp około 900 m2 a jest zagospodarowane ok połowy. No jeszcze sporo przed nami Cieszę się wiec z tego co zrobiliśmy

Gosialuk napisał(a)
Asia wyraźnie się zagęściło. Robi się busz.
Ja irysom liście wycinam, bo u mnie o tej porze i tak mają jakieś rdzawe plamy, a tak może ograniczy się roznoszenie choroby. Nie zauważyłam, żeby to się na kwitnieniu odbijało.
Przywrotniki masz ogromne,
Wiązówkom u mnie sarny notorycznie objadają pąki kwiatowe, więc zdobią tylko liśćmi.
I jak dziewczyny piszą - fajnie ten trzcinnik falujący na wietrze wygląda.

Gosia, fajnie, że inni też ścinają
Przywrotniki są ogromne, chociaż i tak mniejsze niż jak rosły na frontowej Bardzo mi się sieją, znajduję je w różnych dziwnych miejscach

A sarny to głodomory... ciekawe co te wiązówki mają, że takie smaczne