Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Co z tym ogródeczkiem począć 20:50, 04 sty 2015

Do góry
Jeszcze moje pierwsze cebulowe na Kopciuszkowej

Ogród do kwadratu 20:50, 04 sty 2015

Do góry
Aktualnie u nas urywa głowę... zadymka na całego

Podwórkowa rehabilitacja 20:47, 04 sty 2015

Do góry
Odbyłam pieszą wyprawę zimową do lasu w celu podpatrywania bobrów. Ależ dzieci miały radochę, porównywalną do kuligu z moich dziecięcych lat
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:42, 04 sty 2015

Do góry
Lipiec

Ulubiony miesiąc wita kwitnieniem ulubionych kwiatów. Lilie i liliowce grają w tym miesiącu pierwsze skrzypce, nie są jakoś specjalnie widoczne w ogrodzie, ale ja wiem gdzie spacerować i codziennie zachwycać się nowymi kwiatami

Podwórkowa rehabilitacja 20:38, 04 sty 2015

Do góry

Julia ozdobiła swoje ręcznie robione drzewko owockami z gumeczek taka wizja 12 latki

A to moje dzieło. Zastanawiam się czy to da się przechować do następnego roku czy lepiej przerobić na karmnik lub miotły hi hi
Co z tym ogródeczkiem począć 20:37, 04 sty 2015

Do góry
Jeszcze raz moje róże

Podwórkowa rehabilitacja 20:32, 04 sty 2015

Do góry
Trochę jeszcze wspomnień z cyklu Polak potrafi
Co z tym ogródeczkiem począć 20:31, 04 sty 2015

Do góry
To jeszcze powstało ,ale tylko tak przejściowo
To moje zadanie na ten rok ,całkowita przemiana tej rabaty

Jedną trzmielinkę pożegnałam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:25, 04 sty 2015

Do góry
Hitem tego miesiąca była dla mnie wizyta w ogrodzie Ani Małej Mi... tutaj brak mi słów, aby podziękować i się nachwalić, wiem tylko, że chcę zobaczyć ten ogród ponownie w tym roku. Nie wiecie jak trudno wybrać jedno zdjęcie z tego ogrodu

No i dzięki Ani miałem możliwość poznani Danusi no i Ania w ciągłym biegu

W kolejnym międzyczasie skończyliśmy z tatą robić zadaszenie takiego niby tarasu w drugiej części ogrodu. Stowrzył się przyjemny zakątek w szczególności w upalne dni jest tam przyjemnie

Pod konie miesiąca rozwaliłem kawałek ułożonej na początku maja kostki, aby ją przerobić i zastąpić fragment trawnika żwirkiem. To rozwiązanie bardzo się sprawdziło i przy okazji o wiele ładniej te zakątek wygląda
Ogród w świecie idealnym 20:23, 04 sty 2015

Do góry
guadalahara napisał(a)
Kiedy w 2011 roku zdecydowaliśmy się na zakup domu w stanie surowym wiedzieliśmy, że ogród to nie jest trawa i kilka iglaków... Zdawaliśmy sobie sprawę, że tak musimy gospodarować budżetem, żeby wystarczyło na wykończenie domu, kostkę, ogrodzenie i że ma nam jeszcze zostać kilka tysięcy na ogród. Dlatego też gdy dom został już kupiony i prace ruszyły z kopyta, spokojnie usiedliśmy nad planem działki i zaczęliśmy komponować nasz przyszły ogród. Wytyczyliśmy linie rabat, zaplanowaliśmy rośliny, a w pobliskich szkółkach zrobiliśmy rekonesans, żeby mieć pojęcie z jakimi kosztami musimy się liczyć. Po zakończeniu budowy prace w ogrodzie ruszyły z kopyta.
Żartowałam!

A ja już pomyślałam- Kurczę, ale szczęściara.
Ale umiesz Agnieszko stopniować napięcie. Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:18, 04 sty 2015

Do góry
Czerwiec

Rabata miedzy domem, a garażami dostawała sukcesywnie nowe roślinki i coraz bardziej mi się podobała jednak jedna rzecz drażniła...

... sklaniak jednak został całkowicie rozebrany, aby po paru dniach...

...powstać jak feniks z popiołów z dosadzonymi trawkami i hortensjami.

W między czasie rozłożyłem ogrodowego potwora... jednak mimo, że strasznie przytłacza (zajmuje 1/3 szerokości działki) sprawdza się znakomicie w upały.

Bylinówka z resztek zaczęła się jak dla mnie coraz łądniej prezentować

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:18, 04 sty 2015

Do góry
Hosty po paru latach zczęły ładnie przyrastać i w tym roku liczę na efektowne hostowisko, chociaż mały przemarsz wojsk w tych okolicach będzi

NIekwestionowanym wydarzeniem tego miesiąca było moje pierwsze ogrodoiskowe spotkanie w ogrodzie Bogdzi... pamiętam ten stres

Jaki ja jestem wdzięczny Bożence, że mogłem zobaczyć na własne oczy jeden z najpiękniejszych ogrodów na forum, nie żebym tu coś sugerował, ale z chęcią posiedziałbym jeszcze w tym pięknym otoczeniu No i poznałem już w rzeczywistości sporą grupę forumowiczów

W ogrodzie dosadzane były kolejne rośliny, a to co posadzone ładnie się rozrastało

No i jeszcze warzywnik w końcu jakoś wyglądał, mimo to planuje go udoskonalić, ale to raczej w 2016. Nie zależy mi jakoś specjalnie na nim.

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:12, 04 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jak tylko zobaczyłam bombkę u Gabrysi to od razu pomyślałam ze całkiem jak Twój Muminek, nie miałam jednak odpowiedniego zdjecia , teraz nie ma wątpliwosci. Fajny przegląd całoroczny zrobiłas.
Co z tym ogródeczkiem począć 20:12, 04 sty 2015

Do góry
Róże na murze tez się bujnęły
Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 20:06, 04 sty 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Cudne ujęcie i życzenia od Ciebie, oby spełniły się Tobie i nam wszystkim.
Zaglądam systematycznie, ale po cichutku. Pozdrawiam.

Ostatnio i mnie tutaj mniej z powodu świątecznych zawirowań...wszystko jednak wraca do normy a więc będzie mi miło gdy i Ty od czasu do czasu dasz znak, że zaglądasz
Życzenia na pewno się spełnią...zaczyna się Nowe a więc idziemy z nadzieją, siłą do przodu.

Buziaki
W Gąszczu u Tess 20:04, 04 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Moje rodki są w doskonałym stanie, choć przesadzane były bardzo późno, w listopadzie. Widoczne między nimi hortensje ogrodowe prawdobodobnie wiosną będą szukać nowego domu.

To białe wokół cisów to nie śnieg, a agrowłoknina. Opatuliłam, bo były bardzo późno sadzone, nie zdążyły się ukorzenić.

Carexy evergold są w doskonałej kondycji, jakby to był środek lata, a nie styczeń.

Beczka na wodę zmieniła mniejsce i dostała nowy kubraczek

Wygląda wszystko jakby była jesieńpozdrówka
Co z tym ogródeczkiem począć 20:01, 04 sty 2015

Do góry
Różanka tez piękna ,tu jeszcze przed poszerzeniem
Ale zdaje mi się że jeden bukszpan kaput

W Gąszczu u Tess 19:53, 04 sty 2015

Do góry
Trawki masz boskie wszelakie wszystko sie super rozrosło i ta zielen moja ulubiona

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:51, 04 sty 2015

Do góry
Maj

Majówka minęła pod hasłem wielka akcja podczas nieobecności reszty domowników. Nie pamiętam żebym kiedykolwiek się tyle napracował, a miałem zaledwie 3 dni na ułożenie kostki na nowo, zerwanie dużej ilości darni. Wykopanie z 25 roślin, posadzenie trzy razy tyle i na dodatek bez żądnego pomysłu, ale efekt mnie do dzisiaj zadowala jak na rabate, która powstała bez żadnego wkładu finansowego tylko z roślin, które miałem.
Pod koniec majówki już było widać efekty prac.

W majówke wyczyściłem również małą bylinową rabate, która został zjedzona w większości przez nornice. Wszystko wykopane, przekopane i sadzenie tego co zebrałem z innych rabat i tego co zostało. W sumie to dzisiaj powinienem podziękować nornicy, ale więcej już nie zapraszam

Pod koniec miesiąca już było widać jakieś efekty zmian
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:41, 04 sty 2015

Do góry
Kwiecień

Przyszłą pora na kolejną rabate. Skalniak miał zniknąć, ale był mocno broniony, więc został, ale jego losy też były różne

Po kilku dniach, przesadzeniu jałowców, różaneczników, dosadzeniu kul bukszpanowych, powiększeniu rabaty było powoli widać efekty.

Pod koniec miesiąca rozkręciłem się jeszcze bardziej. Na buksikowej pojawiły się pierwsze wypełniacze.

Zaczęło się wychodzenie ponad plany na 2014 rok i zdecydowałem się całkowicie przerobić rabate (również okropną) w drugiej części ogrodu. Niepotrzebne rośliny z innych abat mnożyły się w szybkim tępie i musiałem, a raczej chciałem je gdzieś posadzić. Kolejne powiększanie i przekłądanie obrzeżą.

Skalniak zawsze na przełomia kwietnia i maja zaczyna nabierać najładniejszych kolorów, chociaż na przerobionej rabacie wyglądał jak... no każdy sobie dopowie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies