Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:13, 03 lis 2014

Do góry
Jurajski Ogród 20:11, 03 lis 2014

Do góry
listopadowy Jurajski

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:09, 03 lis 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Uwielbiam ogród spowity mgłą - wygląda tak... hmmm - niewymuszenie i lekko

Ale oczy z orbit mi wyszły i zakręciły okrąg na widok Twoich osteospermum - jakim cudem tak wyglądają o tej porze roku? Chyba, że to chryzantemy są?

Stokrotka czuje się świetnie

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:06, 03 lis 2014

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Dziękuję za biżuterię, przepiękna
Mój 4 arowy azyl... 20:03, 03 lis 2014

Do góry
Pięć godzin na działce! Było ciepło, ale wiało okrutnie! Liście z okolicznych lip i brzóz zaścieliły mi niemal całą działkę, a tak fajnie już miałam.

Dzisiaj pozbyłam się wszystkich gałęzi po przycinkach, liści orzecha włoskiego i wszelkich badyli, które na kompost się nie nadawały. W tej czynności wiaterek był pomocny. A po wszystkim aż mi ulżyło!

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:02, 03 lis 2014

Do góry
yolka napisał(a)
Aleś poszalała z cebulowymi, masz co robić. Już nie mogę się doczekac wiosny w Twoim ogrodzie

Mam marzenie.......zdążyć posadzić...całe szczęśnie, że aura pogodowa sprzyja

Pola bitwy cebulowej

trawnik najbardziej ucierpiał
Co z tym ogródeczkiem począć 19:52, 03 lis 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
No i żebyście nie zapomniały jak Kopciuszkowa wygląda , to dzisiaj wygląda tak

Pięknie Limka z rozchodnikiem wygląda .
Myślę że na drugi rok rozchodnik będzie bardziej okazały to będzie jeszcze ładniej

Cudne miejsce Ewciu i pamiętam jego początki. Aż nieprawdopodobna zmiana jak szybko wszystko wyrosło u mnie hortki po ostatnich przymrozkach całkowicie zbrązowiały
A to zdjęcie Kasi z Wrocławia rzeczywiście jak u Ciebie na początku....to Ci dopiero zbieg okoliczności aż się wierzyć nie chce
Ogród prawie romantyczny 19:49, 03 lis 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Lubię te czerwone owocki róż ale ostatnio staram się je obcinac bo strasznie dużo dzikich sadzonek mi się pojawiło, wysiewaja się niestety.Ten tydzień ma byc pogodny to jeszcze pogoda sie nacieszymy i troszke w ogródku mozna bedzie popracowac, choc mam też sporo innych planów na najbliższe dni. Pozdrówka.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:46, 03 lis 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Agatko, doczytałam, że znasz się nie tylko na klonach, ale także na magnoliach. Mam małą susan, chorowała mi całe lato i mimo kilku oprysków nie poradziłam sobie z chorobą grzybową. To prawdopodobnie mączniak. Nie zawiązała pąków kwiatowych, więc w przyszłym roku nie będzie kwitła. Jak sądzisz, spróbować teraz jeszcze kolejny oprysk, czy lepiej poczekać, aż liście spadną i wiosną spryskać w tygodniowych odstępach całą roślinkę i ziemię wokół niej. Chciałabym, aby w przyszłym sezonie doszła do siebie. martwię się też, by paskudztwo, które ją dopadło, nie rozlazło się na cały ogród

Agnieszko, jeśli Ci chorowała, to liście spal, na opryski o tej porze roku trochę za późno, ale w taką pogodę kiedy mamy słońce i temperaturę w ciągu dnia 18 stopni na plusie, to można spróbować. Dziwę się, że miała mączniaka, magnolia susan rośnie mi chyba najzdrowiej ze wszystkich, ja staram się prowadzić ogród bez chemii, ale całkowicie się nie da. Najskuteczniejsze są wczesnowiosenne opryski, ja stosuję miedzian i promanal na cały ogród, ale co tygodniowe opryski, to za dużo i za często, rośliny się osłabiają, ja stosuję jak zdążę kurację konieczną 2 razy do roku.
Życzę twojej magnolce jak najlepiej, a może ona ma za mokro, albo za ciężko w korzonkach... i wieszsz...... one lubią słoneczko

U mnie po ostatnich dniach w słońcu znowu niespodzianka

O....! 19:44, 03 lis 2014

Do góry
Mira, mało ? pewnie mało, ale u mnie naprawdę obecnie nie ma zbyt wiele barw, poszukałam trochę i jakoś znalazłam
tak, dobrze pamiętasz, proszę o kawałek agapanta na wiosnę - zrobimy jakiś 'handel wymienny'
trzmieliny mam, nawet kilka odmian, ale jakoś ich nie eksponuję...

jeszcze odszukane obrazki z kolorami...

i widoczek na bok piwniczki, z przodu fotki trochę kształtowany dąb
Połowa działki - czyli mam powoli dość 19:41, 03 lis 2014

Do góry

Slę jesienne pozdrówka

Zestawienie kolorystyczne bardzo orginalne i pasujące do siebie
Moja działka na Dębowym Lesie 19:40, 03 lis 2014

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Marzą mi się takie obrazy u mnie na ścianie, już wiem gdzie bym je powiesiła.
Pszczelarnia 19:37, 03 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jeszcze kilkanaście dni temu pieliłam kostkę. Nie umiem posługiwać się kilerem i randapem. Zawsze ląduje na trawie i jest problem, ogromny problem.

A to był niedzielny poranek, więc i praca delikatna lajtowa, wyszłam tylko po buraczki.

Nie no szalona jesteś,rozumiem,że kontuzja kolana i przyklęknąć nie można ale jak można wytrzymać choćby jedną minutę w takiej pozycji ????!!!!! no jak ????
hehehe ja już bym się nie podniosła wcale
Przyjazny ogród 19:36, 03 lis 2014

Do góry
I zakończę czuprynami powojnika tanguckiego.

Pomysł na ogród 19:36, 03 lis 2014

Do góry
dalszy ciąg wariacji - papierowych wariacji -
tutaj w roli głównej rododendrony
coś tam szczepionego na pniu
wrzosy ...

Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 19:33, 03 lis 2014

Do góry
Szkiełkiem i okiem czyli wariacji kilka pt. rudości i brązy.
Zawsze uwielbiałam to ciepłe zestawienie kolorystyczne...jesienią odgrywają one pierwsze skrzypce w ogrodowym salonie, właśnie na nie zawsze czekam.
Promienie słońca o tej porze i one wydają się być idealnym duetem <3

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:32, 03 lis 2014

Do góry
07_Rene napisał(a)
Ale u Ciebie tajemniczy ogród Nawet taka szarówka nie szkodzi wizerunkowi ogrodu. Widzę, że miskant gigenteus naprawdę olbrzymi Pozdrawiam

Gigant jest naprawdę gigantyczny

i nawet mi zakwitł
Przyjazny ogród 19:29, 03 lis 2014

Do góry
Molinia jesienią, w lecie bardzo trudno ją fotosić, w zasadzie zdjęcia z tego okresu nie nadają się do pokazania. Odmiany nie pamiętam.
I siewki lnu Linum austriacum, nasiona kiełkują bez problemu. Wiosną rozsadzę je do ogrodu.

Ogrodowe przygody 19:26, 03 lis 2014

Do góry
Właśnie szykuję zdjęcia do fotoalbumu 2014
już niedługo będę miała co oglądać i co nieco przemyśleć co do obsadzeń w przyszłym roku
na pewno posadzę więcej werbeny i spróbuję posiać stipę

Ogródek Iwony 19:25, 03 lis 2014

Do góry
Witaj Toszka, dobrze , że jesteś.
Te tuje rosną od południowej strony, posadzone jakieś 15 lat temu, jako małe kulki kopane z pola, bez nazwy. Wtedy się nie znałam na gatunkach. W 2004 roku wyglądały tak (widać je przy płocie):

A tu zaraz po posadzeniu:
Niektóre miały pokrój kulisty, niektóre rosły w górę, były przycinane do równej wysokości, aby te niższe miały szansę dorównać pozostałym. W tym roku zrobiły się o wiele brzydsze, mimo, że w tym roku ich nie cięłam. Wspomniałam M, aby może wymienić je na szmaragdy, ale zgody nie dostałam, może w przyszłym roku się zgodzi, aby je wymienić. Podsypałam je nawozem do iglaków wiosną, ale mogły mieć za mało wody, bo susza była niesamowita, a ziemia pod tujami, to piaski.
W zeszłym roku wyglądały tak:

Myślę, że brakuje im światła od strony drogi, planuję wymienić płot drewniany na siatkę, aby rośliny były lepiej doświetlone.
W maju wszystko wyglądało chyba dobrze:

Na początku września zaczęły brązowieć, zresztą nie tylko te. Także dużą tuję trzeba było oskubać z brązowych gałązek (widać ją na zdjęciu)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies