Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Klon palmowy - Acer palmatum

Klon palmowy - Acer palmatum

Piotr_ 22:10, 01 lut 2015

I to moje okazy mam ich ok 10szt w ogrodzie
Dawid 12:26, 03 lut 2015

Ładne sztuki Piort - można wiedziec ile lat rosną juz na tych stanowiskach - kiedy były posadzone?
Piotr_ 13:19, 03 lut 2015

Rosną cztery lata
Dawid 22:30, 06 lut 2015

Piotr_ napisał(a)
Rosną cztery lata

No to już najgorsze mają za sobą. Mi wypadł z grupy dissectum czerwony po dwóch latach, i shindeshojo leci, na razie obciłem połowe - zobaczymy co bedzie. - Oba jedna diagnoza - werticilioza.
magdaw 14:58, 26 lut 2015

FrancoPolo napisał(a)
Witam.Ewo odpowiadam na Twoje pytanie.Jest to podstawowy klon japoński na którym szkółkarze szczepią różne inne odmiany klonów.Mam go w swojej kolekcji i powiem tak,warto go mieć bo za niewielkie pięniądze można go kupić.Cudownie wybarwia sie wiosną jak startuje na czerwono.Latem zielony i jako pierwszy już na poczatku września zaczyna się przebarwiać na niesamowitą intensywną czerwień,czego nie osiągają o wiele droższe gatunki.Można go formować,wówczas się zagęszcza i wygląda pięknie.Polecam bo warto go mieć w ogrodzie.Można go zobaczyc u mnie w ostatnim poście.Pozdrawiam.

Franku odpowiadasz Ewie o tych klonach ale ten link który ona pokazuje już się nie otwiera możesz mnie pokierować do zdjęć twoich klonów. I jeszcze pytanie gdzie je kupiłeś ja jestem poczatkującym ogrodnikiem i nie mam jeszcze swoich miejsc pewnych na ogrodowe zakupy a jestem z Orzesza- pozdrawiam.
magdaw 15:00, 26 lut 2015

Piotr_ napisał(a)
I to moje okazy mam ich ok 10szt w ogrodzie

Piotrze jaka to odmiana i jakie duże je sadziłeś?
jasanka 10:37, 13 kwi 2015

Zakupiłam mały klonik palmowy atropurpureum i niepokoją mnie jego zwinięte liście.

Wszystkie sadzonki w centrum tak wyglądały więc uznałam, że to normalne, ale teraz nie jestem pewna. Czy to normalne? jesli tak, czy ulegnie zmianie? kiedy? Jeśli to objaw jakiejś choroby, braku składnika, to proszę o podpowiedź co powinnam zrobić.

Toszka 15:03, 13 kwi 2015

Wszystkie teraz zakupione klony są z uprawy szklarniowej gdzie jest stabilna wilgotność i takaż "cieplarniana" temperatura. Taki klon powinien być uprzednio przed wysadzeniem w ogrodzie zahartowany poprzez wystawianie na dzień, a chowanie na noc. Te listki tak zareagowały na szok termiczny, jaki odczuły po wystawieniu na ogród i na jeszcze niestabilne całodobowe temperatury.
jasanka 16:02, 13 kwi 2015

Toszka, i co teraz? One takie już zostaną?
Piotr_ 20:50, 14 kwi 2015

magdaw - Sadziłem je jako małe sadzonki te szczepione na pniu biały ok 50cm szerokie korony i rzadkie