Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

U Justyny 09:51, 24 maj 2011

Do góry
Naturalne odcienie zieleni - cudo

Tawuły pięknie się prezentują o każdej porze roku, a teraz szczególnie ...
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 19:58, 22 maj 2011

Do góry
Wydaje mi się,że można wzdłuż ogrodzenia posadzić szczepione na pniu klony zwyczajne Globosum i posdadzić go żywopłotem z tawuły japońskiej Goldmound ??? Przełamie się wtedy intensywny czerwony kolor ogrodzenia, a żółty kolor tawuły doda kontraściku ???
Na początku jest chaos 22:35, 20 maj 2011

Do góry
Sylwia super. Podoba mi się chyba bardziej II wersja ( bo tak już rośnie dereń . Reasumując:
- mam nie mieszać ( przeplatać ) traw z hortensją.
- dodać niebieskie przed tawuły - tylko pewno na pniu? - podoba mi się pomysł, sama też kombinowałam z tym niebieskim tyle że myślałam o niebieskich hostach
Powiem szczerze ze nie spotkałam się z jodłą balsamiczną - musiałam dopiero wygooglować
Masz ją może lub znasz?
Na początku jest chaos 22:17, 20 maj 2011

Do góry
Pomysł Sylwia z berberysem przed tawułami bardzo mi się podoba, żurawki tez by obleciały ale już taką kompozycję mam zrobioną przy wejściu.
W sumie te tawuły to bardzo szczęścia mi nie dają ale rosły na całej długości między szmaragdem i mojego M serce by bolało gdybym się ich pozbyła ot tak One są tylko ładne na wiosnę, jak mają świeże przyrosty. Teraz je przekopałam i zagęściłam tworząc 2 łuki.Wyglądają póki co OK ale zobaczymy co dalej, tym bardziej, że zakwitną mi różem a tego koloru się wystrzegam
Ogród Sylwii od początku :) 18:41, 20 maj 2011

Do góry
Dzięki Sylwia - Poczciwa Kobieto.. Szybka jesteś. Dzięki!
Lukam właśnie . No widzisz, na ile sposobów można te rośliny poukładać.

Podoba mi się, zapomniałam tylko podać info, że dereń juz rośnie po obu str śliwy i łuk z tawuły też zrobiłam . Myślisz ze powinnam derenia przesadzić? W sumie runianka mi się tez podoba pod drzewem. Mam pytanie jeszcze czy 2 miskanty mogę rozdzielić i dać jeden w lewo, w hortensje?
Lawenda fajnie z trzmieliną kolorystycznie, ale pewno już powtórzenia z niej przed tawułami to by była przesada?
U Justyny 17:25, 20 maj 2011

Do góry
No piękne masz te tawuły, wymieszane, ale fajnie ze sobą współgrają
Zielony Punkt - ogród Finki 23:54, 18 maj 2011

Do góry
Sople są na ostróżkach, a to dlatego, że w nocy mąż włączył zraszacze na szkółce, żeby złamać temperaturę. I takie cudo wyszło, nie tylko na nich, np. na trawach. Wszystkie rośliny na których chodziły zraszacze świetnie przetrwały 4 dni przymrozków nocnych: kolejno -7, -5, -5 i -3, natomiast tam gdzie nie laliśmy rośliny oberwały: wszystkie młode przyrosty na świerkach (dużych, małych, szczepionych itp.), choinach, oberwały krzewuszki i derenie, buki, dęby, klony jesionolistne, funkie, rodgersje i żółtolistne tawuły. wszystkie zielone tuje wróciły do zimowych barw i do tej pory nie chcą się odbarwić
Złota tawuła 22:26, 18 maj 2011

Do góry
tawułę można sadzonkować oż do sierpnia -nawet września .tylko jak ci przesłać - to padnie bez wody w ziemi to przecież nie ma korzenia . a o jaka odmianę chodzi ?
- goldflame - dorasta do ok. 60 cm wys. i 60 szer.
-golden princes-jest jeszcze niższa- ok. 30 cm.

aha- tawuły się nie dzieli ,chyba że chodzi wam o tawułkę ,a to już co innego. tylko kolor skojarzyłam z tawułą . te rozmnaża się tylko przez sadzonkowanie lub okład poziomy
Skrawek przed domem 08:57, 18 maj 2011

Do góry
Witajcie, od niedawna śledzę Ogrodowisko i w końcu zebrałam się i zarejestrowałam. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przebudową małego fragmentu przed domem i chciałabym sie podzielić z wami moimi pomysłami a także prosić o cenne porady. Zalezy mi zeby uatrakcyjnić miejsce przed domem. Brakuje tam jakiejś kocepcji i ciekawego pomysłu. Przeglądając forum znalazłam parę inspiracji. Ten fragmencik jest niewielki ponieważ mi 12 m długości i około 3,5 m szerokości. o ulicy ogranicza nas stary żywopłot z tawuły jak podejrzewam. Nie chciałabym go usuwać bo jednak dobrze spełnia swoją funkcję, zastanawiałam się tylko na radykalnym zwęzeniu go bo juz jest dość szeroki. Tylko czy to bedzie ładnie wyglądało bo w srodku jest łysy, czy tawuły szybko odbijają? żeby lepiej zobrazowac wam to przedstawiam zdjęcia:
Ogród u stóp klasztoru 19:50, 15 maj 2011

Do góry
podoba mi się pomysł z berberysami. są tam jeszcze żółte berberysy do wymiany na tawuły, i one mimo że po zimie ucierpiały to bardzo ładnie odbiły . mam nawet pomysł na niski berberys.nie trzeba by było tak często ciąć
Brak pomysłu na skarpę 14:12, 15 maj 2011

Do góry
przemeblowałam trochę ( skarpę już drugi raz). i brak mi pomysłu co dać na półki skalne . dołem wg. poradnika Danusi posadziłam tawuły goldmund.a na półki mam w zasadzie tylko dwa pomysły

-jałowiec płożący golden carpet
-irga płożąca

te pomysły przyszły mi do głowy ze wzgl. na duże ilości zalegającego w zimie tam śniegu.

CO WY BYŚCIE ZAPROPONOWALI

Na początku jest chaos 12:57, 15 maj 2011

Do góry
Trochę zmian i u mnie się pojawiło . Mam nadzieję, że na lepsze
Przycięłam tuje na żywopłot i całkiem fajnie się zrobiło. Nie ukrywam, że męczyłam się z tym cięciem okropnie. Nie wiem czy zostawić góry na płasko czy uformować delikatne czubki?
Teraz czeka mnie dosadzanie wzdłuż żywopłotu.

Przesadziłam tez żurawki przed tawuły. Na środku tego łuku planuję wsadzić modrzewia szczepionego z przepisami w dół. No i oczywiście miejsce żurawek zajęły petunie. Zostaną do jesieni a potem wymyślę czym je zastapić . Może wrzosiec?

Ogród u stóp klasztoru 21:01, 14 maj 2011

Do góry
tak brunery mają prawie identyczne kwiaty jak niezapominajki.

mam wam do pokazania moją skarpę po przemeblowaniu wg. poradnika Danusi . jednak nie bardzo wiem co posadzić w górnej części. dołem dałam same tawuły. gold flame. czyli plamy żółtego, to wszystko miedzy jałowcami. ale jest jeszcze miejsce nad pólkami z kamienia.i jakoś mam za dużo pomysłów. postanowiłam na razie się wstrzymać i poradzić się was . miedzy jałowcami kolumnowymi dosadziłam cisy ,żeby zrobić ciąg żywopłotu. na te półki wymyśliłam jałowiec płożący golden carpet albo irgę te najniższą. tam w zimie zalegają tony śniegu i muszę rośliny do tego stanu dopasować .

Na początku jest chaos 22:13, 11 maj 2011

Do góry
Yyyyyyyy sorki, zamiast tawuły ma być krzewuszka. Choć tawuła też zła by nie była.
Tawuły i co jeszcze? 22:42, 09 maj 2011

Do góry
Tawuły wyżej wymienione nie wymagają corocznego cięcia, czasem mogą rosnąć bez cięcia. Takie zaniedbane krzewy odmładzamy radykalnie ściając nisko nad ziemią.

Natomiast normalne prowadzone krzewy prześwietlamy co drugi rok. Wiosną skracamy zbyt długie pędy, a po przekwitnięciu usuwamy jedynie pędy rachityczne, słabe.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 18:33, 09 maj 2011

Do góry
Na tej wysepce można posadzić jakieś ładne nieduże drzewo liściaste kwitnące lub nie, do tego krzewy cięte w kule (bukszpany, tawuły japońskie itp) kilka sztuk i np. kolorowe żurawki plamami po kilkanaście sztuk.

Albo iglaste różne formy i kolory. Żółte, niebieskie, zielone.
Tawuły i co jeszcze? 11:12, 09 maj 2011

Do góry
Danusiu,
ta tawuła szara (znalazłam) jest wyższa: Spiraea x cinerea 'Grefsheim' (tawuła szara). Tawuła Spiraea x vanhouttei kwitnie u mnie później (góry), czyli na początku czerwca i jest jednak zdecydowanie niższa. Kiedy tniemy tawuły kwitnące w czerwcu (wiosną czy w sierpniu?). Tawuły są rewelacyjne - nie chorują i nie marzną. Trzeba im tylko image zmienić - za często kojarzą się nam z zaniedbanymi osiedlowymi, miejskimi skwerami.
Tawuły i co jeszcze? 23:28, 08 maj 2011

Do góry
Kolejny kawałek ugoru przekształciłam w rabatę. To jest skraj skarpy, w dole znajduje się strumień. Rosną 2 brzozy z dawnych czasów, dosadziłam do nich różne tawuły i berberysy w kolorze czerwonym. Czy można taką rabatę jeszcze czymś uzupełnić? Co pasuje do tawuł? Stanowisko jest słoneczne, lekko suche (ale tawuły dają sobie radę). Może nie trzeba nic dosadzać tylko poczekać aż krzewy się pięknie rozkrzewią? Jak nazywa się ta największa tawuła, która zakwita jako 2 w kolejności? I jest wysokim krzewem? Zamierzam ją jeszcze dosadzić na tył tawułowej rabaty, żeby zasłonić się od sąsiadów po drugiej stronie strumienia. Przez moment pomyślałam o trawach takich lekko wyższych, co rosną w kępach. Potem już widziałam bukszpany (chyba wszyscy zaczęliśmy dzięki Ogrodowisu doceniać bukszpany). Patrzę oglądam i nie wiem. Doradźcie. Dodam, że ogród jest wiejsko-naturalny, bez nadmiaru gatunków. Ewa
Na początku jest chaos 23:43, 05 maj 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Linka,a co masz nasadzone pod tujami? można to samo dać pod te kule albo spróbuj z żurawkami - przekonasz się sama

Pod tujami mam tawuły i one tez mi spędzają sen z powiek. Nie mogą raczej zostać na całej długości jeśli chcę zrobić różne nasadzenia, muszę część wykopać. Znaczną część.

No w sumie Kasiu może by i pod szmaragdy je dał, ale boję się że będą za duże, bo to trochę chwastowaty krzew i rośnie mocno.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:40, 03 maj 2011

Do góry
a w domku są wszystkie donice

To tylko ich mniejsza część bo jeszcze skrzynki, kanny, donice z nasionami i oraz te z balkonu
A żeby nie było aż tak smutno to wkleję zdjęcie tawuły japońskiej

I ściętego tulipanka, bo żal by mi go było jakby był zmrożony
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies