Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Po prostu ogród...

Po prostu ogród...

shrekol 20:24, 23 paź 2011

sylllwia napisał(a)

Bałagan z listków pod orzechem

Jesienne uroki i żebyśmy się nie nudzili jesienią w ogrodzie robotę mamy
an_tre 20:34, 23 paź 2011

shrekol napisał(a)

Bałagan z listków pod orzechem

Jesienne uroki i żebyśmy się nie nudzili jesienią w ogrodzie robotę mamy

Bo szczególnie jesienią wskazany ruch na świeżym powietrzu trzeba się hartować przed zimą, a żeby nie było nudno grabić opadłe liście to są przepięknie wybarwione i cieszą oczy zamiast irytować, że trzeba je sprzątać Jak byłam dzieckiem to grabienie liści było powiązane z zabawą w chowanego, uciechy mieliśmy co nie miara
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
ewaglen 20:12, 24 paź 2011

Piękne te tawuły Gold Flame. Czy w okresie wiosennym i letnim ładnie wyglądają? Warto je sadzić?
Bogdzia 21:15, 24 paź 2011

sylllwia napisał(a)

Bogdzia, dziękuję za odwiedziny. Moje rododendrowy nie dorównują Twoim.

Już są piękne i duże. Teraz będą z roku na rok rosły jak na drożdżach. Sama zobaczysz jak szybko wypełnią całą przestrzeń.Pozdrawiam.
sylllwia 21:27, 24 paź 2011

Ewa - wczesną wiosną tawuły 'Gold Flame' są fajne rudawe

potem robią się żóltawo-zielone

latem mają drobne, niepozorne, różowe kwiatuszki
a jesienią super przebarwiają się na czerwono

Wszystkie zdjęcia są z tego roku i teraz fajnie widać jak przez jeden sezon podrosły.
Nigdy ich jeszcze nie przycinałam, ale na wiosnę chyba będzie trzeba je przyciąć na kulki.
Wieloszka 21:36, 24 paź 2011

Mam u siebie tawuły gold flame i gold moud - obie piękne, ale gold moud szybciej rozwijają listki wiosną i są jej pięknym zwiastunem. Poza tym łatwiej je uformować w zwartą kulkę. Gold flame są wg mnie trochę bardziej "nieporządne" Poczytałam, że trzeba je wiosną mocno ciąć - więc przycięłam w kulki i rzeczywiście, bardzo się zagęściły. A ich największym atutem - jak dla mnie - jest bezproblemowość. Rosną u mnie na glinie, gdzie raz jest nadmiar wody, raz niedobór i dają sobie radę, na nic nie chorują i niewielkim wysiłkiem można je ładnie uformować
Pozdrawiam,
sylllwia 21:46, 24 paź 2011

Kiedy je przycinałaś Agnieszko w marcu zanim listki wypuści? Jak listki puszcza to szkoda ich ciachać, bo ciekawy kolorek mają. A rzeczywiście roślina bezproblemowa z ciekawie przebarwającymi sie listkami.
sylllwia 21:52, 24 paź 2011

Tutaj mam naprzemiennie posadzone tawuły 'Gold flame' i 'Gldmound', ale jeszcze malutki

Gardenarium 21:52, 24 paź 2011

Nawet ciachanie w trakcie sozonu może być, szybko pokryją się nowymi listkami, a najlepiej podlać florovietm w płynie.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 22:27, 24 paź 2011

Ja swoją tnę w kuleczkę - ale polubiłem ją bardzo już wcześniej.