Jeśli chcesz mieć kulkę z derenia tnij wiosną bardzo nisko, prawie przy ziemi, jak wypuści znowu tnij i tak w kółko.
Nie wolno dopuścić do długich przyrostów. To trochę trudny krzew na kulkę, bo ma tendencje do puszczania prostych pędów.
Lepszy jest berberys.
Kasiu, jeśli mogę doradzić. Derenie w kulkach nie wyglądają. Ich naturalny pokrój jest odwróconym trójkątem, szeroki - bardzo musisz mieć z nich kulki? Również pęcherznica cięta w kulki nie wygląda, bo ona (jakby Ci to wytłumaczyć) ma takie proste badylowate gałęzie i nie wypuszcza na końcówkach tak jak tawuły. Oczywiście, że wszystko można ciąć ale to jest bardzo duży nakład pracy/starań. Oczywiście, że te krzewy trzeba jakoś ciąć.
Wcale to nie muszą być kulki. Dałyście mi dziewczyny do myślenia. A jak się teraz dokładnie przyjrzała, moim dereniom to masz rację Ewo, że wyglądają jak odwrócone trójkąty. To są trzy krzewy rosnące obok siebie. Stanowią przerywnik między posadzonymi pod płotem szmaragdami. Pomyślę nad tym. Dzięki za rady.
Te mocne krzewy, co to nie dają się prowadzić w kulki, to co jakiś czas trzeba całkiem do dołu ściąć, odmłodzić, wtedy wydadzą nowe drobniejsze pędy i całą zabawę można rozpocząć od początku.
Neska, właśnie u Gosiaka przeczytałam, że dziecioczki chorujątrzymaj się, będzie dobrze-wiem, jak to boli jak maluszki choremyslami i duchem jestem z Toba a dzieciaczki uściskajbędzie dobrze