Ambrowiec? Podobny do klonika ale większy. Jarzębina odmianowa? Jak iglaki to może brzoza odmianowa z białym pniem? Może jarząb szwedzki? Grab kolumnowy albo buk (ziemia im będzie odpowiadać) - ale nie na skarpie ..... .
Jeśli jałowce to odmiany o żółtych igłach np. Gold Star, Old Gold i inne np. Holger.
Ja unikam jak ognia jałowców w ogóle, ale te jeszcze lubię. Kiepsko wyglądają sine - niebieskie.
Nadaje się też trzmielina i tawuły japońskie cięte w kulę, a także berberysy.
Wyobraź sobie kolorowe pola z kulek żółtych, czerwonych i pomarańczowych, poprzeplatane żółtymi jałowcami. Nawet pasują jakieś kolumnowe grupami po 3 lub 5 szt.
To od Kasi
Natomiast odnośnie warzywnika, a dlaczego nie miałby być ozdobny?
Jestem nawet za kulami.
Nie było mnie kilka dni ( choroba) a tutaj tyle postów Inspiracje widziałam już dawno Pomysł z bukszpanowym obrzeżem poddała mi znajoma M. i chyba mi się podoba Tam będą warzywka a bukszpanowa obwódka będzie nawiązywała do innych bukszpanów, które zapewne pojawią się w ogrodzie Zestawienie u Kasi jest super Bardzo podobają mi się tawuły japońskie i berberysy. Muszę narysować plan nasadzeń i pokazać
Kosodrzewina jak najbardziej, mam już dwie przy wrzosowisku i jakoś sobie rośnie nawet na skarpie Lawenda, 10 krzaków rośnie pod skarpą, pięknie kwitła w tym roku i tak się zastanawiam czy nie dosadzić jeszcze trochę na wiosnę i wyciągnąć rabatę w stronę domu. Na skarpie boję się, że nie będzie rosła, nawet jak przekopię glinę.
Witaj Za dużo nie ma do pokazywania bo zaczęliśmy dopiero wiosną. Cały czas trwają prace wykończeniowe domku więc fundusze ograniczone, do tego dwójka dzieci. Kubuś ma teraz 3 latka, Natalka rok. Latem nie było lekko... Oczywiście że pokażę co udało się nam zrobić tylko muszę znaleźć dłuższą chwilkę. Najlepiej jak dzieciaki pójdą spać bo przy nich ciężko się skupić.
Pozdrawiam