Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Przedogródek Agniechy973 23:52, 25 sty 2012

Do góry
zmierz powierzchnię tych pasów. tak do końca nie wiem czy dobre miary zakładam.
Potem te powierzchnię dzielisz przez kwadrat odległości między roślinami i masz.
Przykład 10 m2 dzielę przez 0.16 ( 0.4mx0.4) i mam wynik ile sztuk roślin na 10 m2 w odległości co 40 cm mi wyjdzie. Zrób jeszcze odstęp między pasami -mierząc powierzchnię zwęź je o np 10 cm
Irgę co 1 metr- troszkę za rzadko.Lepiej co 80 cm. a nawet powinno być gęściej Cisy i berberys
Green Carpet co ok.90cm. Tawuły co 70 cm posadź ( też to nie jest książkowe) Przez pierwsze sezony przy takich odległościach będzie zabawa z pieleniem
Nie wiem czy powinnaś liczyć na noc- sporo Ci wyjdzie. W razie czego może zwęzić całość trochę?
Ogród u stóp klasztoru 21:04, 25 sty 2012

Do góry
Szczerze to by mi tam tawuły pasowały, trochę red barona i może trochę żurawek jasnozielonych lub citronelli?

I jakieś wyższe drzewo za kosodrzewiną, ale nie ekspansywne - może klon carnival - rozjaśniłby i u góry.
Ogród u stóp klasztoru 20:57, 25 sty 2012

Do góry
to przed tymi kosodrzewinami muszę coś dać kolorowego , bo zieleń sama jest nudna. no sama nie wiem .-może tawuły albo czerwone berberysy niskie

Przedogródek Agniechy973 20:52, 25 sty 2012

Do góry
akurat jeszcze siedzę przy projekcie, odpowiem więc szybko.
1. No tak, ale wszystko sypie. Możesz zamienić miejscami berberys z cisem, albo dać i tu i tam cis, ale z niego tez się jednak sypie. Mozna tu jeszcze się zastanowić
2.tak
3. tak, pachysandra jest znacznie jaśniejsza
4.wszystko pasuje. Wybierz co wolisz, albo co w szkółce ładniejsze. Z tego co pamiętam tawuły szybciej rosną, choć z drugiej strony czerwień berberysa jest super
5. do słońca też, jak najbardziej
Przedogródek Agniechy973 20:39, 25 sty 2012

Do góry
Myślałam, myślałam i...
1. Boję się berberysów od strony żwirku i na żwirku. Taka ilość listków na pewno zaśmieci
2. Oprócz rzeki z kamyków resztę roślin podsypuję korą, dobrze myślę?
3. Czy kolor bluszczu będzie różnił się odcieniem od pachysandry (jeśli nie posadzę trzmieliny)?
4. Który kolor berberysu/ tawuły będzie lepiej komponował się z ciemną zielenią cisa: purpurowy (berberys Autopur. Nana) - to propozycja Pszczelarnii, żółty (tawuła Golden Princess) czy żółto-pomarańczowy (tawuła Walbuma)? Tawuły są przez chwilę różowe. Ile kwitną?
5. Cis Repandens - piszą, że do cienia, w tej części już jest słońce. Poradzi sobie?
Na razie tyle pytań.
Ogród w Tarnowie 15:43, 25 sty 2012

Do góry
Małgosiu,bardzo dziękuje,za odwiedziny i że się podoba mój ogród.
Ja swoje tawuły obcinam 3 razy w sezonie a Tobie radzę wiosną i po przekwitnięciu, wtedy się zagęszczą i wypełnią. Pozdrawiam
Przedogródek Agniechy973 12:34, 25 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Łobuziary sobie zabawę zrobiły i sztuczne napięcie generują.
To zwykłe rysunki, nic wymyślnego, żadne cuda.

A ja już pozadaję pytanie. Cis 'Repandens' i tawuła japońska: może zamiast tawuły dać już gatunkowo to samo: berberys tyle tylko, że bordowy? No będą berberysy obok siebie (zielony i bordowy)? Co myślicie?
Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 19:00, 24 sty 2012

Do góry

Delikatne barwy floksów szydlastych i tawuły białej, w czerwcu i lipcu ustąpią miejsca barwom ognistym, czerwonych lilii, róż i weigeli.

Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 18:55, 24 sty 2012

Do góry
Witam wiosennie!

A kto dotrwa do końca w "spacerze" po moim ogrodzie, może się jeszcze dowie, jak ogród powstał, ile ma lat, i ile jest tu roślin...

Pierwszym zwiastunem wiosny jest przebiśnieg, potem krokus...

Jest zima 2012 roku, ale jak przymknę oczy i pomyślę o wiośnie, to widzę ją właśnie tak.
Tawuła biała wczesna, niebiesko i różowo od floksów szydlastych, żagwinów, biało i różowo od skalnic.

Moje ulubione wiosenne floksy szydlaste.

Białe tawuły to też moje ulubione. Pod nimi skalnice.

Ta tawuła ma już doborowe towarzystwo niebieskiej wisterii a potem pnących róż Dune i Violette Perfume.

I wiosenny mak w "moherku".

Przedogródek Agniechy973 11:30, 24 sty 2012

Do góry
Witajcie, jestem. Przepraszam za długie milczenie, ale nie udało mi się wyrwać do Was niestety. Może szkoda że wcześniej nie dodałam do rysunku gatunków, ale i na pomysł układu i na nasadzenia trzeba poświęcić trochę czasu, którego ostatnio mam nie dużo.
Oczywiście Ewa G. opisała to o czym myślałam- te nasadzenia w pasach powinny być nie wysokie, o dość podobnej wysokości, tak żeby siebie nie zasłaniały, bo powinno być widać rysunek z dołu. można wybrać gatunki niskie lub średnio niskie
Moim zdaniem bardzo ważne jest też to że rabata jest wielkaaa, więc trzeba dobrać gatunki tak, żeby Aga była w stanie ją założyć bez kredytu na co najmniej 10 lat.

Posłużę się numeracja Agi, będzie łatwiej

1. bluszcz- może być, choć jak się rozrośnie będzie trzeba go mocno przycinać żeby nie wyłaził poza przeznaczoną przestrzeń przestrzeń. Można jeszcze tu dać właśnie funkię . Patriot którą chcesz podsadzić hortensje przy ławce ładnie by się zgrywała tu z tą na górze. Albo Carex Ice Dance skoro go masz.
2. Pachysandra? Trzmielina może być, ale jeśli jest tam ostra skarpa, to trzmielina może 'uciekać' w górę, czyli tak sie brzydko rozrastać. Pewnie Danusia czy Ewa wiedzą, czy strzyżenie w takim wypadku jest metodą na to, ja nie próbowałam więc nie wiem. Jak trzmielina, to funkie zielone,.

Dalej zaznaczyłaś Aga suchą rzekę. Chyba za szeroka- skoro 1 cm na planie to 4 m, , to 1 taki pasek to ok 2 metrów. Proponuję pasek górny zaznaczony jako rzeka podzielić na pół wzdłuż paska ( na szambie też- wtedy tu wyjdzie takie fajne półkole przypięte do podjazdu) . W tej połówce wyżej posadzić trzeba coś co da radę na suchym szambie także- rozchodnik okazały?Wiosną będą ładne okragłe kulki z niego, a potem długi łan baldachów. Albo kostrzewa owcza- zimozielone, o ciemniej zieleni kępki trawy. Bardzo szybko się rozmnaża, więc możesz jej sobie wyhodować całą masę. Albo lawenda( bo tam już jest słonce, prawda?)
Potem sucha rzeka, w niej poza żwirem płaskie kamienie- czyli ona będzie w połówce pierwszego zaznaczonego jako sucha rzeka paska i może zabierz jeszcze z 1/3 szerokości z drugiego zaznaczonego.

Dalej szeroki pas tawuły japońskiej- Little Pincess, Czy Golden Princess' , Walbuma, lub berberys Atropurpurea Nana, także na szambo gdzie ( ile tam jest ziemi na tym szambie?) Jak jest cienko, to na samym szambie tutaj trzeba tez wysypać żwirem, a tawuł/,berberys posadzić na jego brzegach, grupkami i wokół też wysypać żwirem. Po prostu zrobić tu żwirowy pas z wyspami z roślina rysunek brzegu zaznaczyć znów kostrzewą owczą
3. Berberys ;Green Capret'/irga 'Coral Beauty' czy 'Ursynów'
4. Cis Repandens
Cis z tawułą można zamienić miejscami
Co do propozycji Sylli- z jednej strony fajna, ładnie przy wjeździe, z drugiej, warto żeby rysunek fal był czytelny. Chyba jednak nie sadziłabym tam drzew.

Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 21:01, 23 sty 2012

Do góry
Pęchcerznice dają się prowadzić w kulę, ale dośc silnie rosną. Jak chcecie te dwa kolory ale nie tak silne, to dajcie berberysy i tawuły japońskie.
Ogródkowe perypetie:) 10:07, 23 sty 2012

Do góry
A ja mam brak weny.. przepraszam Magnolię i Ewę, wstawię szkic jak uda mi się go narysować Ewa skarpa ma z 1 m szerokości. Problem z obsadzeniem jedynie, aczkolwiek zgodzę się z Sylwią, że chcę mieć na niej berberysy, tawuły, kosodrzewinę itd Weno wróć...
Ogrodnik mimo woli 14:26, 22 sty 2012

Do góry
To moje wnioski dotyczące mojego ogrodu z pobytu na Ogrodowisku:
1) musi być jakeiś ciurkadełko z mężem nawet już wstępnie wybraliśmy miejsce, ale znów ogród do demolki..
2) wiem już co zrobię z moim jałowcem co sie rozrasta w tempie ekspresowym od frontu (jego jeszcze nie pokazywałam)
3) kanciki do zrobienia koniecznie
4) tawuły, które rosną za duże w trakcie sezonu i szpecą rabatkę, cieniują wszystko wokoło.... będę przycinać jak u Rysia..
5) wzrosła lista chciejstw...to już chyba muszę zaliczyć do negatywów
6) mam kilka miniaturowych bukszpanów, które wygladają jak wyrzut sumienia.... miałam wyrzucić..zostawię i będę ciąć....
7) ustaliłam nazwy kilku moich roślinek
8) cenne wskaówki co do uprawy roślin...niektóre wiem, że zastosuję już od wiosny...min. Żurawki, różaneczniki
9) nie jestem osamotniona w moim "zbieractwie" i dążeniu do zrobienia ogrodu botanicznego, ale to bardziej dotyczy mnie niż ogrodu..
10) w każdym ogrodzie można zrobić jeszcze piękniej i jeszcze lepiej.....

To tyle, co zdążyłam przeczytać na forum.......
Przedogródek Agniechy973 15:03, 21 sty 2012

Do góry
Aga może np. Morning Lighty dać... wprowadzą trochę "niebieskości"... nie wiem czy nie bedą za wysokie... Nie za gęsto sadzone. W rzece dałabym ładne, spore kamienie jako ozdobe. Może gdzie nie gdzie jakąś roślinę... może jałowce jakieś.... Zaczęłabym od nasadzeń koło domu, wysypała rzekę żwirem i postawiła kamienie i zobaczyła czy dawac do niej coś czy nie. A może bliżej ogrodzenia dać tawuły ciete w kule?

aaaaa i jeszcze bluszcz zamieniłabym na pachysandrę... nie wiem czemy ale jakoś bluszcz mi nie pasuje
Bajkowy ogród Weroniki 21:26, 18 sty 2012

Do góry
"T"- tawuły i tawułki, tojeść, trzmielina, tytoń ozdobny, tamaryszek

Tawuła wczesna w towarzystwie skalnic białej i różowej.

[img

Tawułka czerwona w towarzystwie tawuł japońskich, kwitnących różowo.
size=640x379]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/9/92014/original.jpg[/img]
[img

Tawułka różowa.
size=458x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/9/92015/original.JPG[/img]
Mój przyszły ogród 00:05, 14 sty 2012

Do góry
a ile tam jest miejsca, chodzi mi długość płotu i odległość płotu od domu (powiedzmy długość podjazdu)?
Kula na murku? tak pałacowo . Przy samym murku mogą być trawy ozdobne, które oddzielą bukszpany od końca muru, a samo powtórzenie motywu kuli jest OK.
Jeżeli powtarzasz bukszpany na rabacie, to własnie na rabacie, a nie na trawniku.Mozna jeszcze czymś obsadzić.
W narożniku, na tym jasnym polu powinno być cos spektakularnego, jakiś soliter w niskim nasadzeniu, coś co bedzie skupiało uwagę. Jeżeli zależy Ci na połączeniu smaragd + miskant +hortensje, to może szmaragdy w tle posadzone po łuku, jedna duża kępa miskantów obsadzona hortensjami? ale nie wiem czy to najszczęśliwsze. Tam powinien być jakiś trwały układ, który będzie centrum kompozycji niezaleznie od pory roku.
W narożniku przy samym podjeździe przydałaby się roślina zimozielona, może być świerk białobok, który wczesniej planowałas w tym drugim narożniku. Np. patrząc od lewej (czyli od podjazdu) świerk, potem hortensje w grupie, w hortensjach miskant, przed nimi kule z bukszpanu i cos drobnego miedzy nimi.

może przemyśl jeszcze czy tam w rogu nie zostawić zakręconej obwódki bukszpanowej. Między obwódką a smaragdami powinno sie jeszcze cos zmieścić, sam bukszpan na tle zywotników nie wypadnie widowiskowo. Może rozplenice? Albo tawuły japońskie o jasnych liściach?

układ grodu ma być formalny czy taki bardziej w stronę ogrodów angielskich? i jakie tam są warunki świetlne? jaka jest wysokośc murku?
Ogródkowe perypetie:) 14:45, 11 sty 2012

Do góry
Hmm obie wersje i Sylwi i Goni są super, ale każda inna. Sylwi taka ułożona Gosi trochę szalona I jak tu wybrać. Tak w ogóle, to pasowałoby mi połączenie tych dwóch w jedno Tzn. od Gosi dół skarpy z poduchami bylin, od Sylwi górę z superastym pomysłem z początkiem skarpy - kostrzewą siną.
Tak w ogóle, to jak dalej poprowadzić tą skarpę? Plamę z kostrzewy dać na końcu skarpy, nie? A może między berberysy i tawuły włożyć szałwię omszoną, trochę lawendy, i coś czerwonego?

To się nazywa " osiołkowi w żłoby dano"
Sylwuś dziękuję

Muszę jednak te puzzle poukładać, ale dziś mam ciężki dzień więc może jutro
Ogródkowe perypetie:) 15:25, 09 sty 2012

Do góry
No właśnie za dużo nie nawiozę, bo musiałabym wtedy murek powiększyć. Za bardzo też się nie da jej wypłaszczyć, bo wtedy między domem a skarpą robi się kiszka. Zrobię lepsze zdjęcia to może będzie lepiej widać. Stroma trochę jest, ale może uda mi się ją trochę wymodelować, tyle, że boję się ją ruszyć, aby mur od sąsiada nie padł.
Tawuły i berberysy jak najbardziej, choina chyba będzie jednak za duża mimo wszystko. Muszę skarpę zrobić taką w większości zimozieloną, bo jednak patrzę na nią z okna codziennie i wygląda tragicznie i podobnie będzie jak będą same byliby ( zimą oczywiście)
Ogródkowe perypetie:) 15:12, 09 sty 2012

Do góry
Większość roślin z mojej propozycji poradzi sobie.
Z hortensją możesz zaryzykować, na razie jedną posadź, jakby co to przesadzisz w inne miejsce.
Wydaje mi się tylko, że ta skarpa jest zbyt stroma i trochę za wąska
Skoro i tak planujesz dowozić ziemię to przy okazji wymodeluj trochę tę skarpę aby złagodzić zejście i miejscami trochę ją poszerz. Uzyskasz wtedy ciekawszy efekt "fali".
Twoja skarpa jest o wiele dłuższa niz u Sebka, można zatem posadzić jeszcze inne rośliny, tawuły, berberysy czerwone większe, kępy liliowców, choinę kanadyjską Jeddeloh.
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 23:03, 08 sty 2012

Do góry
Druga strona (to co narysowała Gosia) przedstawia się tak

Od lewej - anabelle za kominem, obok w ziemi piwonia różowa

Na murku od lewej - 9 róż, przed nimi to niebieskie to astry nowoangielskie, obok nich lawenda z werbenami patagońskimi
Obok róż przy ścianie irysy holenderskie, przed nimi rozwary i dzwonki karpackie i orliki.
Obok irysów dalia - może być biała lub czerwona, przed daliami floksy szydlaste - różne kolory.
Drzewo to magnolia podsadzona żółtym rozchodnikiem ostrym.
Za magnolią w prawo będą hortensje bukietowe ( nie naniesione)
Wzdłuż całości rośnie już karmnik ościsty

Teraz w ziemi od lewej
anabelle za kominem, obok w ziemi piwonia różowa - przed kominem.
Potem przed murek albo ostróżki albo łubin - chyba lepszy będzie łubin. Przed to miało jeszcze coś iść, ale będzie wąsko - więc tam jakieś jednoroczne - albo aksamitki beżowe albo begonie
Następnie przy murku tawuły japońskie, przed nimi żurawki jasnozielone.
Obok firletka smółka, obok niej trzykrotki niebieskie (nie było więc dałem białe tulipany), a obok nich wrzosy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies