Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Łezka koło domu :) 17:37, 29 kwi 2011

Do góry
Dziękuję za odpowiedzi

gardenarium - też myślałam o takich iglakach - bardziej "stojących" niż na "nóżce" - zastanawiam się tylko jakie roślinki byłyby najlepsze - najlepiej żeby nie rosły bardzo szybko. No i najgorsze to jak je skomponować z resztą?
Zapomniałam jeszcze dodać, że w części blisko domu nie może być nic słabego, bo zimą leży tam pełno śniegu spadającego z dachu (na wys. obecnego floksa).
Zastanawiałam się czy od strony ogrodu nie posadzić na przemian bukszpanu i żółtej tawuły (obecnie widać ją na środku koło berberysu).

Pwl - czy ten clematis ma jakieś różne odmiany, bo na zdjęciach kwiaty wydają się dość spore - dzięki za podpowiedź, roślinka fajnie się zapowiada
Ogród Sylwii od początku :) 21:59, 28 kwi 2011

Do góry
Pomocnicy wykwalifikowani i sprzęt mają fachowy

Sylwia przytnij tuje, przytnij i foty zrób bo mnie to też czeka na moich olbrzymach. Boje się że mogą wyłysieć górą. Nie kumam tego "na rozgałęzieniach", ale to chyba tyczy się tylko twoich młodych i niskich jeszcze.

Mam jeszcze pytanie odnośnie przesadzania. Widziałam, że miałaś już trochę nasadzeń zrobionych wcześniej. Powiedz czy wszystkie rośliny znalazły się w nowym projekcie? Liściaste tez będziesz teraz przesadzać jak liście ruszyły? Pytam bo chciałabym tawuły przekopać.
Na początku jest chaos 23:47, 27 kwi 2011

Do góry
Tu Danuś mam posadzone na całej długości tawuły a chcę poszerzyć rabatę falowaną linią
Na początku jest chaos 23:41, 27 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
Mam pytanie a właściwie kilka do Was, a może nawet do Szefowej Danusi.
1. Czy przy poszerzeniu obsadzeń wykopać tawuły na całej długości czy może miejscami zostawić i zagęścić?
2. przy dosadzaniu wysokich drzewek ( co 5 m ) planuję 3-4 sztuki i mam pytanie jakie wybrać
- same czerwono-listne czy naprzemiennie
u mnie dostępne mogę mieć śliwy wiśniowe Pisardi lub Atropurpurea, wiśnia Amanogawa, klon Royal Red, brzoza purpurowa,klon jesionolistny szczepiony Variegatum, akacja szczepiona
Od tych drzew chciałabym wyjść z nasadzeniami w niższych partiach. Na dzień dzisiejszy mam koncepcję na zakątek z Rh, potem dereniowo hortensjowy, berberysowy
No i te nieszczęsne linie

O którym zdjęciu z tawułami mówisz? Możesz przypomnieć?

Z drzewek wymienionych wybrałabym śliwę wiśniową "Nigra", wiśnię "Amanogawa". klon "Royal Red".
Jesionolistnego bym nie sadziła, z ogrodu Babci Jasi już się go pozbyłam, a robinii "Umbraculifera" nie sadź nie warto, lepiej wiśnię "Umbraculifera" - kwitnie, nie wymarza, wcześnie puszcza listki i ładniejszy pień i korona. Uwielbiam buki i miłorzęby.
Drzewa purpurowe zakomponuj w istniejące.
Na początku jest chaos 23:18, 26 kwi 2011

Do góry
Mam pytanie a właściwie kilka do Was, a może nawet do Szefowej Danusi.
1. Czy przy poszerzeniu obsadzeń wykopać tawuły na całej długości czy może miejscami zostawić i zagęścić?
2. przy dosadzaniu wysokich drzewek ( co 5 m ) planuję 3-4 sztuki i mam pytanie jakie wybrać
- same czerwono-listne czy naprzemiennie
u mnie dostępne mogę mieć śliwy wiśniowe Pisardi lub Atropurpurea, wiśnia Amanogawa, klon Royal Red, brzoza purpurowa,klon jesionolistny szczepiony Variegatum, akacja szczepiona
Od tych drzew chciałabym wyjść z nasadzeniami w niższych partiach. Na dzień dzisiejszy mam koncepcję na zakątek z Rh, potem dereniowo hortensjowy, berberysowy
No i te nieszczęsne linie
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 00:27, 23 kwi 2011

Do góry
Skarpę można zabezpieczyć - osłonić siatką wzmacniającą, potem wycina się dziury i sadzi rośliny.
Cała gama irg się nadaje, trzmielin, bluszcz a nawet widziałam winobluszcz pięciolistkowy gdzieś na mieście.
Tawuły wczesne i inne, berberysy.
Na początku jest chaos 23:36, 11 kwi 2011

Do góry
Dziękuję wszystkim za propozycje.
Danusi szczególnie za kolory i rośliny.Skorzystam. Spodobała mi się propozycja żywych barw - czerwieni, niebieskiego, żółtego. W ubiegłym sezonie miałam czerwonymi begoniami podsadzone tawuły biegnące wzdłuż żywotników i bardzo to ożywiało ogród. Tak tez bym chciała teraz je zastosować - jako czerwony akcent, dodatek. Wymyśliłam że poszerzę nieregularną linią grządkę przed tujami od bramy aż do róż. Bardzo przypadło mi po gustu wykonanie przez Danusię "Ogrodu kolorowego" oraz pewne elementy "Ogrodu kuropatwy" i podobny efekt chciałabym uzyskać u siebie. Zresztą prywatny ogród Danusi to dla mnie marzenie . Kombinuję już rośliny. Chciałabym uzyskać pewien ład i nie zaśmiecać tez ogrodu dużą ilością odmian.
Na kolory już się zdecydowałam. Rośliny częściowo też . Pewniki to
begonie czerwone,
żurawki
lawendy
szałwie
pachysandra
trzmieliny
rododendrony - czerwony,żółty i jakiś trzeci, chociaż kolorów nie mogę wybrać
azalie i hortensje (hortensje spróbuje wsadzić do ziemi tylko znów problem z doborem kolorów?
poszukuję krzewów wyższych a dających ładne plamy koloru- klon palmowy? perukowiec?pęcherznica? berberys? ognik? - nie wiem co wybrać i ile
chciałabym też iglaki, jakieś niebieskie to wiem na pewno
dosadzę też coś na najwyższe piętro - podoba mi sie miłorząb ze swoim żółtym przebarwieniem, śliwa wiśniowa, tylko nie wiem ile takich wysokich na takiej odległości
Nie wiem czy nie wybrałam za dużo ciemnych i bordowych kolorów, możne tego za dużo? Jak myślicie?
I jeszcze mnie natchnęło na obsadzenie klombu z różami bukszpanem
Wszystkie uwagi i propozycje mile widziane.
A . Obecnie tuje są podsadzone tawułami, myślicie ze muszę je wszystkie osunąć?
Może Danusia wstąpi tu po drodze i coś mi doradzi
Na początku jest chaos 16:03, 09 kwi 2011

Do góry
Taras posiada dwa klombiki przy schodach. Obecnie rosną tam symetrycznie krzewy liściaste - tawuły i pięciorniki. Nie jestem jednak z tego do końca zadowolona. Są to krzewy szybko rosnące i teraz mimo mocnego cięcia mocno się rozrosły a ich urok i kolor prezentuje się najlepiej tylko wiosną kiedy mają młode listki.
Może coś na pniu bliżej schodów i coś niższego na zewnątrz?

Uploaded with ImageShack.us

Pogaduchy skowronków 14:37, 02 kwi 2011

Do góry
I ja już dałam się zawieźć,i woda obstalowana,łącznie z zamontowaniem kranu.
Ale poza oglądem grządek niewiele dziś mogłam zdziałać.Mżawka i błotko-to lubię,ale nie wtedy jak mam sadzenie czegoś.Ale i tak do gruntu poszła cebula i sadzonki tawuły japońskiej,sadzonki przywrotnika i bergenii nadesłane przez Badarkę i tymczasowo -krzewuszka.
Tymczasowo,bo jej stałe miejsce jest zajęte.Ale to kilka dni i będzie porządek.
Próbowałam rozdzielić funkię,ale potrzebna była siekiera,żeby zacząć coś od niej pożyczać,Na razie rozdziabałam1/4karpy.Idzie do Jagusi.po niedzieli.Reszta informacji w moim wątku,wieczorem.Bo mi się wnukowie zameldowali na herbatę!
Ogródek Aldony 14:21, 26 mar 2011

Do góry
Najlepiej by było, gdyby cały ogród był w jednakowej tonacji. Jednak można kolorystykę zróżnicować, jeśli masz wyodrębnione rabaty, nie złączone ze sobą i położone w różnych zakątkach ogrodu.

Kwiaty w tych kolorach będą pasowały do Twojej elewacji i dodałabym jeszcze ciemnoniebieskiego.
Jednak nie muszą to być wcale kwiaty, mogą być liście.

Np z krzewów berberysy, tawuły japońskie o żółto-pomarańczowych liściach, przeróżne żurawki, złociste iglaki.

Poniżej kwiaty z angielskich ogrodów.

Zielony dach - ogród na dachu, czy to się może udać? 00:41, 26 mar 2011

Do góry
Karłowe świerki, kosodrzewiny, tawuły japońskie, berberysy.
Ogród coli 17:22, 22 mar 2011

Do góry
Dzien dobry. Jestem tu nowa. Postanowilam w tym roku przeksztalcic to cos pod moim domem w ladny ogrod.
Potrzebuje pomocy przy planowaniu rabat. Chcialabym zagospodarowac front i lewy bok mojej dzialki (front jest od polnocy, a bok od wchodu, ale dom stoi w prawym rogu dzialki, wiec na obu stronach jest prawie caly dzien slonce). Oba boki maja po ok 20m (nie ma miedzy nimi konta prostego tylko taki sciety rog dl 5m). Taras wychodzi wlasnie na ten lewy bok.
Rabata bieglaby wzdluz -taka sinusoida. Jaka szerokosc zrobic w miejscu "gorki", a jaka w "dolku"?
Myslalam zeby na froncie posadzic 3 klony Globosum, pod nimi cos plozacego np jałowiec sabiński 'Tamariscifolia' i rozchodnik Ewersa lub ostry. Pomiedzy drzewami bukszpany Suffruticosa (roznej wielkosci kule), tawuły japońskie 'Golden Princess'. Czy Berberysy Thunberga 'Atropurpurea Nana' beda do tego pasowac, albo sliwa dziecieca? Nie wiem co posadzic z tylu przy plocie (ogrodzenie jest z drewnianych ciemnobrazowych sztachetek, podmurowka z zoltego piaskowca).
Podobaja mi sie ogniki szkarlatne, szczegolnie jesienia sa bardzo dekoracyjne, ale nie wiem czy beda pasowaly i czy nie beda za niskie na tyl. A moze jakies ciemnozielone wyzsze krzaki, takie bardziej pierzaste, albo cos pnacego?

Wzdluz lewego boku mam wsadzone Thuje Brabant. Maja teraz ok 1,8-1,9 m, ale i tak musze je wszystkie wykopac (chcemy podniesc teren i zrobic drenaz, bo zamiast trawnika mamy jezioro), wiec mozna je pozniej wsadzic inaczej, ale szczerze mowiac chyba lepiej zeby tak zostaly, bo odgradzaja od ulicy. Przed nimi myslalam o jakis drzewkach np klon Flamingo albo wisnia japonska Brillant, albo oba Pod- żurawka drobna 'Palace Purple', irga purpurowa 'Variegatus'. Miedzy drzewami moze pstrolistka sercowata 'Chameleon' tylko czy to mi nie zmarznie (woj.Maz.)? Podoba mi sie tez trzmielina oskrzydlona 'Compactus' lub 'Fireball'. A trawy beda pasowaly?
Moze dodac jeszcze Bukszpany, zeby zachowac ciaglosc z frontem i Berberysy? A na froncie moze dolozyc kilka barbantow? Czy one moga stac samodzielnie, albo np w grupie (3 szt)?

Bede wdzieczna za pomoc i sugestie.
Tawuła japońska .. jak rozmnożyć? 10:34, 20 mar 2011

Do góry
Pwl, Jola dobrze radzi, ja także zauważyłam, że one się wysiewają.
Gałązki kŧóre pokładają się do ziemi przysypuj i obciążaj kamieniem (odkład poziomy).
Możesz zrobić także na silniejszych gałązkach odkłady pionowe.
Robisz tak: uwijasz pod oczkiem folią, owiązujesz, można korę leciutko naciąć, nasypujesz ziemi i podlewasz glebę, aby była wilgotna. Następnie zawiązujesz u góry. Powinno wyglądać jak cukierek.
Taka gałązka także puści korzenie.
Zwykłe patyki po cięciu także można obcinać i wtykać w ziemię. Są to tzw. sadzonki pędowe zielne (nie zdrewniałe) pobieramy je latem. Do zimy powinny się ukorzenić.
Niektóre tawuły tworzą odrosty korzeniowe, które oddzielamy i sadzimy. (S.billiardii, S. douglasii).

Przesadzając na miejsce stałe dobrze jest przyciąć patyk, aby się rozgałęził.
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 19:06, 19 mar 2011

Do góry
Danusiu co powiesz na to . patyczki hortensji grandiflora z tegorocznej wiosennej pielęgnacji - szkoda było wyrzucać wsadziłam obok wysianej Bazyli i porów . a to obok to tawuły nie przyjął sie tylko ostrokrzew karbowanolistny

to tak dla eksperymentu na temat rozmnażania

Tawuła japońska .. jak rozmnożyć? 19:01, 19 mar 2011

Do góry
nie wiem nic o dzieleniu korzenia tawuły ale na chłopski rozum to nie bylina tylko krzew więc mogą paść jak to żle zrobisz . ja sadzonkuje z wierzchołków z powodzeniem ale też przykopuję gałązkę na wiosne lub w czasie sezonu i czekam rok . mam 100% wyników.a reszta to proszę szanownego pana

CIERPLIWOŚĆ CECHĄ PRAWDZIWEGO OGRODNIKA
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 18:21, 19 mar 2011

Do góry

w związku z wiosna chciałam wam pokazać jak łatwo można rozmnażać rośliny. to na przykładzie bukszpanów . sadzonkuje na wiosnę po obcięciu wszystkie końcówki na obrzeżach warzywniaka i czekam cierpliwe rok albo dwa

a za dereniem to wierzba mandżurska z gałązki - no może dłuższego pędu a nie gałązki

to już nowa różanka obsadzona żywopłotkiem z własnych bukszpanów . na razie więcej bukszpanu niż róż

tawuły rozmnożone z sadzonek

szałwia z sadzonek rozmnożona z dwóch egzemplarzy

mój mały rozmnażalnik . mam takich kilka w ogrodzie w miejscach zacisznych niezbyt nasłonecznionych zawsze po lecie wyrzucam w te miejsca ziemię ze skrzynek jednorocznych

hortensje z sadzonek

Ogród u stóp klasztoru 17:35, 19 mar 2011

Do góry
w związku z wiosna chciałam wam pokazać jak łatwo można rozmnażać rośliny. to na przykładzie bukszpanów . sadzonkuje na wiosnę po obcięciu wszystkie końcówki na obrzeżach warzywniaka i czekam cierpliwe rok albo dwa

a to wierzba mandżurska z gałązki - no może dłuższego pędu a nie gałązki

to już nowa różanka obsadzona żywopłotkiem z własnych bukszpanów

tawuły rozmnożone z sadzonek

hortensje z sadzonki

Tawuła japońska .. jak rozmnożyć? 14:56, 19 mar 2011

Do góry
Witajcie. Mając tutaj tak zacne grono miłośników ogrodów nie będę czekał z moim pytaniem.
Idzie wiosna i chciałbym rozmnożyć moje dwa krzaki (5letnie) Tawuły japońskiej (odmiana
'Goldmound'). Myślałem nad podzieleniem karpy ale boję się abym ich przypadkiem nie
uśmiercił. Rok temu ukorzeniły mi się 4 gałązki ale nie mam pewności że po zimie mi odbiją,
druga sprawa są strasznie malutkie a chciałbym aby już "coś" było widać poratujcie

Agnieszkowy ogródek 17:44, 14 mar 2011

Do góry
Ja więcej nie dałam rady. Zanim rano porozwoziłam dzieci do przedszkola i do szkoły to już była prawie 11. Trochę popracowałam w ogrodzie w tempie małego motorka i zaraz trzeba było ich poprzywozić. Trochę się zeszło. Jeszcze jakiś obiad (przynajmniej prowizorka, ale musi być) i już ciemno Mąż jeszcze wygrabia trawnik, ale już słabo widać.... Jutro też się rzucę. Jeszcze zostały mi tawuły do uprzątnięcia i trochę suchych badylków. No i to wykopywanie...
Rośliny na glinę 22:50, 13 mar 2011

Do góry
Trzeba jednak wziąć pod uwagę chociaż przekopanie rabaty i zasilenie kompostem.
Kopanie tylko dołka i posadzenie rośliny w zaprawiony dołek, może skutkować tym, że po deszczu wypełni się on wodą jak garnek i roślina zginie z powodu nadmiaru wody.
W samej glinie nie polecam sadzenia czegokolwiek.

Z liściastych mało wymagające są:
drzewa: klon polny, klon jesionolisty "Negundo Flamingo", brzozy, oliwnik wąskolistny, zaryzykowałabym śliwę wiśniową "Nigra".

krzewy liściastych : berberysy, pigwowiec japoński, derenie o kolorowych gałązkach, kolkwicja, pęcherznica kalinolistna, bez czarny odm. "Aurea", tawuły japońskie.

Pnącza - winobluszcz pięciolistkowy, rdestówka Auberta

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies