Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

A miało być tak pięknie.... 18:17, 12 paź 2014

Do góry
I kardynałek

Swojski zakątek Lusi 18:16, 12 paź 2014

Do góry
Dodam tylko że kocham tulipany, Rh, hortensje i zaczynam przygodę z różami, a po lekturze Ogrodowiska doceniam jak piękne są żurawki, trawy i hosty (nie posiadam jeszcze). Nie mogę się oderwać od tego forum wielki szacunek i podziękowania do szefowej p Danusiu dziękuję za to miesjce dobrze że zima idzie, bo nic w ogrodzie bym nie zrobiła tylko ciągle przeglądam coraz to cudowniejsze wątki. Ależ Wam zazdroszczę tych przepięknych ogrodów-ale pasję mamy wspólną to juz coś.
A teraz to co mnie straszy do kapitalnego remontu rabata nr 4 przy wjeździe

Czekam na sugestie
pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 18:15, 12 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tak myślałam, że lustrzanka Ja niestety muszę jeszcze na lustrzankę trochę pochorować. Wkurza mnie, że moja Sony ma kiepskie macro .

Każdy aparat jakby robi po swojemu,mój ma duża rozdzielczość ,że i tak muszę wycinać rozmiary.
A czasami makro da się przybliżyć

Iwk4 napisał(a)
Ale u ciebie jeszcze kolorowo Tyle kwiatów kwitnie

Mnie też cieszą jeszcze te wszystkie kolorki

A to tak żuraweczka moja

Luis Odier

Augusta Luisa

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:15, 12 paź 2014

Do góry
mój trochę dziki ogród jesienią

tutaj widać w perspektywie 3 klony: atropurpurea, garnet i disectum garnet

tylko garnet

z atropurpureą

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:15, 12 paź 2014

Do góry
popcarol napisał(a)

To twój kiciuś ?
Ale fajny i ładny
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:07, 12 paź 2014

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:04, 12 paź 2014

Do góry
A to niedziela u mnie

Moja działka na Dębowym Lesie 18:03, 12 paź 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Ogród masz śliczny, zachwycająca różnorodność barw, które uwielbiam. Opaska z host robi wrażenie.
Robisz piękne zdjęcia, sesja z owadami pełna profeska.
Fiona urocza, przypomina kota rasy tajskiej lub birmańskiej.

Ewo Witaj!Dziękuję za miłe słowa.
Hosty mają już z 6 latek, kiedyś myślę, zmienić tam płotek i jeszcze troche żurawek dodać.
A Fiona to syjam tajski

Hortensja bukietowa LIMELIGHT

A miało być tak pięknie.... 18:03, 12 paź 2014

Do góry
Baron dla Madżenki

Ghita

Kwiatowy ogródek Monteverde 18:01, 12 paź 2014

Do góry
lew_ogrodowy napisał(a)
Aniu dla Ciebie w podzięce za śliczne zdjęcia

piękny listkowy wachlarz dziękuję
Swojski zakątek Lusi 17:59, 12 paź 2014

Do góry
bardzo dziękuję za miłe przywitanie, aż mi lepiej i już wklejam z dozą nieśmiałosci mój maleńki ogródek żeby zobrazować Wam co będę porządkować od wiosny.
Najpierw szybki - (wybaczcie amotorszczyznę) projekt
Działka długa wąska, dom bliżniak.

chciałabym zacząć od rabatki nr 2

Dwie mające po kilkanaście hm a może i nawet kilkaściesiąt lat bukszpanowe kulki, kwadraty hm nie wiem co to nie potrafię narazie nic z tego zrobić a po środku magnolia nie pasuje mi tu. Chciałabym posadzić tam hm no właśnie nie wiem co czekam na pomysły pomocy. Mam białe cebulowe, przepiękne tulipany 'Spring Green', kocham tulipany ale co jeszcze? pomóżcie może jakaś trawa? No i ostatnio po wątku Łukasza zakochałam się w żurawkach tylko gdzie je usadowić?
Kolejna rabatka nr 1

z córką na czele tej narazie nie będę ruszać bo jak na moje oko może taka na tą chwilę pozostać
Kolejna 3

przy kolejnym poście cała reszta tego co najbardziej nieogarnięte haha
Liliowo i kolorowo:) 17:52, 12 paź 2014

Do góry
Gratki na 400 stron
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:52, 12 paź 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ale cudnie . Odetkę tez masz przesliczną. Miłej niedzieli.

Dziękuję Bogdziu

U Ciebie jesień na giganta u mnie mniejsza, ale też kolorowa i ptaszki mam na uszach...siedzę przy otwartym balkonie i jak miło
Ogród do kwadratu 17:51, 12 paź 2014

Do góry
I dla Martiki ... mój Karl po posadzeniu pod koniec czerwca...

i obecnie... będzie z czego dzielić kolejne kępy

Moja działka na Dębowym Lesie 17:46, 12 paź 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Piękne zdjęcia kwiatów i zwierzątek I widok na jezioro zapiera dech w piersiach Widoku zazdroszczę

Agnieszko Bardzo dziękuję za wizytę i kardo słowo.

Iwk4 napisał(a)
Zdjęcia ładnie w obwódkach wyeksponowane masz. Pięknie. Też jestem ciekawa twojego aparatu.

Iwk4 -Iwonko.Mój aparat to już weteran.mam latek chyba 9.To lustrzanka Cannona.Ale sprawdza się do dziś

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 17:43, 12 paź 2014

Do góry
Aster przypadkowy od Ani - kolor taki jak na zdjęciu po lewej

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 17:42, 12 paź 2014

Do góry
Róze zwariowały tej jesieni - mają tyle pąków jakby to był środek lata

Lawendowy zawrót głowy 17:41, 12 paź 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Z boku domu planuje taka rabate ...cisy na zywopłot koło płotu a bukszpany duzo jeden obok drugiego wykanczaja rabate przy chodniku jak to widzicie ? No i tulipany tulipany juz wiecej nic nie mam

Tylko chlopaki mi musza ziemie rozplantowac jest juz ale stoi na kupie i sie nie ruszyła

Podobają mi się te tuje szczepione...maja piękny złoty kolor i dadzą się prowadzić w kuleczkę...dobry wybór... w nóżki mają być po 2 trawki? to praire fire??

A buksiki z brzegu to jakie? chcesz obwódkę, czy kulki- bo nie zrozumiałam...?
Moja działka na Dębowym Lesie 17:40, 12 paź 2014

Do góry
jola54 napisał(a)
Witaj Aniu!...Jestem pod wrażeniem bogactwa roślin w Twoim pięknym ogrodzie. O fotografiach nie wspomnę, bo mówią same za siebie. Masz talent! zarówno w tworzeniu tego klimatycznego , naturalnego ogrodu, jak również wydobycia aparatem jego piękna. Ile lat ma Twój ogród?,- pytam, bo z niecierpliwością czekam już dwa lata aż mój będzie trochę przytulniejszy.Gdzie zaopatrujesz się w hosty, żurawki i hortensje, bo ja nie wiem gdzie je zdobyć.Twój piękny domek, pasuje do tego miejsca i ogrodu.Pozdrawiam serdecznie i cieszę się,że mam wreszcie sąsiadkę na Ogrodowisku

jola54 -JoluDziękuję za miłe , słowa.To zawsze jest budujące.Pierwsze prace w moim ogrodzie zaczęliśmy
8 lat, tamu i tak ciągle coś zmieniam, dosadzam w nim do dziś
Hosty kiedyś kupowałam w "Ogrodach o Zielonych progach ", różnych ogrodniczych, szkółce w Szczyticy, tak samo z żurawkami.Hosty się tak rozrosły,że w tym roku same odsprzedawałam sporo,zobacz : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=74889.
A hortensje w różnych miejscach, W obi w Lublinie chyba ze 3 .Ale duży wybór maja też na Pokrówce u w szkółce u Wnuka.I w " Dom i ogród na Rampie Brzeskiej też mieli sporo.
Ja też się cieszę,że mam blisko sąsiadkę na ogrodowisku.,Może kiedyś się spotkamy ???

ogórecznik- mam go pierwszy raz w ogrodzie
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 17:38, 12 paź 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Janie, poczekam spokojnie

Agnieszko,

-co byś długo nie czekała i korzystając,że mam wolną chwilę to wrzucam mały opis - który Ci obiecywałem oraz parę fotek dotyczących sposobu wykonania a raczej zamocowania traw na starym konarze. Chciałem aby ten mój krótki instruktaż był w miarę czytelny dla wszystkich w odbiorze i prosty do wykonania prze Ciebie (lub inną ogrodniczkę) ale najlepiej "zagonić" do tego zadania tę męską część ogrodnika.
I tak do wykonania potrzebne są narzędzia:

..wiertarka, piła elektryczna ( w tym przypadku użyłem wyrzynarki),nożyczki, taker (czyli zszywacz+zszywki) oraz wiertło tzw.motylkowe to wywiercania otworów w drzewie ( średnica wiertła musi być taka jak listewki- fotka poniżej)

..no tu materiały:

.. jeśli chcesz umieszczać trawki w doniczkach to musisz obciąć dno aby weszło w tzw. pachę drzewa(fotki poniżej)

..no i musisz też mieć uprzednio zakupione trawy , które są potrzebne do wykonania całej tej aranżacji na drzewie.
Z materiałów jakie będzie potrzeba jak widzisz fotka wyżej to:
ziemia na uzupełnienie siatka na krety, folia a także zastosowałem klej wikol (to białe w butelce).
Wykonanie:
- siatkę tę na krety tniesz na pasek (szerokość i długość musisz Sama dobrać poprzez przymierzenie do wysokości doniczki z trawą (lub bez doniczki) aby nie wyszło Ci za płytko. Jeśli jest ok - to zszywaczem przymocowujesz do drzewa a od wewnątrz dajesz folię aby ziemia nie wysypywała się na zewnątrz przez otworki w siatce (fotka poniżej)
..potem montujemy drugi raz siatkę na krety ponownie zszywaczem, nadmiar siatki i foli obcinamy nożyczkami.Poprawiamy a zarazem nakierowujemy pędy bluszczu lub innej rośliny pnącej tak aby z czasem oplótł i zamaskował siatkę.

...i mniej więcej efekt końcowy naszej pracy wygląda tak:

To jest wersja z samą folią i podwójną siatką a teraz opis z tzw. wzmocnieniem czyli zamontowanymi listewkami które aby zamontować musimy wywiercić otwory wiertarką z wiertłem motylkowym. Listewkę uprzednio tniemy na równe odcinki zamaczamy w kleju wikolowym tę stroną która idzie do wewnątrz i wkładamy do otworów. Potem folia i siatka dwa razy, no i wychodzi mniej więcej tak:

Oczywiście trzeba czasu aby całkowicie pnącze pochłonęło i zakryło tę siatkę od spodu ale to tylko kwestia czasu. Ta metoda też jest eksperymentem i trzeba sobie zdać sprawę że podczas spadków temperatur trzeba będzie zabezpieczać (czytaj: okrywać przed mrozem). Ale na tę chwilę efekt jaki uzyskałem jest taki i myślę że cieszy oczy a jak przetrwa to wszystko do następnego sezonu to dopiero będzie radocha:

Agnieszko pozdrawiam Cię oraz wszystkich ogrodników, którzy zainspirują się tą dość oryginalną aranżacją.

pozdrawiam
Jan

ps,

..wychodzę z założenia, że jak się ma małą przestrzeń ogrodową a chce się wiele upchać roślin to trzeba troszeczkę poeksperymentować - choćby i nawet z trawami na drzewie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies