Ten gąszcz to podwyższona rabata która zasłania kominki od POŚ. Nie uwierzyła bym ,że gazy z oczyszczalni mogą zdziałać cuda. Rośliny na tym wzniesieniu sadziłam jesienią
były malutkie i ogólnie było łyso. Szałwia która miała mieć 20 cm, ma 80. Rozplenica tylko w tym miejscu jest taka gigantyczna, a trawa nad drenażem ma kolor pięknej zieleni i rośnie dwa razy szybciej niż gdzie indziej w ogrodzie.
Obecnie jest tam tak gęsto i "dziko" jakby rośliny rosły tu już kolejny rok.
jesień na parapetach. Wolała bym co prawda już kompozycje wiosenne robić no ale nie ma wyjścia- jesienne zatem.
Muszę o jakimś wianku nowym na drzwi pomyśleć.
od razu inne spojrzenie. Donice to el. tymczasowy naturalnie. Podpatrzyłam u Danusi w jednym z ogrodów które tworzyła kamienie w trawie z piaskowca bodajże. myślę czy by ich tu nie ułożyć jaką niby ścieżką, tylko z szarogłazu, bo mam podobny kamień przeznaczony na elewację. Coś by się działo na tym trawniku przynajmniej. Co sadzicie?
Tuje spryskane na grzyba, wyskubane i oczekujące na wyzdrowienie. Mam nadzieję że się uda, bo moje tuje wzdłuż płotu też już na " kompost" były przeznaczane, a jednak wzięły się po straszeniu za siebie i dziś budzą mój zachwyt.
Popracowaliśmy ostatnio na przedogródku. chwastowisko wypielone na kolanach, pomimo deszczu zawzięłam się i na kolanach 50m2 przeryłam niczym kret. Julek nabawił się niegroźnego gila a ja choroby reumatycznej bo w niedzielę nie mogłam się zwlec z łóżka. Przy okazji rozprowadziliśmy kolejną już nitkę nawadniania. Trawka posiana, wrzosowisko w trakcie tworzenia.
masakra jak na to patrzę.
Chciałbym chociaż na krótko Cię zobaczyć i przynajmniej uściskać Justynko, byłyśmy w jednym miejscu i o krok od siebie i nie udało nam się poznać.....ubolewam, zrobię wszystko, żeby tak jak Mała Mi być tam w lipcu
Widzę coraz piękniejsze odsłony z Twojego ogrodu, mchy to jest to co lubię......grzybienie u Ciebie szaleją ilością i kolorami....mój bluszcz dopiero zaczyna się chwytać elewacji, bardzo lubię hedery i ich mutacje tzw. "chimery", o wielkich liściach, zrobiłam im kilka fotek w Wojsławicach
Piękny ten czerwony rozchodnik..........przypomnisz mi jego nazwę?
Mój mizernie wygląda, razem z hackone, nie chcą się tak pięknie rozrastać jak u Ciebie
Czy to cedr libański na zdjęciu?
Piękny okaz, cały czas się boję go posadzić u siebie, z obawą, że nie przezimuje, napisz ile on już u Ciebie rośnie, jakiej był wielkości jak go sadziłaś i ile już u Ciebie rośnie i jak zimuje?
ze 3 nie wiem, tu wszędzie?
Kwestia dobrania drzewa które "w kupie" będzie rosło i to dość szybko - liściaste, na pewno. Klon, buk? Śliwa chyba za mała do tego celu...
Witam,
Czy ktoś może mi doradzić co robić z moim miesięcznym hibiscusem.
Posadziłam go miesiąc temu w miejscu gdzie słońce było po 16, wypuścił pare kwiatków reszta pąków nie rozkwitła zauważyłam że listka zaczęły żółknąć , pojechałam do sklepu w którym go kupiłam i Pani doradziła mi żeby przesadzić go jak najszybciej w słoneczne miesjce więc aktualnie od dwóch tygodni jest w miejscu słonecznym , przesyłam kilka zdjęć ..
Małgosiu- specjalnie dla ciebie- szybki szkic zmiany rabaty z "piaskownicą" na styl Ogrodowiska Od prawej- łezka ze żwirkiem- coś w środku (?) Ławka (?) (tylko nie źródełko), przy morwie "rabata w pudrowym różu"- moja ukochana kompozycja Danusi, borówki przeniesione spod tuj na lewy skraj tej rabaty. Dalej uzupełniony ekranik z żółtego ligustra, dodatkowe dwie azalie pod miłorzębem z lewym narożniku. Co ty na to?