KIedyś, kilka lat temu zamieściłam taki mój wierszyk:
Trzmiel
Tu był trzmielik -Walenty!
Zapylał krokusy i mięty!
Mięta wolała się tulić z rumiankiem,
Krokus rozsiewał swe ziarnka!
Za rok i cztery niedziele
rumianek skosili ,
wycięli miętę.
Krokus kwitnie co ranka!
Widziała to nawet Hanka!
Prawda, że fajne są trzmiele
Cudo! No i kruszczyca złotawka też ma takie zdanie, jak ja, zanurzyła się cała, a ja znalazłam larwy kruszczycy, podobne do pędraków chrabąszczy, hoduje w wiaderku i zobaczę co z tego wyniknie
Ania dozuj jakoś emocje związane z Twoim ogrodem, bo padnę z zachwytu
Ten kiścień w wyjątkowej harmonii z donicą i otoczeniem, no i te zakątki ze stolikiem przy wejściu ceglanym przepiękne A! i jeszcze przedogródek!
Są problemy z wgrywaniem zdjęć ale postaram się zaraz dać zdjęcia JH dla porównania
Moje to małe krzaczki póki co ale bardzo ładnie się prezentują z drobnymi, od początku zielonymi listkami
Pisz, koniecznie, czytam Często nie mam nic do powiedzenia, bo doświadczenia brak. Kukułki i storczyki może by u mnie rosły? Może kiedyś, bo na razie za dużo srok za ogon
Z jednej strony za dużo deszczu i ślimaki- u Ciebie. U mnie z kolei za mało deszczu i nornice i krety ryją cały dół. Moje patyczki z hortensji i dereni też przeryte i nie puszczą już korzeni.
Teraz wiem, że za rok do dużych donic i zadołuję. Miejsca dobre wybrałam, bo patyki ładnie ruszyły ale na nornice nie mam rady.
Pierwsza rabata w moim ogrodzie na której brakuje tylko cisów. Zrobiona jesienią 2021.
Tutaj rabata tuż obok również na przodzie. Zrobiona w marcu sezon 2022: sesleria dosłownie z 2 ździebełek świdośliwki muszą podrosnąć, wszystkie byliny nabrać masy i jeszcze się uwidocznić. Oczywiście zimozielone elementy do dorzucenia
I najdłuższa rabata u mnie. Do dorzucenia 3 graby żeby zrobić z nich ekrany. Były rozpięte na linkach między słupkami niestety u mnie hula wiatr i to rozwiązanie się nie sprawdziło, także będę wszystko cięła i zagęszczała aż osiągnę pożądany efekt.