Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

daredevil 09:43, 19 maj 2023

Czekam na piwonie, oj nazbierało mi się ich całkiem sporo I przyrastają, chyba lubią glinę

Na czereśnie też czekam

daredevil 11:26, 19 maj 2023

Ktoś zamawiał od nelsongarden.pl?
50% rabatu, i 10% dla pierwszego zamówienia... nadal niezbyt tanio ale mają niestandardowe nasiona warzyw czyli to co lubię

Czekam na:

1 x Burak, Hullahoop mix
1 x Por, Herbstriesen 2
1 x Salata, Australische Gele
1 x Salata, Zimowa/Mâche, Verte de Cambrai
1 x Kapusta, Tatsoi, Tatsoi, Organic
1 x Papryka chili, Padron
1 x Szpinak malabarski, Rubra
1 x Kalafior, Bukietowy, Blumini F1
1 x Fasola, Edamame, Summer Shell
1 x Ogórek, Gruntowy, Lemon
1 x Quinoa, Vikinga
1 x Salata, Rzymska, Lobjoits Green Cos
1 x Ogórek, szklarniowy, Baby F1
1 x Pomidor, wysoki, Canestrino
1 x Papryka, Zazu, Organic
1 x Szpinak, Nowozelandzki, Neuseelaender
1 x Fasola, Zwykla, Admires
daredevil 12:46, 19 maj 2023

Niektóre lawendy niedlugo zakwitną?? W polowie maja? Hmmmm

sylwia_slomc... 13:52, 19 maj 2023

Ale będzie piwoniowe eldorado
Fleszu 14:29, 19 maj 2023

daredevil napisał(a)
Niektóre lawendy niedlugo zakwitną?? W polowie maja? Hmmmm

Piękne!, u mnie prawie wszystkie lawendy jakieś takie biedne w tym roku, zwłaszcza te starsze, kilkuletnie w miarę ładnie rosną tylko te sadzone rok temu, choć do tych Twoich dużo im brakuje. a 2 krzewy w skalniku w ogóle suche jak w styczniu.
Rojodziejowa 14:38, 19 maj 2023

daredevil napisał(a)
Ktoś zamawiał od nelsongarden.pl?
50% rabatu, i 10% dla pierwszego zamówienia... nadal niezbyt tanio ale mają niestandardowe nasiona warzyw czyli to co lubię

Miałam ochotę właśnie od nich zamówić ze względu na tę promocję. Niestety nie mam doświadczenia, ale te ceny nawet promocyjne tak jak piszesz nie są szałowe. I masz tam info o ilości? Bo co to znaczy 4-5 sadzonek. Tzn jest 4-5 nasion?
daredevil 15:10, 19 maj 2023

Piwoniowe eldorado za tydzień-dwa, myślę? Jeśli będzie ciepło, a ma być, od weekendu?

W szoku jestem że mi lawenda w ogóle rośnie, ale najlepiej się ma na przywiezionej ziemi lub w żwirze... wzdłuż wiaty na samochody mamy pół metra tłucznia i żwiru i 10 lawend tam ma się najlepiej. Potem są te na froncie w przywiezionej ziemi (2 wywrotki czarnoziemu). A te w mojej glinie przy tarasie ledwo zipią. Wszystko zależy od gleby...

Ale wiem że dobrze je ciachać, często, i mocniej niż by mi się wydawało że trzeba. W tym roku M ciął, prawie go opieprzyłam że je tak ogolił, a chyba właśnie tego potrzebowały

Asia zamówiłam dzisiaj, zobaczymy co dostanę Padron mi sie nasiona skończyły a z własnych nasion nic mi nie wykiełkowało, więc to będzie sezon bez padron ale na przyszły sezon nasiona jak znalazł. Szpinak malabarski był super a nasiona trudno kupić. Fasolki nigdy za wiele. To samo z sałatą. Tatsoi miałam raz, mega, chcę jeszcze

Fajnie że zaraz weekend Do ogarnięcia chwasty w warzywach, wysadzić kapustne (kapusta, jarmuż z nasion od Twojej cioci i z nasion które przywiozłam z Anglii krzyżówka między brukselką a jarmużem - kalettes. Zobaczymy co to za cudo będzie

Odkryłam włókninę z ogórków, widziałam parę dni temu jeden skiełkowany, myślałam że będzie więcej, a tu nawet tego jednego nie ma. Ślimaki... Ale mam w tunelu parę doniczek skiełkowanych więc uzupełnię zagonik. To samo z buraczkami, częściowo skiełkowały na zagonie, uzupełnię dziury tymi z doniczek. Ziemia tutaj to masakra mio tego że co roku dodaję słomę z kurzakiem, kompost, wapno... jak nie wysieję na rozsadę to nic z tego nie ma. Jedynie cebula dobrze rośnie i bób jako-tako. Dwa opakowania fasolki prosto do gruntu = ani jednej fasolki. Szkoda nasion...
Mgduska 15:20, 19 maj 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Miałam ochotę właśnie od nich zamówić ze względu na tę promocję. Niestety nie mam doświadczenia, ale te ceny nawet promocyjne tak jak piszesz nie są szałowe. I masz tam info o ilości? Bo co to znaczy 4-5 sadzonek. Tzn jest 4-5 nasion?

Ja zamawiałam parę razy, bo mają fajne odmiany. Ale trzeba patrzeć na te ilości, bo rzeczywiście 4-5 sadzonek oznacza 4-5 nasion. I takich nie warto kupować, bo to jest zdecydowanie za drogo.
Mam od nich szpinak malabarski (już w szklarni) i fasolnik chiński (też w szklarni), wzeszły dobrze. Mam też ładnego nachyłka, który wzeszedł w 100%. Nie pamiętam już co, ale coś takiego, czego właśnie było malutko, nie wzeszło wcale. Poza tym polecam
daredevil 15:26, 19 maj 2023

Dzięki I tak, ilości mikre, no ale te kilka które wymieniłam dostępne w jednym miejscu, więc zakup za jednym zamachem... fasolnik też już mi rośnie w igloo, może ze szpinakiem jeszcze zdążę? O ile przyślą nasiona w maju jeszcze
daredevil 16:00, 19 maj 2023

Lawenda w żwirze

Takie też mam, ku pokrzepieniu serc

Figi rosną

Pigwa

Serduszka