Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:07, 18 lis 2014

Do góry
Póki co wklejam 4 pory roku wybranych rabat

rabata z oczkiem wodnym
Wiosna (lilak, wawrzynek i tulipany)

Lato - czerwiec/lipiec (liliowce, funkie)

Lato - sierpień (floksy, liliowce)

Jesień

Zima - do uzupełnienia
4 pory roku w ogrodzie 18:06, 18 lis 2014

Do góry
Z dalszej perspektywy rabata z oczkiem wodnym
Wiosna (lilak, wawrzynek i tulipany)

Lato - czerwiec/lipiec (liliowce, funkie)

Lato - sierpień (floksy, liliowce)

Jesień

Zima - do uzupełnienia
4 pory roku w ogrodzie 17:58, 18 lis 2014

Do góry
A co tam, wkleic zawsze można
4 pory roku rabatki przy oczku wodnym.
Wiosna (tulipany, czosnki, dąbrówka)

Lato (liliowce, floksy)

Jesień (tojad, hortensja,odętka)

Zima (trochę nieaktualna bo bez powiększonego oczka)
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:56, 18 lis 2014

Do góry

Na koniec ostatnia z kwitnących, strasznie uparta. Zdjęcia robione wieczorem, ale o takiej porze wracam z pracy i niestety jest już ciemno.
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:54, 18 lis 2014

Do góry
Ogród w cieniu brzozy 17:52, 18 lis 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Jola dziękuję za miły wpis, pełna mobilizacja od wiosny aby tu i tam jeszcze co nieco polepszyć. Stipę miałam pierwszy sezon, nie za dużo, trochę wsadziłam do gruntu ale długo nie rosły, myślałam, że złe miejsce ale okazało się, że to sprawka ślimaków. Taką fotkę tego miejsca mam.

Alinko, fajnie, że napisałaś, nie miałam czasu dotąd poszukać info, a z donicą już chciałam zrobić porządek, pogrzebię dziś, ciekawe co tam urosło? Tulipany od początku wsadzam w doniczki i właśnie mam dość tej zabawy, nie jest łatwo manewrować z nimi na zapełnionych rabatach.

Agatko,ale Ci bukszpany wybujały i kosodrzewiny śliczne ,gęściutkie .Co tam dołowałaś?
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:52, 18 lis 2014

Do góry
http://www.rozarium.org/ogrod/kulkowanie-r/
Poczytałam o kulkowaniu róż, nie wiem, która pora roku jest lepsza, jesień, czy wiosna. Różom drewnieją pędy i na dzień dzisiejszy trudno było je przygiąć do ziemi. oto moje próby kulkowania róż, nie jestem pewna, czy dobrze to zrobiłam, ale inaczej się nie dało.
Ogródek Iwony 17:47, 18 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Już się robi. Zaraz szukam.
Najpierw moje czerwone Montany. Cudnie pachną, pięknie wyglądają w szpalerze, choć nie każdy lubi czerwień, powiedzmy, ze to ukochana rabatka e-Musia. Miały być różane, ale nie pasowałyby do reszty ogrodu, bo to trudny kolor, więc są czerwone:

To moja ulubiona czesc ogrodu u Ciebie ta czerwien mnie fascynuje no bo jak róze to przeciez czerwone

Twoje słowa dotyczace tego co nas prowadzi i wspiera bardzo wnikliwe i madre.....

Iwonko zdjcia lekkie jak lato () pozdrawiam milutko
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:44, 18 lis 2014

Do góry
Dzisiaj trochę mniej ogrodowo, bardziej przyrodniczo...

Kajakiem przez Dolinę Baryczy.

Ogród ogrodniczki 17:39, 18 lis 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Wymyśliłam jeszcze takie coś.

Basiu, to najlepiej wymyśliłaś Tylko dałabym więcej trawek - tak, żeby czosnki się z nich "wynurzały", bo ich zasychające liście są okropne, potrzebują maskownicy Nie wiem, czy lubisz, ale polecam seslerię jesienną, albo jakieś turzyce o szerszych liściach (Ice Dance).
Mój ogród 17:31, 18 lis 2014

Do góry
Ta piękna jesień chyba się już definitywnie zakończyła, bo mamy teraz prawdziwą listopadową jesienną szarugę. W czasie ostatniej jesiennej wizycie na działce było jeszcze naprawdę ładnie. Jedziemy w niedzielę bo muszę ocieplić moje rośliny wrażliwe na mróz. Jeszcze tego nie zrobiłam bo wydawało mi się że było za ciepło. I tak przygotuje mój ogród ostatecznie do zimy. Resztę kompostu wysypię na trawę, bo gleba u mnie wyjątkowo jałowa.
Bodziszki czerwone mam w dwóch miejscach, ale tam gdzie miał więcej słońca bardziej się przebarwił.

Borówki mam cztery, ale te są największe. Ostatnią najpóźniejszą odmianę wsadziłem tej jesieni.

Berberysowe owocki.

A tu berberys w jesiennej odsłonie.

Moje pstryki krajobrazowe.

Samotny na jesienny pastwisku.

Działka prawie w Borach Tucholskich 17:24, 18 lis 2014

Do góry
za oknem mżawka i szaro dla porównanie również deszczowy czerwcowy dzień

i słoneczko dla pełej szczęśliwości

Platan - Platanus 17:16, 18 lis 2014

Do góry

platany w parku w NYC
Platan - Platanus 17:15, 18 lis 2014

Do góry

platany w parku w NYC
Ogródek Anity 16:31, 18 lis 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Iwonka
Mówisz i masz
Magical Candle

Moge jeszcze dodać, ze jak większość bukietowych jest sztywna, choć na razie niezbyt wysoka....

OOOOOOOOO!
Wreszcie widzę jak wygląda. Bo mam 2 krzaczki. Myślisz, że potrzebują wody tak jak Ananbelle (więcej) czy jak Limelighty (mniej)?
I ile słońca?

Co to jest to co rośnie pod nią takie lekko żółto-zielone?

Anita, perfekcjonistko ogrodowa!
Ogród Bogusława 15:47, 18 lis 2014

Do góry
Z dnia na dzień dnia coraz mniej

a krecik sobie dokazuje
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 14:50, 18 lis 2014

Do góry
a co myślicie o umocnieniu skarpy gnejsem, korą kamienną? Są w różnej formie, od dużych głazów, łamanych kamieni, łupków, po drobne kamyczki.
Myślałam o ułozeniu ich jeden na drugim, plastrowo. Na szerokość jednego kamienia (około 20cm). Albo łupki (zdjęcie) albo kamień łupany (bardziej prostokątny)

Mój nowy stary ogród 14:39, 18 lis 2014

Do góry

Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 14:16, 18 lis 2014

Do góry
monika_fal napisał(a)
Witam serdecznie
W zeszłym roku przyciełam jedną z borówek, szybko zaczęła puszczać nowe pędy ale to co z tego wyrosło zaskoczyło wszystkich
tak wyglądała rok temu

a teraz ????

nowe pędy nie kwitły, mają inny kształt liści, to co się zachowała po cięciu zakwitło.
Co z tym zrobić?

jesteś pewna, że to borówka? trochę dziwny układ liści jak na borówkę. no ciekawe bardzo....liście już pewnie opadły, więc nie zrobisz zbliżenia. a przebarwiły się na czerwono jesienią?

a przy okazji - śliczny taras! te zasłonki przypominają mi wakacje
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:31, 18 lis 2014

Do góry
Agnieszka... ja nie umiem komponować, za to lubię eksperymentować.. i nigdy nie mam dylematów czy spasuje, czy nie, bo jak nie sprawdzę to się nie dowiem.

Moje uwagi są tylko i wyłącznie stwierdzeniami.. z mojego ogrodu.

Kamasja będzie kwitła razem z czosnkami (maj). Mają podobne liście i nawet będzie podobna wysokość liści. Zaleta.. razem upierdutasz liście za jednym zamachem, wiec możesz posadzić kamasje pomiędzy czosnki.

Mam wiązówkę razem z czosnkami Ale foto nie mam dobrego, bo rabata eksperymentalna i bardziej cię widok odstraszy niż zachęci.
Wiązówka kwitnie po czosnkach, w czerwcu, kończy pokaz jak zaczynają Anabelki. Konkurencji nie będzie.
Jak długo kwitnie nie powiem, bo wiązówkę posadziłam koło choinek.. i zarosły.. w tym roku wydarłam je na światło dzienne, ale wiosną muszę jeszcze raz je przesadzić.
W pełni kwitnienia po obfitych deszczach może się nieco pokładać tzn same kwiatostany, a są bardzo obfite.. Ale oprze się u Ciebie o bukszpan...

Wyciepię te foty bo zawalam ci wątek.. ale jednak pokażę.. tylko śmiejąc się ze mnie nie pluć w monitor!!

Tak sobie rosła u mnie, dlatego wiem, że w cieniu też da radę Nawet głupie pomysły mogą być przydatne..

Przesadziłam tu.. widać zaschnięte czosnki.. wiązówka już powoli kończy kwitnienie foto 18 czerwiec

na fotach z 25 czerwca znalazłam i wiązówki i Anabelkę... jedno już skończyło pokaz i można przekwitłe wyciąć (to bylina wiec można ciąć bez problemu kwiaty) .. a anabelka dopiero się przymierza do kwitnienia.
Jak sadziłaś swoją w 2013 jesienią, to ten rok się ukorzeniała, da czadu w 2015

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies