Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

11stokrotka 14:56, 14 gru 2014

Jestem, jestem, ale wolę zajrzeć do ciebie, niż pisać u mnie. Fajnie tu.
Mam chęć zrobić te pierniczki. Spróbuję znaleźć przepis. Robiłam wielokrotnie piernika więc nie powinno być źle.
Na razie próbuję robić dekoracje świąteczne. Stroiki itd. Miłe i wolę to niż sprzątanie. Zrobię zdjęcia jak skończę, tyle że nie wiem kiedy skończę.
Fajnie że jest ciepło i pada. Podleje mi nowe nasadzenia przed zimą. Pozdrowienia
popcorn 15:14, 14 gru 2014

Też się cieszę że pada, niech pada. Ale trochę mrozu (niewiele) i śniegu (też z umiarem) poproszę - w imieniu Młodej Jak dla mnie taka zima może być
Pokaż koniecznie co tam majstrujesz Okna mam umyte ze świeżymi firankami, dzisiaj juz nic nie robię. Znaczy gotuję obiad... i tyle
Madzenka 20:01, 14 gru 2014

To nie zasluga aparatu, to ogród wypiekniał!
popcorn 20:04, 14 gru 2014

Marzenko, nie da się ukryć, że jest o niebo lepiej niż na początku ale tak z 60% roślin wykopsać i zdecydować się TYLKO na 40proc. gatunków które mam... no niestety, ale nie umiem hihi

pozdrawiam!!
Anita1978 20:27, 14 gru 2014

Karola , przepis na pierniczki z naszego forum, ja takie robiłam

Pierniczki

Na prośbę kilku przesympatycznych Pań z forum wstawiam przepis na pierniczki świąteczne, które robię co roku o tej porze od kilku dobrych już lat....

50 dag mąki
1 dag sody
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
1 paczka przypraw korzennych
4 dag margaryny
1 jajo

mąkę przesiać razem z sodą na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać płynny miód i wymieszać aby się nie rozlewał. Dodać cukier puder, przyprawy korzenne, tłuszcz oraz jajo. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie , dopóki nie będzie lśniące i jednolite na przekroju.

ciasto rozwałkować do grubości 1/2 cm (ja robię cieńsze!) .
Wykrawać foremką i układać na przygotowanej blaszce.
u w a g a ! należy blat lub stolnicę sypać mąką aby ciasto się nie przylepiało.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok.10 min. (należy sprawdzać, moje "siedzą" krócej)

Przechowywać w słoju lub pudełku szczelnie zamkniętym.
popcorn 21:00, 14 gru 2014

Dziękuję! Może jeszcze się skusimy
Bogdzia 22:01, 14 gru 2014

popcarol napisał(a)

Gabi udekorowała większość pierniczków, do środy się musimy wyrobić - jasełka, Młoda jest Maryją

To poważna rola , nakręc jej pierwszy występ niech ma pamiątke. Pozdrówka.
jula81 23:00, 14 gru 2014

Karolciu ja też piekę od kilku lat te pierniczki z tego przepisu co podała Anita i są pyszne. Zamykam je szczelnie tylko wsypuję przed zamknięciem jeszcze kilka goździków
Pokaż nam coś świątecznego jak masz już
Pozdrawiam
popcorn 07:26, 15 gru 2014

Bożenko, tak zrobię Choć rolę ma krótką, ogranicza się do kołysania lalki-Jezuska hihi

Jula, mamy ubraną choinkę, w dekoracje jakoś średnio się bawię, lampki na zewnątrz wywiesimy (choć deszczowa pogoda nie zachęca). Parę gałązek świerkowych kupię, dla zapachu, i tyle. Prawdziwych choinek nie kupuję, szkoda mi ich

miłego dnia!
popcorn 11:07, 15 gru 2014

Słonko wyszło, ale w ogródku niestety szaro-buro będzie już do wiosny:/ ech...

Carex The Beatles