Biegam...biegam.....a na Twoją 300 nie zdążyłam... widocznie za słabo się staram... poczytałam o reanimacji rodka- chyba można to nazwać reanimacją?? ....bo co więcej mu potrzeba poza ziemią dobrą?? odwdzięczy się szybciutko
A tu pokażę, co można zrobić ze starych przedwojennych schodów. Niejeden zdecydowałby się na demontaż i zamówiłby nowe, ale dla mnie wszelkie starocia to wartość ponadczasowa i jeżeli tylko to możliwe, to staram się o renowację. wymarzyłam sobie takie trochę w amerykańskim stylu jeśli chodzi o kolorystykę. Starą farbę trzeba było zeszlifować, wypalić ile tylko można, szlifowania było od groma. Dobrze że miałam pomocników, sama bym się zajechała
To schody przed renowacją
Hejka Reniu masz wielki potencjał w swojej działce jest pięknie położona i masz coś czego inni Ci mogą pozazdrościć krajobraz w tle (a nie sąsiadów )do którego ja bym nawiązała tworząc ogród . Gdyby to była moja działka to zaszalałabym z rabatami z różnych gatunków traw . https://www.google.pl/search?q=trawy+ozdobne&newwindow=1&rlz=1C1LENN_enPL483PL483&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=fQI5VO2kCeeGywPa9YGQAQ&ved=0CCEQsAQ&biw=1366&bih=667
Można zrobić rabatę z dereni ( pięknie się wybarwiają , kwitną nie mniej urokliwie jak magnolie i moje rosną w ziemi gdzie na metrze głębokości też mam glinę ) hortensje pięknie wyglądają z różami , peonie, bodziszki , lilie , liliowce , ostróżki , lwie paszcze , pęcherzyce są nie wymagające , krzewuszki bardzo urokliwe , zawilce , niecierpki , hosty w grupach pięknie się prezentują z żurawkami
Jest w czym szaleć i nie bój się ,że coś żle dopasujesz coś nie przyjmie się bo na tym polega ta przygoda na ciągłym poszukiwaniu Twojego ideału ogrodu bo ma Tobie się podobać i Twoim bliskim a nie koniecznie innym . Najlepiej wsiąść duży blok określić kierunki świata jak pada światło , usytuować dom , potem określić jakie potrzeby ma spełniać dla mieszkańców ( altanka , ogródek warzywny, taras dodatkowy , miejsce na ognisko ,miejsce do gry w piłkę moze oczko wodne ..)i gdzie byłoby najlepsze miejsce a potem gdzie trawnik a potem otaczaj wszystko rabatami , sprawdź ziemie i nasłonecznie i szukaj roślin które pasują do warunków jakie możesz im zapewnić i które ci sie podobaja a potem szalej i sadz . Ja lubie robić zdjęcia i zimowe wieczory oglądam i zastanawiam się co by jeszcze zmienić , dodać , dopracować i z ustęsknienie czekam na wiosnę
Zazdroszczę ci ziemianki ja nie mam gdzie u siebie jej wcisnąć a o takiej marzyłam . Możesz to miejsce super zagospodarowac zobacz kilka pomysłów
Z chęcią. Musisz zacząć od zeszlifowania lakieru, ja to robiłam ręcznie papierem ściernym, najpierw grubszym, a na koniec tej miłej zabawy delikatniejszym, aby wygładzić powierzchnię. Przed malowaniem dokładnie przecieramy np.zwilżoną gąbką, aby pozbyć się pyłków.
Mój kwietnik był ciemnobrązowy, więc nie musiałam go malować, aby uzyskać przetarcia właśnie w tym kolorze.
Wszystkie brzegi przetarłam świecą i zabrałam się za malowanie białą farbą akrylową np.Dulux do drewna, tapowałam gąbką dwa razy w odstępie ok. godzinowym. Odstawiłam do wyschnięcia, a następnie brzegi przetarłam delikatnie rantem nożyczek, aby zdjąć białą farbę w tych miejscach, gdzie ma być widoczna ciemniejsza farba. Całość delikatnie przeszlifowałam drobnoziarnistym papierem ściernym i odkurzyłam, a następnie polakierowałam miękkim pędzlem. Używam lakieru na bazie wody typu półmat ok. 3-4 warstwy.Po drugiej warstwie lekko szlifuję i odkurzam, aby uzyskać gładką powierzchnię.
Miłej pracy
Witam dwie Anule serdecznie.Cos mało mam gości,ale to nie przeszkadza wstawić kolejne zdjęcie.Pewnie już jedne z ostatnich w tym sezonie,bo zaczyna robić się pusto w ogrodzie.
ooo tak
to jest to co Wilczki lubią najbardziej
za taką to mogę nawet gdzieś pojechać ...ale gdzie ją nabyć jak nn?
cza się nastawić na tzw. fart ...gdzieś, kiedyś, może...
buziaki z Wilczej