Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z łezką 18:33, 24 wrz 2014

Do góry
Ogród z łezką 18:31, 24 wrz 2014

Do góry
Ogród z łezką 18:30, 24 wrz 2014

Do góry
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 18:29, 24 wrz 2014

Do góry
Czy możecie mi podpowiedzieć co dolega mojej jodle koreance? Przeczytałam cały wątek i tak: Sladu przedziorka ani ochojnika czy innych żyjątek nie stwierdziłam. Igły są czyste, srebrne bez plamek z obu stron.CZy ma za mokro - u mnie w glebie woda nie zbiera się,mamy przepuszcalną glebę. Pod nasypaną warstwą ziemi są pokłady kamienie przez które woda bardzo szybko przesiąka. Niedaleko niej rośnie inna jodła, która jest piekna zieleniutka już 3 lata. Moją koreankę posadziłam na przełomie listopada i grudnia ubiegłego roku. Na początku zżółkły jej igły na czubku i nie które na gałązkach.Przyrosty pojawiły sie dopiero na początku lata tego roku. Co z nia zrobic? Zostawić jaw spokoju do wiosny?
Ogród z łezką 18:29, 24 wrz 2014

Do góry
Ogród z łezką 18:28, 24 wrz 2014

Do góry
i reszta zdjęć, jak leci

Ogród z łezką 18:26, 24 wrz 2014

Do góry
Hortki ciągle się zmieniają. Jedne brązowieją, inne buraczkowieją

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:23, 24 wrz 2014

Do góry
bql3 napisał(a)
Witam Cię Agato,
fajnie że "wpadłaś" do mego Chashitsu i jak sama widzisz u mnie w malutkim ogrodzie gdzie by się człowiek nie obrócił to już jest poza nim. A z tą iluminacją herbaciarni to mi się przypomniała historia:
otóż cały dzień walczyłem i gdy nastał już wieczór a ja już zmontowałem te oświetlenie z tymi kabelkami oraz to wszystko spiąłem i odpaliłem światło ...Wow no to sam byłem z siebie dumny skończonej pracy aż tu nagle patrzę i zdębiałem bo koło mnie pojawiła moja "połowa"... w szlafroku oraz sąsiadka w pidżamie - przyszły zobaczyć co się dzieje. I tylko słyszałem " Aale czad z tym światłem!"
Te słowa uznania oraz że kobitki w pidżamach z domu wyskoczyły były dla mnie dowodem uznania i utwierdziły słuszność realizacji pomysłu.
A propos - twój ogród też niczego sobie a te widoki z Twego ogrodu to mogę Ci tylko pozazdrościć. Ten klon na Twej rabacie to też masz boski.
pozdrawiam
Jan
`

Jak widzisz u mnie dużo większy ogród, jakbym miała tak efektowne oświetlenie to
u mnie też byłoby Pidżama Show

Ja czasami u siebie łapię ciekawe oświetlenie....jak zachody słońca, np. wczorajsza zapowiedź dzisiejszej pogody

Ogród z łezką 18:23, 24 wrz 2014

Do góry
Granatowy tojad daje czadu

berberyski zaczynają świecić

Ogród z łezką 18:20, 24 wrz 2014

Do góry
Trochę zdjęć udało mi się cyknąć w ogrodzie. Jesiennie już, niestety, ale zakwitł mi łubin od Bogusi A mówiłaś Bogusiu, że za mała sadzonka, że nic z tego nie będzie I nawet różowy mi się trafił, wpasował mi się w tamto miejsce

Róże mi zdrowieją, zupełnie nie wiem co im było...następne liście już zdrowe rosną...

Widziałam na polach chwasty, też wiele z nich miało takie odbarwienia jak moje róże...coś z nieba musiało lecieć najwidoczniej paskudnego...

Ale bukszpany chorują w dalszym ciągu mocno...zobaczymy co wiosną z nich będzie...
Ogród z łezką 18:13, 24 wrz 2014

Do góry
Właśnie mi się zdjęcia zgrały i zaległości nadrabiam.

Najpierw piękny prezent, który przyleciał z daleka do nas, robiąc nam nie lada miłą niespodziankę. Dostaliśmy takie cuda od Kasi i Grzesia z ZG Dawno mnie tak nic nie zaskoczyło... Oni są niemożliwi...

Jeszcze piękne serduszko przyleciało, obfocę jak mi je Rysiu powiesi na ścianie.

I tu też Wam Kasiu, Grzesiu, Karolciu i Bartku serdecznie dziękujemy!!!

Wilcza Góra 18:06, 24 wrz 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)

Ewo, co to za kwiatuszki takie ladniutkie ?

a ten rozchodnik na fotkach powyzej to rzeczywiscie taki fioletowy ?
Miejsko & sielsko 18:04, 24 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewus, ty takie dziergasz? Śliczna. Zrób zbliżenie jednego kwadracika. Muszę taka sobie zrobić.

taaa... kobieta wielu talentów a ile we mnie ich jeszcze... nie wiem

kocyś
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:02, 24 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jesień...zawilce szlaleją i za chwilę przekwitną....Rh po przesadzeniu ma się całkiem dobrze

I to tyle sobotnich zdjeć...

....a ja dostałam niesłuszną burę za brak zdjęć, choć były !!!!
ciepłe jak świeże bułeczki - wstawiłam wczoraj (w odpowiedzi u siebie nawet link Ci wstawałam bo 4 strony wcześniej)
ale wracając do bury...Ty z 1 zdjęciem jesiennym wyskakujesz, a ja za ponad 20 ochrzanty dostaje...no tak nie może być

leć się poczerwienić i pożółcić w Wilczym, jesiennym świecie
buziaki Wilkołaki
Ranczo Edy 17:55, 24 wrz 2014

Do góry
buziaki zostawiam

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:53, 24 wrz 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

aż taki szeroki nie musi być
chodziło mi o sposób projektowania rabaty
zestawienia kolorystyczne, pokrój, faktura
możesz to wykorzystać
nawet te same rośliny, tylko w większym rozsunięciu, jakby rabata była węższa, ale żeby sąsiedztwo było podobne

a szerokość rabaty należy odnosić do wielkości trawnika
za wąska będzie śmiesznie wyglądać
na rzucie narysowałaś ją dużo szerszą niż wyznaczyłaś wężem
i na rzucie nadal są trawy za hortensjami

jak się boisz mocniej poszerzyć, to narazie posadź te hortensje a z przodu żurawki, choć nie jestem przekonana że powinny tworzyć aż taki długi rządek

z czasem żurawki będą wymagały odmłodzenia, będziesz mogła coś poszerzyć, dosadzić

Bardzo dziękuję za kolejne podpowiedzi a Tobie Małgosiu szczególnie, za okazaną cierpliwość Widziałam chyba u ciebie w wątku Graziellę, czy planujesz posadzić obok hortensję. też ją dziś kupiłam - nie było Morning Light i zastanawiam czy będzie wyglądać ok w towarzystwie hortensji czy może lepiej Gracillimus.

Poszerzyłam dziś rabatę - w linii prostej ma ok 1,8 m od tuj a w zakolu jeszcze więcej. Ściągnęłam częściowo darń i na szybko ustawiłam rośliny - chyba jeszcze są za "gęsto" ale chodziło mi o szerokość - będzie ok czy dodać jeszcze za 20 cm?

Miejsko & sielsko 17:48, 24 wrz 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Ty nie marudż, taką na szydełku... ecru

Ewus, ty takie dziergasz? Śliczna. Zrób zbliżenie jednego kwadracika. Muszę taka sobie zrobić.
Miskant - Miscanthus 17:14, 24 wrz 2014

Do góry
Cabaret, bardzo piękna trawa, na fotce trzylatka - 1,6 m

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:49, 24 wrz 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Ja też chciałam zapytać o carexy ale między kulkami bukszpanowymi w żwirku, za nimi rosną różaneczniki. Chciałam żeby rozjaśnić to miejsce. Myślę żeby dać Elata Aurea. A Ty Marzenko co byś poleciła?

Dopiero zamówiłam elata' więc jeszcze nie mam doświdczen. Podziwiam je u szefowej i podobno nie przemarzają. Widzę jednak że rosną spore, dlatego u mnie będą posadzone przy dużych kulach. Przy małych lepiej będą wyglądały czuprynki z evergold (uwielbiam je) lub kurze łapki czyli oshimensis. Przepieknie kulki wyglądają z hakonechloe, u mnie np z stripe it rich.

Mało znany na forum jest carex montana o jasno zielonej (wiosenna zieleń) czuprynie. Poleciła mi go ginka i jestem zachwycona. Tu u mnie na brzegu rabaty - jego pierwszy sezon u mnie, za rok mam nadzieję rozsadzać.a na końcu po lewej widać jedną czuprynę evergolda

Północna strona Waszych ogrodów. 16:46, 24 wrz 2014

Do góry
Mam do zagospodarowania północną część ogrodu. Miejsce powstało po wycięciu dwóch niemal dwudziestoletnich roślin iglastych. Szukam inspiracji do zagospodarowania tej zacienionej budynkiem części ogrodu. Przeglądając wątki najczęściej spotykam słoneczne miejsca.
Proponuję wklejać w wątku zdjęcia z tą trudniejszą w/g mnie do zagospodarowania częścią ogrodu.
Moje miejsce na dzień dzisiejszy wygląda tak.Budynek niemal nie wpuszcza tu promieni słonecznych. I mam nadzieję, że uda mi się zmienić to miejsce w radosną przestrzeń.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies