Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Loosiuu 16:12, 24 wrz 2014

No to teraz już wszystko mi pasuje! Ja kupiłem z nadzieją, że na wiosnę na dwa podzielę, bo tyle potrzebuję. Nie chcę też żeby się rozrastały szeroko, więc wg tego co napisałaś będzie idealnie
Niby nie przepadam za nimi, ale oczarowała mnie jedyna białą sadzonka między różowymi i musiałem ją mieć
Madzenka 16:42, 24 wrz 2014

Donia72 napisał(a)
Marzenko, a jakie trawy radzisz dosadzać przy hortensjach? Ja mam na razie tylko dwie bukietowe pinky winky i dwie drzewiaste anabel. Rosną na rabacie w jednym rzędzie, za nimi szmaragdy (jeszcze małe). Na samym brzegu rabaty mam róże okrywowe i rozchodniki. I jakie trawy mam posadzić, żeby zasłonić łyse gałązki hortensji? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź

Najbardziej udane połączenia na zdjęciach z bukietowymi tworzyły rozplenice japońskie, polecam medium boy bo jest troszkę większa niż bunny. Medium u mnie wyrosly wieeeelkie
Połaczenie rozplenic z horetnsajmi np. Anabell jest typowe w ogrodach holenderskich
Madzenka 16:49, 24 wrz 2014

Tusiala napisał(a)
Ja też chciałam zapytać o carexy ale między kulkami bukszpanowymi w żwirku, za nimi rosną różaneczniki. Chciałam żeby rozjaśnić to miejsce. Myślę żeby dać Elata Aurea. A Ty Marzenko co byś poleciła?

Dopiero zamówiłam elata' więc jeszcze nie mam doświdczen. Podziwiam je u szefowej i podobno nie przemarzają. Widzę jednak że rosną spore, dlatego u mnie będą posadzone przy dużych kulach. Przy małych lepiej będą wyglądały czuprynki z evergold (uwielbiam je) lub kurze łapki czyli oshimensis. Przepieknie kulki wyglądają z hakonechloe, u mnie np z stripe it rich.

Mało znany na forum jest carex montana o jasno zielonej (wiosenna zieleń) czuprynie. Poleciła mi go ginka i jestem zachwycona. Tu u mnie na brzegu rabaty - jego pierwszy sezon u mnie, za rok mam nadzieję rozsadzać.a na końcu po lewej widać jedną czuprynę evergolda

Madzenka 16:55, 24 wrz 2014

Margarete napisał(a)

Ja ja się uchowałam 2 sezon na Ogrodowisku i nie dostrzegłam wcześniej uroku zawilców...nie wiem
Dobrze że Mała-Mi ostatnio podarowała mi jednego - juz rosnie u mnie obok miskanta ML, ale jak on sie tak rozrosnie jak te twoje...to będzie czad...mus dokupic kolejne...
Róże boskie !
Każde ujęcie ładniejsze od poprzedniego, to z monardą i perowskia rozłozyło mnie na łopatki....
Buziam !

Uwielbiam zawilce rosnące w rowach, czyli lubią mokro. U mojej teściowej szaleją te pospolite bladoróźowe a u mnie marne.. Ale mam nadzieje, że się wreszcie wezmą w garsć.
Madzenka 16:58, 24 wrz 2014

Loosiuu napisał(a)
No to teraz już wszystko mi pasuje! Ja kupiłem z nadzieją, że na wiosnę na dwa podzielę, bo tyle potrzebuję. Nie chcę też żeby się rozrastały szeroko, więc wg tego co napisałaś będzie idealnie
Niby nie przepadam za nimi, ale oczarowała mnie jedyna białą sadzonka między różowymi i musiałem ją mieć

Z tych whirewind będziesz zadowowlony. Nie sięją sie jak goopie w przeciwienstwie do rożowych. Myśle, że te odmianowe po prostu sie inaczej zachowuja, pewnie jak zwykle in vitro...

A ja kocham zawilce i ostatnio sie nie oparlam Prinz Heinrich
WilczaGora 18:02, 24 wrz 2014

Marzena2007 napisał(a)
Jesień...zawilce szlaleją i za chwilę przekwitną....Rh po przesadzeniu ma się całkiem dobrze

I to tyle sobotnich zdjeć...

....a ja dostałam niesłuszną burę za brak zdjęć, choć były !!!!
ciepłe jak świeże bułeczki - wstawiłam wczoraj (w odpowiedzi u siebie nawet link Ci wstawałam bo 4 strony wcześniej)
ale wracając do bury...Ty z 1 zdjęciem jesiennym wyskakujesz, a ja za ponad 20 ochrzanty dostaje...no tak nie może być

leć się poczerwienić i pożółcić w Wilczym, jesiennym świecie
buziaki Wilkołaki
jolka 20:08, 24 wrz 2014

Madżen, wzdycham do Twoich zawilców!!
Macham, pozdrawiam
Pawlus 20:12, 24 wrz 2014

Kurcze, różowe zawilce już mam. Ale Twoje białe zachwycają. Zastanawiam się gdzie je upchać. Szkoda, że kwitną tak późno.
Madzenka 21:31, 24 wrz 2014

Pawlus napisał(a)
Kurcze, różowe zawilce już mam. Ale Twoje białe zachwycają. Zastanawiam się gdzie je upchać. Szkoda, że kwitną tak późno.

Ale za to kwitną wtedy gdy inne rośliny już dogorywają
Madzenka 21:33, 24 wrz 2014

jolka napisał(a)
Madżen, wzdycham do Twoich zawilców!!
Macham, pozdrawiam

Jola nie wzdychaj, kupuj bo piękne są a zwykłe różowe ukop sobie od kogoś w ogrodzie. Są idelane do Morning Lightów