aż taki szeroki nie musi być
chodziło mi o sposób projektowania rabaty
zestawienia kolorystyczne, pokrój, faktura
możesz to wykorzystać
nawet te same rośliny, tylko w większym rozsunięciu, jakby rabata była węższa, ale żeby sąsiedztwo było podobne
a szerokość rabaty należy odnosić do wielkości trawnika
za wąska będzie śmiesznie wyglądać
na rzucie narysowałaś ją dużo szerszą niż wyznaczyłaś wężem
i na rzucie nadal są trawy za hortensjami
jak się boisz mocniej poszerzyć, to narazie posadź te hortensje a z przodu żurawki, choć nie jestem przekonana że powinny tworzyć aż taki długi rządek
z czasem żurawki będą wymagały odmłodzenia, będziesz mogła coś poszerzyć, dosadzić
Bardzo dziękuję za kolejne podpowiedzi a Tobie Małgosiu szczególnie, za okazaną cierpliwość Widziałam chyba u ciebie w wątku Graziellę, czy planujesz posadzić obok hortensję. też ją dziś kupiłam - nie było Morning Light i zastanawiam czy będzie wyglądać ok w towarzystwie hortensji czy może lepiej Gracillimus.
Poszerzyłam dziś rabatę - w linii prostej ma ok 1,8 m od tuj a w zakolu jeszcze więcej. Ściągnęłam częściowo darń i na szybko ustawiłam rośliny - chyba jeszcze są za "gęsto" ale chodziło mi o szerokość - będzie ok czy dodać jeszcze za 20 cm?
Zazdroszczę tego muru.Sami go postawiliście , czy to zabytek?
Brzozą mówię 3 x tak nie lubię modrzewi.
A biała kora brzozy będzie się ładnie odbijała od muru.
tak mur stawialismy sami mamy dzialke 100mx100 m i jest cala min ogrodzona wyglada naprawde fajnie jest ze starej przedwojennej cegly stawiany dlatego tak wyglada -ale my wszystko kochamy co stare
ale mam nie fajnych sadziadow i niestety to co ponad murem strasznie mnie denerwuje jak stoje przed domem na schodach i teraz kombinuje jak muru nie zaslonic a nie widziec ich balaganu
Do tego stylu nie pasują brzozy tak patrzę, pod murem ich nie sadź, nie pasują też posadzone rządkiem pod sznurek, pasują do nieregularnego ustawienia. Tak myślę.
Ale przymierz je i pokaż zdjęcie.