Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Marcin89 21:49, 23 wrz 2014

AnnaS napisał(a)

Rabatka Danusi cudowna ale ja nie chcę aż tak szerokiego narożnika.

Ale nie można też robić tak wąskich rabat, rośliny będą wchodziły na siebie. Zdecydowanie należy poszerzyć.
Malgosik 22:01, 23 wrz 2014

AnnaS napisał(a)

No własnie nie wiem dlatego pytam

Malgosik za hortensjami nie ma traw - te jasnozielone to własnie hortensje.
Docelowa rabata będzie mniej więcej tak jak idzie wąż ogrodowy ale jutro wyznaczę dokładną linię rabaty.
Hortensje kupiłam Limelight a berberysy kulki - Admiration.
Malgosik myślisz żeby ograniczyć rozplenice do 2 szt. Ale co wtedy tam wstawić?

Rabatka Danusi cudowna ale ja nie chcę aż tak szerokiego narożnika.

aż taki szeroki nie musi być
chodziło mi o sposób projektowania rabaty
zestawienia kolorystyczne, pokrój, faktura
możesz to wykorzystać
nawet te same rośliny, tylko w większym rozsunięciu, jakby rabata była węższa, ale żeby sąsiedztwo było podobne

a szerokość rabaty należy odnosić do wielkości trawnika
za wąska będzie śmiesznie wyglądać
na rzucie narysowałaś ją dużo szerszą niż wyznaczyłaś wężem
i na rzucie nadal są trawy za hortensjami

jak się boisz mocniej poszerzyć, to narazie posadź te hortensje a z przodu żurawki, choć nie jestem przekonana że powinny tworzyć aż taki długi rządek

z czasem żurawki będą wymagały odmłodzenia, będziesz mogła coś poszerzyć, dosadzić
AnnaS 17:53, 24 wrz 2014

Malgosik napisał(a)

aż taki szeroki nie musi być
chodziło mi o sposób projektowania rabaty
zestawienia kolorystyczne, pokrój, faktura
możesz to wykorzystać
nawet te same rośliny, tylko w większym rozsunięciu, jakby rabata była węższa, ale żeby sąsiedztwo było podobne

a szerokość rabaty należy odnosić do wielkości trawnika
za wąska będzie śmiesznie wyglądać
na rzucie narysowałaś ją dużo szerszą niż wyznaczyłaś wężem
i na rzucie nadal są trawy za hortensjami

jak się boisz mocniej poszerzyć, to narazie posadź te hortensje a z przodu żurawki, choć nie jestem przekonana że powinny tworzyć aż taki długi rządek

z czasem żurawki będą wymagały odmłodzenia, będziesz mogła coś poszerzyć, dosadzić

Bardzo dziękuję za kolejne podpowiedzi a Tobie Małgosiu szczególnie, za okazaną cierpliwość Widziałam chyba u ciebie w wątku Graziellę, czy planujesz posadzić obok hortensję. też ją dziś kupiłam - nie było Morning Light i zastanawiam czy będzie wyglądać ok w towarzystwie hortensji czy może lepiej Gracillimus.

Poszerzyłam dziś rabatę - w linii prostej ma ok 1,8 m od tuj a w zakolu jeszcze więcej. Ściągnęłam częściowo darń i na szybko ustawiłam rośliny - chyba jeszcze są za "gęsto" ale chodziło mi o szerokość - będzie ok czy dodać jeszcze za 20 cm?

Fabiola 21:23, 24 wrz 2014

Aniu a czym planujesz oddzielić trawę od rabaty , kostką czy zostanie kancik?

Jak kostką to proponowałabym Ci poszerzenie rabatki, co by nie robić 2 razy tej samej pracy.
wiolka 21:44, 24 wrz 2014

dziewczyny co myslicie o posadzeniu za klonem/sa 3 w odleglosci 1,5m od muru i 3 m miedzy mimi/brzoz dorenboos przy samym murze-zamiast modrzewia?
Fabiola 22:24, 24 wrz 2014

Zazdroszczę tego muru.Sami go postawiliście , czy to zabytek?
Brzozą mówię 3 x tak nie lubię modrzewi.
A biała kora brzozy będzie się ładnie odbijała od muru.
AnnaS 23:42, 24 wrz 2014

Fabiola napisał(a)
Aniu a czym planujesz oddzielić trawę od rabaty , kostką czy zostanie kancik?

Jak kostką to proponowałabym Ci poszerzenie rabatki, co by nie robić 2 razy tej samej pracy.

Ja jestem bardziej za kancikiem, mąż za kostką ale zobaczymy jak kancik się sprawdzi w praktyce
wiolka 23:59, 24 wrz 2014

Fabiola napisał(a)
Zazdroszczę tego muru.Sami go postawiliście , czy to zabytek?
Brzozą mówię 3 x tak nie lubię modrzewi.
A biała kora brzozy będzie się ładnie odbijała od muru.

tak mur stawialismy sami mamy dzialke 100mx100 m i jest cala min ogrodzona wyglada naprawde fajnie jest ze starej przedwojennej cegly stawiany dlatego tak wyglada -ale my wszystko kochamy co stare
ale mam nie fajnych sadziadow i niestety to co ponad murem strasznie mnie denerwuje jak stoje przed domem na schodach i teraz kombinuje jak muru nie zaslonic a nie widziec ich balaganu
Gardenarium 07:01, 25 wrz 2014

wiolka napisał(a)

dziewczyny co myslicie o posadzeniu za klonem/sa 3 w odleglosci 1,5m od muru i 3 m miedzy mimi/brzoz dorenboos przy samym murze-zamiast modrzewia?

Do tego stylu nie pasują brzozy tak patrzę, pod murem ich nie sadź, nie pasują też posadzone rządkiem pod sznurek, pasują do nieregularnego ustawienia. Tak myślę.
Ale przymierz je i pokaż zdjęcie.

Instagram Ogrodowiska
Malgosik 08:47, 25 wrz 2014

wiolka a może zrobić taką ścianę z grabów?

http://www.pinterest.com/pin/161848180333642127/