Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Do raju daleko - u Ewy 14:46, 02 kwi 2023

Do góry

Krokusy juz przekwitają

Do raju daleko - u Ewy 14:42, 02 kwi 2023

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 14:38, 02 kwi 2023

Do góry

Ania na Żuławach 14:33, 02 kwi 2023

Do góry
Z tarasu też go widać
Mało tego, ja go widzę z kanapy w salonie co prawda z jednego miejsca na kanapie ale jednak...
Kiedyś zasłoni go laurowiśnia ale teraz bardzo mnie drażni.

Do raju daleko - u Ewy 14:31, 02 kwi 2023

Do góry
Tu też młodziaki. Podejrzewam, że 3-letnie. Szykuja się do kwitnienia.

Co słychac w ogrodzie?
Dziś jest słonecznie, ale okropnie wieje. Przewraca mi donice. Podczas robienia zdjęć zmarzły mi ręce. Jednak w ogrodzie roślinki sobie radzą, zwłaszcza żonkile, czosnki i tulipany.

Najpierw ciemierniki

Ania na Żuławach 14:29, 02 kwi 2023

Do góry
Pisałam już, że blaszak kłuje mnie w oczy. Przemaluję go na ciemny, matowy kolor, podniesiemy drewnianą osłonkę bo mnie drażni ten kawałek, który widać górą i posadzę cis lub laurowiśnie.
Widok poglądowy od bramy wjazdowej

Żółte to laurowiśnia wsadzona w ubiegłym roku, kiedyś urośnie i zasłoni jedno skrzydło drzwi.
Na zielono planowane nasadzenia,
i tu się zastanawiam czy powtórzyć laurowiśnię czy dać kolumnowe cisy. Chcę schować blaszak i zostawić swobodne przejście do niego (grabie, łopaty, taczka itp.)
Tak na zakładkę z przesunięciem

Co myślicie? A może jakieś inne pomysły ?
Do raju daleko - u Ewy 14:26, 02 kwi 2023

Do góry
Aniu Makao, dla Ciebie porobiłam zdjęcia siewek ciemierników, żebyś widziała ile tego może być.
To są siewki z tego roku.

Tak wyglądaja siewki dwu letnie.

Tu są już młodziaki 3-letnie kwitnące. W tle widać siewki młodziutkie pod starszym ciemiernikiem.

Tu dowód na to, że pełne tez się rozsiewają. Ta siewka wyrosła w środku hortensji ogrodowej. Muszę ją stąd zabrać.

Malutki pod lasem 13:38, 02 kwi 2023

Do góry
Haniu, dziękuję bardzo za takie słowa. Zaczyna mi się podobać

Aniu, schody z przodu przerabiałam chyba dwa lata temu Tylko tam to była zabawa, bo schody są okrągłe. U nas wszystko było skuwane, również wylewka, masa pracy, kurzu, gruzu... ale efekt mi się podoba

Leje u mnie znowu, w tym tempie skończę wiosenne prace pewnie koło czerwca
Buszowałam dzisiaj po lesie w poszukiwaniu bazi do palemki, widać wiosnę Palemka naturalna

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 13:31, 02 kwi 2023

Do góry
Witam
Planuje założyć trawnik na działce i trochę jestem zielony w temacie. Trochę poczytałem forum i mam kilka pytań. Działka znajduje się na ziemi gliniastej trochę zostało nawiezione ziemi różnego rodzaju na podwyższenie terenu. Ziemia w tamtym roku została dwukrotnie ruszona glebogryzarka. I pytanie czy jak teraz posypie piaskiem i wymieszanym z ziemią torfowa a następnie przemieszam to glebogryzarka separacyjny i posypie nawozu i zasieje trawę czy da to jakiś efekt?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:20, 02 kwi 2023

Do góry
Sonka napisał(a)
Joasiu a ja cierpliwie czekam na nowe foty, bo przecież ogród dojrzewa i się zmienia, więc czekam na nowe odkrycia.

Krysiu,
Narazie ogarniam ogród po zimie bo bajzel straszny. A od dwóch dni leje i zimnica straszna aż strach z domu wychodzić.
Kiepska ta wiosna u mnie i czekam aż ogród się zazieleni.
Nawet krokusy już przekwitły bo kilka nocek z przymrozkami je załatwiły.
Szarobiałego ogrodowe początki. 12:49, 02 kwi 2023

Do góry
Cebulice przyniesione przypadkiem do ogrodu (z bryłą korzeniową grabów) dziś oryginalnie ozdobiły palmę
Blaski i cienie nowego życia 11:56, 02 kwi 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula prócz czosnku niedźwiedziego pisze się na te białe pierwiosnki co ich tyle masz bo moje po zimie zniknęły

Ok

Sylwia, Liliowce Stella odplewiłam przy murku...ale znów nie doszłam do końca bo inne prace były pilniejsze ale szmata która zeszła z górki okryłam miejsce na podjazd, jeszcze jednego kawałka brakuje. Czyli zawsze małymi kroczkami coś do przodu Przy okazji kończę Anabelkową...wreszcie!!! Hurra...

Ogród Muszelki 11:13, 02 kwi 2023

Do góry
Poranny spacer. Dziś też ponuro, ale po południu ma zaświecić słońce! (według prognozy). Dobrej niedzieli

Ogrodowe wariacje 11:10, 02 kwi 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziękuję. Czy dobrze widzę, że masz tam też jedną sztukę różowej (trzecie zdjęcie)? Czy każda sadzona po 1 sztuce? Ile sezonów mają?

Tak dobrze widzisz jest różowa kupiona na próbę i jesienią zeszłego roku dosadzilam bo jest bardzo ładna. Każda sadzona po jednej sztuce do dołka. Na zdjęciu są u mnie w drugim sezonie. Czekam z niecierpliwością w tym roku bo robiłam metamorfozę na różance.
Już w pierwszym roku były cudne. Na fotce w pierwszym roku po posadzeniu

Ogród Muszelki 11:00, 02 kwi 2023

Do góry
A to zdjęcie aksamitek, tej samej odmiany 'Champion', które wysiałam 1 marca 2023 r. Wczoraj je przepikowałam.

Ogród Muszelki 10:55, 02 kwi 2023

Do góry

Siew nasion 18 marca 2023 r.

Z lewej strony aksamitki posiane do ziemi pochodzącej z kretowiska. Widać zdecydowaną różnicę (na minus) w stosunku do wschodów aksamitek posianych do ziemi do wysiewu nasion.

Wniosek: ziemia z kretowiska jest mniej przyjazna do kiełkowania nasion aksamitek niż dedykowana ziemia do wysiewów nasion warzyw, ziół i kwiatów.

Zastanawiałam się, czy w maju posadzić supertunie do doniczek tarasowych do ziemi kompostowej, czy do ziemi z kretowiska.
Tradycyjnie posadzę jednak w kompost Rosną w nim cudnie, więc po co ryzykować.
W samym słońcu 10:43, 02 kwi 2023

Do góry
sarenka napisał(a)
Wiola, tak wyglądają te ciszę z 2019 i ona są na żywopłot

te to baccata, chciałabym je w kulki zrobić i jakbyś mogła mi podpowiedzieć jak je ciąć

I cisy Anna posadzone chyba 2 lata temu

Jak je ogarnąć żeby się fajnie dały uformować

Dziwne, że te cisy takie małe, moje mają długie przyrosty co roku.

A baccatę przytnij na kształt kuli delikatnie od góry
A najlepiej każdą koncówkę minimalnie,wtedy się rozkrzewi.

Świetny tunel! kiedyś też planuję szklarnię
Ania na Żuławach 10:41, 02 kwi 2023

Do góry
I bratki, to są twardziele

Ania na Żuławach 10:39, 02 kwi 2023

Do góry
Pomimo zimnego wiatru poszłam pocieszyć oko moimi kwiatuszkami, krokusy nawet nie otwierają główek w ten ziąb

Małymi krokami-Ogród Wioli 10:34, 02 kwi 2023

Do góry
Wczoraj podziałałam trochę,bo pogoda dopisała ,dziś zimnica... Należny odpoczynek

Już widać coraz więcej,niż tylko gołą ziemię

Skończyłam wczoraj ścieżkę wysypywać kamieniem.

Na deser zostawiam obsadzanie 3 rabat roślinami,ale to jak będzie ciepło.
Przyszły tydz. zimnica ,więc ogród idzie w odstawkę ,biorę się za porządki

Befor & After
Już mi się podoba

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies