Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 14:12, 12 cze 2023

vita napisał(a)

To może być 'Boule de Neige'

Moja nn ma w sobie więcej różu, tzn nie jest biała tylko jasnoróżowa z ciemniejszymi wstawkami. Boule de Neige jest bardzo podobna do odmiany Festiva Maxima
antracyt 14:26, 12 cze 2023

DariaB napisał(a)
Zrobiłam tak jak radziłaś z obżeraną przez ślimaki dalią ale nadal wystaje smutnie z ziemi zeszłoroczny pęd. Czy Queen of Sweden jest u Ciebie dużą różą? Kusi mnie od kilku lat ale boję się, że jest duża i potrzebuje sporo miejsca, a u mnie z tym kiepsko.

Trzymam kciuki za chęć do życia Twojej dalii
Queen of Sweden nie jest u mnie maluszkiem. Nie tnę jej nisko, bo rośnie w drugim rzędzie różanym. Dorasta do ok 1,2m i podobnej szerokości. Tylko ma formę odwróconego stożka i właściwie przy ziemi nie zajmuje dużo miejsca.
W tym roku kiepsko wschodzą mi jednoroczne wokół niej i dzięki temu można dobrze zobaczyć jej kształt (co akurat wcale mnie nie cieszy, bo zamysł był trochę inny ) Ja ją dodatkowo trochę "poszerzyłam" - celowo zostawiłam więcej gałęzi i dla uzyskania zamierzonego kształtu rozdzieliłam je drewnianymi rozpórkami. Chociaż, moim zdaniem, ona bez niczyjej pomocy przybiera formę V.
Wstawiam zdjęcia z przodu i boku.

Gosialuk 20:18, 12 cze 2023

antracyt napisał(a)

Musisz szukać do siebie roślin, którym będzie w nim tak dobrze jak jarzmiankom

Myślę, że w tym zdaniu zawarte jest sedno pięknego, zdrowego ogrodu. I ile stresu mniej dla ogrodnika.
Magara 23:45, 12 cze 2023

antracyt napisał(a)

Moje rugosy 2x zostały liźnięte przymrozkami. Możliwe, że płot masz jednak magiczny
Musisz szukać do siebie roślin, którym będzie w nim tak dobrze jak jarzmiankom Ja już na pewno nowych dokupywać nie będę, tak jak ostróżek. Może u Ciebie tym drugim byłoby dobrze? Nie chcę namawiać, ale piękne są (szkoda, że tak mało ostatnio popularne)

Chyba nie tyle płot magiczny, co przymrozek furtką przeszedł do sąsiadki
Z ostróżkami cztery razy próbowałam, bardzo mi się podobają, żadna nie przeżyła, odpuściłam Nic na siłę
April 13:18, 13 cze 2023

Śliczna twoja Królowa szwedzka. Moja tak się nie rozkłada, bardzo wąski, pionowy ma pokrój.
antracyt 19:19, 13 cze 2023

Gosialuk napisał(a)

Myślę, że w tym zdaniu zawarte jest sedno pięknego, zdrowego ogrodu. I ile stresu mniej dla ogrodnika.

Tym jest u mnie dobrze, rosną zdrowo i bezproblemowo.
Bałam się tego zestawu kolorystycznego, ale jest tak energetyczny, że zamiast zgrzytu zębów wywołuje uśmiech. Paul Scarlett i Quatre Saisons
antracyt 19:30, 13 cze 2023

Magara napisał(a)

Chyba nie tyle płot magiczny, co przymrozek furtką przeszedł do sąsiadki
Z ostróżkami cztery razy próbowałam, bardzo mi się podobają, żadna nie przeżyła, odpuściłam Nic na siłę

Ciekawe, myślałam że ostróżki u mnie nie rosną bo mają za sucho, ale u Ciebie przecież gleba jest bardziej wilgotna.

Kupiłam sobie na biedronkowej wyprzedaży ptaszora do kolekcji. Chwaliłam się już? Chyba za dużo zdjęć wstawiam, bo nie pamiętam

antracyt 19:34, 13 cze 2023

April napisał(a)
Śliczna twoja Królowa szwedzka. Moja tak się nie rozkłada, bardzo wąski, pionowy ma pokrój.

Moja wcześniej też była węższa, ale z każdym rokiem objętości jej przybywa. Jak długo masz swoją?
W duecie z babciną piwonią
Agatorek 20:02, 13 cze 2023

antracyt napisał(a)

Tak, rozszalały mi się ogród Tutaj jest teraz trochę spokojniej.

Może i spokojniej, ale gęściutko! Uwielbiam busz.

Zuza, a te białe ażurowe kwiatki w tle, to co to jest?

Piękny ptaszek
ajka 21:20, 13 cze 2023

antracyt napisał(a)

Trzymam kciuki za chęć do życia Twojej dalii
Queen of Sweden nie jest u mnie maluszkiem. Nie tnę jej nisko, bo rośnie w drugim rzędzie różanym. Dorasta do ok 1,2m i podobnej szerokości. Tylko ma formę odwróconego stożka i właściwie przy ziemi nie zajmuje dużo miejsca.
W tym roku kiepsko wschodzą mi jednoroczne wokół niej i dzięki temu można dobrze zobaczyć jej kształt (co akurat wcale mnie nie cieszy, bo zamysł był trochę inny ) Ja ją dodatkowo trochę "poszerzyłam" - celowo zostawiłam więcej gałęzi i dla uzyskania zamierzonego kształtu rozdzieliłam je drewnianymi rozpórkami. Chociaż, moim zdaniem, ona bez niczyjej pomocy przybiera formę V.
Wstawiam zdjęcia z przodu i boku.

Przepiękna ta róża, czy to kwestia wysokiego cięcia, że ona ma kształt stożka? Czy to jedna sadzonka?