Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 10:30, 07 lis 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Tulipany posadzone, brawo, odliczanie do wiosny start.
Dzwonki mają swoje 5 minut, bo kwitną jako jedne z nielicznych, a warto ich urodę docenić.
Na zdjęciach nie wygląda na szaroburo. Ale po daliowym szaleństwie wszystko mocno blednie.
U Iwonki ze Wzgórza chaosu przeczytałam piękną myśl o jesieni i odpuszczaniu, myślę, że jak już wszystkie cebulki znajdą się w ziemi, to z radością odpuszczę. Tymczasem czosnki czekają w pudle i jakieś setki tulipanów szalona zamówiłam w szale przecen, będę musiała poprosić o pomoc z sadzeniem w tej sytuacji. Mało tego, w tym samym szale zamówiłam dziś różę pnącą Hella i nad drugą się zastanawiam. Mam ochotę na tę Twoją kremową, możesz mi przypomnieć nazwę? ...

To fakt, po wycince jednorocznych i dalii muszę się przyzwyczaić do spokojniejszego ogrodu. Dopóki na drzewach i krzewach były jeszcze kolorowe liście, to ogród nadal wydawał się żywy, teraz ewidentnie widać, że udaje się na zimowy odpoczynek. Czytałam ten cytat z wątku Wzgórze chaosu, jestem tam częstym gościem incognito Jego przesłanie jest mi bliskie, co nie zmienia faktu tego, co napisałam w odpowiedzi do Magdy...
Sprawdziłam co za różę nabyłaś, lubię takie kwiaty bardzo, no i wielki plus za powtarzanie kwitnienia i zdrowotność Nie wiem o którą moją różę Tobie chodzi, czyżby o Lykkefund? Ona wprawdzie kwitnie tylko raz, ale jesienią jest cała w uroczych koralikach, które uwielbiają ptaki zimową porą

Zieleń, drewno i antracyt 10:18, 07 lis 2022

Do góry
Tutaj najlepiej widać jak koszmarnie prezentuje się "trawa", psuje cały odbiór tego miejsca... Wyjątkowo nieogrodowiskowy obrazek
Zieleń, drewno i antracyt 10:10, 07 lis 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Szkoda, że nie pokazałaś szerszych kadrów, bo nie wierzę, żeby tak zupełnie nic do oglądania nie było Zwłaszcza przy takim słońcu.
Maluchy cebulowe pewnie wypuszczą po listku, ale jeśli masz cierpliwość, możesz je podhodować przez parę sezonów. Mi jeszcze sporo takich zostało, ale chyba zasilę nimi kompost. Już i tak bardzo dużo zeszłorocznych posadziłam i do donic, i do ziemi. Nie mam pewności, które wydadzą kwiaty, tzn nie wiem, jak duża musi być cebulka, trzeba ten eksperyment przejść parę razy. Najgorzej jest nastawić się na kwiaty, a dostać liście, wiem, jakie to jest wiosną rozczarowanie, kiedy naprawdę liczy się każdy kwiatek.

Wiesz co, na dzisiejszym porannym obchodzie coś tam jednak pstryknęłam telefonem
Tak naprawdę, to chyba jednak nie szaroburość mi przeszkadza, tylko kilka rzeczy, które odbierają przyjemność oglądania tego co zostało. Ostatnio wiecznie nie ścięta trawa, za długa i bałaganiarska. Mężaty ostatnio wiecznie na wyjazdach, jak wraca to pada deszcz, ja na traktorek nie wsiądę, a najbliższa perspektywa koszenia przesunęła się właśnie o kolejne 2 tygodnie...Oby się przed większymi przymrozkami i ulewami udało... Druga wkurzająca mnie rzecz, to brak liści na drzewach. Korony mają jeszcze na tyle małe, ze nie przesłaniają nic, wszędzie widzę domy, niby zerkam na ogród, ale nie mogę wzroku na nim skupić.

No, ale dość marudzenia, kilka szerszych kadrów wstawiam
Liście ostały się już tylko na grabach, z drugiej strony domu już łyso, dobrze, że tuje takie wysokie.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:00, 07 lis 2022

Do góry
Wilczy ogród 00:56, 07 lis 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

Magda, ogród zachwyca
Ale Wilczyca w formie cieszy najbardziej
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:25, 06 lis 2022

Do góry
Mirka napisał(a)
Haniu czytam że teraz przycinasz Stipę dlaczego ?jak nisko?Nigdy o tej porze jej nie przycinałam.

Docelowe cięcie robię wiosną, tak jak wszyscy. Teraz przycinałam tylko te żółte słomkowe końcówki, bo czasem mokry śnieg pokłada kępy stipy. Niektórzy związują stipy, ale mnie nie chce się w to bawić.
Po przycięciu wyglądają mniej więcej tak jak na zdjęciu.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:52, 06 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
O biecane dębowe fotki

Widzę Sylwia piękne są. Zresztą nie wiem co ty robisz,ale tyle kolorów naraz to gdzie nie widzę.

Ta pierwsza fota cudowna z tym żółtym kolorem.
A gdzie ty dęby kupowałas, szybko rosną?
Mirkowy ogród (początki) 22:28, 06 lis 2022

Do góry

Mirka, te zdjęcia są przepiękne ❤️❤️❤️

I widok na las też super

Ale o listopadowych czosnkach, to jeszcze nie słyszałam, daj znać, jak zakwitną
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:25, 06 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bajeczna ta ścieżka!!!
Cudna Twoja jesień!
A tak w ogóle, Sylwia, kiedy Ci to wszystko tak porosło ,drzewa , krzewy...!
Ptasi gaj 22:19, 06 lis 2022

Do góry
CD

Halinka"Beni Każe" młode sadzonki posadziłam na początku października.

Novalis ma parę

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:14, 06 lis 2022

Do góry
Remontowo wciąż do przodu choć małymi kroczkami

i na koniec na dzisiaj tak wyglądały jedyne lotosy, które przeżyły. Czy dotrwaja do wiosny.... okaże się wiosną

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:10, 06 lis 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:08, 06 lis 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:06, 06 lis 2022

Do góry

Ptasi gaj 22:05, 06 lis 2022

Do góry
Pień z wierzby mandżurskiej

Ciemierniki już tuż tuż

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:05, 06 lis 2022

Do góry

Ogrodowe wariacje 22:04, 06 lis 2022

Do góry
Nie będę już zanudzać różanką w tym sezonie ale chcę tylko pokazać jak wyszło z drobną kompostowaną korą Jestem zadowolona. Zakończyłam grubsze prace, zostały tylko liście na bieżąco.
Zimą będę planować rabatę brzozową i powiększenie tarasu. Chciałabym wczesną wiosną ruszyć z pracami, aby więcej odpoczywać w pełni sezonu Mam nadzieję, że pomożecie w rozkminkach

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:04, 06 lis 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:02, 06 lis 2022

Do góry

Ptasi gaj 22:02, 06 lis 2022

Do góry
Już ostatnie w tym sezonie. Dzisiaj powiazalam trawy jeszcze rozplenice zostały. Dzisiaj dosyć ładna pogoda, ale po wczorajszym deszczu liście mokre nie można było wydmuchać

Metasekwoje

Górka i pień dosyć spory. Puściłam bluszcz ładnie się pnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies