Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:46, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, ja tylko złamałam schemat.
Ty narysowałaś fajne koło żwirowe.
Tylko Reniu, czy to nie jest podobne do kompozycji przy ściance?
Tak chcesz na pewno?
Rozplenice- fajny pomysł. Można by wkomponować. Tak, by dałoby radę. Niekoniecznie po całości.
Ja też planuję rozplenice przed hortkami. Tylko u mnie chcę sprawdzić takie połączenie: werbena, limki, rozplenica, szałwia, obwódka. Nie wiem, czy będzie ok... Zawsze można zmienić, jak nie wypali

Nie bardzo widzisz to powtórzone koło ... hmmm ... a ja myślałam, ze to będzie dobre A jeśli rozplenice przed hortensje to muszę poszerzyć rabatę ... trawnik wtedy stanie się jeszcze węższy i dysproporcja większa ... kurczę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:43, 29 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Twoje donice moge ogladac na okrągło i nigdy mi sie nie nudzą wszelakie kompozycje ))). Zgapilam ostry kolor i na bordo sie rzuciłam i zaraz mi lepiej jak cos od Ciebie odgapie )))

A ja za wami nie nadążam. Nadal mam w donicach pelargonie, hi, hi
Może w poniedziałek coś kupię.
Bardzo mi się o tej porze podoba zieleń i biel w donicach. Jak Madżenko u ciebie przy wejściu.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:33, 29 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Myślałam o trawach ale za wysokich nie mogę tam dać ... rozplenice są niegłupie ale musiałabym poszeszyć rabatę hortensjową i wówczas ten wąski pas trawnikaza evergoldami będzie jeszcze węższy ...
I w którym miejscu dałabyś ten żwirek? tak jak na moim rysunku? czy według koncepcji Iwonki? tylko u mnie się ta "dupka" nie sprawdziła

Reniu, ja tylko złamałam schemat.
Ty narysowałaś fajne koło żwirowe.
Tylko Reniu, czy to nie jest podobne do kompozycji przy ściance?
Tak chcesz na pewno?
Rozplenice- fajny pomysł. Można by wkomponować. Tak, by dałoby radę. Niekoniecznie po całości.
Ja też planuję rozplenice przed hortkami. Tylko u mnie chcę sprawdzić takie połączenie: werbena, limki, rozplenica, szałwia, obwódka. Nie wiem, czy będzie ok... Zawsze można zmienić, jak nie wypali
Ogród na glinie 22:40, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U mnie też dziś był grad. I wiało.
Ale słoneczko też wyszło.
U ciebie hosty jeszcze ładne. Ja dziś zebrałam zmrożone liście...

u mnie jedynie mokre te liście
i już niezielone
8-10 stopni jest
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:26, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Renia, może to głupie, ale może inaczej puścić bukszpan. Te czarne linie - pomocniczo narysowałam, by połączyć linie brzegowe dwóch łuków. Tak bym pociągnęła żywopłot z bukszpanu:

D - to nie musi być drzewo, ale miejsce, gdzie coś powinno się pojawić ...
Samych kulek bym nie robiła, bo za duzo już by ich było.
Danusia robiła np. kropka, kropka, kropka, kreska ... czytaj: kulka, kulka, kulka, kawałek żywopłotu itp. ... Może tu by takie przełamanie miało sens?

Tylko chyba tam masz nawadnianie?

no właśnie mam ale może udałoby mi się to załatwić
Iwonko ja myślalam o takim czymś (przepraszam za jakość)

Moje małe królestwo 22:09, 29 paź 2016

Do góry
Tereniu, cudna tęcza.
Dobrze, ze malinki posadziłaś, ja jeszcze dziś poskubałam z krzaczka. Nadal mają owoce, ale pewnie nie wszystkie zdążą dojrzeć ...
Zazdroszczę ci krajobrazu w tle za szmaragdami

Do raju daleko - u Ewy 21:59, 29 paź 2016

Do góry
Cudnie wyszło.
Gratulacje dla Krzysia.
U nas Zbyszek sam nie dałby rady. Za wysoko i za dużo pracy. Sześciu dziś miało robotę ...
Ale teraz piękny dach macie
Ewcia, to napisz u mnie o spotkaniu.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:51, 29 paź 2016

Do góry
Renia, może to głupie, ale może inaczej puścić bukszpan. Te czarne linie - pomocniczo narysowałam, by połączyć linie brzegowe dwóch łuków. Tak bym pociągnęła żywopłot z bukszpanu:

D - to nie musi być drzewo, ale miejsce, gdzie coś powinno się pojawić ...
Samych kulek bym nie robiła, bo za duzo już by ich było.
Danusia robiła np. kropka, kropka, kropka, kreska ... czytaj: kulka, kulka, kulka, kawałek żywopłotu itp. ... Może tu by takie przełamanie miało sens?

Tylko chyba tam masz nawadnianie?
Ogródek Iwony II 21:28, 29 paź 2016

Do góry
asiak napisał(a)
Pomacham chociaż, że byłam

Asiu, odmachuję

Ogródek Iwony II 21:26, 29 paź 2016

Do góry
Jystynko, czasami mi się wydaje, że za kolorowo ...
Ale patrząc na fotki z tego roku, bardziej mnie cieszą, jak zeszłoroczne ...
Jak ja mogłam zachwycać się takim rozkopanym ogrodem rok temu ?
Chyba zachwycałam się oczami wyobraźni, hi, hi

Na temat dachu w skrócie napiszę: Mamy garaż wolnostojący z pomieszczeniem gospodarczym i wiatą na opał. Część z garażem jest starsza, stoi kilka lat, przykryta papą, czas najwyższy, by przykryć blachą... Pod koniec czerwca umówiliśmy się z cieślami, zakupiliśmy materiał, został rozebrany erkiel, ma być prosty dach, miejsce zostało tylko zakryte folią ...
Firma niesłowna, przesuwała terminy, w końcu nie odebrali telefonu... Dwa tygodnie temu straciłam wszelką nadzieję, znalazłam inną firmę. Szef po ludzku, stwierdził, ze dach trzeba natychmiast zabezpieczyć, umówiliśmy się na wykonanie, dziś przyjechali raniutko, pracowali do ciemna, mimo soboty, by już nic nie zaciekało ... W poniedziałek szlify, a na blachę będę juz czekać w kolejce wg zleceń ... Kamień z serca mi spadł
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:21, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mi się pierwszy pomysł Anety podoba.
Renia, czy tam nie jest zbyt wąsko?
I jak patrzę na ten kadr, to odnoszę wrażenie, że hortensjowa ma za bardzo linię prostą, reszta to łuki...
Nie wiem, jak to dalej idzie. Ale tu linie do siebie nie pasują ...

Każdy widzi, ze coś tu nie gra ... może faktycznie ta długa prosta linia sprawia, że ta rabata jest za płaska? Może i wąsko bo tylko 130cm
Ogródek Iwony II 21:16, 29 paź 2016

Do góry
Beatko, zebrałam z rubrum nasionka. Trochę nie mam miejsca, by przechować ją, w garażu nie da rady, a w domu za ciepło. W domu przechowam natomiast werbenę i będę przez zimę robić sadzonki.
Słowni fachowcy cieszą. Gorzej, jak sen z powiek spędzają
Człowiek czuje niemoc, że sam nie może ...
Panowie przygotują dachy do położenia blachy... Potem będę czekać w kolejce. Ale już nie będzie zaciekać. Jak ja się cieszę

Aniu, dobrze trafiłam. Tylko czemu nie za pierwszym razem? Może na wszystko musi być odpowiedni czas ? ...
dziś patrzyłam na ogród, na spadające liście, zmrożone kwiaty. Za chwilę będzie smutno ...
Muszę jeszcze zadołować sadzonki bukszpanów i przesiać kompost ...
Pochowam narzędzia, może zrobię jeszcze porządek z doniczkami ...

Czy narzędzia trzeba na zimę nasmarować? Czym? Chodzi o to, by np. nożyce nie rdzewiały ...
Ogródek Iwony II 21:04, 29 paź 2016

Do góry
Blyxa, ja nigdy czosnku nie sadziłam, ale spróbuję, skoro to takie proste.
Posadzę w truskawki. Albo w byliny, jak Hanusia radzi

Iza, będę w poniedziałek w mieście, sprawdzę w ogrodniczym, czy mają. Jak nie, to posadzę taki ze sklepu
Radość z cieśli jest. Po traumatycznych przeżyciach z niesłowną poprzednią firmą, póki nie pojawili się na podwórku, nie wierzyłam, jak dostałam wczoraj potwierdzenie, że będą...

Panowie pojechali dopiero, jak się zrobiło ciemno. W poniedziałek przyjadą jeszcze dokończyć. Powiedziałam im, że z ich przyjazdu bardziej się cieszę, niż z przyjazdu męża. Uśmiali się.
A Zbyszek tylko dziś mówił: widziałaś prawdziwych fachowców? Zobacz przez okno, nawet trociny po sobie zamiatają. Stare deski i łaty złożone we wskazanym miejscu do pocięcia na opał, papa stara zdjęta na jedną kupkę. Po ciemku rozbierali rusztowanie, bo nie może zostać rozstawione na niedzielę Każdy gwóźdź pozbierany, który spadł, ... wkoło porządeczek

Tereniu, u mnie już było poniżej zera. Następnego dnia spadło sporo liści.
Dziś patrzyłam na Vanilki, też gubią listki

Dziś padał grad. Wiało, a potem wyszło słoneczko.
Zdążyłam po południu posadzić resztę cebulek. Nie mam tego dużo, ale na większości rabat coś będzie kwitło ...
Tylko gdzie mi się zapodziały Van Eijki? Będzie wiosną niespodzianka, hi, hi

Klony są fajne. Pięknie się jesienią przebarwiają. Podobają mi się japońskie, ale u mnie dwa razy miałam i nie przetrwały ...
Ps. Tereniu, Zbyszek właśnie zobaczył twój awtarek. Bardzo mu sie spodobał Ipomyśleć, ze tak długo się ukrywałaś
Ogródek Iwony II 20:37, 29 paź 2016

Do góry
Gosiu, mały buk się pięknie przebarwił na miedziany kolor, a większy - ta sama odmiana jeszcze nie. Nie wiem, od czego to zależy.

Co do tawuły, czasami, jak roślinki czegoś nie wiedzą, to zachowują się tak, jak oczekujemy tego od nich.
Tawuła w maju 2015 rozrastała się, a ja na rabacie chciałam coś więcej, niż samą tawułę.

Postanowiłam ją ciąć i ograniczać. Powiększyłam rabatę, dosadziłam wrzosy, Irgę i bukszpan ...
Tawułę po kwitnięciu pocięłam w kulkę.
Tak kwitła w maju 2016:
tak zaczynała:

Potem znowu ją obcięłam w kulkę. Zobaczę wiosną, jak będzie. Kwitnie u mnie na początku maja

Co do czosnków w lawendzie -lawendy już nie będę cięła. Ma malutkie przyrosty, zagęściła się po wierzchu, tak robi znajoma, która wiosną lawendy już nie tnie. Podobają mi się z niej takie poduszeczki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:37, 29 paź 2016

Do góry
Mi się pierwszy pomysł Anety podoba.
Renia, czy tam nie jest zbyt wąsko?
I jak patrzę na ten kadr, to odnoszę wrażenie, że hortensjowa ma za bardzo linię prostą, reszta to łuki...
Nie wiem, jak to dalej idzie. Ale tu linie do siebie nie pasują ...
Ogród na glinie 19:23, 29 paź 2016

Do góry
U mnie też dziś był grad. I wiało.
Ale słoneczko też wyszło.
U ciebie hosty jeszcze ładne. Ja dziś zebrałam zmrożone liście...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:00, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Oj, Renia
No to podeślij trochę twoich pinów
Możesz cały foldech na priv

Tylko wiesz, jak zaoram, to u mnie będę musiała wyciąć jodłę na przodzie, co jest pamiątką po moim tacie
Gdyby jej nie było, pewnie już bym miała szpaler...
Może jeszcze kiedyś, jak się u ciebie napatrzę ... A jodła sie zestarzeje ...
18 lat u mnie już ma

Przecież możesz szperać w nich do woli ... ja nie mam ukrytych tablic
Iwonko ale co do jodły to sama musisz podjać decyzję ja nie chcę mieć jej na sumieniu
Ogród na glinie 11:49, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja się nad tym też ostatnio zastanawiałam...
Nie umiem tylko siedzieć i patrzeć. Rączki świerzbią wtedy
Idę oglądać porównania

ja czasem idę do ogrodu tylko pooglądać
i wciągam się w jakąś robotę
i to w czystych ciuchach i nowych butach potrafię tak zrobić
Ogród na glinie 11:48, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Spodobało mi się połączenie tulipanów z kulkami.
I dobrze, ze zobaczyłam. Początkowo chciałam w kulki dać czosnki. Ostatecznie dałam tulipany rococo i Quin of night.
I się martwiłam, czy dobrze zrobiłam. Teraz już wiem, ze tak
Czosnki poszły w lawendę...
Małgoś, teraz sobie uświadomiłam, ze ty masz czosnki w lawendzie. Jak jest z kolejnością kwitnienia?
Dobrze to gra?

czosnki i lawenda nie kwitną razem
najpierw kwitną czosnki, a jak zaczyna lawenda, to już czosnki zżółtkną i trzeba je ściąć
no i jak nisko ścinam lawendę, to ona nie tuszuje schnących liści czosnków
więc jak latem cięłaś lawendę, to może jej już wiosną nie przycinać?
Do raju daleko - u Ewy 11:35, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja też maszyny nie mam
Ja bym na hortensje ogrodowe coś pokombinowała...
Tylko maszynowego potrzebujemy, hi, hi

Ewcia, pokazywałaś dach?
Krzysiu robił?

Iwonko, wrzuć u Ciebie propozycję. Na Twój wątek więcej osób zagląda, to może się jeszcze uda

Krzysztof sam zrobił dach. Zdjęć jeszcze nie robiłam, ale dziś to zrobię Wreszcie mam słońce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies