Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:09, 01 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Sebku poproszę o zdjęcie lasku werbenowego z dalszej perspektywy potrzebuję inspiracji gdzie je u mnie wkomponować

Marzenko - u mnie miała być na bukowym tle, ale przyjęły się 4
Myślę o posadzeniu derenia aurea - zobacz na to połączenie - dereń aurea, cisy, hakone, konwalnik no i oczywiście werbena
Gardenarium napisał(a)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:01, 01 sie 2012

Do góry
Grembosiu, duży ogród wymaga wyrzeczeń. Ze względu na wielką powierzchnię jest to nie do ogarnięcia, musisz pomyśleć o jakiejś pomocy, wygospodarować jakieś środki, choćby co jakiś czas dniówkę na kogoś do pielenia. Jak już systematycznie się z tym uporasz - chwasty nie będą rosły. Gruba warstwa ściółki zapobiegnie ich rozwojowi. Potem następnym etapem jest posadzenie we wszystkich miejscach roślin, glebę powinny okrywać drobne roślinki okrywowe, które chwastom nie dadzą szans, a jak nie lubisz ich wszędzie - to wystarczy ściółka.

Ja wzoruję się na prywatnych ogrodach angielskich i wierz mi - tam nigdzie nie ma agro. To wymysł szkółkarzy i u nich zdaje egzamin bo rośliny stoją w doniczkach. W ogrodzie wygląda sztucznie i brzydko.
O wadach wiesz.

To kwestia wyboru. Ja wybrałam bez i we wszystkich ogrodach jakie miałam przyjemność przez te lata mojej pracy pielęgnować nigdzie jej nie było, a dało się utrzymać bez jednego chwaścika, więc wiem że da się.

To też kwestia początkowego przygotowania gleby podczas zakładania ogrodu i dokładnego przekopania i wytępienia chwastów przed. Dla jednej ososby jest to praca poza możliwościami wykonania. Musisz mieć pomoc.

Ale łatwo mi powiedzieć, nie znam Twoich warunków, trzeba też wyważyć moment, aby ogród nie stał się udręką. Dla mnie ciągle jest przyjemnością

Ogród na Cedrowej 08:12, 01 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Całość z boku :

Żeby zwalało z nóg? To tylko hortensje Limelight i to w kilku sztuakch co najmniej Rozświetli zakątek i nie musisz myśleć co jeszcze. Na dole żurawki moga byc jeszcze na deser

Dziękuję bardzo Danusiu za radę - dzisiaj pędzę do Chotomowa po horti
A miłorząb ma byś na pniu czy normalny ??? Żurawki pociągnąć bordowe czy żółte??? Bordowe mam pod dereniami
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:02, 31 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Będą jak nie zetniesz Będziesz miał lasek werbenowy..
Sąsiadka chyba już przyzwyczajona do wygibasów?

Sam nie wiem Ale chyba już się oswoiła z tą myślą A lasek werben to jest to!!
Moje początki w ogrodzie 23:01, 31 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te ciemne bardzo ładnie ożywiają kompozycję.

Świetny balkon, a ja śmiało mogę powiedzieć że jak mieszkałam w bloku to taki wąski balkon był dla mnie namiastką prawdziwego ogrodu.

Ja też chyba połknęłam bakcyla. Teraz popełniłam kilka błędów ale na drugi rok przy waszej pomocy będe miała naprawde piękny balkon.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:00, 31 lip 2012

Do góry
Będą jak nie zetniesz Będziesz miał lasek werbenowy..
Sąsiadka chyba już przyzwyczajona do wygibasów?
Mój kawałek raju II 23:00, 31 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czy takie dżemiki nadają się na szarlotkę? Czy robi się w inny sposób?

Danusiu te dżemiki możesz zastosować do gotowego biszkoptu na przełożenie, można do niego dodać jakąś rozpuszczona galaretkę owocową, wtedy lepiej będzie wiązał w cieście lub jak ja robię jabłka na szarlotkę, to ścieram, dodaję cukru trochę zasmażam i do słoika , pasteryzuję do zamknięcia słoika, a potem można używać do ciasta np. pół kruchego czy kruchego czy ucieranego tylko, kruche trzeba ponakłuwać widelcem a na ucierane posypać przed jabłkami trochę mąki

do tego dżemiku dodałam żelfix dr, Oedtkera 3:1, tzn. kilogram owoców na 35 dkg cukru
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:57, 31 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Werbenka się wysiała? Nieśmiało?

Nie - zostały mi siewki i je tu wsadziłem, ale tu piasek i nie za bardzo rośnie - w przyszłym roku posadzę je za lawendami wcześniej, chyba będzie to dobre połączenie? A pod werbenami ziemia aż różowa od opadłych kwiatów, mam nadzieję, że będą z tego nasiona
Marzenia Ewy o rajskim ogrodzie ;) 22:57, 31 lip 2012

Do góry
U mnie rośnie na patelni, mówimy o odmianie Evergold

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:54, 31 lip 2012

Do góry
Werbenka się wysiała? Nieśmiało?
Mój kawałek raju II 22:53, 31 lip 2012

Do góry
Czy takie dżemiki nadają się na szarlotkę? Czy robi się w inny sposób?
Marzenia Ewy o rajskim ogrodzie ;) 22:51, 31 lip 2012

Do góry
Albo prostokąt z Carex "Evergold".
Marzenia Ewy o rajskim ogrodzie ;) 22:50, 31 lip 2012

Do góry
Pachysandra w tym wypadku będzie "mdła" tutaj potrzeba kontrastu dla bukszpanu.
Marzenia Ewy o rajskim ogrodzie ;) 22:39, 31 lip 2012

Do góry
Jako inspirację podsyłam Ci link do ogrodu Gabrysi, Masz tam do wyboru rośliny, wybierz jedną z nich i posadź w prostokącie, albo dwie - liniami.

Myślę o żurawkach.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/826-miniaturowy-ogrodek?page=127
Moje początki w ogrodzie 22:33, 31 lip 2012

Do góry
Te ciemne bardzo ładnie ożywiają kompozycję.

Świetny balkon, a ja śmiało mogę powiedzieć że jak mieszkałam w bloku to taki wąski balkon był dla mnie namiastką prawdziwego ogrodu.
Mój mały raj na ziemi :) 22:25, 31 lip 2012

Do góry
Przestawiłaś leżak?
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 22:23, 31 lip 2012

Do góry
Wysłałam do Ronina, on Ci zrobi podpis i link Nic już nie rób
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 22:17, 31 lip 2012

Do góry
Wklej go w poście zobaczymy na podglądzie, prawdopodobnie linku nie wkleiłaś
Ogród na Cedrowej 22:16, 31 lip 2012

Do góry
W tym szerszym miejscu daj jakiegoś ładnego buka albo miłorząb a jako wypełnienie prostokąta kulki z tawuł Golden Princesse - cięte idealnie Albo miskanty zamiast kulek albo na dodatek.
Ogród na Cedrowej 22:13, 31 lip 2012

Do góry
anieszka napisał(a)

Całość z boku :

Żeby zwalało z nóg? To tylko hortensje Limelight i to w kilku sztuakch co najmniej Rozświetli zakątek i nie musisz myśleć co jeszcze. Na dole żurawki moga byc jeszcze na deser
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies