Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:45, 23 lut 2025

Do góry
od razu sprawdziliśmy jak będzie z ciągami komunikacyjnymi w pomieszczeniu

i mieszanie koloru, chciałabym jasną zieloną oliwkę czyli odcień zgnitej zieleni tylko jasny

już po pomalowaniu prawie go mam, jak wysycha jaśnieje, do tego w dziennym świetle jeszcze ma za dużo żółtego w sobie jak na mój gust, a na trzy wiadereczka farby już jest dane 11,5 pojemników oliwkowego pigmentu. Masakra, kiedyś parę kropli się dało i kolor był jak marzenie, teraz trzeba na butelki lecieć, bo taka jakość pigmentacyjna, że zamiast koncentratu częściowo roztworzony preparat. A tyle się mówi na temat plastikowych opakowań. Dawniej wystarczył by jeden pojemniczek, a teraz będzie zużyte minimum 13,5
Sufity kremowe jak w kuchni.

Aparat odcień przekłamuje mocno
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:35, 23 lut 2025

Do góry
Remontowo

z wczoraj.

Nie udało się wykonać malowania na gotowo( zabrakło czasu i siły) ale pierwsza warstwa farby położona. Może i dobrze bo jeszcze kolor przyciemnię.
jeszcze było wiercenie pod kolejne haczyki

oklejanie

próba ze stołem czy lampa wyjdzie w odpowiednim miejscu, bo nie będzie centralnie na suficie tylko nad stołem właśnie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:21, 23 lut 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ależ ci Kasiu ten oczar pięknie świeci, cudny okaz mieliście tego cięcia sporo, wiadomo czym ogród starszy tym więcej takich przycinek. Obejrzałam fotki i jestem pełna podziwu, bo sporo ogarnęliście w tamtym sezonie z doskoku na tej drugiej działeczce, idziecie jak burza fajnie jest tak spełniać marzenia

Oj tak dużo że po 30 worach eko jednak zamówiłam kontener z wywozem...
Druga działka zaliczyła niezłą zimę

Już jest znów zielono

W L. kupiłam mieszanki na rabaty łąki kwietnej

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:34, 23 lut 2025

Do góry
Z aktualności ogrodowych:

przycięłam jabłonkę Olę i brzozę Youngii

W pracach towarzyszyło mi dwóch kontrolerów jakości.

Na froncie do przycięcia została mi jedynie świdośliwa Lamarcka. Znowu trzeba będzie operować sekatorami na wysokościach. Na szczęście kolejne prace wymagające użycia drabiny przewidziane są na koniec marca. Wtedy to zabiorę się za przycięcie 5 sztuk Szmaragdów.

Całe szczęście, że nie wpadłam na pomysł przycinania grabów "na igiełkę".

Dzisiaj przycinałam krzewy na rondzie i dwóch rabatach półksiężycowych. Została mi do zrobienia rabata zachodnia i końcówka tzw. długiej prostej. Gleba zaczyna odmarzać i praca staje się ciut niebezpieczna. Trzeba uważać na poślizgnięcia.
Stosik do zrębkowania nabiera słusznych rozmiarów.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:52, 23 lut 2025

Do góry
Nad ogrodem lata myszołów

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:43, 23 lut 2025

Do góry
Ogrodowo mam tylko trzy fotki
hibiskusa obrośniętego żółtymi porostami, fajnie to wygląda

Ogród z koniczynką 17:48, 23 lut 2025

Do góry
Z takimi poobijanymi częściami ciała i wszelkimi podrapaniami jest nas chyba wiecej...to w ogrodzie nieuniknione...Podrapana noga, czy ręka to pikuś...ale można i tak...
to efekt nadziania się na złamaną gałąź...

Ogród prawie wymarzony … 17:39, 23 lut 2025

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
No różowe i białe - mam jeszcze sporo. z zeszłego roku -
Teraz będę rozsądniejsza posadzę je w doniczki a potem do gruntu a i kupię środek na ślimuny

Zaprawde, Twoj watek jest KUSICIELSKI!
Glina i zielsko 17:12, 23 lut 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
W każdym sklepie jakaś pokusa

Widziałam je dzierżyłam przez chwilkę w dłoni po czym odłożyłam na miejsce
Piękne one ❤️
Ogród prawie wymarzony … 16:21, 23 lut 2025

Do góry
Monika83 napisał(a)
Justyś no coś ty Dalie nie są cieniolubne,w cieniu marnie będą kwitły a nawet i wcale i wdodatku mocno się wyciągają jak drapaki. Czego to nie zrobią żeby interes się krecił..

No wiem ze one słońce kochają
Dwa lata temu posadziłam je w rabacie brzozowej i część nie wyrosła a te co wyrosły to cieniasy

Najlepsze miejsce u mnie dla nich to rabata ze śliwami

Glina i zielsko 15:05, 23 lut 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
W każdym sklepie jakaś pokusa
I jak tu nie skusić się W każdym sklepie ogrodniczym kuszą a portfel uszczupla się
Grzebiuszka ziemna 14:57, 23 lut 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Bardzo lubię te małe miasteczka warmińsko-mazurskie, wioski, wsie z dawną architekturą, ciekawą historią, z podcieniowymi domami mennonickimi, chyba zobaczyłam wszystkie w okolicy chaty podcieniowe
Taka jestem małomiasteczkowa w porównaniu z wielkomiejskimi rodzicami, mama rodowita warszawianka, tata rodowity bydgoszczanin

Jeszcze zdjęcie z Kadyn z plaży, zamarznięte fale, horyzont zlewa się z niebem, bo tam mieszka nieskończoność

❤️
Grzebiuszka ziemna 14:54, 23 lut 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
No czekamy, czekamy i tupiemy odnóżami
Dzisiaj Pełnia Śnieżnego Księżyca, ładnie się nazywa, przed chwilą "pstrykłam"

Piękne ujęcie
Ogród prawie wymarzony … 14:34, 23 lut 2025

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Teraz będę rozsądniejsza posadzę je w doniczki a potem do gruntu a i kupię środek na ślimuny

Ładne te dalie, to pewnie i lilie też są już
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:26, 23 lut 2025

Do góry
Odpisze zbiorowo Justyna, Marta, Bożenko No i jest od kilku dni znami, na imię ma Bazyl trochę do kitu te imię,zmienić nie mogę bo na nie reaguje i ma takie w papierach.Macie racje piękny jest a jaki niedobry on, taki cwaniaczek zniego
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:43, 23 lut 2025

Do góry
Dla Magarki - aktualny stan czyśćca Humelo. Tak jak mówiłam - wygląda tak sobie .
Ogród prawie wymarzony … 13:29, 23 lut 2025

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Justyna bardzo ładne zestawienie na 2 focie dalii różowych. Bardzo lubię roz na kwiatach dalii.
Mam tylko jedną kępę i więcej nie chce, też różowa.
W tym roku zamierzam wysiec zeszłoroczne nasiona dalii kolnierzykowych. Z braku czasu nie wysiewałam. Obiecałam sobie że w tym roku dalie i cynie wysieje. Wtedy do późnej jesieni ogród kwitnie jak nie ma przymrozków.
Pozdrawiam
Pomidorowy Zawrót Głowy 12:57, 23 lut 2025

Do góry
Ponieważ ja zapewne miałam wirusa. Podejrzenia co do rodzaju mam, ale nie jestem na 100% pewna, więc poszperałam trochę o środkach i to Pati mi podsunęła konto na insta, które pomogło mi dotrzeć do informacji.

Dodaję więc jedno angielskojęzyczne źródło znalezione u Karointhegarden na instagramie:
https://www.researchgate.net/figure/of-disinfectants-and-their-application-rates-used-to-evaluate-their-efficacy-as_tbl1_282428488

Chat GPT pomógł mi wyciągnąć z tego to, co najważniejsze:

Dodatkowe wyjaśnienia:
Nonfat dry milk (odtłuszczone mleko w proszku) jest stosowane jako środek dezynfekujący przez rozpuszczenie go w wodzie w stężeniu 20% (200 g/L). Po przygotowaniu roztworu, narzędzia lub powierzchnie mające kontakt z wirusami są zanurzane lub przemywane tą mieszanką przez krótki czas (zwykle 30–60 sekund). Białka obecne w mleku w proszku mogą wiązać cząsteczki wirusów, unieszkodliwiając je i zapobiegając dalszej infekcji. Po użyciu, powierzchnie należy spłukać wodą.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:15, 23 lut 2025

Do góry
Dwie taczki suszkòw. Przerwa i jeszcze kilka wytnę i wygrabię spokojnie. Ale zacznę od reszty ciemierników na froncie. Mini kwiatuszki otwierają się do słońca, ptaki ćwierkają, wiosną za pasem jupi

Ogródek Gosi 11:46, 23 lut 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Korzystając z ostatnich pewnie dni bez aktualnych zdjęć pokaże kolejne z mojej wyprawy do Niemiec

Głównym celem wyprawy były ogródki prywatne.
Byłam lekko zawiedziona. Co prawda nie zobaczyłam wszystkich jakie można było zobaczyć, ze względu na odległości między ogrodami, i na ilość ogrodów zgłoszonych do zwiedzania. Musiałyśmy (byłam z dwiema koleżankami) wybierać na podstawie zdjęć, a te były nieciekawe. Także wybrałyśmy z tych co były w pobliżu Poczdamu i najładniejsze jesli chodzi o zdjęcia. I tak naprawde nie widziałam ogrodów podobnych do naszych. No może jeden taki był, bo to był ogród Polaka.
Chociaż po przemyśleniu stwoerdzam, że więcej ogrodów mi sie podobało, część była zaniedbana
W pierwszym ogrodzie nie zrobiłam ani jednego zdjęcia. Był straszliwie zagracony, z masą roślin posadzonych w rzędach, trzeba było się przeciskać pomiędzy rabatami.

Za to kolejny był fajny. Taki sielski z piękną architekturą.

Gosiu, rozmawiałam jakiś czas temu na ten temat z osobą mieszkającą w Niemczech i wg niej Niemcy mają inne, bardziej na luzie podejście do ogrodów. To co dla Ciebie jest zaniedbaniem (ja chyba jestem w tej materii bardziej wyluzowana ) dla nich jest wystarczające. Taki mają styl ogrodowania, dają wieksze pole do popisu naturze Ciekawe jak patrzą na nas ogrodnicy z innych krajów i nie mam tu na myśli porównywania się z tym czy innym krajem, tylko po prostu ogólny odbiór.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies