Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Makao 11:24, 18 sie 2025

Gratuluję judaszków. Świetny wybór
Oby dobrze rosły
ElzbietaFranka 15:18, 18 sie 2025

pestka56 napisał(a)
U mnie ziemia jak skała także. Najpierw podlewam mocno zanim cokolwiek zacznę robić.

Zauważyłaś, że nie ma dżdżownic?

Tak nie ma. Krety ryja 5 cm pod trawnikiem czy na rabacie tam gdzie jest podlewane.
Normalnie siekierę przy drugim dołku uzyłam. Duże trawy Memory i gracilomusy schną. Rozplenice też ledwo zipią.
Codziennie podlewam wszystko od 3 dni. Jak to dobrze, że mam swoją studnie.
Wodociąg - o godz 18 wodę zakręcają.
ElzbietaFranka 15:27, 18 sie 2025

Makao napisał(a)
Gratuluję judaszków. Świetny wybór
Oby dobrze rosły

Dzięki Aniu.
Może i świetny. Ale ten mój zakup 1 tys zł kosztował nie liczac prosa Nory... Kupiłam też 3 szt hortensji Melba bardzo ładne sadzonki po 20 zł. I cisy 7 szt.
EM nie wie pojechałam z synem, który zaraz przeliczył ten tysiąc na litry benzyny.
Już więcej nie będę kupować .
Mam jechać na wypoczynek i teraz się martwię kto mi to wszystko podleje. Dzieci też w rozjazdach.
ElzbietaFranka 15:33, 18 sie 2025

LIDKA napisał(a)
Ela wypaśne te judaszki kupiłaś.
Eternal własnie nabyłam ale maluszka tak że 70 cm a i tak to najdroższa moja roślina. Z zasady nie sądzę rarytasków ale te judaszki takie śliczne i się skusiłam.

Lidka też rarytasów nie sądzę bo mój klimat działkowy im nie służy. Eternal posadziłam w kącie na tle Tui.
A Carolina pod ścianą domu bo takie klimaty lubi.
One szybko rosną. Bo widzę na kupionych, że mają ok 0,5 m przyrostów.
Kiedyś kupiłam klony Brenda winę 10 lat temu. Stały ze wzrostem ok 2 lat. Później jak wystrzeliły teraz maja ok 4 metrów.
Małe rośliny się szybciej przyjmują i później dobrze rosną
Makao 16:59, 18 sie 2025

Hehe, to chyba wielkie te judaszki bo cena straszna. Ja za swojego dawałam około 200 rok temu ale niestety go zabiłam. Był większy ode mnie.
ElzbietaFranka 17:12, 18 sie 2025

Makao napisał(a)
Hehe, to chyba wielkie te judaszki bo cena straszna. Ja za swojego dawałam około 200 rok temu ale niestety go zabiłam. Był większy ode mnie.

Aniu rok temu teraz to cenowa przepaść. Rozmawiałam z kilkoma szkolkarzami w tym temacie.
One są sprowadzane z Holandii. Szkółkarze umawiają się np w 3 i sprowadzają tirem na paletach Judaszowce. Skoczyła cena na zachodzie plus przywóz i taka cena. Inna sprawa, że jest klient nawet za taką cenę.
Sama wiesz szaleństwo maniaków ogarnia mnie też.
Nie wiem jak u mnie będą rosły. Jest bardzo sucho. Podobno nie lubią zalewania.

Moje też mają ok 2 metrów, ale widać, że to tegoroczne przyrosty.
Makao 17:16, 18 sie 2025

To tym bardziej trzymam kciuki oby im u Ciebie pasowało bo ja tego swojego do tej pory żałuję a kosztował mniej niż Twoje. Za Twoją cenę to bym się pochlastała z rozpaczy.
ElzbietaFranka 17:22, 18 sie 2025

Jestem na działce i już je dzisiaj kilkakrotnie oglądałam. Jak się mają i czy im czegoś nie brakuje.
Prąd mi wyłączyli. Wieś to co jakiś czas wyłączają.