Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 09:22, 25 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Bardzo dobrze te frontowe Ci wyszły. To drugie kwitnienie kocimiętki czy pierwsze jeszcze nie wycięte?

Szałwia ładna, taka zwarta jak mi potrzeba. Dają Ci radę ciemierniki na tej rabacie (w kontekście ilości słońca)? Patrzyłeś jaki masz przyrost ambrowca? U mnie na gałązkach w tym roku to tylko 3 cm. Tak szczerze to liczyłam na więcej, ale cóż...cieszę się, że się przyjął. Ta trawa obok tej szałwii to jakiś miskant?
Z frontowych jestem zadowolony. To nadal pierwsze kwitnienie kocimiętek, nawet nie przycinałem suchych kwiatostanów, bo ich nie widać aż tak, a kwiaty nadal są

Szałwia zwarta, ma jasne łodygi. Ta polecana przez Bożenę ma zaś ciemne i też zwarta.

Ciemierniki różnie na tym słońcu. Jakby 2 padły, niektóre ładne kępy liści, niektóre żółte i suche. Obserwuję co dalej.

Ambrowca nie sprawdzałem. Czyli widać dokąd zdrewniały pęd, a gdzie nowy przyrost? Nigdy mnie to nie interesowało

Trawa koło szałwii to rozplenica Moudry. Urosły ogromne w tym roku, zaburzyło mi to kompozycję. Będę pokazywał w dalszej kolejności rabaty Idę od frontu.

MagdaLenka 10:10, 25 sie 2025

Patrzyłeś jaki masz przyrost ambrowca? U mnie na gałązkach w tym roku to tylko 3 cm. Tak szczerze to liczyłam na więcej, ale cóż...cieszę się, że się przyjął.

Patrycja, takie większe drzewka w pierwszym sezonie stoją w miejscu, a ruszają dopiero, gdy złapią przyczepność.

Marcin, mnie się podobają wszystkie Twoje rabaty. Są bardzo dobrze skomponowane. Nie wiem czemu Ty widzisz tam jakieś niedociągnięcia... Daj roślinom czas na osiągnięcie docelowych rozmiarów i wtedy ocenisz.
Poza tym zazdroszczę pomidorów. U mnie straszna bieda w tym temacie.
Patrycja_KG_Lu 11:32, 25 sie 2025

Marcin89 napisał(a)

Szałwia zwarta, ma jasne łodygi. Ta polecana przez Bożenę ma zaś ciemne i też zwarta.

Ciemierniki różnie na tym słońcu. Jakby 2 padły, niektóre ładne kępy liści, niektóre żółte i suche. Obserwuję co dalej.

Ambrowca nie sprawdzałem. Czyli widać dokąd zdrewniały pęd, a gdzie nowy przyrost? Nigdy mnie to nie interesowało

Obie szałwie urocze. Kusi mnie ta Bożenki właśnie ze względu na ciemne pędy. Ciekawe czy taką dostanę w okolicy.

Ciemierniki i u mnie padają. Widziałam brzydkie liście, pociągnęłam lekko a tam brak korzeni.

U mnie przyrost taki teraz na gałązkach.

Marcin89 15:39, 25 sie 2025

MagdaLenka napisał(a)

Patrycja, takie większe drzewka w pierwszym sezonie stoją w miejscu, a ruszają dopiero, gdy złapią przyczepność.

Marcin, mnie się podobają wszystkie Twoje rabaty. Są bardzo dobrze skomponowane. Nie wiem czemu Ty widzisz tam jakieś niedociągnięcia... Daj roślinom czas na osiągnięcie docelowych rozmiarów i wtedy ocenisz.
Poza tym zazdroszczę pomidorów. U mnie straszna bieda w tym temacie.
A dziękuję Ci bardzo, większość rabat mi się podoba. Ale jak to u mnie chciałbym idealnie, a przyroda nie jest idealna

Z pomidorami jakoś się udało.
Marcin89 15:40, 25 sie 2025

Obie szałwie urocze. Kusi mnie ta Bożenki właśnie ze względu na ciemne pędy. Ciekawe czy taką dostanę w okolicy.

Ciemierniki i u mnie padają. Widziałam brzydkie liście, pociągnęłam lekko a tam brak korzeni.

U mnie przyrost taki teraz na gałązkach.

Przyjrzałem się mojemu ambrowcowi i przyrosty są spore. Potem zmierzę i pokażę.
Marcin89 15:57, 25 sie 2025

Idziemy dalej bokiem domu, za grupą różowych szałwii i za jodłą zaczynają się rozplenice Moudry, hortensje Vanille Fraise, limonkowe turzyce (bardzo znikome) i irysy (które jednak zginęły w liściach rozplenic).

Tu jest coś za gęsto, brakuje kwiatów, a hortensje z tyłu niskie i też zasłonięte.

Widok od strony gospodarczego.
Narsilia 19:28, 25 sie 2025

Wow te rozplenice porosły jak na drożdżach , ma to swój urok ale zadanie jakiś kwitnących roślin jesiennych do tego zestawu było by idealne
LIDKA 20:34, 25 sie 2025

Marcin horty urosną. Ja bym je cieła jeszcze raz nisko a potem ciut wyżej. Tu by pasowały jeżówki te zwykłe pomiędzy rozplenice albo zawilce. Ale mnie się podoba jak jest bo za rok hortki bedą okazalsze i o tej porze bedą gwiazdorzyć.
Marcin89 21:16, 25 sie 2025

Narsilia napisał(a)
Wow te rozplenice porosły jak na drożdżach , ma to swój urok ale zadanie jakiś kwitnących roślin jesiennych do tego zestawu było by idealne
Był taki zamysł, ale wyszło, że na jesień będą hortensje i kwiatostany traw. Na wiosnę mi czegoś brakowało i padło na irysy. No i fajnie wyglądały w czerwcu, teraz gorzej. Oczywiście naoglądałem się zawilców jesiennych
Marcin89 21:21, 25 sie 2025

LIDKA napisał(a)
Marcin horty urosną. Ja bym je cieła jeszcze raz nisko a potem ciut wyżej. Tu by pasowały jeżówki te zwykłe pomiędzy rozplenice albo zawilce. Ale mnie się podoba jak jest bo za rok hortki bedą okazalsze i o tej porze bedą gwiazdorzyć.
Masz rację z tymi hortkami. Do tego dam czas na popis rozplenic, oby zakwitły Oglądam intensywnie zawilce, pewnie by pasowały.

Chciałem wyspę z traw, to mam Drzewa zatopione w trawach. Z każdym sezonem zacznie to lepiej wyglądać, bo wiśnie urosną i będzie lepsza proporcja koron drzew do traw.