Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Kwiatki i rabatki u Elizy 12:57, 21 lut 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Piękne te floksyPewnie zapach przez uchylone okno wpada
i lilię masz tam piękną. Nie myślałaś żeby sobie floksy podsadzić kulkami bukszpanowymi, byłoby też trochę zimozielono- czy Ci tam śnieg z dachu leci? to wtedy nie.

Na tę rabatę sypiemy śnieg z odśnieżania podjazdu do garażu i oczywiście śnieg z dachu też spada. Kiedyś miałam tu krzewy, ale musiałam je przesadzić, bo po zimie były połamane. Jeżeli zima jest śnieżna to mam tu zaspy, a jeżeli nie, to niestety pusto...
Kwiatki i rabatki u Elizy 12:16, 21 lut 2013

Do góry
Piękne te floksyPewnie zapach przez uchylone okno wpada
i lilię masz tam piękną. Nie myślałaś żeby sobie floksy podsadzić kulkami bukszpanowymi, byłoby też trochę zimozielono- czy Ci tam śnieg z dachu leci? to wtedy nie.
Kwiatki i rabatki u Elizy 11:47, 21 lut 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Miałaś Elu kłopot z mączniakiem na floksach? U nas w tamtym roku walczyłam, z niezadawalającym skutkiem

Mączniak u mnie pojawia się i znika. Mam wrażenie, że duże znaczenie ma tu pogoda. Dwa lata temu nie miałam go wcale, a w ubiegłym roku pojawił się dopiero po koniec lata, kiedy noce są coraz zimniejsze, a dni deszczowe.
U mnie jeżeli mączniak się pojawia, to zwykle pod koniec sierpnia. Ja pryskam przeciw grzybom, i wycinam chore rośliny, zwykle floksy są już po kwitnieniu, więc się specjalnie nie przejmuję.
Zobaczymy jakie lato będzie w tym roku? Ale ja i tak z floksów nie zrezygnuję, za bardzo je lubię, a ten ich zapach...
Kwiatki i rabatki u Elizy 11:29, 21 lut 2013

Do góry
grazyna napisał(a)
Elu nie mogę znależć zdjęcia z balu cygańskiego, Ty jako cyganka

Doczytałam,że z nornicami masz problem, Witam w klubie do walki z nimi, straszne spustoszenie mi zrobiły, muszę jakoś zmniejszyć ich populacje na mojej ziemi do zera, albo mniej niż zera.

Lubisz floksy, gożdziki brodate - ja też je uwielbiam, chyba dlatego, że są wspomnieniem szczęśliwego dzieciństwa. Z sentymentem też podchodzę na widok kur, no zwykłych kurek, których mieć nie mogę, ale gdybym taką sztuczną spotkała jak żywą byłaby już u mnie w ogródku

Śmiałam się czytając, że krzewuszki chciałaś eksmitować, ja też je miałam już wykopane jakiś czas temu, zmieniłam im miejsce tylko. A dziś myślę o dokupieniu he he

Szukasz mężowi zajęcia ? Trzeba ich angażować, inspirować

Ach zapomniałam powiedzieć najważniejszego, masz piękny, piękny ogród Elu
Ściskam serdecznie

Dziękuję za tak miłe słowa, nie spodziewałam się, że mój ogródek może się komuś podobać, wlałaś miód na moje serce i skutecznie poprawiłaś mi humor Dziękuję.

Z nornicami prowadzę walkę, niestety nierówną W ubiegłym roku było ich trochę mniej, zobaczymy co będzie w tym sezonie, bo śladów ich bytności jest dużo. Jeżeli masz jakiś sprawdzony sposób to chętnie skorzystam.

Floksy i goździki rzeczywiście lubię i to z tych samych powodów co Ty Wiele roślin przeniosłam z ogrodu rodziców do siebie. Dom rodzinny jest już w obcych rękach, ale rośliny które udało mi się przenieść są cudownym wspomnieniem dzieciństwa.

Polubiłam krzewuszkę bo ostatnio kwitnie pięknie, dostałam jeszcze jedną w ciemniejszym kolorze, mam nadzieję, że też będzie tak ładnie kwitnąć.

Kwiatki i rabatki u Elizy 21:36, 20 lut 2013

Do góry
Elu nie mogę znależć zdjęcia z balu cygańskiego, Ty jako cyganka

Doczytałam,że z nornicami masz problem, Witam w klubie do walki z nimi, straszne spustoszenie mi zrobiły, muszę jakoś zmniejszyć ich populacje na mojej ziemi do zera, albo mniej niż zera.

Lubisz floksy, gożdziki brodate - ja też je uwielbiam, chyba dlatego, że są wspomnieniem szczęśliwego dzieciństwa. Z sentymentem też podchodzę na widok kur, no zwykłych kurek, których mieć nie mogę, ale gdybym taką sztuczną spotkała jak żywą byłaby już u mnie w ogródku

Śmiałam się czytając, że krzewuszki chciałaś eksmitować, ja też je miałam już wykopane jakiś czas temu, zmieniłam im miejsce tylko. A dziś myślę o dokupieniu he he

Szukasz mężowi zajęcia ? Trzeba ich angażować, inspirować

Ach zapomniałam powiedzieć najważniejszego, masz piękny, piękny ogród Elu
Ściskam serdecznie
Czas na zmiany.... 21:51, 19 lut 2013

Do góry
Ja też nie polecam wierzby Hakuro, strasznie lubią ją mszyce,trzeba często ją ciąć, z nie ciętej zrobi się brzydki krzaczor, najładniejsze są nowe przyrosty u mnie rosnąc w pełnym słońcu przypalały się listki.
A czy te floksy lub bodziszki nie będą rozrastać się na żórawki?U mnie różowe floksy strasznie rosły ekspansywnie.A jak by to wyglądało jak byś np. Posadziła naprzemiennie raz kula bukszpanowa, a raz żórawka Purple .Ile metrów ma ten podjazd?.U Danusi w projekcie "Ogród z lustrem" fajnie to wygląda, chyba mogę wstawić zdjęcie?
Czas na zmiany.... 21:42, 19 lut 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
wersja B

1 tuje,
2 Hortensje Silver Dollar
3 forsycje
4 narcyze
5 danica lub kule bukszpanowe
6 floksy lub bodziszki
* żurawka Palace Purple

Ta wersja mi się bardziej podoba, ale zamiast forsycji posadziłabym Cornus alba "Aurea" - żólte liście ale ładniejszy przez lato, forcysja nie halo będzie potem

Zamiast floksów lub bodziszków proponuję kocimiętki albo lawendę Hidcote.
Nie sadź żurawki Palace Purple, to najgorsza z możliwych i najbrzydsza. Posadź Georgia Peach albo Berry Smoothie. Możesz do lawendy dodać Euonymus "Emerald'n Gold'. Będzie ładnie kontrastował.

I trawki jakieś dla lekkości. Niskie typu Hakonechloa macra lub Pennisetum.
Czas na zmiany.... 21:12, 19 lut 2013

Do góry
Narysuj to jeszcze w rzucie od góry i z wymiarami rabaty....
Ogólnie dałabym bardziej bodziszki... albo plamami dużo floksów, potem dużo bodziszków... wierzba hakuro.... hmm..jakoś ona mi nie leży, swoją wyciepałam bez żalu i posadziłam w jej miejsce hortensję
Floksy kwitną jak narcyzy.... bodziszek później.... w zasadzie to potem cały czas kwitnie, ten max frei . Forsycja nadaje się do ogrodu, ale w jakiś kącik, bo potem to wygląda nieszczególnie.... Żurawki jak już też bym dała plamami..... albo jako obwódkę na brzegu rabaty.... a bodziszki jako uzupełnienie.....
Poczekamy na Magnolię Ja mogę doradzić tylko jakie rośliny mogą rosnąc w danym miejscu i to tylko z tych co mam....
Czas na zmiany.... 20:30, 19 lut 2013

Do góry
zależy mi na tym, by o każdej porze roku było tu ładnie....
wiosną będą kwitły narcyze, floksy, bodziszki ...

no i krzewy....
bez albo forsycje zanim wystartują horti.....

a dzięki tujom wysokim, danicom czy bukszpanom nawet zimą będzie tu ładnie.....
Czas na zmiany.... 20:26, 19 lut 2013

Do góry
wersja B

1 tuje,
2 Hortensje Silver Dollar
3 forsycje
4 narcyze
5 danica lub kule bukszpanowe
6 floksy lub bodziszki
* żurawka Palace Purple

zapomniałam zaznaczyć pomiędzy tujami trawy Variegatus ,
będą kontrastować z tujami i tworzyć tło dla rabaty po drugiej stronie.....
Czas na zmiany.... 20:21, 19 lut 2013

Do góry
zaczęłam tworzyć.....

przygotowałam dwa warianty....

bardzo proszę o opinie i porady....

1 tuje
2 hortensje Silver Dollar
3 bez szczepiony lub krzewuszka na pniu lub wierzba Hakuro
4 narcyze
5 danica lub kulki bukszpanowe
6 floksy lub bodziszki
* żurawka Palace Purple
Mój kawałek raju II 21:33, 18 lut 2013

Do góry
Bogdziu tam gdzie jest to wybrzuszenie zaraz za gruszą jest pole róż, a zaraz przy cegłach są floksy tulipki, narcyzy, potem na końcu po prawej przy rh zakręca w prawo, szybko działałam, bo chciałam porządek zrobić, był bałagan, zobaczę jak to wszystko na wiosnę będzie wyglądać, na dzień dzisiejszy sporo śniegu tam jeszcze leży nie to co tutaj nad morzem kwadraty tam nie za bardzo już jest tam bardzo dużo roślin
Nigdy nie mów nigdy 19:52, 18 lut 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
No naprawdę szalejesz, ja wiem, że Ty dużą działkę masz, ale upchniesz wszystkie chciejstwa?. Miłego tygodnia Kasiu

Julcia jeszcze jedną całą rabatkę będę miała na takie lilie, mieczyki, floksy, astry i takie tam Tylko, że jej jeszcze nie ma Jak będzie bruk i opaska wokół domu, dopiero wtedy. Mam nadzieję, że 15 maja będę gotowa do sadzenia, ale jak będzie...
Kasiorki w tym roku na pewno braknie na wszystkie chciejstwa
Czas na zmiany.... 10:59, 18 lut 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
tak sobie rozmyślam i plany snuję wiosenne....

na pierwszy plan pójdzie podjazd do domu, tzn rabata po lewej stronie....
duże tuje zostają.....ruda do wyrzucenia....kosmetyczne zabiegi dla pozostałych....

od bramy do domu, przy samym krawężniku rosną narcyze,
myślałam ,by posadzić w tym miejscu floksy w mocno różowym kolorze,
kontrastowałyby z narcyzami, no i nie byłoby pusto i smutno, gdy narcyze przekwitną...

pomiędzy tujami są spore odstępy...
i myślę by posadzić hortensje bukietowe Silver Dollar,
tak jakby pomiędzy tujami, tyle, że z przodu....

a może by tak żurawki pod nóżki hortensjom.....?????
tylko w jakim kolorze??????

podobają mi się citronelki...
ale czy tu pasują???????

nie za dużo tego?????

PROSZĘ o podpowiedzi, propozycję....krytyka tez wchodzi w grę

a tu widok z drugiej strony.....
widać przerwy pomiędzy tujami....

Ja sugeruję się radami Danusi i myślę że dobrze poradziła...bo masz tam pełne słońce że lepsze będą hortensje Limelight- sądzę że bardziej wytrzymałe niż Silver Dollary. Ale mogę się mylić. Na początku kwitnienia będą zielonkawe, potem białe duże kwiatostany, a na jesień różowawe. I nie wciskałabym ich między tuje, ale nasadziła przed tujami tam gdzie trawnik i lekka skarpa. A za nimi- między tujami, żeby nie było przerw trawy Miskant Graccimulus lub Variegatus (to są żelazne pozycje Danusi i mi też się wydają najfajniejsze).

A przed hortensjami - trzeba pamiętać o dużym nasłonecznieniu, mogą wytrzymać tylko bordowe żurawki, (ale to musisz sama wypróbować, u mnie wytrzymują) i dałabym na przemian z cyprysikami groszkowymi Filifera Aurea Nana- ale szczerze mówiąc nie wiem czy jak dasz hortensje to się jeszcze coś zmieści.

Ja bym nawet wolała żeby tak poprowadzić hortensje żeby te dolne kwiaty przewieszały się z chodnika na podjazd, musiałabyś po 2 krzaczki sadzić razem do jednego dołka i między nimi zostawiać 1 m przerwy na rozrośnięcie się. Wtedy nawet te narcyzy mogłyby zostać, bo wiosną pierwsze zakwitną, a potem hortensje przykryłyby ich brzydkie liście aż do zaschnięcia. Zresztą hortensje do marca będą dekoracyjnymi patykami, bo w marcu przycinasz
To moje przemyślenia, ale każdy ma swoją wizję więc musisz sama decydować o zmianach

Pozdrawiami życzę owocnych decyzji, bo wiosna już tuż tuż.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:48, 18 lut 2013

Do góry
A ja właśnie zakupiłam w sklepie "Kochasz kwiaty" na górze floksy zielono-białe. Ciekawie wyglądają
Czas na zmiany.... 21:42, 17 lut 2013

Do góry
tak sobie rozmyślam i plany snuję wiosenne....

na pierwszy plan pójdzie podjazd do domu, tzn rabata po lewej stronie....
duże tuje zostają.....ruda do wyrzucenia....kosmetyczne zabiegi dla pozostałych....

od bramy do domu, przy samym krawężniku rosną narcyze,
myślałam ,by posadzić w tym miejscu floksy w mocno różowym kolorze,
kontrastowałyby z narcyzami, no i nie byłoby pusto i smutno, gdy narcyze przekwitną...

pomiędzy tujami są spore odstępy...
i myślę by posadzić hortensje bukietowe Silver Dollar,
tak jakby pomiędzy tujami, tyle, że z przodu....

a może by tak żurawki pod nóżki hortensjom.....?????
tylko w jakim kolorze??????

podobają mi się citronelki...
ale czy tu pasują???????

nie za dużo tego?????

PROSZĘ o podpowiedzi, propozycję....krytyka tez wchodzi w grę

a tu widok z drugiej strony.....
widać przerwy pomiędzy tujami....

Czas na zmiany.... 22:38, 16 lut 2013

Do góry
Agato, po propozycjach Ani tylko czekać na wiosnę.
Do roślin zadarniających, lubiących słońce i obficie kwitnących dodam floksy szydlaste, wrzośce, wrzosy, rogownicę kutnerowatę, gęsiówkę kaukaskę, smagliczkę skalną, przywrotnik, rojniki, rozchodniki, mydlnicę bazyliowatą. A z wyższych lubiących słońce: perowskię, kocimiętkę, nachyłki, floksy wiechowate, wilczomlecze, trawy, turzyce i wiele innych.
Wystarczy wybrać kilka, dobrać kolorystycznie i dużymi grupami.

Agato, jeśli masz podcinać daglezję i świerk, to zrób to najszybciej póki drzewa we względnym spoczynku, bo potem żywicą będą 'płakać'.
Bardzo szybko płoży się Irga Dammera 'Major', jest zimozielona.
Tu odpoczywam 14:08, 15 lut 2013

Do góry
Podziwiam piękne fioletowe floksy i nie tylko pozdrawiam i oby do wiosny
Mój ogród 11:54, 15 lut 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)
...szczęśliwych kur.

.

Rozczulające

Bożenko kury, floksy, goździki - przypominają mi wczesne dzieciństwo u Babci w ogródku

Sentymentalnie podchodzę
Ogród zapachowy 11:30, 15 lut 2013

Do góry
Floksy pachną cudownie!! Wszędzie floksy!! i nie są zbyt wymagające
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies