Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Nasz przydomowy ogródek 17:06, 08 maj 2013

Do góry
Zbyszku, dawno mnie nie było, a tu tyle kolorów!
Tawuły też takie mam - i te żółte, i te pomarańczowe - bardzo wdzięczne roślinki, niekłopotliwe, a takie ładne, dają piękne plamy barw, można ciąć do woli i jeszcze łatwo je rozmnożyć.

Moja wiosenka dopiero powoli Twoją goni. Wczoraj rozkwitły wreszcie floksy. A oleander jeszcze w domu, zastanawiam się czy już wystawić, czy dopiero po zimnej Zośce.
Mój 4 arowy azyl... 00:01, 08 maj 2013

Do góry
Latam to tu, to tam i nie mam czasu zdjeć nowych wstawić. Kto by przypuszczał, że po jednym dniu tyle zaległości się narobiło
Floksy szydlaste coraz śmielej zakwitają.

Bajkowy ogród Weroniki 22:07, 07 maj 2013

Do góry
Polu, jeszcze nie jest bajkowo, ale już blisko. Do bajki brakuje pełnego kwitnienia floksów szydlastych. Z przyjemnością spełniam Twoją prośbę i pokazuję dzisiejszą bajkę, z pozdrowieniami.

Kwitną bratki, tulipany, białe tawuły, żagwiny i zaczynają floksy szydlaste.

Na tle białej tawuły pokażę jeszcze kwitnące wciąż szafirki.
Tawuły wczesne kwitną pięknie tysiącami białych kwiatuszków.

Jeszcze raz tawuła w towarzystwie magnolii i tulipanów.

Tawuła wczesna w zbliżeniu.

Jurajski Ogród 19:31, 07 maj 2013

Do góry
Joasiu, Reni, Kasiu, Debro, Gosiu, Irenko, Weroniko, szczęściem w nieszczęściu jest to, że ma się takich empatycznych forumowiczów, którzy wspierają w razie kłopotów. Dziękuję! Niniejszym zamykam temat powodzi, bym szybko zapomniała. A teraz coś optymistycznego; Ogród rozkwita, kwitną żagwiny, zaczyna kwitnąć smagliczka, floksy. Powoli zaczną się zdjęcia wiosennego ogrodu. Dzisiaj też postaram się wkleić jakieś fotki.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich zaglądających
Ogródek na trzy lata 16:07, 07 maj 2013

Do góry
Gosiu, a jak Twój ogródek? Muszę zajrzeć, może coś napisałaś. Co popatrzę na swoje floksy (zaczynają kwitnąć), to myślę o Twojej huśtawce.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:00, 07 maj 2013

Do góry
Trzykrotki będą rosnąć tam gdzie kosmosy w zeszłym roku - obok nich ostróżki - bylinowe, ale dosadzę tu jeszcze jednoroczne - i może werbenę między nie ?
Przed nimi są turzyce palmowe, a potem bodziszki

W puste miejsca pójdą floksy wiechowate, przy murku przesadziłem jeżówki, przy lawendzie będą róże The Fairy - między przywrotnikami a jeżówkami będą szałwie omszone - obok nich przetaczniki - i jeszcze coś tam musi wejść....ale muszę wykombinować co by mi tam pasowało
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:08, 06 maj 2013

Do góry
anna_g napisał(a)
Aniu - uwielbiam to Twoje rzekome "przynudzanie" fotkami Tak to ja się mogę "nudzić" nawet cały czas i to z rozkoszą Floksowe poletko super - ja mam na razie tylko różowe - ale dzisiaj już "załatwiłam sobie" białe... a inne - może kiedyś gdzieś
Przez Twoje zdjęcia zakochuję się w tulipkach coraz bardziej i wiem że na pewno w przyszłym roku będę ich miała dużo więcej
Aniu - prośba - zostawiam Ci kfiatucha - choć zupełnie nie potrzebujesz ode mnie Dla Ciebie "kfiatuch" a mnie czy możesz powiedzieć CO Ci zostawiłam? (wot perfidia ) Czy to może jest żagwin czy może to jest całkiem co innego? Anuś? Zajęta kobieto sorki że głowę zawracam Kolor jest fioletowy dość intensywnie tylko jakoś mi to na zdjęciach nie wychodzi...

To żagwin...ma bardzo fajny kolor.... kiedy zrobimy machniom

Na razie poduchy coraz kolorowsze.. niestety szara pleśń zimą dopadła floksy i będzie ich mniej niż miało być.. jak przekwitną to je w tym roku przycinam... bo taka gęsta masa aż się prosi o choroby grzybowe .
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:21, 06 maj 2013

Do góry
Wykopane od mamy z działki hosty i floksy

Floksy już z wielkim bólem kręgosłupa wsadziłam wczoraj.
Na szybko zdecydowane - miedzy różami na pniu.

Mam dwa wiadra korzeni wykopanych w zeszłym roku - musimy z mamą dojść dzisiaj co jest co i zdecydować gdzie wsadzić

Miłego dnia wszystkim życzę
Gatunki płożące pod drzewa 06:50, 06 maj 2013

Do góry
Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

Do listy Ani dodam bodziszek korzeniasty. Wyeliminowałąbym floksy szydlaste i gęsiówki, bo pod drzewami wynikną, są bardziej na skalniaki.
Mój 4 arowy azyl... 23:14, 05 maj 2013

Do góry
Floksy szydlaste, na razie te kolory

I wreszcie w głąb sasanki czerwonej zajrzałam

Serduszka

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:38, 05 maj 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale u Was wszystko wczesniej Floksy robią wrażenie z tymi kamieniami i wodą)

Do wyboru podusie floksowe lub ławeczki Zapraszam
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:23, 05 maj 2013

Do góry
Ale u Was wszystko wczesniej Floksy robią wrażenie z tymi kamieniami i wodą)
Przyjazny ogród 12:25, 05 maj 2013

Do góry
Epimedium, zawilce, floksy...

Boćkowe perypetie ogrodkowe 07:38, 05 maj 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)

Kasiu, a nie myślałaś o niskich floksach? tworzą ładny kobierzec, liście po przekwitnięciu też są ładne

Mialam floksy, slabo u mnie rosly
Bajkowy ogród Weroniki 21:19, 04 maj 2013

Do góry
Agato, chociaż floksy szydlaste to takie skromne kwiatuszki, to przeze mnie bardzo oczekiwane.
Lada dzień pokażę fotki, tymczasem cieszą szafirki, pączki tawuły, niecierpek

Szafirki nawet ładnie wyglądają, i chyba wciąż rosną.

Tawuła lada chwila zamieni się w białą fontannę. To lubię.

Lewizja znalazła swoje miejsce na wzgórku nad oczkiem.

Niecierpek mniej niecierpliwi się niż ja, i zdobi czekając na kwitnienie następnych roślinek.

Bajkowy ogród Weroniki 21:12, 04 maj 2013

Do góry
weronika77 napisał(a)
Dajanko, miałam na myśli, żeby zakwitło to co wsadziłaś, Jakże mogłabym Cię ponaglać, masz mistrzostwo w szybkości budowania i zakładania ogrodu. Dobrze postępujesz z floksami, a jak zechcesz zwiększyć tempo obsadzania floksami, to Ci znowu podeślę po przekwitnięciu. Niebieskie lilie miały wielu nabywców, a czy okażą się takie, zobaczymy.
Kajtuś zostaje w ogródku, bo ciepło. Wącha fiołki, chrzan, wszystko ogląda w szczegółach, a wieczorami wpatrzony w gwiazdy, księżyc, światełka solarne, nie chce do domu prawie do rana. Sam w domu jeszcze nie był. Dopadają go często kleszcze, krople go chyba uczulają. Obróżka przeciw kleszczom, albo kleszcze, czy znasz coś lepszego?
Monte, to narcyz Bogdzi.[/quote

Niestety Weroniko na kleszcze jest najlepsza krótko przycięta trawa jak najmniej liściastych roslin (hi) no i ciągłe oglądanie psa ,wyciąganie ich kiedy już się pod paluszkami je wyczuje .Moli miała jak do tej pory trzy ale ja ją wciąż dotykam wyczesuje.Nie stosuję tej trucizny bo ona wchodzi w reakcję z krwią pasa Bardziej szkodzi jemu niż kleszczom ,wyrzuć to bo szkoda psa .Moja Moli też lubi obserwować wszystko Najchętniej siedzi na schodach na podusi i sobie patrzy ale kiedy się ściemnia biorę ją do domu bo nie wiem czy jakieś koty dzikie nie wejdą a wtedy mogłyby jej zrobić krzywdę Ona jest szybka jak gazela dogoni wszystko Twój Kajtuś to romantyk Masz u siebie chrzan? Czy wystarczy korzeń wsadzić do ziemi i wyrośnie czy inaczej się to robi?Jak pięknie ci wszystko kwitnie u mnie też zaczyna się rozwijać kilka roslin migdałek,jabłuszko rajskie, nareszcie tulipany i coś tam jeszcze Niektóre floksy się już zielenią.Nie mogę doczekać się ich kwitnienia .Kupiłam ubiorek rustykalny Riberis biały i lawendę.czekam na dostawę.
Ps.Obróżki też nie zakładam Moli ma uczulenie bo to też świństwo jak te kropelki .
Bajkowy ogród Weroniki 21:00, 04 maj 2013

Do góry
Aniu, zamelduję co mi wyrosło z niebieskich lilii. Pamiętam, że w Skierniewicach kupiłam niebieskie wielkie tulipany, na razie wielkie to żółte, a następne wielkie to żółtopomarańczowe. To czekanie na kwitnienie cebulek jest zagadką. Floksy nieśmiało pokazują kolorki, może jutro pozwolą się sfotografować.
Aniu, czytałam że grad jak pięści spadł u was, że zniszczył samochody. To przykre, a człowiek jest bezradny w zachowaniach Natury, i jakby zmuszony do pokory.

Bajkowy ogród Weroniki 14:09, 03 maj 2013

Do góry
Weroniko... biję sie w piersi.. ostróżka nie rośnie z cebuli..a Twoja nowa lilia.. ma cebulkę.. kontroluj dokładnie co z niej wyrośnie, bo mnie bardzo intryguje... Ja już się wyleczyłąm z kupowania dziwakó, bo potem są rozczarowania..
Może floksy Ci nie kwitną, ale za to jakie ładne poduchy. Moje pleśń dopadła i niestety dużo szlag trafiło .... ale się rozrosną.
Czy ty przycinasz swoje floksy?
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:04, 03 maj 2013

Do góry
weronika77 napisał(a)
Piękności tulipanowe.

Oj muszę do ciebie skoczyć czy floksy już kwitną
Ogródek na betonie 10:15, 02 maj 2013

Do góry
Słoneczka brak, to zdjęcia jakieś smutne...

Piwonie, floksy i powojnik Asao szykują się do kwitnienia.

Tego powojnika wcale w tym roku nie przycięłam. Jak już śnieg zaczął znikać, to miał takie pąki, że było mi szkoda...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies