Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na betonie

Ogródek na betonie

ewawisnia 09:54, 02 maj 2013

Sliczna magnolia, moja nie chce kwitnąć, chyba coś z nią nie tak.
aniula 09:56, 02 maj 2013

Pokażę jeszcze parę roślinek, bo zdjęcia się za chwilę zdezaktualizują.
Na początek kolejne pierwiosnki:

Ten schował się w cieniu jałowców:

A omszony ciągle jeszcze w pączkach:

anna_g 10:06, 02 maj 2013

aniula napisał(a)
Ania, postaram się zrobić dziś zdjęcia, tak żeby było widać je całe.
Poza Henrym mam jeszcze Lennei i Superba. Wszystkie raczej krzaczki, najwęższa chyba superba, ale jak będę miała zdjęcia, to sama zobaczysz.

Dzięki Aniulka - to ja grzecznie czekam A jeszcze wujka google o te magnolie popytam. Miałam dzisiaj jechać do szkółki na rekonesans magnoliowy ale jak na razie to u mnie mocno pada więc raczej nie ma sensu- może popołudniu
Pozdrawiam

ps. wujek google mi wszystkie pokazał i choć wszystkie są przepiękne to dla mnie kształ i kolor kwiatów najpiękniejsze ma Lennei
aniula 10:07, 02 maj 2013

A teraz cebulkowo:
Trochę szafirków.

Tu się nawet kurki w tle załapały

Tulipanów na razie tylko troszkę. Tych żółto czerwonych mam sporo, puszczone samopas, a inne kolory jeszcze w pączkach.
aniula 10:15, 02 maj 2013

Słoneczka brak, to zdjęcia jakieś smutne...

Piwonie, floksy i powojnik Asao szykują się do kwitnienia.

Tego powojnika wcale w tym roku nie przycięłam. Jak już śnieg zaczął znikać, to miał takie pąki, że było mi szkoda...
aniula 10:20, 02 maj 2013

Trochę jeszcze bratków - samosiejek.

I zapomniany barwinek.
anna_g 10:28, 02 maj 2013

No proszę jak pięknie kolorowo - i ogródek "na betonie" ma w sobie wiele uroku
aniula 10:39, 02 maj 2013

Ach, i jeszcze podzielę się z Wami pewnym smuteczkiem....
Będę się musiała w niedalekiej przyszłości pożegnać z 2 - 3 starymi, sześćdziesięcioletnimi drzewami po moim dziadku.
Tej jabłonki nie da się już za długo utrzymywać przy życiu... a jabłka pyszne...

Pierwszy wyrok zapadł na nią już prawie 20 lat temu. Nie dawała oznak życia, nie miała już prawie kory na pniu... Zostały obcięte wszystkie gałęzie i pień czekał na wykarczowanie, ale w międzyczasie przydawał się do przywiązania sznura do prania - więc stał. i tkwiła w nim chyba ogromna wola życia, bo następnego roku wypuścił nowe gałązki. Ale pień próchniał, został na nim tylko wąski pasek kory... Ale w kolejnych latach były już owoce, w zeszłym roku nawet sporo. I tak przez prawie 20 lat ta niewielka ilość żywego drewna pokryta z jednej strony korą, utrzymywała jakoś koronę przy życiu. A w tym roku pojawiła się taka dziura. Pozwoliłabym jej rosnąć do naturalnej śmierci, ale nie wiem, czy nie powinnam obawiać się o bezpieczeństwo, zwłaszcza dzieci. Sama mając lat naście miałam taką przygodę z drzewem, też już przygotowanym do wykarczowania- z resztą razem z tą jabłonką - przewrócił się na mnie pień, kiedy powieszałam pranie, na szczęście był lekki, bo spróchniały i zdążyłam go "złapać" Stałam tak, podpierając go i darłam się, aż mnie w końcu w domu usłyszeli
aniula 10:42, 02 maj 2013

No i dwie grusze, też pyszne, coś mi podjada. Ale o tym chyba założę osobny wątek, bo robal nie ma jeszcze osobnego, a jest okazały. Nie wiem, czy dobrze go zidentyfikowałam. Okaże się...

hanka_andrus 11:21, 02 maj 2013

Jeżeli są pyszne owoce, to trzeba pobrać sadzonki/zrazy /i zaszczepić nową jabłonkę. Wiem, że można szczepić w czerwcu, ale nie wiem kiedy pobiera się zrazy, coś mi się wydaje, że w zimie.Jakiegoś sadownika potrzeba do konsultacji.