Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:12, 06 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Wyleciało z głowy... a nie mam już czasu na szukani nazwy... łagodna zima i przetrwała

Aniu, to jest jedna z Gaur Lindheimera, albo 'Passionate Pink’ jeśli ma bordowe liście, albo 'Pink Cloud’, która tworzy zwarte kępy i wyrasta do 90 cm. Chyba że Twój Pan Bylinowy zdobył jeszcze inną

Kolekcja jeżówek imponująca. Zapisuję strony, bo do tego katalogu zamierzam częściej zaglądać
Wiejski ogródeczek po mojemu :) 19:11, 06 sie 2014

Do góry
Ogrodeczek napisał(a)
Gailardia

piękny kwiatek
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:09, 06 sie 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Ewelinko,
Pokaż trzmieliny i 23 chłopaków,
Buziaki popołudniowe

Mówisz i masz... deszczowe zdjęcia, chłopakom trzeba znaleźć dalsze towarzystwo, ale póki co o to trudno jest!
No i podnóżek zmienić na zielony.
Póki co choduję ice dance, ale porozmyślam o carex morrowi wg wskazań Marzenki.
Ehhh tak by super było gdyby mój cis tak o pół metra wyższy był. Ale przy tej ilości do zbankrutowałabym!

a w drugą stronę ogródek wygląda tak:

Parę rzeczy zniknie i się już raczej nie pojawi! Ha! powiało grozą
Otóż mieczyki pójdą se w siną dal a zastąpią je hortki własnej hodowli. Również sałata, pomidory się pożegnają.

Rozważam wstawienie kompostownika na samym końcu po lewej. Obsadzenie go cisami a przed cisami rzucenie ML i jeżówek
Na zdjęciu widać jak marnie wygląda moja golden taupee.... a tak ładnie świeciła.
Wiejski ogródeczek po mojemu :) 19:04, 06 sie 2014

Do góry
Haniu... Firletka kwitnie ponownie...

Dzięki

Buziaki
Eksperymentarium 19:00, 06 sie 2014

Do góry
Karabela napisał(a)
A tu najnowszy plotek żaluzjowy oslaniajacy nas od kuchni sąsiadów. Tu jemy w lecie.

Miłorzęby na tle nowych ekstra żaluzji?
Bardzo praktyczny pomysł!
Ogród Loczka 18:56, 06 sie 2014

Do góry
Nowe kompozycje, surfinie cos mi sie nie udały tego roku

Wiejski ogródeczek po mojemu :) 18:48, 06 sie 2014

Do góry
Dziwaczek
Wiejski ogródeczek po mojemu :) 18:43, 06 sie 2014

Do góry
Gailardia

Wiejski ogródeczek po mojemu :) 18:39, 06 sie 2014

Do góry
Słonecznik

Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 18:09, 06 sie 2014

Do góry
Mój cały trawnik rośnie na humusie. Co roku wczesną wiosną po wertykulacji też rozprowadzam na nim cienką warstwę humusu. W czasie sezonu wegetacyjnego trzy razy robię oprysk wyciągiem z humusu który dodatkowo napowietrzam w celu namnożenia pożytecznych mikroorganizmów.
Właśnie w tej chwili Kasiu wybywam do ogródka aby rozprowadzić na trawniku przygotowane wcześniej kwasy humusowe zawarte w rosahumusie.
Humus to podstawa ogrodu, bogaty świat mikroorganizmów glebowych i grzybów mikoryzujących korzenie. Humus to jedyna substancja zawierająca w sobie wszystkie łatwo przyswajalne minerały potrzebne do życia roślinom. Zobacz ile już u mnie przygotowanego ,,czarnego złota".
Jak widzisz ja się bawię w ogrodnika a nie w chemika, dlatego rośliny potrafią mi się odwdzięczyć za to swoim pięknym i zdrowym wyglądem.

Na Francuskiej 18:02, 06 sie 2014

Do góry
Magdalenka napisał(a)
Wracam w końcu po kilku dniach wakacji
Byliśmy z eMem w pięknych miejscach: jeziora, lasy, góry, piękne zabytki...Cudowne widoki
Wracam do rzeczywistości i do mojego ogródka. Dobrze, że podczas naszej nieobecności popadał deszcz, ogród ma się bardzo dobrze. Dziś skosiłam "trawnik/ łąkę", posprzątałam z leksza rabaty z suchych liści i chwastów.
A oto kilka wakacyjnych widoków:

Witaj po urlopie!
A co to za wspaniałe miejse ??? Szwajcaria? Austria .....
Pozdrawiam serdecznie
Eksperymentarium 18:01, 06 sie 2014

Do góry
A tu najnowszy plotek żaluzjowy oslaniajacy nas od kuchni sąsiadów. Tu jemy w lecie.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:59, 06 sie 2014

Do góry
Mazan napisał(a)
ArekJ

Piszesz, że chorował podobnie. Jak wyglądało drewno na przekroju? Nie miało skażeń? Jeśli możesz daj większy obraz, gdyż wydaje się, że liście mają kropki lub ciemne plamki. Gdyby drewno miało ciemne przebarwienia, a na liściach był "rzucik" to może oznaczać wertycyliozę /Verticilium albo-atrum/.
Pomóc wówczas może podlewanie sarfunem + rovral flo lub topsinem, oprysk tylko pomocniczo z niepewnym skutkiem. Rany po cięciu dobrze jest zasmarować 3% roztworem Discus wymieszanym z farbą. Narzędzia odkażać.

Pozdrawiam

Witaj,
W załączeniu kilka dodatkowych zdjęć, wraz z "przekrojem" gałęzi.
Rosną obok siebie dwa krzewy. Dziś zobaczyłem, że zaczął też chorować drugi
Eksperymentarium 17:59, 06 sie 2014

Do góry
Widok z okna na kanapę. Odgrodzeni od tarasu sasiadow jesteśmy winobluszczem piecioklapowym i bambusami ktore przepieknie się rozrastaja
Ogród - kiedyś powstanie 17:56, 06 sie 2014

Do góry
Strasznie cierpliwy jesteś!
Sadzenie drzew przed budową jest dość ryzykowne (szczegółnie tak małej działce). Jeżeli już to te wzdłuż granicy południowej. Dodałabym ze dwa liściaste i ze trzy iglaste (człowiek lepiej odbiera nieparzytą liczbę lementów w grupie). A zresztą dała sobie spokój.
Uspokoiłabym też linie rabat (w przyszłosci). Jak byś kosił ten "cycek" w dolnym rogu?

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:56, 06 sie 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ogarniam to wszystko po urlopie, ale niemożliwe...trochę poczytałam, ale nie dałam rady się cofnąć do ostatniego mojego wpisu.
Ciebie Irenko nic nie złamie, jesteś twarda baba, zawsze się podniesiesz. Zawsze pozytywy widzisz i zarażasz tym optymizmem wszystkich wokół Lubię do Ciebie przychodzić, zawsze Twój uśmiech widzę
Ogród masz piękny, bujny, żadna betoniara rady nie da...te ilości hortek mnie powalają u Ciebie, moje mi się podobają, ale gdzie im do Twoich łanów!!!

Bardzo mi miło Miła, że do mnie zajrzałaś, gdy mnie nie było

Buziaczki nocne już

Kasiu, nie jest możliwe, wskakuj i już, bo siły stracisz i zapomnisz, że byłaś na urlopie
przebolałam, nawet kombinuje nad nowościami, będę mieć kolejne miejsce do sadzenia, będą róże i ketmie
ja też lubię być u ciebie a sama też nie wyrabiam, ostatnio kursuję autostradami, to horror, jak te tiry się nieustannie wyprzedzają...
to dla ciebie albizja i misz masz pod jaszczurami
judaszowiec mi tu wybujał, ale póki, co inne go zasłaniają, zwłaszcza werbena mi wszystko zdominowała

idą nowe, ale nie wiem czy listki czy mi w końcu zakwitnie!!

buk szaleje, te trikolor też...już myślałam, ze nigdy nie ruszą

Ogród średniowieczny i nie tylko 17:44, 06 sie 2014

Do góry
To także Sanok przy kościele franciszkanów kolorowo i egzotycznie

i w końcu ruiny klasztoru karmelitów w Zagórzu, gdzie przeprowadzono prace remontowe i stworzono ogród ziołowo - różany
Ogród Hrabiego 17:44, 06 sie 2014

Do góry
Sierpień

Sierpień

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:42, 06 sie 2014

Do góry
adom1206 napisał(a)
Irenko twoje rozplenice to miód na moje serduszko.Rubrum niestety nie udało mi się przezimować ani w garażu,ani w domu.O gruncie też nie wspomnę.Cynie też cudne.Moje zjadły ślimaki.Dawno nie zaglądałam do twojego zakątka i pewnie nie wszystko nadrobię ale chociaż obrazki pozglądam

Agnieszko, nie morduj się jak znajdziesz chwilkę, to tylko obrazki
do moich cynii też się dobierały, sypałam im niebieskości i udało się ocalić, ale zauważyłam, że jak tylko młodziutkie cynie, bo potem już nie ruszają ich
wiem, że to niemożliwe z rubrą, ale skoro nic nie ryzykuję, to je zostawię...zbiorę nasiona z kłosów, może będę siać ale nie idzie mi robótka w inspektach, raczej, jak bezpośrednio w grunt..
pozdrawiam, ja też nie wyrabiam, ale w wolnej chwili nadrabiam zaległości
pozdrawiam

skoro temat traw, to kolejna rozplenica, dziś rano była mocna rosa

Vertigo coraz większa, oraz moja szkółka...mnóstwo się przyjęło, całkiem spore cerex Ice Dance i Silver

i rozplenica Moudry z kosmosem siarkowym

Ogród średniowieczny i nie tylko 17:41, 06 sie 2014

Do góry
U mnie z opóźnieniem bo to niedzielne zdjęcia z wycieczki do Skansenu w Sanoku
Są tam takie sympatyczne wiejskie ogródki przy chałupach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies