Do dzisiaj sa jeszcze pierwsze zabudowania, gdy jako mlody czlowiek sadzil pierwsze drzewa, a rodzina chowala sie przed deszczem. Dzieci spaly na sianie i byly to ich najpiekniejsze wakacje.
Pieknie, bo pieknym jest ten ogrod; jakze inny od wszystkich mi znanych, zaplanowanych do najmniejszego szczegolu.
Ten ogrod to wyciete i przeniesione do Bawarii, pod Alpy, z roznych stron swiata, kawalki natury. I tak o nim mowi jego wlasciciel; ,,to moje zbieractwo, bo kazda napotkana rosline, chcialem miec blisko siebie´´ I ja odnosze wrazenie, ze rzeczywiscie tak jest. Nie sposob pokazac tych wszystkich drzew, krzewow, kwiatow, bylin, nie sposob pokazac atmosfery tego ogrodu. Kilka mam, ale czy oddadza urok tego miejsca? Watpie.
Takich ogrodow, takich miejsc jest juz bardzo malo, niewiele.
Piwonia? Tak, jest cudna, ale...No wlasnie. Chcac cieszyc sie jej ciemnym kolorem, musialabym posadzic ja w cieniu, a jak wiadomo piwonie tego nie lubia; to kwiaty slonca.
Chyba pozostanie w sferze marzen.
Cd.
Jak caly swiat to i kawalek Japoni.
Magnolia? Tak, zasiala sie sama.
Mam prośbę doradźcie czy tutaj gdzie zaznaczyłam dokończyć cisem, brakło mi czy dokończyć obwódkę hakonkami 3szt. Zamaskują wtedy pień drzewa i w okresie od wiosny do początku jesieni widać tu pustkę zanim miskanty są okazałe. Jeśli hakonechloa to All Gold czy zielone? Tutaj jest zacienione miejsce.
Dosadziłam różę Mary Ann i MW i teraz różanka liczy 11 sztuk Cała rabata po zmianach będzie trawiasta i mam nadzieję, że niewidoczne teraz byliny sadzone na wyczucie będą trafione.
Od lewej zaczyna się z judaszowcem, dojdą rozchodniki a wiosną będą tulipany, już są posadzone białe, czarne i pomarańczowe
Od przodu część różana, patyki to brakująca stipa, którą dosadzę wiosną bi wiecie jak jest różnie z jej zimowaniem.
Od prawej - tą stronę widać z tarasu. Kulki, o które pytała Justyna inaczej rozmiescilam bo brakowało mi soczystego koloru. Zobaczę w sezonie czy zostaną. Obwódka jest teraz oddalona od róż i rzadka więc się wpasowały.
Justynka musisz to przeboleć i też Cię lubię
Dziękuję Asiu i Grażynko
Podziękuję zbiorowo za uznanie za moją pracę to miłe, ego tak lubi
O!! Super! Powodzenia
U, hu, hu! Tym bardziej cenne, odbiór budowlany musi być
pięknie napisane, dziękuję w imieniu swoim i płci. Zaraz, zaraz, ale jakie płcie masz na myśli? Bo jest ich 56 teraz
Sylwio dzięki za podpowiedzi i pomysły (to dotyczy również poprzedniego wpisu o rogalu )
A to poniżej nowość ogrodowa - zakwitł w donicy czarny puchaty kwiatek ze zwisem:
Te zdjęcia najpiękniejsze - inne od wszystkich. Mireczko Twój ogród bardzo lubię, ale od zawsze zachwycam się leśnymi widokami. Pozdrawiam Cię serdecznie
Karola, a jaka to odmiana? Piękna Ci ona. Posadziłam maleństwo Spire, kolumnową, jeśli moja echciałaby się zaprezentować tak jak u Ciebie, to radość byłaby ogromna.
Łowca okazów jest jeden