Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kwiaty z ogródka Marty :) 17:53, 03 sie 2014

Do góry
marta_d napisał(a)

a tu mój kolejny targowy nabytek - wrotycz
[img size=640x428
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/67/673846/original.JPG[/img]

To nie jest wrotycz na pewno. Raczej rozwar wielkokwiatowy (Platycodon grandiflorus) .
Kwiaty z ogródka Marty :) 17:51, 03 sie 2014

Do góry
marta_d napisał(a)
a teraz kwiat zagadka: otrzymałam go od mojej cioci z Dojczlandu, podała mi nazwę ale niemieckojęzyczną, której i tak nie pamiętam a wygląda tak:

na zimę traci liście i w tym czasie podlewać raczej skąpo - raz na miesiąc wystarczy

Jeśli dobrze widzę jest to jedno z fajniejszych pnączy - Mandevilla = Sundavilla = Dipladenia .
Mały ogród i rozterki projektowe 17:42, 03 sie 2014

Do góry
EwaT napisał(a)
Dziękuję za szybką odpowiedź i miłe słowa.

Z tym programem to zauważyłam bo praca na nim w zasadzie polega na wklejaniu obiektów w zdjęcie i nie ma mozliwości odniesienia tego do rzutu poziomego.
Może opiszę w takim razie uzyte rośliny:

1)brzoza doorenbos - i moje pytanie, czy nie będzie za duża na tak mały przedogródek
2)żywopłot za brzozą - cis hilli
3)przed brzozą - myślałam o jakimś płożącym iglaku - tylko co by dać?
4)prostopadłościan z bukszpanu
5)kule bukszpanu
6)na ścianie pnący się winobluszcz
7)te kolorowe krzewy to różaneczniki
8) krzew w oddali pod żywopłotem z tuji szmaragd pigwowiec
9) między płożącym iglakiem a sześcianem z bukszpanu - trawa ozdobna, która ma nadać lekkości całej kompozycji
10) pod brzozozą i przy kulach z bukszpanu myślałam o bluszczu pospolitym
11) dodatkowo dla wypełnienia przestrzeni żurawki.

Patrząc od strony jeszcze nieobecnej furtki:

Wieczorem postaram się wrzucić rzut, żeby było łatwiej ocenić dostępną przestrzeń.

Witam imienniczkę.
Wymiary na załączonym ograzku są mało czytelne więc tudno odnieść się do proponowanych przez Ciebie nasadzeń. Wydaje się jednak że brzoza przed domem to zbyt wiele.
Bardzo mi się podoba to rozwiązanie nawierzchni. I Twoje poropozycje:

2)żywopłot - cis hilli
4)prostopadłościan z bukszpanu
5)kule bukszpanu

I tego się trzymaj i rozwijaj dalej. Formalizm połaczony z odrobiną szaleństwa. Zrezygnowałaby z jakiś płożących iglaków, dodała trawy niskie przy bukszpanach (a te w większej liczbie sztuk rozrzucone po całe połaci rabaty). Drzewo - formalne w kształcie (np. popularna na Ogrodowisku wiśnia 'Umbrakulifera') i To wszysko w tym fragmencie.

Czy na pewno chcesz pnącze na domu. Trzeba budować do niego specjalną konstrukcję bo obawiam się, że nikt Ci nie da gwarancji na tynk jak posadzisz pnącze (tak ekspansywne pnącze).

Różaneczniki mogły by ew.zostać. Ale pigwowiec? Dla mnie nie jest on specjalnie ozdobny.
Ogród cichy i przytulny 17:39, 03 sie 2014

Do góry
Nareszcie upragniony deszcz albo oberwanie chmury
Zaczęło się niewinnie mało, dużych kropel ale zawsze to coś

Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:36, 03 sie 2014

Do góry
mój Jan Paweł II
Mój kawałek planety 17:31, 03 sie 2014

Do góry
a to zbiory z niedzielnego spaceru

a to efekt niedzielnej nudy

PS. Maliny nie są mojego ogrodu
Mój kawałek planety 17:24, 03 sie 2014

Do góry
o to pacjent do leczenia, żebym tylko nie ściągnęła na inne rośliny jakiegoś choróbska

w ogóle wygląda tak :

a szczególe jest tylko gorzej :

ale są też lepsze miejsca

Pomoc dla ogrodu 17:24, 03 sie 2014

Do góry
monikaDub napisał(a)
Tprzemyśleć nasadzenia przynajmniej na części rabat

Ja bym zrobiła to tak

A pod cyprysikiem posiała trawę.

Zamiast sadzić tuję wschodnią może warto skorygować kształt tych żywotników co już rosną a przed nimi dać coś wyższego (krzew o zimozielonych liściach?).

I jeszcze bardzo prowizoryczna propozycja kaształtu rabat (jak widać próbowałam kilku wariantów) Linie rabat na zielono.

Jeżeli chcesz zachować te iglaki rosnące po środku to warto przesieść punkt ciężkości z tego co rośnie dokładnie na osi domu. W rabatę włącz iglaki i ta rabata będzie punktem centralnym ogrodu, A pod "ścianami" mniej wyraziście. Nie bałabym się też łączenia linii prostych z falistymi (co proponuję).
Nie wiem też jak jest z odległością świerków od ogrodzenia. Na planie wygląda, że jest dość miejsca, a na zdjęciach wręcz przeciwnie.
A co cię podkusiło, by posadzić szereg kulistych tuj w końcu ogrodu - widok za płotem niepiękny.

Pozdrowienia

Mój kawałek planety 17:20, 03 sie 2014

Do góry

no widzisz...a taka rozpacz byla na poczatku

tak na fotce wyglada super, z bliska tez pewnie nie najgorzej
Mój kawałek planety 17:20, 03 sie 2014

Do góry
to mój pierwszy różanecznik, moja duma te jasne przyrosty to za mojej kadencji choć posadziłam go w miejscu gdzie ziemia jest bardzo zbita i wydaje mi się że stoi w niej woda, roślina czuje się b. dobrze przynajmniej na razie, ale i tak będzie przeniesiona

Mój kawałek planety 17:18, 03 sie 2014

Do góry
niedziela, uda, czekamy na gości którzy mogą się zjawić,łażę z aparatem ale szału u mnie nie ma

trawnik coraz bardziej trawnikowy wydaje się że trawa wygrywa z perzem, może w przyszłym roku jak damy coś przeciwko dwuliściennym będzie lepiej, część tez nie wyrośnie bo się nie wysiała bo kosimy i kosimy ... część za to przyleci z okolicy

póki co ciągle wygrzebuję mechanicznie, czyli RĘCYMA

Kwiaty z ogródka Marty :) 17:11, 03 sie 2014

Do góry
szałwia 13 lipca wyglądała tak

a dziś ...

a tu mój kolejny targowy nabytek - rozwar

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:11, 03 sie 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Ale pięknie!! A ta żółć moim zdaniem jak najbardziej na miejscu
Zdolniacha z Ciebie
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 16:56, 03 sie 2014

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Aniu pomóż rozpoznać ten żółty kwiatek takie żółte szyszeczki. Znajoma od której dostałam mówiła, że to taki kwiat chwast i że rośnie wszędzie, ale nazwy nie znała. Widzę go w wielu ogródkach pod płotem ale na ogrodowisku jeszcze nie spotkałam, więc kombinuję, że może nie warto.

to jest tojeść też u mnie rośnie szkoda, że kwitnie krótko, bo jest bardzo ładny, szczególnie w dużej ilości, taki żółty dywan
Ogródeczek 16:51, 03 sie 2014

Do góry
Kwiaty z ogródka Marty :) 16:49, 03 sie 2014

Do góry
nowo nabyte żurawki, podejrzewam, że może być to Elektra, pani na targu mówiła, że jesienią te żyłki czerwone intensywniej wybarwiają się

rabata - nazwijmy ją żurawkowa w fazie kończenia, jeszcze tylko bukszpanu bądź trzmielinki na pniu brak, za 2 tygodnie murki zostaną wykończone

te czarne kreski pionowe, to miejsca gdzie chcę wsadzić żurawkę Amber Waves, tę samą co po przeciwnej stronie, miały być 3, ale nie pasuje mi tam taka ilośc, chyba 2 w zupełności wystarczą, rozrosną się jeszcze
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 16:34, 03 sie 2014

Do góry
Aniu pomóż rozpoznać ten żółty kwiatek takie żółte szyszeczki. Znajoma od której dostałam mówiła, że to taki kwiat chwast i że rośnie wszędzie, ale nazwy nie znała. Widzę go w wielu ogródkach pod płotem ale na ogrodowisku jeszcze nie spotkałam, więc kombinuję, że może nie warto.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:30, 03 sie 2014

Do góry
hortki- drzewka
unique i bobo

i wczorajszy zakup hortka unique jeszcze raz i moja zeszloroczna "rajska jablonka"

Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 16:29, 03 sie 2014

Do góry
i jeszcze doniczki

Trawnik kiepsko wygląda, bo nie pograbiłam skoszonej trawy, mąż dostał udaru słonecznego i sobotni wieczór i noc walczyliśmy z gorączką ponad 40. Uważajcie na słoneczko pierwszy raz nas coś takiego spotkało nie był bardzo długo na słońcu, ale rzeczywiscie w południe. Na dzieci chuchamy dmuchamy przez południe nie wychodzą a o sobie zapomnieliśmy i jak dzieci spały my chcieliśmy jak najwięcej poszaleć w ogrodzie. Sytuacja już opanowana.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:26, 03 sie 2014

Do góry
rozkwita w koncu Florentina
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies