Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

asiach 17:39, 03 sie 2014

Nareszcie upragniony deszcz albo oberwanie chmury
Zaczęło się niewinnie mało, dużych kropel ale zawsze to coś

asiach 17:40, 03 sie 2014

Jag_58 napisał(a)
Asiu miłego świętowania ,ja zaraz wyjeżdżam do mamulki i siostry : ) buziaki dla Ciebie i Rodzinki

Dziękuję
Nareszcie upragniony deszcz
asiach 17:42, 03 sie 2014

iwonaal napisał(a)
Asiu u nas żar z nieba się leje.Twoje metamorfozy, po prostu szczęka opada, wow.

Żar był do 15 +34 a teraz ulga i przyjemność +24 teraz z nieba leje ale deszcz
Dziękiję Iwonko
asiach 17:50, 03 sie 2014

Ogrodeczek napisał(a)
Asiu cudnie spacer u Ciebie to jak pobyt w sanatorium
PIĘKNIE!!!!

Pozdrawiam serdecznie

Musze pomyśleć , sanatorium????
Dziękuję i zapraszam na spacer po deptaku
Pozdrawiam serdecznie
Jag_58 18:03, 03 sie 2014

asiach napisał(a)

Żar był do 15 +34 a teraz ulga i przyjemność +24 teraz z nieba leje ale deszcz
Dziękiję Iwonko

Asiu u nas ledwie pokropiło cos nas ten deszcz oszczędza ale jest nadzieja bo nadciągają następne chmury w pobliskiej wsi przeszła wichura i połamała drzewa tak żle i tak niedobrze
pozdrawiam i buziaki
Asiu piękny deszcz i krajobraz
asiach 18:45, 03 sie 2014

agatanowa napisał(a)

Asiu, co z Twoja jodłą? Jak ratujesz?

Przepraszam, ze ja tak, jak Filip z konopii wyskakuję, ale ja sobie czasem czytam, oglądam, podziwiam, ale się nie odzywam.

Ogród masz zachwycający, uwielbiam go, jest bardzo naturalny, cudnie skomponowany. Podziwiam również Twojeprojekty, które zamieszczasz to tu, to tam. Masz dar

Zacznę od rzeczy najważniejszej JODŁA
Zachorowała - zaaktakował ją ochojnik korowojodłowy. Walkę rozpoczęłam prawie trzy tygodnie temu. Wykonałam oprys na ile tylko mogłam (chodzi o jej wysokość) i przede wszystkim w grę wchodziło podlewanie. Szły różne preparaty. Na bieżąco pisałam w wątku. Z tego co teraz pamiętam to na pewno był Mospilan 20SP (oprys + podlałam 20l roztworu) i Confidor (podlewanie roztworem 4% już dwa razy w odstępach 14dniowych - raze w ilości 40litrów - 2x20). W sobotę byłam w nadleśnictwie i na moje szczęście była tam osoba pełniąca dyżur. Po wyłuszczeniu swojego problemu powiedziała, że w lasach państwowych mogą korzystać tylko, z niektórych środków chemicznych. A w przypadku mszycy na pewno stsują Mospilan 20SP i że jest to dobry i skuteczny środek. Wydaje mnie się, że choroba nie ustępuje. Może podczas dzisiejszego deszczu woda zmyje tą watę z pnia. Tylko co teraz będzie w korze Jutro po pracy chyba znowy zleję ściółkę. Będę walczyć póki całe drzewo nie zbrązowieje. W walce jestem zaprawiona i myślę, że tak łatwo się nie poddam

Teraz przejdę do sprawy Filipa z konopii.
Po pierwsze nie przepraszaj bo mnie się wydawało, że to forum jest właśnie po to aby nieść pomoc, wymieniać się wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli ktoś ma większą wiedzę od drugiego to będąc tutaj powinien właśnie się nią podzielić. Szczerze i z życzliwością. Z taką życzliwoiścią jaką ja sie spotkałam w przypadku właśnie JODŁY - zdiagnzowałam chorobę - znalazłam preparaty i pytałąam czy ktoś zna może coś innego, może spotkał się sam z podobną chorobę. Odzew był niesamowity. Dużo osób satarało się i stara sie w jakiś sposób pomóc. Jestem Wszystkim bardzo wdzięczna
I podsyłali nazwy środków chemicznych i metody zwalczania, to nadleśnictwo to też podowiedź
Ale się rozpisałam - życzę miłej niedzieli i zapraszam
asiach 18:52, 03 sie 2014

Jag_58 napisał(a)

Asiu u nas ledwie pokropiło cos nas ten deszcz oszczędza ale jest nadzieja bo nadciągają następne chmury w pobliskiej wsi przeszła wichura i połamała drzewa tak żle i tak niedobrze
pozdrawiam i buziaki
Asiu piękny deszcz i krajobraz

Jagódka, dziekuję
Cały czas pada mniej lub więcej ale pada
Zobacz na meteo.pl lub mapa burzowa polski
Trzymaj się - życzę deszczu
P.s. U mnie podwórko pod wodą i pada nadal. Może w końcu rośliny napiją się a i my odpoczniemy od upału
Istne oberwanie chmury
asiach 19:00, 03 sie 2014

marta_d napisał(a)

człowiek to przekorna istota jest ciepło, chcemy chłodniej, jest zimno chemy cieplej i tak w kółko już jak patrzę na to zdjęcie, to robi się przyjemniej miłej niedzieli

I oto chodziło, żeby zrobiło się w tak upalne lato troszeczkę chłodniej. Martuniu ja na prawdę nie mogę zebrać myśli w taki upał. Ja lubię lato ale do +24. Później - coraz gorzej.
MIłej niedzieli
asiach 19:01, 03 sie 2014

Aniulka napisał(a)
Asiu poczułam ten chłodek

I ja też
iwonaal 20:19, 03 sie 2014

Asiu deszcz uchwyciłaś znakomicie. U nas niestety tylko przepaduje troszeczkę.