Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ptasi gaj 21:41, 21 sie 2017

Do góry
c.d.

Nie wiem czy pokazywałam dziwaczka który tez się rozsiał sam

Jeszcze magnolia żółta w tym roku niezakwitła mróz jej pąki zmroził.

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:31, 21 sie 2017

Do góry
jazzy napisał(a)
Narysowałam

Pewnie za dużo wszystkiego Można eliminowac lub dodawac, of korsss

Ale dużo tego dobra
Czy te trzcinniki na przedzie nie bedą zbyt wysokie ? będą przysłaniały cały front, może bliżej chodniczka je dac ?

Kulki chyba się tam nie zmieszczą, musiałabym wywalić stamtąd bergenie, dokłądnie wymierzyć odległość między magnolia a cyprysami
A tak poza tym dziękuję za trud. Duża buźka
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:23, 21 sie 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Prościzna: ja bym wywaliła z tego zestawu evergoldy i jesienną, bo są żółte i z lawendą się nie komponują.

Ale ja mam hopla na tym punkcie i nawet rozchodniki nie pasują mi do lawendy, bo mają zbyt żółte liście

Ta magnolia mi tu nie pasi....

Rozchodniki od Juzi mają ładne zielone liście z evergoldami się zgadzam ale zawsze można podmienić na kostrzewy lub inne. Mam też sporo ID którymi mogłabym zastąpić żółte trawy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:16, 21 sie 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pszczółko, Twoje 3 rabaty bylinowe pewnie są wielkości całego mojego ogrodu. Lubię czytać Twoje przemyślenia ogrodowe. Często zapala mi się wtedy taka lampka z podświetlonym napisem "Eureka". Coś, co intuicyjnie wyczuwałam, zostaje zwerbalizowane. Ogród ma 5 lat. Sądzę, że to właściwa pora na określenie jego charakteru. Nie za szybko. Ale też nie za późno.
Sad (proza) i magnolia (poezja)- nic dziwnego, że wybór zrobił się dramatyczny. Choć przyznam się, że u mnie jadalne wiśnie wplecione są w rabaty ozdobne. Borówki i jagody kamczackie też.

Tak, tak można. Ja też mam po poprzedniku taką wiśnię (dożywa swoich dni, żal wyciąć, bardzo mi żal). Niestety piwonie pod nią lekko stratowane są jak wkraczam z drabiną, teraz rzadziej wkraczam, bo staruszka mało daje owocu. Jak w okolicy 3 lata temu padły drzewa wiśniowe na chorobę grzybową, ona przetrwała. Rośnie wprawdzie nowa ale jeszcze jest i bierze, nie daje). Ale jednak ta specyfika miejsca wszystko dyktuje. Wyobrażasz sobie (u mnie z pozycji hamaczka) kwitnący owocowo sad w maju i kwitnącą żółtą magnolię ze swoim wąskim krzaczastym pokrojem (Yellow Lantern) w jego widocznym kącie? Dla mnie zgrzyt przestrzenny.

Magnolia zajmie miejsce koło klona bordowego, siedliskowo i wizualnie będzie im dobrze. Ale żeby tak się stało modrzew uschnięty musi się usunąć.

Dramatyczne roszady.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:04, 21 sie 2017

Do góry
Pszczółko, Twoje 3 rabaty bylinowe pewnie są wielkości całego mojego ogrodu. Lubię czytać Twoje przemyślenia ogrodowe. Często zapala mi się wtedy taka lampka z podświetlonym napisem "Eureka". Coś, co intuicyjnie wyczuwałam, zostaje zwerbalizowane. Ogród ma 5 lat. Sądzę, że to właściwa pora na określenie jego charakteru. Nie za szybko. Ale też nie za późno.
Sad (proza) i magnolia (poezja)- nic dziwnego, że wybór zrobił się dramatyczny. Choć przyznam się, że u mnie jadalne wiśnie wplecione są w rabaty ozdobne. Borówki i jagody kamczackie też.
Zaczątek ogrodu 11:56, 21 sie 2017

Do góry
Chora magnolia Susan.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:00, 21 sie 2017

Do góry
babka napisał(a)

właśnie dyskutujemy z eMem i eliminujemy po kolei

ciężki wybór

lawenda
szałwia
rozchodniki
carex evergold
selseria jesienna
miskant gracimilus

kulki bukszpanowe

trzcinnik
berberys

Prościzna: ja bym wywaliła z tego zestawu evergoldy i jesienną, bo są żółte i z lawendą się nie komponują.

Ale ja mam hopla na tym punkcie i nawet rozchodniki nie pasują mi do lawendy, bo mają zbyt żółte liście

Ta magnolia mi tu nie pasi....
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:00, 20 sie 2017

Do góry
beta napisał(a)
To może te grecki to daj pod tym białym balkonikiem A za magnolia ,czyli odvrynny B erberysy?
Becia, gracki właśnie mają być tam pod tarasem. Ale berberysów ja tam nie widzę nijak I teraz Ola, bądź tu mądra
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:42, 20 sie 2017

Do góry
To może te grecki to daj pod tym białym balkonikiem A za magnolia ,czyli odvrynny B erberysy?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:33, 20 sie 2017

Do góry
babka napisał(a)

Szpalerem mówisz ? nie za "sztywno" będzie ?? No ale tak, na luźne rozrzucenie trochę za mało miejsca będzie. A jak myślisz przejść w stronę magnolii ?? zagrackować tylko taras czy ciągnąć dalej ?
Za magnolią nie ciągnij gracków, ale możesz dać coś innego, np trzcinnika kf, bo zanim magnolia się wypuści to trzcinniki już będzie widać. Dobrze myślę?
Acha, i róż już tam bym nie dawała.
Ile masz kulek buksowych do dyspozycji?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:31, 20 sie 2017

Do góry
beta napisał(a)

Moim zdaniem bordo z roźem to idealne połączenie. ...Ale jeśli nie chciałabyś przenosić magnolii to zrobilabym tak...pod murem co 60 cm berberys jako tło ...magnolia. ..A po jej obu stronach w nakładzie rzucone kulki bukszoanowe na długość całego tego wąskiego odcinka. ..I to mogłoby by być w zwirky...róż bym tam już nie dawała. ...ew jeśli byłoby Ci za mało dałabym kocimietke...albo stipe. ..albo inna zwiewna nie za wysoką trawę. Może jakiś carex?
Natomiast co do tej szerszej części przy wejściu to po bykszpanem powtorzylabym albo ta kocimetke albo trawę w zależności na co się zdecydujesz...A po drugiej stronie daj róże i rozchodniki...ew...rozchodniki możesz gdzieś powtórzyć przy berberysach...I to wszystko...Tak mnie poniosło

Pomyślałam by jedną róże dać w okolicach narożnika na przeciwko parasola, powyżej (w stronę furtki i chodniczka) gracki lub trzcinniki. Zapomniałam że mam tam też szałwie niebieską i myślałam żeby ją rzucić małymi plamkami.
Berberysy kuszą mnie tylko nie wiem jak by to zgrać ze szpalerem grackóww części przy tarasie ? Bo chyba na nie w tym miejscu jestem zdecydowana.
Nie rzucam się na wszystko na raz bo znów manianę zrobię, muszę poprzymierzać

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:04, 20 sie 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Bardzo dobre rośliny! I magnolia niech zostanie. Dasz radę.

Ja fajny jasny kamyk kupiłam za grosze. Takie drobne beżowe otoczaki.

dziś ponownie spojrzałam na magnolie i stwierdzam, że zostaje. W prawo byłaby w ścisku , w lewo za bardzo symetrycznie podzieliłaby ogród.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 11:46, 20 sie 2017

Do góry
babka napisał(a)

Berberys!! zapomniałam o nich, że chciałam takie kolumnowe Czy ten kolor zgrałby się z różami? może jakieś bordowe ? a jakoś je zgrać z magnolią i różami w tym miejscu ? Nie chcę ryzykować przenosin magnolii w to szersze miejsce, u nas silne wiatry od wschodu i zachodu, za bardzo narażona byłaby na przemarzanie. Wiesz, ona wybitnie atrakcyjna nie jest, nawet kwiaty średnio urodziwe i bardzo wczesna więc stałby długo taki badyl.
Jeśli już to wolałabym berberysowi dosadzić ładnego klona

Moim zdaniem bordo z roźem to idealne połączenie. ...Ale jeśli nie chciałabyś przenosić magnolii to zrobilabym tak...pod murem co 60 cm berberys jako tło ...magnolia. ..A po jej obu stronach w nakładzie rzucone kulki bukszoanowe na długość całego tego wąskiego odcinka. ..I to mogłoby by być w zwirky...róż bym tam już nie dawała. ...ew jeśli byłoby Ci za mało dałabym kocimietke...albo stipe. ..albo inna zwiewna nie za wysoką trawę. Może jakiś carex?
Natomiast co do tej szerszej części przy wejściu to po bykszpanem powtorzylabym albo ta kocimetke albo trawę w zależności na co się zdecydujesz...A po drugiej stronie daj róże i rozchodniki...ew...rozchodniki możesz gdzieś powtórzyć przy berberysach...I to wszystko...Tak mnie poniosło
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:30, 20 sie 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Tu w okolicy gdzie nie patrzę to dużo sobie życzą za żwirek. Chyba dopiero na wiosnę będę mogła zaszaleć, teraz wuniel będzie miał priorytet
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:52, 20 sie 2017

Do góry

Konkretne rośliny, które chciałabym tam mieć to
buksy
lawendy
rozchodniki
evergoldy
1 gracek (do podziału)
z racji tego, ze je posiadam a nie mam możliwości wymienić na inne

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:02, 20 sie 2017

Do góry
może nie dwa sektory ale chciałabym by magnolia i róże były w korze. Cyprysy i bluszcz jest pod wąskim bokiem ogrodzenia, róże zamykałyby ten koniec ogródka. Na całej reszcie kamyki.
Na mur na tarasie i wzdłuż budynku już pnie się bluszcz zimozielony więc nie wiem czy trzcinniki będą konieczne. Może kilka gracków rzucić dla zróżnicowania tła ?

Te lawendy tak zostać nie mogą, rosną za blisko płotu. Długie kwiatostany przechodzą na zewnątrz i niechlujnie to wygląda. Chętnie bym je odsunęła względem płotu
Kwiatowy ogródek Monteverde 13:36, 19 sie 2017

Do góry
Winchester Catedral

nie pamiętam jak się nazywa

Rutewka Delavaya przekwita

Zakwitła na samej górze magnolia Galaxy kilkoma kwiatkami ale zdjęcie nie wyraźne z okna z I piętra

Ukojenie 21:01, 18 sie 2017

Do góry
Kwitnący rh mnie zaskoczył
Dzisiaj u teściów widziałam, że magnolia zaczyna drugi raz zakwitać
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:03, 18 sie 2017

Do góry
Masja

kolejna runda magnolia Cleopatra

.............................................................................................................Nigra

Bawarka 20:17, 17 sie 2017

Do góry
katel napisał(a)
Rubens słodziutki . Pąki u magnolii chyba kwiatowe ale może już na przyszły rok zawiązane.

Ciekawa jestem co magnolia postanowi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies