U mnie taka mała próba traw. Wsadziłam je jesienią, przezimowały pięknie, ale późną wiosną wyszły jakieś brązowe przebarwienia na kilku. wczesna wiosna była bardzo sucha, potem już cały czas pada
a jak nie to znosi cięcie doskonale. Drzewo pojedyncze formuję obcinając na rozgałęzieniach pędów, ale co jakiś czas trzeba radykalniej uciąć. Odnowi się.
Nalu, Hania dobrze radzi. Jeśli róże okrywowe rosną na skwerach czy innych dużych powierzchniach to oczywiście nikt ich nie obcina i same sobie radzą.
Natomiast w ogrodzie bardziej zależy nam za zdrowotności i ładnym wyglądzie.
Mozna najpierw obcinać pojedyncze kwiatki w pęku, potem jak cały pęk przekwitnie, ścinamy niżej cały, najlepiej dwa - trzy liście niżej. Wtedy wytworzy nowy, mocny pęd i jeszcze zakwitnie.
Nawóz z żelazem sypnięty-przy użyciu siewnika , bo ręczne nawożenie to masakra-nierówno to mało powiedziane!!! Mam nadzieję że to pomoże mojemu trawnikowi...
A zbyt niskie koszenie tzn ???? Mąż kosi na 3. Bo u mnie gleba właśnie piaszczysta...
A topsinem to cały trawnik potraktować??? Dodam jeszcze ,że to trawnik z rolki ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie...
I oczywiście będę wdzięczna za odpowiedź