: Nic co kuliste - a eliptyczne???? w kształcie wazonu - donicy z kwiatami???
Moje pierwsze kulki były spowodowane brakiem miejsca dla rozrastającej się rośliny. A później posżło z góry
Pierwsze cięcie miało miejsce ok. 10lat temu - czyli nie było jeszcze takiej mody.
Nie mam takich roślin za dużo ale są.
Miłego dnia Wszystkim
Agato dzisiaj wydeptuję ścieżki w twojej zaczarowanej krainie.
Wspaniała historia powstawania ogrodu. Oglądając fotki aż się wierzyć nie chce, że to tylko 28 arów. Widać jak ważny jest podział na zakątki. Stworzenie swoistego mikroklimatu i schowków osłonowych widać bardzo sprzyja rośliną.
Ze zgrozą i niedowierzaniem czytałam, że nie lubisz jesieni- aż doszlam do Bo jesień w twoim ogrodzie jest cudowna, pełna barw. Ach ten atak klonów (wspaniała kolekcja), płonące berberysy, dąb czerwony, cudowne trawy, wrzosowisko....
Jak już jestem przy klonach to mam ogromną prośbę o radę. Jak zachowuje się klon jesionolistny Kelley's Gold- nie przypala go słoneczko? A może jakiś inny żółty klon byś poleciła bardziej.
Zazdroszczę Tuptusia. Zasadzę morwę i adoptuję jakiegoś.
Witam.
Ogród zaczął powstawać w 2011 r. - posialiśmy trawę od granicy do granicy i byliśmy z siebie niezmiernie dumni. Sialiśmy w miksowany grunt, trochę gliny trochę piasku, ręcznie zagrabiany. Nie straszny był nam perz, którego tu u nas dostatek.
Wiosną 2012 r. zaczęłam szukać informacji o tym jak uporządkować to co już mam. Trafiłam na Ogrodowisko i tu zostałam. Podpatrzyłam podstawy. "Słuchałam" wskazówek i myślę, że po dwóch latach nadszedł czas, żeby pokazać co już mam i usłyszeć co można jeszcze zmienić.
Z założenia pojawiają się trzy kolory: biel, róż i fiolet.
Uwielbiam hortensje, hosty i trawy. Kompletnie "nie mam ręki" do żurawek, nie rosną u mnie i już.
szałwię omszoną już cięłam i teraz kwitnie ponownie .... po cięciu podlewałam magiczną siłą do ogrodu .....
lawendę cięłam około tygodnia temu .... jeszcze nie kwitnie ale liczę na to ... w ubiegłym sezonie mnie nie zawiodła i pięknie ponownie obrodziła w kwiatostan i kwitła do przymrozków ... wówczas zostawiłam i nie cięłam przed zimą ... na wiosnę przycięłam dosyć drastycznie
mam dwa rodzaje lawendy ... dwarf blue i aromatico blue ....
dwarf blue bardziej intensywna w kolorze delikatnie grubszy kwiatostan
tu dla porównania kwiatostanu ... po prawej aromatico blue
Baaardzo mi się u ciebie podoba, śliczny ogród Przychodzę z kolejnym pytaniem o roślinkę - co to za wysokie stożkowe krzewy z prawej strony (jakieś jałowce..?):
Pozdrawiam zaglądających, ale muszę uciekać, nie polatam po ogrodach...wybaczcie
głowgownik różowieje na nowych listkach
kropelki deszczu...i mój kapelusz
wkoło domu, wszystko stale do podlewania, teraz po deszczu spokój do niedzieli
i co do konsekwencji, o której mówi Zielona? Marta...jest biały trzepak, blisko pod nosem, bo uwielbiam wietrzyć pościel
teraz murek trzeba odświeżyć, po iluś latach się oskubał
a czerwone niekonsekwentne, ale stoją sobie