Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

popcorn 13:20, 25 sie 2014

Pnącze na altance zrobiłoby zielone tło dla trawki

może trzcinnik jakiś, variegata, albo niskie miskanty (morning light?)
poczekaj do wiosny, pewnie część z tych trawek wymarznie (nie mam z nimi dobrych doświadczeń) to wymienisz.

pozdrawiam!
MarzenaG 13:40, 25 sie 2014

popcarol napisał(a)
Pnącze na altance zrobiłoby zielone tło dla trawki

może trzcinnik jakiś, variegata, albo niskie miskanty (morning light?)
poczekaj do wiosny, pewnie część z tych trawek wymarznie (nie mam z nimi dobrych doświadczeń) to wymienisz.

pozdrawiam!

Dzięki, pomyślę nad tym na razie podoba mi się
popcorn 14:12, 25 sie 2014

Donia72 17:53, 25 sie 2014

Mam jeszcze taki dylemat. Na jednej rabacie mam posadzone:wierzba, pęcherznice, perukowiec, krzewuszka. Nie wiem, co posadzić na tej rabacie? Posadziłam żurawki i runiankę, ale nie podoba mi się Jestem trochę niecierpliwa i chciałabym, żeby to wszystko szybciutko urosło i zakryło piach
Może macie jakieś pomysły co tutaj posadzić?

Donia72 17:57, 25 sie 2014

popcarol napisał(a)
Czyli może chociaż bluszcz puść na ten płot? Zasłoni go trochę

Mamy więc 3 stare iglaki, 3 hortensje ogrodowe. Jakie żurawki? napisz nazwę lub pokaż? Jutro coś narysuję jakieś roślinne życzenia, coś konkretnie byś chciała, a czegoś na pewno nie?

pozdrawiam!

A czy ten bluszcz będzie się piął po płocie? U mnie rośnie, ale na płytach od szamba(już nieużytkowego)? Żurawki mam takie ni to zielone ni to bordowe. A tak naprawdę to nie mam pojęcia co tam ma rosnąć. Chyba coś z bylin, może coś co napisał Marcin
Donia72 18:57, 25 sie 2014

Takie mam żurawki. Musiałam je porozdzielać, bo mi coś je zżerało Nie wiem czy będą tam pasowały?

popcorn 19:19, 25 sie 2014

Donia72 napisał(a)
Mam jeszcze taki dylemat. Na jednej rabacie mam posadzone:wierzba, pęcherznice, perukowiec, krzewuszka. Nie wiem, co posadzić na tej rabacie? Posadziłam żurawki i runiankę, ale nie podoba mi się Jestem trochę niecierpliwa i chciałabym, żeby to wszystko szybciutko urosło i zakryło piach
Może macie jakieś pomysły co tutaj posadzić?

Ja bym tu wcisnęła ze 3 hortensje bukietowe; pod warunkiem że będziesz je podlewać (albo linię kroplującą tam poprowadzisz). Przez ten busz pod spodem jest pustynia, zapewne.
A vanille fraise lub Limelight by cudnie rozjaśniły tę kompozycję. I kilka miskantów Morning Light do kompletu
Posadziłabym ze 3-5 szt miskantów za żurawkami, a lekko między nimi/za nimi 3 limki/vanilki. Akurat zakryją tę dziurę.

pozdrawiam!
popcorn 19:20, 25 sie 2014

Donia, jak masz takie żurawki, to je wykorzystaj Na przód rabaty jak znalazł. Co do bylin, to coś pomyślę, jutro.
pozdrawiam!!
popcorn 19:24, 25 sie 2014

Vanille Fraise lub Sundae Fraise - różowiejące kwiatostany ładnie zagrają z perukowcem i żurawkami.
4 morning light pomiędzy
i obwódka z żurawek - ładnie i równo posadzonych

A_gawa 21:15, 25 sie 2014

Pocarol, co proponujesz posadzić pod tymi starymi klonami? Rosną przed płotem i właśnie tamto miejsce muszę doprowadzić do porządku, bo jest szkaradne.
Myślałam o irdze, ale pod klonami sucho i półcień. Chciałabym może jakąś trawę, której nie trzeba kosić. Co myślisz?

A może Ktoś z forumowiczan ma podobny problem i podpowie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies