Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 23:02, 12 lip 2012

Do góry
Poprosimy o wyniki obserwacji
Mój 4 arowy azyl... 22:22, 12 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bobolice fajnie zachowane, a mój Grześ zwiedza zamki Mam dla niego typ

Danusiu, Bobolice są rekonstruowane. Bylam tam rok temu i postęp jest znaczący. Wnętrze zamku do zwiedzania. Teren wokół świetnie zagospodarowany łącznie z restauracją i hotelem.
Warto się wybrać na dłużej i zwiedzić więcej
Mój 4 arowy azyl... 22:14, 12 lip 2012

Do góry
Bobolice fajnie zachowane, a mój Grześ zwiedza zamki Mam dla niego typ
Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 21:58, 12 lip 2012

Do góry
Ja też przez wiele lat uprawiałam hosty w donicach i zimowały ukryte wśród świerków serbskich.
Nawet ich niczym nie przykrywałam, tylko śnieg. Niestety w tym roku śniegu nie było i hosty zmarzły.

Ale to była kiepska zima, taka nietypowa.

W kamiennym korycie

Ogrodowisko w Anglii lipiec 2012 - Ogrody Wschodniej Anglii 21:47, 12 lip 2012

Do góry
Jak macki meduzy
Przedawkowanie nawozów 21:34, 12 lip 2012

Do góry
Poczytaj mój artykuł o uprawie i pielęgnacji róż https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/47-uprawa-roz-czyli-jak-zapewnic-obfite-kwitnienie.

Wejdź w tag róże

https://www.ogrodowisko.pl/tag/roze

na forum jest więcej osób które wiele wiedzą o różach.

Ostatnio w Anglii podpatrzyłam taki oto sposób

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski
Kondziowy Ogród :) 21:27, 12 lip 2012

Do góry
Kondziu, nie załamuj się, podocinaj sobie brzegi trawnika, może powiększ nieco rabaty, wokół drzewek powycinaj kwadraty albo kółka
Zielony dach - ogród na dachu, czy to się może udać? 21:14, 12 lip 2012

Do góry
Odnośnie Twojego ogrodu na dachu cóż mogę Ci doradzić?

Nie da się nauczyć zrobić zielonego dachu tylko z instrukcji w necie. Do tego jest potrzebne przede wszystkim szkolenie połączone ze zdobyciem odpowiedniego certyfikatu, znajomość najnowszych technologii i produktów (przede wszystkim import z Niemiec) i doświadczenie w wykonaniu.

No i jeszcze najważniejsza rzecz rzetelność - nie wolno stosować zamienników typu, wezmę papę zamiast EPDM-mu to będzie taniej, wezmę coś tam zamiast czegoś, Tutaj nie dam takiego zakładu bo po co ? itd ... znam to, bo wielokrotnie byłam konsultantem na różnych zielonych dachach.

Po prostu to jest technologia, której nie da się "oszukać" - bo efekty tego błędu widać po długotrwałych deszczach i zimie.

Na naprawę źle zrobionego dachu nie znajdziesz chętnego, a jak ktoś się zdecyduje to cena wyniesie koszt zielonego dachu razy 4.

W naszej praktyce mam różne realizacje, jedna z nich była w Mai w ogrodzie, inna w pierwszym numerze Magnolii i gdyby Przemyśl był bliżej, pewnie bym spróbowała złożyć ofertę

http://www.gardenarium.pl/realizacje/japonski-ogrod-z-ksiezycowa-brama

Następny ogród szykuje się do publikacji w kolejnej Magnolii.

Jeszcze powiem, że dobra hydroizolacja to nie wszystko, potrzebne różnorakie warstwy zielonego dachu i nawet ziemia nie może być zwykła, tylko specjalna, lżejsza.

A propos ciężaru, a czy masz wyliczenia konstrukcyjne czy w ogóle Twój dach zniesie taki ciężar, bo to wszystko waży
Zielony dach - ogród na dachu, czy to się może udać? 21:03, 12 lip 2012

Do góry
Ewelinko, wklej normalnie zdjęcia przez nasz automat, bo nic nie widać przez "żabę" Imageshacka

mamy prostszy sposób wklejania zdjęć Po prawej masz ramkę "wgraj zdjęcie"

Twoje zdjęcie się nie wyświetla, edytuj post.

Podwiązywanie wysokich hortensji 20:38, 12 lip 2012

Do góry
Anabelce można zrobić kilka kijków bambusowych i sznureczek - jakby płotek, albo poziomo też bambusy. Inne rozwiązanie - obręcz z drutu zespawana specjalnie dla naszych krzewów.

Anabelka jest bardziej wiotka, dlatego teraz bardziej sadzę Limelight
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:37, 12 lip 2012

Do góry
Fajny słodki bukiecik
Kubusiowo 20:35, 12 lip 2012

Do góry
Niki, zapytaj w wątku projektowania ogrodów, albo załóż własny wątek, bo w ogrodzie innej osoby zbyt mało osób przeczyta ten post.
Przedawkowanie nawozów 20:32, 12 lip 2012

Do góry
Witam na Ogrodowisku. Wydaje mi się, że o wszystko należy pytać na forum, a nie PW. Chodzi o poświęcony czas na odpowiedź. Jeśli zostanie napisana na forum, przeczyta i skorzysta z niej więcej osób a nike tylko jedna, poza tym odpowiedzi i różnych doświadczeń będzie więcej, a wiec dla każdego kto przeczyta - więcej będzie korzyści. Zdecydowanie pytaj na forum

Ja także potwierdzam, że te dziwne przebarwienia to przedawkowanie.
Pod orzechem 20:13, 12 lip 2012

Do góry
Witam. Od kilku lat "porządkuję" ogród który założyli moi rodzice. Myślę, że wygląd mojego ogrodu, w momencie kiedy zaczynałam pracę, był porównywalny do tego , jaki Ty posiadasz.
1. Moją pracę zaczęłam od wysadzania roślin wzdłóż ogrodzenia - Ty tego problemu nie masz, u mnie rośliny były sadzone w każde wolne miejsce - iglaki z drzewkami i krzewami owocowym, ogólnie misz-masz.
2 Kilka roślin straciłam (nie przyjęły się), część wykarczowałam, cześć się uchowało.Część prześwietliłam.
3. Drzew owocowych pozbyłam się, uznałam, że działka jest zbyt mała, drzewka chorowały, nie umiałam ich przycinać.
4. Zachwaszczony trawnik przeszedł terapię poprzez opryski mniszkiem, koszenie, podlewanie. Myślałam , że będęmusiała zakładać go od nowa, ale wygląda całkiem przyzwoicie.
5. Teraz już mogę wyznaczać linie rabat, docinam je cudownym szpadelkiem do obrzeży, dzieki temu ogród wygląda na bardziej uporządkowany zakładam rabaty kupuję,dosadzam przesadzam.
Wciąż dużo pracy i pomysłów przede mną.
Dużo podglądam z realizacji Danusi na gardenarium i ogrodowisku, ogród Syli od początku - to właściwie elementarze zakładania ogrodów -krok po kroku i przepiękny ogród w wątku: ogrodomania Oli - to moje ulubione wątki.
Nie widzę tych Twoich cisów- może można je przyciąć, cisy dobrze odrastają
Taki drobny przykład porządków to samo miejsce (tylko widziane z dwóch stron):

Omieg kaukaski - Doronicum caucasicum 20:07, 12 lip 2012

Do góry
Ja bym go wykopała, przesadziła w inne miejsce a dołki zaprawiła kompostem, powinno pomóc.
Nalewka orzechówka z różą i cytryną wg Dzidki 20:06, 12 lip 2012

Do góry
Przepis przewiduje też spirytus, ale z nalewkami można eksperymentować, bo to nie biszkopt przecież
Ogród 30 arów- prośba o pomoc w zagospodarowaniu 12:57, 12 lip 2012

Do góry
Dostosuj te propozycje do swojej działki, to nie jest dla Ciebie gotowe rozwiązanie a ma jedynie jakoś nakierować jak zaprojektować ogród.
Ogród 30 arów- prośba o pomoc w zagospodarowaniu 12:56, 12 lip 2012

Do góry
Warzywnik może być gdzieś po prawej stronie, albo dalej, żeby tak go nie było widać z domu.
Kompostownik obok, oddzielony cisowym czy grabowym żywopłotem

Dobrór roślin iglastych zrobiłaś dobry, możesz dołożyć żółte tuje dla rozweselenia kompozycji

Tu masz pomysł z warzywnikiem i kompostownikiem poprawej

Marzy mi się Siedlisko.... 12:47, 12 lip 2012

Do góry
Ja też mam kilka krzaków z odzysku od GabiK, ale są u mamy i nie wiem jak owocują. W końcu muszę pojechać i zobaczyć czy cokolwiek będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies