Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:48, 11 mar 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Piękna kolekcja ciemierników i prymul - dobrze że tu zajrzałam bo jeż wiem że muszę po pierwiosnki główkowe pojechać A jakie ładne to łączenie białych krokusów z konwalnikiem Wiosną pachnie, cudne te rozbielone mebelki!

Dzięki Kasiu, u Ciebie też widziałam te łany krokusów, ja tyle nie mam, ale jesienią właśnie wsadzę krokusów.

Mebelki są tekowe - a więc nie malowane, zszarzałe, choć fajnie że wydają się rozbielone.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:47, 11 mar 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Ależ tutaj się dzieje!
Podziwiam i pozdrawiam Danusiu
Oszczędzaj siły

Siły są przy tak przyjemnej robocie, aż jestem zdziwiona, że to początki a pielenie i sadzenie nie powoduje bólu rąk czy nadgarstków. Kilka miejsc już na tip top, a nawet odwodnienie zrobione. W szklarni folia zdjęta a w sobotę mróz...ale włączę ogrzewanie na dwa dni.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:44, 11 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Wszystko piękne (ach te pierwiosnki, już kwitną?) ale to poniżej najpiękniejsze. W sezonie przedwiośnia będę stałym gościem (także wirtualnym).

Dlaczego najpierw wkładałaś je do doniczek? Żeby nie obeschły, żeby podzielić i rozstawić?

Multum pracy macie i robicie, wspieram i zdrowia życzę.

Prymulki kwitną, bo podpędzone w namiocie
Wkładałam przebiśniegi i śnieżyce do doniczek, bo duże kępy od razu dzieliłam na mniejsze, sadziłam w kompost, podlałam żeby oczywiście nie obeschły, ustawiać wygodnie i już zapas kompostu był do sadzenia Więc prosta sprawa i dużo szybciej.
Dzisiaj już wsadzone te pojedyncze, a pełne przebiśniegi sobie spokojnie czekają na wybrane ale jeszcze nie całkiem przygotowane miejsce.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:42, 11 mar 2020

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Szkółkę mam raczej zaufaną i szanowaną w okolicy. Świerki są dostępne w uprawie gruntowej, czyli z bryłą korzeniową (bryła owinięta jutą i siatką). Można sobie wybrać drzewo, które rośnie, zostanie oznaczone i odpowiednio przygotowane do transportu. Gdybym się zdecydowała, posadzi mi te drzewa profesjonalny ogrodnik, z którym współpracuje od lat i ma dobrą rękę do sadzenia

Pomysł z murem jest bardzo fajny. W pierwszej chwili też o tym pomyślałam. Ale jest to odległa inwestycja, a ja chcę/muszę zrobić coś od razu. Lubię te świerki stąd taki pomysł, ale nie chciałabym, żeby drzewa u mnie się męczyły. Sąsiad świerków po mojej stronie raczej specjalnie nie będzie niszczył, z pewnych względów przynajmniej tego jestem pewna
Jestem Ci bardzo wdzięczna za opinię, która dała mi do myślenia ...

To brzmi dobrze, więc raczej nie ma ryzyka, a cel jaki chesz osiągnąć, przemawia za gęstym sadzeniem świerków.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:40, 11 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)

bomba i kolor i dobrane doniczki

Nom, bomba doniczki i kolor prymulek Przyznaję, kolor stworzyła natura, ja tylko je zauważyłam w sklepie, ale to w zeszłym roku. Zimowały w namiocie foliowym, podpędziły się bo słonecznie było, więc ponad 20 było. Szybko zakwitły.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:37, 11 mar 2020

Do góry
Bog napisał(a)
Takich doniczek jeszcze nie widzialam bardzo ładne a pierwiosnki idealnie w nich pasują przepięknie to wygląda.
Danusiu jesteś mistrzynią w komponowaniu donice.

Dziękuję, mnie zachwyca ten kolor, gapię się i gapię, nawet kawę nadplanową robię, żeby tutaj siedzieć
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:18, 11 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Troszeczkę za bardzo symetrycznie się wydaje, kulki niekoniecznie po obu stronach taka sama ilość. Pokombinuj z nimi jeszcze.

Poprawiłam, chyba?
Z przodu rabaty znalazły się żółte i koralowo pomarańczowe żurawki, turzyca Prerie Fire po prawej i trawa Hakonechloa Aurea po lewej oraz 2 rozchodniki Dazzelbury i bukszpany cięte w kulę.
Z tyłu powojniki na kartkach, miskanty, 2 cisy Wojtek, modrzew japoński po lewej. Centralnie rośnie metasekwoja, pod nią imperata Red Baron i rosnące piwonie.
Rabatę po prawej stronie rozszerzę, aby była płynna linia do placyku ze stołem.
Każde z przęseł płotu ma szerokość 168cm choć może tego nie widać. Nie chciałabym aby było łyso.
Lidka
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 19:13, 11 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najlepszym wyjściem byłby mur, albo szczelny płot na 220cm. Dobrze radzę. Swierki może opryskać środkiem na R. i uschną skoro taki jest charakter.

Zacytuję, to co już pisałam u Ciebie Danusiu na wątku Też tak uważam, że pomysł z murem jest najlepszy, ale jest to odległa inwestycja, a ja chcę/muszę zrobić coś od razu. Mata wiklinowa już jest i tego na razie muszę się trzymać. Świerki na działce też mam, dzisiaj im się przyjrzałam i zrobiłam zdjęcia poglądowe. Rzeczywiście w miejscach zacienionych gorzej rosną, ale ogólnie gdy przejęłam działkę były dość zabiedzone, teraz jest lepiej. Nie przycinałam ich i dlatego są dość rzadkie. Myślałam o tym, żeby po prostu dosadzić w newralgicznym dla mnie miejscu bardziej gęsto, byłaby to kontynuacja całości...Taki pomysł przyszedł mi do głowy ponieważ w tym samym ciągu na działce mam już "zasłonę" z dużych, różnego rodzaju świerków i takie rozwiązanie sprawdziło się.

Szkółkę mam raczej zaufaną i szanowaną w okolicy. Świerki są dostępne w uprawie gruntowej, czyli z bryłą korzeniową (bryła owinięta jutą i siatką). Można sobie wybrać drzewo, które rośnie, zostanie oznaczone i odpowiednio przygotowane do transportu. Gdybym się zdecydowała, posadzi mi te drzewa profesjonalny ogrodnik, z którym współpracuje od lat i ma dobrą rękę do sadzenia

Lubię te świerki stąd taki pomysł, ale nie chciałabym, żeby drzewa u mnie się męczyły. Sąsiad świerków po mojej stronie raczej specjalnie nie będzie niszczył, z pewnych względów przynajmniej tego jestem pewna
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:17, 11 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, za gęsto, ja sadzę czasem co metr, ale zdrowy rozsądek nakazuje- za gęsto. Zwłaszcza że jest mata, maty być nie może bo cień spowoduje zamieranie świerków i sypanie igieł. Nie mogą rosnąć w takim zagęszczeniu, chyba że chcesz je ciąć na żywopłot formowany.

Czy przyjmą się bez problemu - nie zależy to ode mnie, ale od tej osoby która je produkuje:
- czy je szkółkowała
- czy je wykopała obrąbując korzenie na amen
- czy to są pozostałości choinek świątecznych, które jeszcze żyją bo zimno, a jak zrobi się ciepło to uschną
- jak zostaną posadzone
- jak będą podlewane po posadzeniu

Moja rada- nie kupować drogich i dużych roślin w momencie, kiedy naprawdę mogą nie być żywe, ale jeszcze tego nie widać
- kupować od sprawdzonych sprzedawców

Przykro mi że nie pomogłam, ale logiczna i szczera pomoc jest niemożliwa bez wiedzy i widoczności jak to wszystko wygląda.

Bardzo Ci dziękuję Wszystko co mówisz jest bardzo kluczowe, przy podejmowaniu takiej decyzji. Mata wiklinowa już jest i tego na razie muszę się trzymać. Świerki na działce też mam, dzisiaj im się przyjrzałam i zrobiłam zdjęcia poglądowe. Rzeczywiście w miejscach zacienionych gorzej rosną, ale ogólnie gdy przejęłam działkę były dość zabiedzone, teraz jest lepiej. Nie przycinałam ich i dlatego są dość rzadkie. Myślałam o tym, żeby po prostu dosadzić w newralgicznym dla mnie miejscu bardziej gęsto, byłaby to kontynuacja całości...Taki pomysł przyszedł mi do głowy ponieważ w tym samym ciągu na działce mam już "zasłonę" z dużych, różnego rodzaju świerków i takie rozwiązanie sprawdza się.

Pomysł z murem jest bardzo fajny. W pierwszej chwili też o tym pomyślałam. Ale jest to odległa inwestycja, a ja chcę/muszę zrobić coś od razu. Lubię te świerki stąd taki pomysł, ale nie chciałabym, żeby drzewa u mnie się męczyły. Sąsiad świerków po mojej stronie raczej specjalnie nie będzie niszczył, z pewnych względów przynajmniej tego jestem pewna
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:15, 11 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ciężko zrobić wertykulację bo lepi się wszystko i woda wyłazi na wierzch. Trawnik powinien być suchy. Czy może się coś stać, pytanie nie do odpowiedzenia. Może wertykulacja okazać się nieskuteczna albo niemożliwa do wykonania.

Uparłem się, zrobiłem i... drugi raz bym odpuścił
Na części trawnika było zbyt mokro i to było przewalanie gnoju a nie wertykulacja.

Podsumowując - słuchajcie mądrzejszych.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:01, 11 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sadzę śnieżyce, dużo śnieżyc i przebiśniegów

Wszystko piękne (ach te pierwiosnki, już kwitną?) ale to poniżej najpiękniejsze. W sezonie przedwiośnia będę stałym gościem (także wirtualnym).

Dlaczego najpierw wkładałaś je do doniczek? Żeby nie obeschły, żeby podzielić i rozstawić?

Multum pracy macie i robicie, wspieram i zdrowia życzę.
Pomoc emerytce przy metamorfozie 12:50, 11 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

no i sie narobiło a wyglądało tak prosto ,jest projekt to do dzieła i co -schody no bo jakie posadzic te bordowe drzewa klony czy sliwy a moze jeszcze cos innego polecacie -bardzo prosze o pomoc
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:09, 11 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ależ te pierwiosnki wnoszą dużo pieknego koloru.
Takiego mało spotykanego na wiosnę.
Piękne miejsce stworzyłaś Danusiu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:19, 11 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zeszłoroczne pierwiosnki

Śliczne te pierwiosnki ..i donice też mi się bardzooo podobają
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:21, 10 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zeszłoroczne pierwiosnki

bomba i kolor i dobrane doniczki
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:54, 10 mar 2020

Do góry
Najlepszym wyjściem byłby mur, albo szczelny płot na 220cm. Dobrze radzę. Swierki może opryskać środkiem na R. i uschną skoro taki jest charakter.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:49, 10 mar 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Ja to już nie wiem co chwalic, wszystko wyglada bajecznie...
Danusiu czy ciemierniki pełne się sieją? U siebie nie zauważyłam żeby coś wyszło nowego...

U mnie mnóstwo siewek, ale raczej z białych.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:49, 10 mar 2020

Do góry
KasiaLangier napisał(a)
Danusiu, czy mogłabyś mi poradzić w moich dylematach. Jestem załamana Problem opisałam na moim wątku. Chciałam tylko zapytać, czy świerki serbskie na żywopłot mogę posadzić w odległości 1 metra, w plecach będą miały matę wiklinową. Czy 3 metrowe kopane świerki przyjmą się bez problemu, bo niemało kosztują. Czy 300 zł za sztukę to dobra cena? Co mogę zrobić, żeby ułatwić im przyjęcie...

Nie, za gęsto, ja sadzę czasem co metr, ale zdrowy rozsądek nakazuje- za gęsto. Zwłaszcza że jest mata, maty być nie może bo cień spowoduje zamieranie świerków i sypanie igieł. Nie mogą rosnąć w takim zagęszczeniu, chyba że chcesz je ciąć na żywopłot formowany.

Czy przyjmą się bez problemu - nie zależy to ode mnie, ale od tej osoby która je produkuje:
- czy je szkółkowała
- czy je wykopała obrąbując korzenie na amen
- czy to są pozostałości choinek świątecznych, które jeszcze żyją bo zimno, a jak zrobi się ciepło to uschną
- jak zostaną posadzone
- jak będą podlewane po posadzeniu

Moja rada- nie kupować drogich i dużych roślin w momencie, kiedy naprawdę mogą nie być żywe, ale jeszcze tego nie widać
- kupować od sprawdzonych sprzedawców

Przykro mi że nie pomogłam, ale logiczna i szczera pomoc jest niemożliwa bez wiedzy i widoczności jak to wszystko wygląda.
Ania -Spełnione marzenie 20:39, 10 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ania wyślij mi link do profilu tej kropeczki Pilne!

Pani Danusiu ,
link przesłany
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:07, 10 mar 2020

Do góry
Dopiero zaczynamy robić konserwacje, a u siebie jeszcze do soboty chcemy się obrobić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies