Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 22:48, 11 mar 2020

kasiek napisał(a)
Piękna kolekcja ciemierników i prymul - dobrze że tu zajrzałam bo jeż wiem że muszę po pierwiosnki główkowe pojechać A jakie ładne to łączenie białych krokusów z konwalnikiem Wiosną pachnie, cudne te rozbielone mebelki!

Dzięki Kasiu, u Ciebie też widziałam te łany krokusów, ja tyle nie mam, ale jesienią właśnie wsadzę krokusów.

Mebelki są tekowe - a więc nie malowane, zszarzałe, choć fajnie że wydają się rozbielone.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:52, 11 mar 2020

MartaCho napisał(a)
Przepiękne! Cudnie wyglądają w tych donicach Fajnie mieć na czym oko zawiesić w takie ponure deszczowe dni, jak u nas dzisiaj

Wystarczył jeden dzień słoneczny i poczułam się jak na ciepłą wiosnę. Było cudownie.

Instagram Ogrodowiska
Bog 15:49, 12 mar 2020

Danusiu dzisiejszy dzień pomijając wiatr też mily wiosenny na Mazowszu plus 15.

Pracowałeś dziś w ogrodzie?
Gardenarium 20:22, 12 mar 2020

Niestety nie, dzisiaj zajmowałam się papierologią niestety. Ale C. Ogr. zaliczyłam po drodze

Instagram Ogrodowiska
kasiek 20:26, 12 mar 2020

Gardenarium napisał(a)

Dzięki Kasiu, u Ciebie też widziałam te łany krokusów, ja tyle nie mam, ale jesienią właśnie wsadzę krokusów.

Mebelki są tekowe - a więc nie malowane, zszarzałe, choć fajnie że wydają się rozbielone.

Tekowe takie są bez malowania? Ale czad a myślałam że rozbielone
Ja za to zapomniałam o tulipanach - myślałam że te z zeszłego roku pociągną ale teraz widzę że to jednorazówki, w tym roku same liscie - tak więc w maju ja jestem u Ciebie na tulipanach
KasiaLangier 20:49, 12 mar 2020

Gardenarium napisał(a)

To brzmi dobrze, więc raczej nie ma ryzyka, a cel jaki chesz osiągnąć, przemawia za gęstym sadzeniem świerków.

Twoje słowa, to "miód na moje uszy" Nie lubię "męczenia" roślin, ale te świerki tak bardzo pasują mi w tym miejscu. Tylko odległości mnie gnębią. Nie zdecyduję się na 1 metr, bo to za rzeczywiście jest za mało. Nie chciałabym, żeby rośliny dusiły się w moim ogrodzie. Więc jaka jest optymalna odległość od płotu i wzajemnie od drzewek, żeby uzyskać efekt osłony ?
Gardenarium 22:42, 13 mar 2020

kasiek napisał(a)

Tekowe takie są bez malowania? Ale czad a myślałam że rozbielone
Ja za to zapomniałam o tulipanach - myślałam że te z zeszłego roku pociągną ale teraz widzę że to jednorazówki, w tym roku same liscie - tak więc w maju ja jestem u Ciebie na tulipanach

Nom, takie som.

Dzisiaj ryłam szpadlem przez całą rabatę, woziłam taczką kompost, targałam kulki ciężkie, narobiłam się i jestem szczęśliwa, bo cudnie powstaje wczesnowiosenna rabata, bardzo długa. Obfituje w kwiaty, paprocie, turzyce, krzewy wcześnie kwitnące lub o kolorowych gałązkach. Dosadzę tam jeszcze byliny.

Może drzewo jakieś. Słońce przeplatało się z gradobiciem.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:49, 13 mar 2020

Potem poszłam do szklarni, była ulewa i gradobicie, folia pęcherzykowa już wycięta i zabrana, mam dużo luźniej. W związku z ochłodzeniem włączyliśmy na 2 dni ogrzewanie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:50, 13 mar 2020

KasiaLangier napisał(a)

Twoje słowa, to "miód na moje uszy" Nie lubię "męczenia" roślin, ale te świerki tak bardzo pasują mi w tym miejscu. Tylko odległości mnie gnębią. Nie zdecyduję się na 1 metr, bo to za rzeczywiście jest za mało. Nie chciałabym, żeby rośliny dusiły się w moim ogrodzie. Więc jaka jest optymalna odległość od płotu i wzajemnie od drzewek, żeby uzyskać efekt osłony ?

Myslę że 150 cm, tak sadziłam w "Mojej Anglii". Od płotu sadziłam bliżej, jakieś 50 cm bo mam siatkę.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:17, 14 mar 2020

Tak wyglądają

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies