Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

anabuko1 12:09, 11 mar 2020

Gardenarium napisał(a)

Ależ te pierwiosnki wnoszą dużo pieknego koloru.
Takiego mało spotykanego na wiosnę.
Piękne miejsce stworzyłaś Danusiu.
Pszczelarnia 13:01, 11 mar 2020

Gardenarium napisał(a)

Sadzę śnieżyce, dużo śnieżyc i przebiśniegów

Wszystko piękne (ach te pierwiosnki, już kwitną?) ale to poniżej najpiękniejsze. W sezonie przedwiośnia będę stałym gościem (także wirtualnym).

Dlaczego najpierw wkładałaś je do doniczek? Żeby nie obeschły, żeby podzielić i rozstawić?

Multum pracy macie i robicie, wspieram i zdrowia życzę.
KasiaLangier 18:17, 11 mar 2020

Gardenarium napisał(a)

Nie, za gęsto, ja sadzę czasem co metr, ale zdrowy rozsądek nakazuje- za gęsto. Zwłaszcza że jest mata, maty być nie może bo cień spowoduje zamieranie świerków i sypanie igieł. Nie mogą rosnąć w takim zagęszczeniu, chyba że chcesz je ciąć na żywopłot formowany.

Czy przyjmą się bez problemu - nie zależy to ode mnie, ale od tej osoby która je produkuje:
- czy je szkółkowała
- czy je wykopała obrąbując korzenie na amen
- czy to są pozostałości choinek świątecznych, które jeszcze żyją bo zimno, a jak zrobi się ciepło to uschną
- jak zostaną posadzone
- jak będą podlewane po posadzeniu

Moja rada- nie kupować drogich i dużych roślin w momencie, kiedy naprawdę mogą nie być żywe, ale jeszcze tego nie widać
- kupować od sprawdzonych sprzedawców

Przykro mi że nie pomogłam, ale logiczna i szczera pomoc jest niemożliwa bez wiedzy i widoczności jak to wszystko wygląda.

Bardzo Ci dziękuję Wszystko co mówisz jest bardzo kluczowe, przy podejmowaniu takiej decyzji. Mata wiklinowa już jest i tego na razie muszę się trzymać. Świerki na działce też mam, dzisiaj im się przyjrzałam i zrobiłam zdjęcia poglądowe. Rzeczywiście w miejscach zacienionych gorzej rosną, ale ogólnie gdy przejęłam działkę były dość zabiedzone, teraz jest lepiej. Nie przycinałam ich i dlatego są dość rzadkie. Myślałam o tym, żeby po prostu dosadzić w newralgicznym dla mnie miejscu bardziej gęsto, byłaby to kontynuacja całości...Taki pomysł przyszedł mi do głowy ponieważ w tym samym ciągu na działce mam już "zasłonę" z dużych, różnego rodzaju świerków i takie rozwiązanie sprawdza się.

Szkółkę mam raczej zaufaną i szanowaną w okolicy. Świerki są dostępne w uprawie gruntowej, czyli z bryłą korzeniową (bryła owinięta jutą i siatką). Można sobie wybrać drzewo, które rośnie, zostanie oznaczone i odpowiednio przygotowane do transportu. Gdybym się zdecydowała, posadzi mi te drzewa profesjonalny ogrodnik, z którym współpracuje od lat i ma dobrą rękę do sadzenia

Pomysł z murem jest bardzo fajny. W pierwszej chwili też o tym pomyślałam. Ale jest to odległa inwestycja, a ja chcę/muszę zrobić coś od razu. Lubię te świerki stąd taki pomysł, ale nie chciałabym, żeby drzewa u mnie się męczyły. Sąsiad świerków po mojej stronie raczej specjalnie nie będzie niszczył, z pewnych względów przynajmniej tego jestem pewna
Jestem Ci bardzo wdzięczna za opinię, która dała mi do myślenia ...
GorAna 18:52, 11 mar 2020

Ależ tutaj się dzieje!
Podziwiam i pozdrawiam Danusiu
Oszczędzaj siły
kasiek 19:42, 11 mar 2020

Piękna kolekcja ciemierników i prymul - dobrze że tu zajrzałam bo jeż wiem że muszę po pierwiosnki główkowe pojechać A jakie ładne to łączenie białych krokusów z konwalnikiem Wiosną pachnie, cudne te rozbielone mebelki!
Gardenarium 22:37, 11 mar 2020

Bog napisał(a)
Takich doniczek jeszcze nie widzialam bardzo ładne a pierwiosnki idealnie w nich pasują przepięknie to wygląda.
Danusiu jesteś mistrzynią w komponowaniu donice.

Dziękuję, mnie zachwyca ten kolor, gapię się i gapię, nawet kawę nadplanową robię, żeby tutaj siedzieć

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:40, 11 mar 2020

mira napisał(a)

bomba i kolor i dobrane doniczki

Nom, bomba doniczki i kolor prymulek Przyznaję, kolor stworzyła natura, ja tylko je zauważyłam w sklepie, ale to w zeszłym roku. Zimowały w namiocie foliowym, podpędziły się bo słonecznie było, więc ponad 20 było. Szybko zakwitły.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:42, 11 mar 2020

KasiaLangier napisał(a)

Szkółkę mam raczej zaufaną i szanowaną w okolicy. Świerki są dostępne w uprawie gruntowej, czyli z bryłą korzeniową (bryła owinięta jutą i siatką). Można sobie wybrać drzewo, które rośnie, zostanie oznaczone i odpowiednio przygotowane do transportu. Gdybym się zdecydowała, posadzi mi te drzewa profesjonalny ogrodnik, z którym współpracuje od lat i ma dobrą rękę do sadzenia

Pomysł z murem jest bardzo fajny. W pierwszej chwili też o tym pomyślałam. Ale jest to odległa inwestycja, a ja chcę/muszę zrobić coś od razu. Lubię te świerki stąd taki pomysł, ale nie chciałabym, żeby drzewa u mnie się męczyły. Sąsiad świerków po mojej stronie raczej specjalnie nie będzie niszczył, z pewnych względów przynajmniej tego jestem pewna
Jestem Ci bardzo wdzięczna za opinię, która dała mi do myślenia ...

To brzmi dobrze, więc raczej nie ma ryzyka, a cel jaki chesz osiągnąć, przemawia za gęstym sadzeniem świerków.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:44, 11 mar 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Wszystko piękne (ach te pierwiosnki, już kwitną?) ale to poniżej najpiękniejsze. W sezonie przedwiośnia będę stałym gościem (także wirtualnym).

Dlaczego najpierw wkładałaś je do doniczek? Żeby nie obeschły, żeby podzielić i rozstawić?

Multum pracy macie i robicie, wspieram i zdrowia życzę.

Prymulki kwitną, bo podpędzone w namiocie
Wkładałam przebiśniegi i śnieżyce do doniczek, bo duże kępy od razu dzieliłam na mniejsze, sadziłam w kompost, podlałam żeby oczywiście nie obeschły, ustawiać wygodnie i już zapas kompostu był do sadzenia Więc prosta sprawa i dużo szybciej.
Dzisiaj już wsadzone te pojedyncze, a pełne przebiśniegi sobie spokojnie czekają na wybrane ale jeszcze nie całkiem przygotowane miejsce.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:47, 11 mar 2020

GorAna napisał(a)
Ależ tutaj się dzieje!
Podziwiam i pozdrawiam Danusiu
Oszczędzaj siły

Siły są przy tak przyjemnej robocie, aż jestem zdziwiona, że to początki a pielenie i sadzenie nie powoduje bólu rąk czy nadgarstków. Kilka miejsc już na tip top, a nawet odwodnienie zrobione. W szklarni folia zdjęta a w sobotę mróz...ale włączę ogrzewanie na dwa dni.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies