Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kolorowe rabaty 01:58, 10 lip 2012

Do góry
Widze że stożek się formuje, nawet ładnie wyszedł
Ogród japoński Mori no tonari w Janowicach (śląskie) 01:56, 10 lip 2012

Do góry
Przeniesione z wizytówek

Kondzio napisał(a)
Przepiekny ogród gratulacje wykonawcom
Rododendronowy ogród. 01:52, 10 lip 2012

Do góry
Przeniesione z wizytówek

Beata73 napisał(a)
Bogdziu powiedz jak ty to robisz że te twoje Rododendrony takie ładne , moje takie wypłochy te za hortensją
Kłopoty - problemy z trawnikiem 01:23, 10 lip 2012

Do góry
To bardzo ciekawe, będziemy bacznie zapisywać ten środek jak zadziała
Metamorfozy ogrodowe 23:41, 09 lip 2012

Do góry
To dla mnie najlepsza nagroda, zmiany w ogrodach i te zdjęcia Budujące
Chelsea Flower Show 2012 23:38, 09 lip 2012

Do góry
Fajne, jaki spostrzegawczy i ujęcia świetne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:37, 09 lip 2012

Do góry
Haniu, dziękuję za kolejny wiersz, jesteście wielcy nasi ogrodowi poeci
Wisteria - glicynia, słodlin 23:30, 09 lip 2012

Do góry
Pytanie na maila

Po tegorocznej zimie zmarzła mi 12 letnia glicynia,była piękna o liliowych pełnych pachnących narcyzowo kwiatach. Zakwitła dopiero po 5
latach więc tym bardziej było mi żal. Poprosiłam ją żeby się nie dała, wycięłam do 1,2m .Pergola o długości 9m była bardzo smutna. Dało efekt -
puściła przy samej ziemi nowe pędy.

Jest tak dobrze, że odrostów jest już 6 miejsc. Ogławiam je i zostawiam jeden mocny. Dzisiaj zauważyłam nowy 20cm od pnia - czy to
może być sadzonka?

Jak mam dalej postąpić ,czy zostawić tyle odrostów? - mają od 20cm do 1,5m/ i po następnej zimie zdecydować, które
zostawić. Za dużo też kłopot. Proszę o poradę.
Pozdrawiam Jola.
Białobok w ogrodzie 22:53, 09 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Stachu, bardzo lubię takie zadbane ogrody, gdzie wszystko ma swoje miejsce i jest zadbane. U Ciebie ślicznie wszystko poprzycinane, ten bonsai mnie urzekł. W jaki sposób powstał, czy coś przemarzło ? Z reguły takie formy robimy jak okaz zaczyna wyglądać gorzej, podsycha lub podmarza.

To sposób na "nowe życie" dla np. starych jałowców.

Witam panią po oglądnięciu pani zdjęć odrazu widać że pani ogrodem zajmuje się profesjonalna ręka.
Ja ogrodem zajmuję się amatorsko i pracuję w nim na tyle ile mi pozwala czas i bardzo to lubię.
Dzięki za pani pozytywną opinię.
Wracając do powstania bonsai kilka lat temu drzewko przemarzło i od tamtej pory staram się je przycinać na ile potrafię.

Pozdrawiam.
Ogród Dominiki 22:21, 09 lip 2012

Do góry
Domi napisał(a)
Marzenko, specjalnie dla Ciebie zdjęcie tych dużych "kulek" tuż po zakupie i sadzeniu. Kształtem przypominały kartofle. Zaczęłam od drastycznego przycięcia z góry.M.już mówił, że było to cięcie tak mocne, że śmiertelne. Na szczęście, ku mojej wielkiej uldze, cięcie ich nie zabiło,a wręcz wzmocniło. Obwódka z bukszpanu pojawiła się dużo później po napatrzeniu się na realizacje Gardenarium.

Zawsze powtarzam, źe lejesz miód na moje serce
Moje wielkie kule podobnie wyglądalay ale tylko dlatego, źe krzywo mi wychodzilo cięcie, z biegiem lat trening czyni mistrzem
Ogród Dominiki 22:17, 09 lip 2012

Do góry
Marzenko, specjalnie dla Ciebie zdjęcie tych dużych "kulek" tuż po zakupie i sadzeniu. Kształtem przypominały kartofle. Zaczęłam od drastycznego przycięcia z góry.M.już mówił, że było to cięcie tak mocne, że śmiertelne. Na szczęście, ku mojej wielkiej uldze, cięcie ich nie zabiło,a wręcz wzmocniło. Obwódka z bukszpanu pojawiła się dużo później po napatrzeniu się na realizacje Gardenarium.
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 21:37, 09 lip 2012

Do góry
Ten wątek służy nam do przedstawiania się. Mówimy tu o swoich pasjach, jakie rośliny nam się najbardziej podobają, jak trafiliśmy na Ogrodowisko i o wszystkim, co nam leży na sercu.

Jeśli zakładamy swój wątek, prosimy o link do niego, a jeśli nie to może kiedyś ??

Tess mnie uprzedziła, ale mam nadzieję że mi wybaczy zmianę tytułu i mój wpis na początku, bowiem wypada mi napisać pierwszy post.

Z założenia miał to być tylko jeden wątek, ale niekoniecznie, może będzie potrzeba zakładania innych? Pokaże czas.

A więc w imieniu zespołu Ogrodowiska witam więc wszystkich ogrodowo zakręconych, którzy do nas trafili.

Tawuła japońska - Spiraea japonica 21:36, 09 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przejeżdżam pewną trasą dość często i zauważyłam pięknie przycięte tawuły japońskie odmiany "Golden Princess".
To bardzo łatwe w uprawie krzewy. Należy je przycinać "na jeża" wiosną, a potem powtórzyć po kwitnieniu, wtedy się zagęszczają i przyznacie, że taki widok cieszy oczy.

Tawuły japońskie zwłaszcza o żółtych liściach (Goldmund, Golden Princesse, Goldflame) lubią słoneczne stanowiska, wtedy ładnie się wybarwiają. Nie mają specjalnych wymagań.

Pani Danusiu- co to znaczy przyciąć na jeża?
Teraz właśnie moje tawuły przekwitły i nie wiem jak je przyciąć
Anita
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:30, 09 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj nie ma torcika, bo ogród potrzebował mojej pracy To mu bardziej wyjdzie na zdrowie, a mnie chyba też

No a bukiet z balonów? A co jeśli Witek z Anulą niespodziankę przygotowali i przyjdą do Ciebie - na Fb też Kasia z Anulą się umawiała
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:28, 09 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O ! Wyprzedziłam wreszcie Sebka w czymś, jak imprezka rodzinna?
U mnie cicho, a Wicio u Anuli gdzieś zawieruszony

Imprezka rodzinna udana - w sumie były dwie - do jedna w piątek, a druga w sobotę - chrzestny odwołał przyjazd w sobotę do mnie, to ja do niego pojechałem z całym przyjęciem, które miało być u nas Zaskoczenie było
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:25, 09 lip 2012

Do góry
O ! Wyprzedziłam wreszcie Sebka w czymś, jak imprezka rodzinna?
U mnie cicho, a Wicio u Anuli gdzieś zawieruszony
Popówek 21:24, 09 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj w rocznicę Ogrodowiska.

Podziwiam wrzosaowisko przed domem bo mało kto decyduje się na takie zewnętrzne nasadzenia. Ja także mam rabatę na ulicy i wszyscy przechodnie mają z tego powodu radość. Dziś aż dwie osoby mnie pochwaliło To miłe.

mieszkam na ulicy Wrzosowej, to zobowiązuje A sąsiadce tak spodobało się moje wrzosowisko, że postanowiła je pociągnąć w drugą stronę i teraz jesteśmy na etapie ustalania odmian, żeby wszystko ze sobą współgrało
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:23, 09 lip 2012

Do góry
Michael napisał(a)
Sebek może ty się orientujesz jak to jest z częścią ziemi poza posesją gdyż chciałbym z sąsiadami zrobić coś w stylu zagospodarowania roślinnego kawałka gminnego czy jest to wogóle możliwe?? chodzi mi o kawałek nasypu który należy do gminy i chcielibyśmy sobie go zazielenić wiesz z kim o czymś takim gadać?

Nie musisz z nikim gadać po prostu obsadź. Ja tak właśnie zrobiłam i jak nadarzy się okazja to posadzę więcej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:21, 09 lip 2012

Do góry
Dzisiaj nie ma torcika, bo ogród potrzebował mojej pracy To mu bardziej wyjdzie na zdrowie, a mnie chyba też
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:16, 09 lip 2012

Do góry
Joanka napisał(a)
A kiedy impreza? Wieczorkiem?

Ja dzisiaj imprezuję w ogrodzie, dopiero skończyłam sadzić i porządkować tyły po lipcowym cięciu topiarów i nawet tujowy żywopłot ciachnięty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies