Dziękuję za pochwałę mojego katalogowania.
Jeżówki tak jak każda bylina ma swoje lepsze i gorsze okresy. U mnie nie chorują, nie łapią żadnych chorób grzybowych. Raz kupiłam trefną sztukę i była chora.. wyciepałam ją. Ale to było raz. Zdarzyło się, że po zimie wcięło egzemplarza.. ale tak też jest i przy innych roślinach, żywe twory nie są dane na wieczność.
Dla przypomnienia jeżówki bez portretu, na rabatach
No, kawał roboty odwaliłaś
Rabatki robią wrażenie.
Niektóre roślinki wyglądają jakby znajomo
Coś mi się zdaje, że w przyszłym roku będziesz rabaty poszerzała
Wydaje mi się, że za gęsto w niektórych miejscach.
I założę się, że będzie to poszerzanie z prostowaniem
To nie krytyka, wszyscy robiliśmy tak samo (no, z wyjątkiem Zielonej, która zachowuje zdrowy rozsądek i sadzi w odpowiednio dużych odstępach).
Wiec się nie fochaj
Asiu, koniecznie chcesz mieć tu tuje?
Widzę, że sąsiad już coś posadził, więc przesłoni Ci widok na jego dom, a i on nie będzie zaglądał.
Może pas wysokich traw, falujących na wietrze, a w nich jeżówki.
Żurawki pięknie się rozrosły więc przesadziłam je do przedogródka a tutaj wsadziłam 12 przetaczników fioletowych i 30 sadzonek śmierdziuchów pełnych białych niskich, co by odpędziły na dobre krety, nornice i inne takie bo przebiega tędy krecia autostrada.
I co i nic.
Zamiast niskich urosły takie badyle, że przetacznika nie widać, na dodatek jeszcze badyle nie kwitną a krety jak łaziły do rododendronów tak łażą.
Wygląda to tak :
Witam w ten zimny wieczór.
Wzdłuż domu mam taki cienki pasek co to nie wiadomo czym obsadzać. W ubiegłym roku były tam żurawki i begonie stale kwitnące.
Efekt podobał mi się ale ja miałam inny zamysł na ten rok.
Tak wyglądało:
Czy ktoś wie jaka jest przyczyna zanikania białego koloru w carex variegata? Młode (mam podzieloną wiosną kępę) są w wyraźne białe pasy, starsze egzemplarze niemal zupełnie zzieleniały. To samo przydarzyło mi sie z jedną odmianą funkii. Niemal całkiem zzieleniała, mimo, że wcześniej była z wyraźnie zarysowanym białym rysunkiem na liściach? Obie rośliny rosną w słonecznym miejscu.
Toszka jesteś? na pewno wiesz