Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:56, 26 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A nie przeszkadza Wam ze stipa niezbyt dlugo dekoracyjna troche jest.chodzi mi o to.ze.jak ja ulewa polozy w czasie kwitnienia to juz nie wyglada.i zgniecie inne trawy.

tam będzie tylko sesleria a ona chyba sztywna dość, nie da się stipie?
u mnie mocno wieje wiec myślałam sobie że stipe szybko wysuszy i będzie nią machac przynajmniej te co mam się tak zachowują
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:53, 26 lut 2016

Do góry
A nie przeszkadza Wam ze stipa niezbyt dlugo dekoracyjna troche jest.chodzi mi o to.ze.jak ja ulewa polozy w czasie kwitnienia to juz nie wyglada.i zgniecie inne trawy.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:07, 26 lut 2016

Do góry
jakby kolorystyka z tych rabat, molinia sesleria i stipa
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/41/c6/58/41c658da69cd584bb707edc64051bac9.jpg
Pogubiłam się po drodze... 10:46, 26 lut 2016

Do góry
jona napisał(a)
Amelia, zaznaczam tylko, że byłam u Ciebie. Poczytałam trochę z początku rano i teraz z końca. Przejrzenie wątku zostawiam na inny dzień, a dziś uciekam, bo ostatnio całe wieczory siedzę na forum. Ferie mijają, a ja nie mogę skończyć jednej książki.
Prymulka ma ładny kolor . Podobają mi się te w pastelowych kolorach dużo bardziej niż te w kolorach zdecydowanych. Chyba w tym roku kupię i wsadzę najpierw do doniczek, a potem do gruntu.
U mnie stipa siana prawie dwa tygodnie temu i wygląda podobnie
Joasiu nie czytaj bo nie ma sensu ja dopiero w tamtym roku zaczęłam, zrobiłam tylko murek, trawnik zasiałam i zaczęłam robić część rabat ale i tak je w tym roku mam zamiar przerabiać bo sadzałam tam wszystko co kupiłam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:07, 26 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
aaaaaaaaaaaaaaaa tak co wyższe sesleria jesienna czy stipa?

chyba stipa jednak
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:04, 26 lut 2016

Do góry
aaaaaaaaaaaaaaaa tak co wyższe sesleria jesienna czy stipa?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:20, 26 lut 2016

Do góry

opcja nr 1 : zimą będzie buro ale jest łan stipy o którym marzę i sesleria którą gdzies chce mieć

opcja nr 2 : jest stipa i molinia która jesienią zrobi piękny spektakl barw na tle zielonych szmaragdów z białą korą brzóz

opcja nr 3 : pomarańczowa molinia jesienią, jest sesleria ale nie ma stipy jednak jest to wersja pewniak pod względem zimowania

proszę o głosy bo może ktoś widzi jeszcze jakies plusy albo minusy..

strona pd , całodniowa PATELNIA choć pod brzozami za chwile będzie bardziej cienisto, nadmienię że brzozy mają nisko zaczynające się gałązki, rabata na górce bo cała ta część ma spadek w kierunku pn-wsch, więc woda nie stoi.
Pogubiłam się po drodze... 22:00, 25 lut 2016

Do góry
Amelia, zaznaczam tylko, że byłam u Ciebie. Poczytałam trochę z początku rano i teraz z końca. Przejrzenie wątku zostawiam na inny dzień, a dziś uciekam, bo ostatnio całe wieczory siedzę na forum. Ferie mijają, a ja nie mogę skończyć jednej książki.
Prymulka ma ładny kolor . Podobają mi się te w pastelowych kolorach dużo bardziej niż te w kolorach zdecydowanych. Chyba w tym roku kupię i wsadzę najpierw do doniczek, a potem do gruntu.
U mnie stipa siana prawie dwa tygodnie temu i wygląda podobnie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:42, 25 lut 2016

Do góry
Ojeja ale mile jestescie a to taka zwykla rabata

Taaaak trawiasto z akcentem kwiatowym

Myslalam nad kilkoma opcjami
1. Pod brzozami po prawej i lewej dac seslerie jesienna
Na srodku dac łan stipy z wystajacymi z niej pustynnikami i moze aminkiem

2. Pod brzozami dac niska molinie zeby jesienia swiecila na pomaranczowo
Na srodku stipa z pustynnikiem i aminkiem

3. Pod brzozami molinia niska
Na srodku sesleria

Generalnie kobinacja 3 gatunkow sesleria jesienna molinia niska i stipa

Istotne dla srodkowej rabatu jest to ze za placem zabaw bedzie pas mojego prosa. Wiec przydaloby sie zeby srodkowa rabata miala srednia trawe zeby w perspektywie widac bylo nad nia proso w oddali

Taaak chyba to wszystko na tą chwile
Tysiąc radości i utrapień 21:23, 25 lut 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Joasiu melduję że nasionka dotarły
A przykrywalas doniczke folią?

Nie przykrywałam niczym, bo zabrakło przezroczystych pudełek po sałatach z supermarketów. Folią mi się nie chce przykrywać, zdejmowanie jej do wietrzenia bardziej kłopotliwe niż zdjęcie pudełka.
Stipa szybko wschodzi, po 5-6 dniach
Ogrodowy song 19:06, 25 lut 2016

Do góry
Witaj, ja też jestem na etapie zachwytu nad trzcinniakiem KF, ma być duży aby mi zasłonił taras a więc KF świetnie się nadaje.
Pieknie Ci stipa wyrasta, a werbeny zazdroszczę bo u mnie MARTWA cisza
Ogród Mirelli 18:09, 25 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Wszędzie na tapecie jest werbena bo stipa już prawie u wszystkich powschodziła.

Kurcze, pomyśleć że w sklepie wcisnęli mi tą werbenę bo nie było perowskiej. To było 3 lata temu i mam ją do teraz i ani razu nie wysiewałam w domu. Macierzyste sadzonki odradzają się do tej pory z tego samego kłącza - nie wiem czemu bo nasiona zbieram i rozsypuję w inne miejsca.

A ja chciałam kupić i w ogrodniczych jej nie ma

Mam nadzieję, że wzejdzie i u mnie
Ogród MUZY 18:08, 25 lut 2016

Do góry
A to moje pierwsze roślinki z nasionekstipa,cleome,kocimiętka
Odcienie zieleni 17:01, 25 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Stipa na pewno wykielkuje, wystarczy parę dni i juz pokazują się kiełki.

Mam taką nadzieje ogromną.
Odcienie zieleni 16:47, 25 lut 2016

Do góry
Stipa na pewno wykielkuje, wystarczy parę dni i juz pokazują się kiełki.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:12, 25 lut 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Nie będę cięła Zobaczymy.
Napisałam Ci u mnie. Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to dzwoń

Byłam poczytać, no to mam zabawę

jak mi te pstre bukszpany źle rosły, tak ten akurat formowany w stożek, rośnie ładnie

cisy jednak się zagęściły

stipa tak teraz wygląda

i jeszcze w zamówionych liliach z niskich mam SWEET LORD
uciekam, pozdrawiam
Ogród Mirelli 14:27, 25 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Kurcze, pomyśleć że w sklepie wcisnęli mi tą werbenę bo nie było perowskiej. To było 3 lata temu i mam ją do teraz i ani razu nie wysiewałam w domu. Macierzyste sadzonki odradzają się do tej pory z tego samego kłącza - nie wiem czemu bo nasiona zbieram i rozsypuję w inne miejsca.

Dobre wskazówki na potem.
a na razie u mnie tez ,,,jak wszędzie werbena posiana do doniczki iii czekam.
Trawki już pokazują zielone szczoteczki.
Jak mi już ta werbena wzejdzie, urośnie to zrobię tak jak ty,Nasionka zbiorę i w inne miejsca dam
Ogród Mirelli 14:23, 25 lut 2016

Do góry

Ogród z pergolą 13:48, 25 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

widziałam, zapisałam sobie.

nie wydaje Ci sie że te kulki w stipie to takie geometryczne uporządkowane a miskanty i derenie jakos tak luźniej są?moze tak mi sie tylko wydaje bo ciężko mi to sobie wyobrazić cholerka choć strasznie mi sie podoba
a te kostki z cisa czy grabu to jak wysoko prowadzić?wszystkie na taka samą wysokość ponad studnie? i tam potrzebny jest jeden rządek cisa czy dwa? i jaki gatunek powinnam kupić?

Kulki są uporządkowane, stipa nie

Piękna była, uwielbiam ją, ale może się zdarzyć, ze zasłoni ci kulki.
Może wiec sadzonki ID?
Będzie dobrze z tym nasadzeniem. Miskanty i dereń dodadzą dynamiki, podobnie jak po drugiej stronie miskanty i hortensje.

Co do żywopłotu z tyłu, może być i z buka i z graba i z cisa -wybór należy do ciebie. Z buka czy graba szybciej uzyskasz wysokość, z cisa - dłużej. Sama zdecydujesz, jak wysoko prowadzić, by uzyskać zadowalający efekt przysłonięcia i zrobienia parawanu dla kącika drwala. Z cisa może być bardziej wąski, na szerokość jednej sadzonki. Z grabów będzie szerszy. Graby gubią liście wiosną i wypuszczają wtedy młode listki. Na inspirkach też są żywopłoty liściaste.
Zimą każdy ogród jest smutny. Roślinki tracą kolor, śpią, ten czas trzeba przetrwać i czekać wiosny.
Ogródek Iwony 13:47, 25 lut 2016

Do góry
Fajny Ani alfabet. Trytomę kupię taką jaką dostanę, a potem zobaczę jak się zachowa po zimie.n Bardzo przydatne info w skrócie. Iwona a jak wygladała twoja stipa po wysadzeniu do gruntu masz jakieś fotki?Widzę, że coś zaczyna się dziać w wysianych pojemnikach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies