Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Eksperymentarium 17:35, 21 lip 2014

Do góry
no i nowa rabata, nadal bez kory ale pytanie - co dodać wysokiego??? myślałam o buku purple Fountain, ale teraz bardziej skłaniam się do drzewa z "gołą nogą", oczywiście nie za dużego bo działka mała... mam Umbrę i Nigrę, może powtórzyć którąś z nich????

na razie jest cyprysik, 3 x róża Ascot, 1x rozplenica
drzewko ma być za różami

próbnie stoi jeszcze różyczka Angela, zastanawiam się czy będzie pasowała do Ascot??? w jej okolicy ma być drzewo

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:30, 21 lip 2014

Do góry
pozdrowienia od załogi domku owadziego nie powinnam powiesić go jakoś wyżej, może stać na ziemi?
Ogródek Anity 17:21, 21 lip 2014

Do góry
Diamantino
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:59, 21 lip 2014

Do góry
Otwieram dyskusję o OŚWIETLENIUi proszę Was o pomoc w odpowiednim rozmieszczeniu.
Na chwilę obecną posiadam 3 reflektorki do wbicia w ziemie, oraz 2 słupki wysokości 45cm. Opcja dokupienia/wymiany oczywiście wchodzi w grę.

spot nr 1 - chce podkreślić klona na placyku, więc pytanie czy dobrze ustawiam ten reflektorek. Trochę przysłonięty przez kulki i nakierowany na klona. Czy nie jest za daleko/blisko klona?

Spot nr 2 - podkreślenie klona nr 2. Ta sałata wypadnie, pomidorek też da się zjeść.

Spot nr 3 - i tutaj nie jestem zdecydowana w ogóle....
opcja A

Opcja B

Opcja C

Słupki
zadaniem słupków jest dać trochę rozproszonego światła, tak aby pobyt w ogródku nie odbywał się w ciemnościach.
Słupek opcja 1, w pobliżu róż

Słupek opcja 2

Słupek opcja 3 - praktyczna jak się postawi taras i pod tarasem będzie skład drzewa do kominka to wtedy będzie można użyć tej lampy jako oświetlenia na czas zejścia po drzewo.

Słupek opcja 3 - tuż przed domem tam gdzie mam zioła. Tak średnio mi pasuje bo jest jeszcze jedna lampa na ścianie domu która daje trochę światła na ten zielnik .

Jakoś w ogóle nie wrzuciłam oświetlenia na koniec ogródka, no chyba że damy spota tak jak w opcji A to wtedy troche tam się rozjaśni.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:55, 21 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

tak nieskromnie powiem że podoba mi się te zestawienia donicowe

a to pstrokate też ma swój urok

a tak, mamy też ruchomą ozdobę ogrodową. Wadą ozdoby jest to że pcha się do każdego zdjęcia i udaje że akuratnie on tam chciał usiąść pierwszy, a to ja potem z aparatem przyszłam Luby się z ozdoby śmieje jak widzi jakie ozdoba ma parcie na szkło! zatem wrzucam i ogrodową odsłonę naszej ozdoby. O mały włos nasza ozdoba nie dostała brata albo siostrzyczki paryżanki Tożto byłby foch!

Jak ubolewam, że nie mam takiej sąsiadki
Ponadto zachwyt wzbudzasz swoimi kompozycjami donicowymi są przecudne. Delikatne, subtelne…
Rudzielec (kocur?) pozuje bardzo dostojnie ponadto wyśmienicie komponuje się w rabatach. Zdjęcie powinnaś na ścianę powiesić!
Świetnie. ))

Miejsko & sielsko 16:47, 21 lip 2014

Do góry
Miejsko & sielsko 16:45, 21 lip 2014

Do góry
Mój nowy stary ogród 16:44, 21 lip 2014

Do góry
A może małe pifffko

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:37, 21 lip 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Cieszę się, że się podoba powoli coraz lepiej wszystko wygląda może za rok tylko pielęgnacja? czy to możliwe u ogrodnika?, hi, hi
oj Ela potrafi, ja też się uczę

pomalowałam mebelki, jeszcze w plecach coś na murze będzie, a górą rośliny są przycinane w parasol....i pół trzepaka na biało, zabrakło mi farby

Irenko, ale dałaś po oczach....no jak możesz? po takich widokach to tylko w deprechę mogę wpaść....usiadłam zatem na chwileczkę, małą kawusię poproszę...w tak przytulnym kąciku to nic tylko odpoczywać....cudne zdjęcia zrobiłaś, ale cóż się dziwić....piękny ogród to i zdjęcia piękne
Daleka droga do pięknego ogrodu... 16:33, 21 lip 2014

Do góry
KasiaG napisał(a)
Kolejny projekt to zrobienie rabaty w tym miejscu, wzdłuż muru, na szerokość max. 50 cm. To strona południowa, ziemia tam to praktycznie sam szary piach. Nie wiem jakie dobrać tu rośliny które przetrwają słońce przez prawie cały dzień.

Witaj Kasia. Nieźle się napracowałaś, pokażę Ci południową rabatę u mnie:
lawendy, rozplenice japońskie, miskanty zebrinus, jakaś tujka, berberys. Wszystkie rośliny doskonale radzą sobie tu ze słońcem od rana do nocy.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=120
Mój nowy stary ogród 16:28, 21 lip 2014

Do góry
Jeżówka i limka wieczorową porą

pękająca Burgundy Iceberg

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:26, 21 lip 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Małgosiu lawenda ładniej się zasusza gdy ścinamy ją w pełni rozkwitu ... ja się bawiłam i moje ok 40 krzaczków ciełam po źdźble niemal ... własnie po to by nie ściąć już wychylających się młodych z drugiego tłoczenia ... viva (ta polegująca o aparycji trawki ) już ma zielone z drugiego aktu ... hidcote jeszcze nie ale ma mnóstwo przyrostów i lada moment ... nie bojaj się ... ja w zeszłym roku tak się wahałam i ścięłam za późno ... nie było kwitnienia replay ...

słabo ale widać nowe źdźbła ...

Dzieki za wyjasnienia, bede swoja dzisiaj podlądąc detalicznie, czy ma "młode" pedy czy nie i ewentualnie też ją tak jak ty źdżbło za źdźbłem powycinam.

A co do gustów motylków to..hmm....de gustibus non est disputandum...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:18, 21 lip 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
No faktycznie masz wprawę Irenko - śliczne i równiutkie te kulaski Ale ciachania jeszcze trochę masz

Mam najgorzej, że upał, to musiałam czekać, aż słońce zajdzie i dlatego długo mi schodzi, dzięki temu nie są przypalone, nauka po cięciu bukszpanów Waligóry
tego też mi się źle cięło, bo gibałam się na tym płożącym jałowcu
i te też

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:15, 21 lip 2014

Do góry
mira napisał(a)
Kto nie lezy a pracuje to ma efekty
Pięknie w kulki poleciałaś fajnie to wygląda i rabaty zapełnione też, no i ta hortensja spodobałam mi się niesamowicie ta star i pomyślałam że białą budleję pójdę polować bo chyba z białymi jezówkami wygląda super co?

Mira, ja tylko pół soboty i niedzielę mam na ogród, nie da się leżeć
ale siedzę w różnych zakątkach, patrzę, wącham, planuję i siup, znowu coś popycham do przodu..

u mnie te białe budleje rosną z jasnym i ciemnofioletowym kolorem, 3 odmiany i do tego werbena, a dołem lawendy...ale pomysł fajny, tylko nie na moim białym murze.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:09, 21 lip 2014

Do góry
anna_g napisał(a)

Rewelacja Warto było się pomęczyć.
A pomalowane mebelki sa prześliczne i bardzo klimatyczne

Aniu dzięki jeszcze mi zostało 5 dużych bukszpanów, żywopłot z cisów i śliwy na pniu i chyba koniec, pociachane....a w tym czasie chwasty w górę

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:05, 21 lip 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ach ta bujność u ciebie A ten stolik , krzesełka i mur z drzewkami cudności Buziaczki

Obie widzę malowałyśmy niebieskie mam, w zakątku medytacji
teraz widzisz, że ciut inaczej w ogrodzie, wtedy łysawo było no i po Agi ogrodzie i innych, bujność nie zaskakuje, tam dżungle
trzepak też na biało, ale pół zrobiłam
jak dziś lunie, biorę się za inne malowanki
poranny gość
biorę się za te obrazki i drewno
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:05, 21 lip 2014

Do góry
mira napisał(a)

przymiarka kolorów
Monika i Reine de Rehst

odważne, meksykańskie zestawienie
miałam takie w tulipanach, tam mi się nie podobało
ale w ubraniach takie zestawienie uwielbiam
Ogródek Anity 16:04, 21 lip 2014

Do góry
Dzisiaj kupiłam nowe hortensje - Diamantino i Diamant Rouge. Już posadzone
Diamantino to nowość 2014, rośnie niewysoką, do 120 cm, ma piękne duże srebrzyste kwiatostany i wcześnie kwitnie- pierwsza połowa czerwca.
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:03, 21 lip 2014

Do góry
mira napisał(a)

inspekcja i zarazem pełna aprobata dla ogrodu

inspekcja sama słodycz, jakie śliczne dziecięce nósie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:00, 21 lip 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...ale się naciełaś kulasów...nie dziwię się że ręce Cię bolą.. biały zakatek uroczy...

Oj tak, ale powiem ci Agnieszko, że nabrałam wprawy, lecę na oko i wychodzą prawie identyczne
trudniej jest z kulkami z jałowców, uczula mnie i kicham i całą czerwona jestem
zakątek dziękuje

i moje cynie, lubię je

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies