Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Ewa_w_ogrodzie 13:36, 08 sie 2014

popcarol napisał(a)

Dobry pomysl z bukszpanową obwódką ewentualnie przed hostami puscic troche runianki japonskiej - zamiast bukszpanu?
a zamiast marikena cisowa kulka na pniu? Ale ani mariken ani cisowa kulka nie są wiejskie, a Ewa tak chciała ale dom tez nie bardzohmm

Nie bardzo wiem jak zakręcać tą obwódką ale spróbuję coś narysować z tą wiejskością to będę musiał pójść na ustępstwa, bo z tego co zobaczyłam to nie ma nic na pniu zimozielonego, iglaki za duże a innych pomysłów mi brak.
popcorn 14:12, 08 sie 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

Ok tojeść skreślam, a z żurawek też zrezygnować? Myślałam że przydałby się jakiś kolor???

hej, 3-4 gatunki max na jednej rabacie i będzie miodzio Żurawki daj gdzie indziej, ładniej się wybarwiają jak jest więcej słońca. Zimą ta rabata będzie łysa, możesz tam bukszpanową obwódkę zrobić, albo bukszpanową kulę posadzić - jako 4ty gatunek?

pozdrawiam!
Ewa_w_ogrodzie 15:42, 08 sie 2014

Dziękuję za tyle pomysłów. Wieczór znów spędzę na rysowaniu. Mam kilka pomysłów może ktorys będzie trafiony. Będę zamieszczać. Tak bym chciała w końcu przejść do realizacji.
Malgosik 16:02, 08 sie 2014

Dziękuję za tyle pomysłów. Wieczór znów spędzę na rysowaniu. Mam kilka pomysłów może ktorys będzie trafiony. Będę zamieszczać. Tak bym chciała w końcu przejść do realizacji.

Jak od 14 jest słońce, to nie jest tak znowu cieniście. Nie wiem jak tawułki to zniosą. A żurawki miałby słońca dość dużo. Zimą zachowują kolor, chyba że stosy śniegu masz, to nie będą zdobić.

Zimozielona kulka na pniu to cis, bukszpan, z tańszych wersji tuje. Trzmielina też zachowuje liście, tylko trochę czerwienieją.
popcorn 21:05, 08 sie 2014

gardney napisał(a)
tak sobie rozrysowałam w paint opcje o których myślę pierwsza wygląda tak: te narysowane trawy to rozplenice, kulki to sama nie wiem: bukszpan czy może świerk globosa.
Druga opcja: Z tym że za stożkami po obu stronach byłyby rozplenice.
Czy widzicie tu miejsce dla żurawek np albo dla jakichś innych roślin, np iglaków płożących? Która opcja jest lepsza?
Czy może nie jest tu za dużo kulek?

Witaj!

nie chcesz się odgrodzić trochę od sąsiadów, od drogi? Bo tak mi się wydaje że nawet jak posadzisz te narysowane stożki i kule, to i tak tam będzie trochę łyso... nie będzie żywopłotu?
No i koloru mi brakuje tutaj, zdecydowanie. Nie myślałaś o drzewach liściastych - np bukach, o liściach żółtych (Dawyck Gold), bordowych? Płaczący buk Purple Fountain mi się tu widzi.
To co narysowałaś jest ok, ale postawiłabym na coś wyższego najpierw. I dopiero potem dodawała kolejne, niższe rośliny.
pozdrawiam!
Ewa_w_ogrodzie 22:45, 08 sie 2014

Mam kolejne rysunki po korektach zrezygnowałam z tawułek na rzecz hortensji bo będzie dłużej efektowna. Więc pozwólcie że jeszcze pomeczę moją rabata, może tym razem uda się coś wybrać. Pomóżcie

Wersja 5 bukszpan/trzmielina, Horensje bobo,hosty patriot, tuja na pniu

Wersja 6 bez bukszpanka po lewej

Wersja 7 bukszpan/trzmielina, Horensje bobo, żurawki, tuja na pniu

Wersja 8 tu próby obwódki bukszpanowej z żurawkami

Wersja 9 obwódka bukszpanowa, żurawki i hosty. A może inny kolor żurawek?
gardney 23:16, 08 sie 2014

Dzięki serdecznie za odpowiedź popcarol. Tak mi się też wydaje jak napisałaś brak koloru, monotonia. Chciałam to uzupełnić kwiatami w lecie ponieważ i tak liściaste zrzucą na zimę liscie i dalej będzie monotonia, to ciekawie może być tylko w lato - więc wymyśliłam że będę poprostu dostawiać kwiaty.
Jeśli chodzi o odgradzanie się - od drogi nie chcemy bo mamy biuro mojego szwagra na terenie posesji i chcemy żeby od drogi teren wyglądał na przyjazny, otwarty dla klienta. A z lewej strony nie mamy sąsiadów tylko pole sąsiedzi są trzy działki dalej, nie ma od kogo się odgradzać. Jedyne gdzie z drogi można do nas "luknąć" to właśnie przez tą siatkę. A chciałam żeby właśnie rabata przyciągała wzrok z ulicy. Miejsce do naszego odpoczynku gdzie przebywamy jest z tyłu domu (poszerzyliśmy działkę) ta rabata pełni typowo rolę przedogródka.
Zaglądam na ogrodowisko bardzo często i zachwyciły mnie te regularne stożki i kulki, nie chcę zrobić na tej rabacie bałaganu dlatego tak się trzymam tych form chociaż przyznam że główną przyczyną jest brak pomysłu.
Dom mamy raczej w stylu nowoczesnym i chcę żeby rabata oddawala ten klimat. nie mam innego zdjęcia o tej porze ale chciałam to zobrazować.
Masz/macie może jakieś pomysły bo u mnie w głowie huczą tylko kulki stożki bukszpan i cis
gardney 23:59, 08 sie 2014

Ewo-w-ogrodzie ja bym zrobiła obwódkę z bukszpanów taką niziutką w środku dałabym dwie kulki na pniu albo niekoniecznie na pniu (wtedy byłoby bardziej wiejsko) jedną niższą drugą wyższą taką samą a do środka plama z begonii. Myślę że na takie miejsca tuż przy domu warto wybrać kwiaty które kwitną całe lato i ozdobią wejście do domu. Jeśli bym musiała zostawić tuje to bym zostawiła a to co napisałam wyżej ścisnęłabym w tej rabatce na lewo od tuj. Tujek bym już tą obwódką nie obejmowała. Ach no i moim skromnym zdaniem ten domek jest nowoczesny i ciężko go przerobić na styl wiejski. A tujki są bardzo blisko muru i zaraz będą na ten mur wskakiwać, nie znam się i nie wiem czy da się poskromić żywotnego żywotnika do takich wielkości Może takie piękne okazy znalazły by gdzie indziej miejsce? Ale to wszystko napisałam ja - kulko i stożkomaniaczka
Malgosik 00:08, 09 sie 2014

Mam kolejne rysunki po korektach zrezygnowałam z tawułek na rzecz hortensji bo będzie dłużej efektowna. Więc pozwólcie że jeszcze pomeczę moją rabata, może tym razem uda się coś wybrać. Pomóżcie

Wersja 7 bukszpan/trzmielina, Horensje bobo, żurawki, tuja na pniu

Stawiam na tą wersję, tylko bez kulki po lewej i obwódka z żurawek dojeżdża do kulek bukszpanowych, czyli krótsza

trochę się te hortensje mogą później wylewać z tej rabaty, bo jest wąska, a one rozrastają i z czasem może zabraknąć miejsca dla żurawek
gardney 00:14, 09 sie 2014

Tak na szybko Ci narysowałam to o czym pisałam, możesz kwiatami w oknach zmieniać wygląd elewacji - np jak dasz kompozycję kwiatów o kolorystyce kwiatów w rabacie a nie tylko jedną roślinę w skrzynce będzie wyglądać bardziej swojsko ale nadal elegancko z tą rabatą.

A z tujami postępowałabym ostrożnie, jak zaczną się robić wielgaśne wykopałabym je zaraz (albo koparka) a już teraz zaczęłabym chodowa gdzieś w ogrodzie dwa ładne stośki oczywiście z cisa albo bukszpana hihi najlepiej z cisa