Dzięki serdecznie za odpowiedź popcarol. Tak mi się też wydaje jak napisałaś brak koloru, monotonia. Chciałam to uzupełnić kwiatami w lecie ponieważ i tak liściaste zrzucą na zimę liscie i dalej będzie monotonia, to ciekawie może być tylko w lato - więc wymyśliłam że będę poprostu dostawiać kwiaty.
Jeśli chodzi o odgradzanie się - od drogi nie chcemy bo mamy biuro mojego szwagra na terenie posesji i chcemy żeby od drogi teren wyglądał na przyjazny, otwarty dla klienta. A z lewej strony nie mamy sąsiadów tylko pole sąsiedzi są trzy działki dalej, nie ma od kogo się odgradzać. Jedyne gdzie z drogi można do nas "luknąć" to właśnie przez tą siatkę. A chciałam żeby właśnie rabata przyciągała wzrok z ulicy. Miejsce do naszego odpoczynku gdzie przebywamy jest z tyłu domu (poszerzyliśmy działkę) ta rabata pełni typowo rolę przedogródka.
Zaglądam na ogrodowisko bardzo często i zachwyciły mnie te regularne stożki i kulki, nie chcę zrobić na tej rabacie bałaganu dlatego tak się trzymam tych form chociaż przyznam że główną przyczyną jest brak pomysłu.
Dom mamy raczej w stylu nowoczesnym i chcę żeby rabata oddawala ten klimat.

nie mam innego zdjęcia o tej porze ale chciałam to zobrazować.
Masz/macie może jakieś pomysły bo u mnie w głowie huczą tylko kulki stożki bukszpan i cis