Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Kwiaty we włosach 22:42, 11 lut 2017
Do góry
gosika67 napisał(a)
a to mój ogród owocowo-sosnowy jesienią

Jak malowany

Jak byłam ostatnio miałam wziąć bodziszka i zapomniałam.
Ja chyba ślepa byłam u Ciebie bo nie widziałam sporo roślin Mama lubi lilie.
A może chcesz od Mamy hortensje te fioletowe bo ma do wydania.Na jesieni mi mówiła o nich.
Miałam jesienią wziąć od mamy sztobry winogrona,ma dobry różowy,szukałam po szkółkach ale to stara jakaś odmiana,ma go od wuja Stefana i zapomniałam.
Kwiaty we włosach 21:28, 11 lut 2017

Do góry
Ania wracam od Mirki, ale jestem dopiero na połowie oglądania.

Sylwia u nas zimno, jest wiatr, nie chce się wyłazić z chaty.Podobno w czwartek zaczną się plusowe temperatury.

Dla ocieplenia kilka kolorów,pokaże moje lilie, którymi zainteresowałam się 2 lata temu

Ogród w remoncie 16:04, 11 lut 2017

Do góry
Ło matko,ja sobie wybyłam a Wy u mnie.
Ale już jestem i tak:
Asiu,wiem,że proponowałaś już dawno to co ja teraz dopiero zobaczyłam. Jak o tym pisałam wiedziałam,że mi przypomnisz. To jest tak,że jak podjęłam decyzję o przearanżowaniu ogrodu to chciałam to zrobić na maksa,taką totalną demolkę. Jak jeszcze naoglądałam się tylu pięknych ogrodów,zachłysnęłam się stylami,formami i i wszystko było takie piękne tylko nie u mnie.
Teraz trochę przerażona tym co chcę zrobić spojrzałam inaczej na inspiracje które troche przypominają to co jest u mnie i zobaczyłam to co powinnam już dawno.
Zobaczyłam, że jak trochę dodam,uporządkuję i upiększę to co jest to wcale nie będzie źle. Trochę czasu mi to zajęło
Teraz dalej
Podoba mi się pomysł trójkąta z tuj i zrobienie trawiastych skarpet dla niwakowej sosny. Nie wiem czy z tej kulki tujowej uda się zrobić poduchę ale spróbuję. Niebieskiego iglaka mogę usunąć,rabata z paprociami juz dawno w planach do usunięcia. Z innych krzaków to mam tak:kalinę Watanabe,lilaka palbin,trzmielinę europejską,krzewuszki Variegata,3sztuki K. Nana Variegata,K. Eva Rathke,jaśminowca,bez czarny Gerda,2 berberysy Harlequin,budleję skrętolistną,pigwowce japońskie,pęcherznice Diabolo 2szt.Luteus 2szt.,różne gatunki tawuły japońskiej,tawułę wczesną,tamaryszki drobnokwiatowy i taki kwitnący latem nie pamiętam teraz nazwy,kalinę Roseum,
Czy coś pasuje do tej rabaty Waszym zdaniem?
Z innych kwiatków podobają mi się róże okrywowe,krzaczaste,szałwia,kłosowce,floksy,przetacznik,pysznogłówka,lilie,liatra,łubin,bodziszki,ostróżki,jarzmianki,orliki,O rozchodnikach,jeżówka już pisałam.
Borde Hill Garden - Anglia 09:51, 11 lut 2017

Do góry
mira napisał(a)
Idziemy dalej już przez las i nagle przy ścieżce ot tak wyrastaja lilie himalajskie - takich ani innych gigantów nie widziałam

Wspaniałe inspiracje, ciekawe zestawienia roślin, wyjątkowe rzeźby.
Jednak te klimaty w ogrodzie, tym razem najbardziej trafiły mi pod zmysły. U mnie, przy ścieżce też kwitło Cardiocrinum giganteum
Ogród prawie romantyczny 22:46, 08 lut 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
To prawda, teraz mamy dużo czasu na przemyślenia i nowe planowania roślin.
Ta lilia jest pięknie uchwycona.
też mam taką.I w ogóle lilie bardzo kocham też
I ciągle je dokupuję.Dobrze,że wszędzie można je dosadzić

Nie mam ich za dużo, ale bardzo mi się podobają. Co roku troszkę dokupuję troszkę i w tym mam takie plany I miejsca dla nich w moim ogrodzie nie zabraknie jeszcze przez wiele lat

Ogród prawie romantyczny 21:35, 08 lut 2017

Do góry
To prawda, teraz mamy dużo czasu na przemyślenia i nowe planowania roślin.
Ta lilia jest pięknie uchwycona.
też mam taką.I w ogóle lilie bardzo kocham też
I ciągle je dokupuję.Dobrze,że wszędzie można je dosadzić
Borde Hill Garden - Anglia 14:19, 08 lut 2017

Do góry
Idziemy dalej już przez las i nagle przy ścieżce ot tak wyrastaja lilie himalajskie - takich ani innych gigantów nie widziałam

to nie liście z drzew

Ogrodowe love story 22:14, 07 lut 2017

Do góry
frezja napisał(a)

A przy domku miodzio ) co rośnie na tarasie?

taras ma z przodu różankę a z boku hotrensjankę
różanka ma 2 Chopiny po bokach i w środku Clair renesanse (tzw. bladawce)
pomiędzy nimi są wsadzone 2 lipki szczepione i lilie
a z przodu mniejsze to: Baronessa, Wiliam Shakespeare, Munstead Wood (burgundy)
a przed nimi są 3 szałwie i 2 różowe przetaczniki
i rząd bukszpanów
ja wtykam wszystko, potem przesadzam
tyle roślin mi się podoba, a mam tak mało miejsca
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:11, 07 lut 2017

Do góry
Anabell napisał(a)

... a śpij kochanie, jak w piosence.
Ty rano wstajesz to się dobrze wyśpisz. Ja nocy marek, a rano śpioch.

Mnie masz na myśli, jakoby zabraniają

Ja tyż! zdołowana zimą, rachunek za gaz olbrzymi, a tak można by kasę przeznaczyć na więcej kwiatków.
Pokazałaś lilie i już zglądałam które cebule dokupić.

i dokupilas ?
a nasion masz tyle ze szok
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:37, 07 lut 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Witaj Halinko widzę ,że masz różnorodną roślinność taką jak j, jest wszystko,tylko, że u Ciebie kalina przepiękna taka dorodna, jak mam ją 2 lata i miała ostatnio może z 6 kulek kwiatowych,ładny rodzaj bodziszka, nie mam takiego, clematis piękny, róże,lilie, żurawki,rododendrony no i znalazłam laurowiśnię u Ciebie. Czy ją się przycina czy rośnie sobie sama nic nie robiąc przy niej, okrywasz ją na zimę, jakie preferuje stanowisko. Pozdrawiam. Gosia.

Witaj--- oj jest tego kwiecia u mnie ale na razie od 2 lat ustawiam swoje buksy i skończyć nie mogę.A to jakaś roślina przeszkadza na której mi zależy a to w zeszłym roku nie miałam miejsca na sadzonki i w tym dopiero mogę ruszyć i tak się kręcę .Powinnam wszystko wysadzić w doniczki i dopiero zacząć układać,ale co tam powolutku zrobię porządek.O laurce napiszę u Ciebie to będziesz .Lecę do Ciebie.Miło mi ze zajrzałaś .
Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:26, 06 lut 2017

Do góry
Witaj Halinko widzę ,że masz różnorodną roślinność taką jak j, jest wszystko,tylko, że u Ciebie kalina przepiękna taka dorodna, jak mam ją 2 lata i miała ostatnio może z 6 kulek kwiatowych,ładny rodzaj bodziszka, nie mam takiego, clematis piękny, róże,lilie, żurawki,rododendrony no i znalazłam laurowiśnię u Ciebie. Czy ją się przycina czy rośnie sobie sama nic nie robiąc przy niej, okrywasz ją na zimę, jakie preferuje stanowisko. Pozdrawiam. Gosia.
Moja działka. 18:21, 04 lut 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Bogusiu masz piękną zadbaną działkę, róże i lilie piękne, podoba mi się studnia, sami ją stawialiście.Ja też mam lilie, może z 6 sztuk,od ub.r.zaczęłam z nmi przygodę. Wstawiam Cię od obserwowanych.

Dzięki za odwiedziny ,ze studnią to było tak,na działce leżał krąg nie wiedzielyśmy co z nim zrobić i tak powstała studnia.
Róże i lilie to moje ulubione
Ogród prawie romantyczny 14:43, 04 lut 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Ostatnio wychodzę z założenia że lepiej nie dawać za dużo kolorów. Zwłaszcza po tym jak Danusi ogród znalazł się w setce najpiękniejszych ogrodów świata i jednym z kryteriów była ograniczona kolorystyka.
Zielonego jak najwięcej a kolorki ograniczyć.

Wiem nasze ogrody pewnie nigdy takie nie będą bo my lubimy kolory ale można spróbować nie szaleć

edit. Chodzi mi o to że ten klon czerwony ładnie wygląda na tle tych wielkich choinek i gdyby otoczyć go innymi zielonymi iglakami i roślinami a do tego dodać pasujące lilie czy róże czy inne kwitnące to byłby skromnie i może fajnie.

Słuszna uwaga, Aniu. Też nie przepadam za pstrokacizną, chociaż przyznam, że lubię kolorki Muszę to jeszcze dobrze przemyśleć, ale zielone tło nasuwa się samo.U mnie przeważają biele, róże, niebieskie i fiolety i tej gamy kolorystycznej chciałam się trzymać. Klon, który zresztą pięknie rośnie, to prezent i na ogół jego kolor jest przytłumiony, nie tak ostry jak na zdjęciu. Mam obok róże, rozchodniki i odnoszę wrażenie, że źle nie wyglądają w jego towarzystwie.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:30, 04 lut 2017

Do góry
Anabell napisał(a)

Ja tyż! zdołowana zimą, rachunek za gaz olbrzymi, a tak można by kasę przeznaczyć na więcej kwiatków.

Jessu czemu za gaz olbrzymi rachunek? Zawsze uważałam że gaz to najtańsza opcja, ale chyba się mylę... ja sie grzeję prądem, no i domek tez mam mały więc rachunki mnie nie szokują
Ogród, mydło i powidło. 12:27, 04 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Współczuję tek cięzkiej ziemi, faktycznie w takiej kopac i cos robic, to nie lada wyzwanie.

Dopóki jest mokro to daje radę ale jak już przeschnie to bardzo ciężko ale u nikogo nie jest idealnie jak ziemia dobra to coś innego się przypałęta .

anabuko1 napisał(a)
Och te nałogi zakupowe nowych roślin. Ja też cierpię na tą dolegliwość; )

Tu chyba mało kto sobie radzi jak się piękna nowość pojawi , ja oczywiście próbuję walczyć ale różnie to się kończy .

Jana napisał(a)
oglądnęłam wizytówkę i muszę stwierdzić, że masz rękę do powojników ale wypatrzyłam też u Ciebie obielę, śniegowca i inne roślinki, które mnie zainteresowały czy indygowiec ma jakieś oczekiwania co do gleby? bo właśnie zastanawiam się jak wysiać nasionka

Staram się ale i mi kilka powojników wypadło , mam też troszkę perełek, jeszcze nie wszystkie wstawiłam, może dziś lub jutro podgonię. Indygowiec rośnie u mnie na glinie, puszcza rozłogi ale na razie nie jest to kłopotliwe, podsypałam go wapnem bo wyczytałam, że tak lubi. Nie sprawia kłopotów ale nie przebarwia mi się na jesień - prawdopodobnie dlatego, że ma za mało słońca - rośnie od wschodu - jak tylko znajdę kawałek miejsca to go dam na patelnię od południa. Zdaje się że Irenka pisała, że u niej sam się wysiewa - u mnie w tym roku też miał torebki nasienne ale jesienią jeszcze nie były dojrzałe a potem o nich zapomniałam.

Juz dojrzałam - mandżurski - napisz coś o nim? ładnie pachnie i jak z kwitnieniem.
Pięknie masz

Dzięki, pięknie to jest u Ciebie, u mnie to jest narazie zaledwie kilka udanych miejsc ale pracuję nad resztą .
Powojnik pięknie rośnie, obficie kwitnie u mnie jest kompletnie niekłopotliwy i bardzo go lubię. Z opisaniem zapachy to mam problem bo on kwitnie razem z czarnym bzem Eva a zapachowo bez jest bardzo intensywny (bardzo lubię jego zapach) a jak kończy bez to zaczynają lilie i muszę przyznać, że powojnika nie czuć ale w tym roku postaram się podejść i specjalnie wąchnąć .

Milka napisał(a)
Kasiu, chcę ukorzenić sobie ten czarny bez, materiał z mojego wezmę, robiłaś może sadzonki, masz jakieś doświadczenie w tej materii???

Irenko 2 razy próbowałam do wody wsadzać i po jakimś czasie wychodziły takie białe wyrostki jakby już korzonki miały być i potem padał ale mi i z hortensjowymi patyczkami nie idzie najlepiej. Teraz jak będę próbowała to dam patyk do ziemi może tak się uda .
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:24, 03 lut 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
dziewczyny ,dzieki za odwiedziny, ja juz calkiem zdołowana tą pogodą a jeszcze mi siac zabraniają ze niby za wczesnie...
ech, ide spac

Moja działka. 19:18, 03 lut 2017

Do góry
Bogusiu masz piękną zadbaną działkę, róże i lilie piękne, podoba mi się studnia, sami ją stawialiście.Ja też mam lilie, może z 6 sztuk,od ub.r.zaczęłam z nmi przygodę. Wstawiam Cię od obserwowanych.
Ogród prawie romantyczny 23:33, 01 lut 2017

Do góry
Napia napisał(a)

Mój też spał Obudził się całkiem niedawno i od razu chce wiosny. Wczoraj przeszłam się po ogrodzie i gdyby tylko ziemia była rozmarznięta, to zaczęłabym wyrywać chwasty Zaczynam się sama siebie bać

Też zastanawiałam się nad iglakiem -np. cyprysikiem Golden Wonder, ale za płotem tyle iglaków, że nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Może jak podpowiada Ania z Kamiennego jakies drzewo kolumnowe, ale ładnie wybarwione - na żółto czy czerwono. A może dereń pagodowy czy klon shirasawy, by związać stylistycznie z drugim klonem lub coś na pniu. Sama już nie wiem

Ostatnio wychodzę z założenia że lepiej nie dawać za dużo kolorów. Zwłaszcza po tym jak Danusi ogród znalazł się w setce najpiękniejszych ogrodów świata i jednym z kryteriów była ograniczona kolorystyka.
Zielonego jak najwięcej a kolorki ograniczyć.

Wiem nasze ogrody pewnie nigdy takie nie będą bo my lubimy kolory ale można spróbować nie szaleć

edit. Chodzi mi o to że ten klon czerwony ładnie wygląda na tle tych wielkich choinek i gdyby otoczyć go innymi zielonymi iglakami i roślinami a do tego dodać pasujące lilie czy róże czy inne kwitnące to byłby skromnie i może fajnie.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:44, 01 lut 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

te ostatnio cytowane to tylko lilie

Też piękne
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:40, 01 lut 2017

Do góry
Też czekam na czerwiec ale lilie marzą mi się już teraz, chyba się skuszę. Te twoje piękne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies