Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:20, 12 lis 2016

Do góry
Łukasz która z odmian to lilie pachnące ?
Naturalne zwalczanie szkodników (bez chemii) 20:39, 09 lis 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Herbicydy

Mazan napisał(a)
Nie wydaje mi się. Opracowany został jako fungicyd, a stał się dodatkowo stymulatorem wzrostu. Na owady jest wypróbowywany inny o nazwie Herbatka tymiankowa. Przygotowanie: do 1 i1/2 l butelki wsypać susz ziół tymianku 1op. 20g i oregano tak samo. Wlać 1/2l wódki oraz 1/2 l wody przegotowanej i ostudzonej, odstawić na dobę. Po przecedzeniu wsypać ponownie wilgotne zioła do naczynia i zalać pół litrem wrzątku. Szczelnie przykryć - ulatnia się substancja czynna - i odstawić do wystudzenia. Przecedzić i zmieszać razem.
Użwać 150 ml na 2 - 3 litry wody. Nie mieszać z octanem wapnia. Jeśli pryskać to najpierw herbatką, a następnego dnia można użyć octanu - odwrotnie dopiero po 7 dniach.
Obecne wyniki mówią o dużej skuteczności p/komarom, muszkom i in. owadom, więc możliwe, że i u Ciebie poskutkuje.

Pozdrawiam

Walerek jesteś prawdziwym skarbem na ogrodowisku, właśnie przyrządziłam herbatkę tymiankową, uratowałeś moje lilje wodne i warzywnik, który obsiadły mszyce, myślałam, że już po moich zdrowych uprawach, a tak i warzywka będą zdrowe, lilie wodne, rybki i wszelka fauna i flora przeżyje......dziękuję ci za tę receptę i przepis na zdrowie
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:22, 07 lis 2016

Do góry
Dzięki, rozumiem ,ze nie ma co się trudzić, trzeba co roku wymieniać.
Lilie wodne mam drugi rok i ładnie przezimowały, ładnie się rozrosły.
Pszczelarnia 21:15, 07 lis 2016

Do góry
I kwiaty są w zielniku: lilie i astry.

Blaski i cienie nowego życia 11:23, 07 lis 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ula niepotrzebnie sie martwisz, szafirki tak jak i lilie św Antoniego przed zima wypuszczaja liscie , to normalne.

To dzięki za uspokajające infoBuziak
Ogród w skali mikro cz.II 19:44, 04 lis 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Posadź lilie na podwyższeniu.. by woda odpływała na boki.'

Nooo paczzzz a o tym nie pomyślałam
Dziękuję
Blaski i cienie nowego życia 18:03, 04 lis 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)

Tak Bogdziu, teraz tylko myśleć kiedy te kopczyki zrobię. W poniedziałek zakopałam cebulki szafirków, ale przyznam szczerze że chyba je zmarnowałam bo mi w koszyku w drewutni skiełkowały na zielono i te skiełkowane posadziłam. Do kitu chyba???

Ula niepotrzebnie sie martwisz, szafirki tak jak i lilie św Antoniego przed zima wypuszczaja liscie , to normalne.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:24, 03 lis 2016

Do góry
Marzenko nie da się pogubić Ja bym z chęcią zamienił się z jednym sąsiadem na działkę, jest rogowa, ale zniósłbym to bo możliwości ma ogromne, a są totalnie niewykorzystane

Asiu wczoraj nawet odgrzebałem płyty ze zdjęciami z lat 2003-2008, ale okazało się, napęd w laptopie mi nie działa chociaż wątpię, że jakieś szczegółowe zdjęcia tam będą... kto normalny fotografuje paskudny wybieg z kurami. Kiedyś w miejscu gdzie jest rabata z hortensjami stał wielki stalowy kontener na śmieci 6m3 Takiej architektury ogrodowej to nikt nie miał

Danusiu ścinam je nad ziemią tak by wiosną wiedzieć, że coś tam rosło, a te stare pędy wiosną nawet grube da się spokojnie wyciągnąć.
Powiem Ci, że przez chwile miałem straszne wizje przed oczami bo myślałem, że muszę jeszcze wszystkie lilie i liliowce z przedogródka wyciąć, ale na szczęście przypomniało mi się, że już to zrobiłem

Iwonko tak to przywrotnik, żurawki były tam kiedyś, ale beznadziejnie to wyglądało bo był miks odmian
Ogrodowe przygody 17:03, 03 lis 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Iwona dobrze, że nie podajesz nazw mniejszą pokusa, bo mam lenia i nie chce mi się szukać
Ta nn przypomina mi Ghislaine de Feligonda, moja tak samo przekwitała, ale ona pnąca jest...

ta moja nn na pewno nie jest pnąca
powoli szykuję do zimy czyli NIC mi się dziś nie chce
a to moje wrześniowe lilie
Lilie - Lilium 14:38, 02 lis 2016

Do góry
Sonka z tymi liliami to jest jak z babkami. Na sali rozpraw sędzia się pyta oskarżonego kto to dla niego jest ten pan i wskazuje, a on mówi ; proszę wysokiego sądu tego pana babka i moja babka......tu następuje cisza.....to były dwie babki
Twoja lilia to jest królewska ( lilium regale ) , a moja długokwiatowa (lilium longiflorum )White Heaven i to są dwie różne lilie. Twoja zimuje, moja nie. Zauważ ma inne liście, wysokość, pylniki, środek, fakturę kwiatów w sumie wszystko je różni.
W tym roku przez okazji posadziłem również lilię królewską. Miałem do tej pory lilium regale album/ ta to jest niziutka, ale nadrabia zapachem. Zimuje
Lilia White Heaven pachnie coś jakby konwalia leśna. Ale nie jest to aż tak silny zapach jak w przypadku lilii przez ciebie posiadana. Chociaż również cudowny.
Ja twierdzę, że nie zimuje, bo pomimo okrycia mi zmarzła i nie wyszła całkiem z ziemi. Także wole wykopywać.
Lilie - Lilium 13:33, 02 lis 2016

Do góry
Mam lilie trąbowate / Longiflorum/ i zimują w gruncie, pachną przepięknie, w tym roku jesienią je rozsadziłam.Nie były przez kilka lat wykopywane więc musiałam im zmienić miejsce, lilii mam sporo i nawet nie wiem w którym miejscu je posadziłam, zobaczę w przyszłym roku.Mają dość wiotkie pędy i mam do nich podpory, bo jak rozwiną kwiaty to jest problem z ich utrzymaniem w pionie.Tyle od siebie, bardzo lubię lilie i zawsze sadzę do gruntu, a azjatki i mieszańce mam w donicach,nie marzną.Nie wiem w jakiej strefie mieszkasz , bo może tu jest różnica.
Lilie - Lilium 09:38, 02 lis 2016

Do góry
To ja może uprzedzę. Jeżeli jest to taka sama lilia jak u mnie na ostatnim zdjęciu to lepiej nie sadź. Tylko znajdź karton obsyp piaskiem czy trociną i umieść w pomieszczeniu w granicach 8 st.cel
Jest to lilia długokwiatowa / Longiflorum/ i wytrzymuje zaledwie -8 - 10 st. cel, także nie może zimować w gruncie. Cudów nie ma w tym przypadku, chociaż sama lilia jest cudem . Dla widoku i zapachu warto się z nią cackać .

siostra bliźniaczka również trzeba je wykopywać Bell Song

W sklepie wam nie powiedzą. Kupując teraz na jesieni przywieźli właśnie lilie longiflorum rozszarpali ludzie wszystkie kartony , ale nie przezimują. zwracałem uwagę, że ta lilia nie zimuje i trzeba ludzi uświadamiać, jak grochem o ścianę. Jest to lilia, która wedle poradników hodowana jest w szklarni na bukiety. Nie wyjdzie z ziemi na wiosnę. Pośród wszystkich jakie mam, na nią czekałem najbardziej White Heaven
Przerwa na kawę... 18:53, 30 paź 2016

Do góry
Ewuś dziękuję. Od razu mi się buzia śmieje jak tak was dziewczyny posłucham. No dobra, kilka dzisiejszych fotek w przelocie złapanych.

Róże - Giardina i Isabel. I przygotowana już do zimy moja najstarsza różanka. Przycięta i obsypana. Wyciepałam NN morelową bo była za duża jak na tą rabatę. Teraz jest na niej Souvenir de Baden-Baden, Claire Marshall, dwukolorowa różowa NN, Giardina z powojnikiem Hisa, Isabel the Renaissance i Fairy. Oprócz tego lawenda, kocimiętka, przetaczniki, lilie, hiacynty, czosnki i tulipany. I jak to u mnie sporo tego na raz. Tak żeby o każdej porze roku coś kwitło. Tylko w zimę stosunkowo pusto. Ale już dla męża robotę wymyśliłam - ładną kratkę musi zrobić bo Giardina za niską tą podporę ma więc przynajmniej podpora do dachu będzie mocowana.

Kwiaty i pąki ma jeszcze Young Lycidas oraz Goethe. YL ruszyłam i osypałam ;( Pięknie pokazała rzyłkowanie żurawka Lime Electric
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:32, 28 paź 2016

Do góry
mam nadzieje, Haniu, ze bedzie o wiele ladniej. Gdybym sie tek jeszcze doczekala porzadnego trawnika

Sasiadka byla w odwiedzinach, mam do niej w przyszlym tygodniu zajrzec dostane Lilie
Żywopłotki cisowe. 22:08, 27 paź 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Haniu, ja nie wiem jaka pora roku jest u ciebie....
lilie ? irysy ? marcinki ? cos sie pomieszalo
ale iryski w towarzystwie palek super sie komponuja

Kasia - pomieszało się Wiosną zestawu pałki, iryski nie będzie bo irysy w maju kwitną, a pałki w tym czasie wysadzę będą malutkie.
Ogród w skali mikro cz.II 23:20, 25 paź 2016

Do góry
Posadź lilie na podwyższeniu.. by woda odpływała na boki.'
Ukojenie 18:44, 25 paź 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

ja juz dawno odpuscilam zakupy, doluje tylko to co nakupowalam wczesniej

bardzo chciałam te lilie reszta przy okazji
Ukojenie 18:42, 25 paź 2016

Do góry
zoja napisał(a)

I dzisiejsze nabytki:

Bluszcz, trzmielina i lilie sw. Jozefa

ja juz dawno odpuscilam zakupy, doluje tylko to co nakupowalam wczesniej
Żywopłotki cisowe. 18:23, 25 paź 2016

Do góry
Haniu, ja nie wiem jaka pora roku jest u ciebie....
lilie ? irysy ? marcinki ? cos sie pomieszalo
ale iryski w towarzystwie palek super sie komponuja
Ukojenie 18:11, 25 paź 2016

Do góry
Czas na zdjecie 'za dnia' - wczorajsze cisy:

I dzisiejsze nabytki:

Bluszcz, trzmielina i lilie sw. Jozefa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies