Róż mam obok już sporo i chyba nie chciałabym tam nic płożącego ani kłującego. W takiej sytuacji liliowce byłyby lepsze, bo kwitną nieprzerwanie przez cały sezon i mają ładne listki przypominające trawy.
Tyle czasu Cię nie było i jak się pokazałaś to od razu ruszasz z kopyta. W rewolucji na razie nie pomogę bo mój umysł jeszcze śpi snem zimowym. Nawet u siebie nie mogę nic wymyślić.
Faktycznie tło z iglaków sąsiada już masz teraz przydałoby się posadzić coś niższego aby zakryło siatkę np. też zimozielone iglaki, no a z brzega to i liliowce będą pasowały.
Też zastanawiałam się nad iglakiem -np. cyprysikiem Golden Wonder, ale za płotem tyle iglaków, że nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Może jak podpowiada Ania z Kamiennego jakies drzewo kolumnowe, ale ładnie wybarwione - na żółto czy czerwono. A może dereń pagodowy czy klon shirasawy, by związać stylistycznie z drugim klonem lub coś na pniu. Sama już nie wiem
Tak się zaczytałam, że przeleciałam wątek ze spotkania do końca Widziałam, że oni w kilku miejscach mają liliowce wzdłuż ścieżki. Najładniejsze oczywiście żółte (na zdjęciu 15. i nie tylko, ale ponieważ z żółtym mi nie po drodze, robię casting na średniej wielkości liliowiec w kolorze białym (także kremowym), różowym lub fioletowym, który pięknie i obficie kwitnie przez cały sezon
Ostatnio wychodzę z założenia że lepiej nie dawać za dużo kolorów. Zwłaszcza po tym jak Danusi ogród znalazł się w setce najpiękniejszych ogrodów świata i jednym z kryteriów była ograniczona kolorystyka.
Zielonego jak najwięcej a kolorki ograniczyć.
Wiem nasze ogrody pewnie nigdy takie nie będą bo my lubimy kolory ale można spróbować nie szaleć
edit. Chodzi mi o to że ten klon czerwony ładnie wygląda na tle tych wielkich choinek i gdyby otoczyć go innymi zielonymi iglakami i roślinami a do tego dodać pasujące lilie czy róże czy inne kwitnące to byłby skromnie i może fajnie.
Słuszna uwaga, Aniu. Też nie przepadam za pstrokacizną, chociaż przyznam, że lubię kolorki Muszę to jeszcze dobrze przemyśleć, ale zielone tło nasuwa się samo.U mnie przeważają biele, róże, niebieskie i fiolety i tej gamy kolorystycznej chciałam się trzymać. Klon, który zresztą pięknie rośnie, to prezent i na ogół jego kolor jest przytłumiony, nie tak ostry jak na zdjęciu. Mam obok róże, rozchodniki i odnoszę wrażenie, że źle nie wyglądają w jego towarzystwie.
Jestem
Iglaków za płotem rzeczywiście jest sporo, więc myślę, że liściaste wprowadziłyby jakąś odmianę, ale muszę poczytać, które dadzą sobie radę w tym jednak suchym i słonecznym miejscu. Ewentualnie, co ja mogłabym zrobić, by to miejsce było lepiej nawodnione. Myślenie ma przyszłość, więc do dzieła zaczynam