Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:54, 13 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
jak masz ochotę, to Ci podeślę macierzankę Aureus. Niedużo, ale coś tam będzie

WOW jasne że jestem chętna i byłabym Ci bardzo wdzięczna
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:45, 13 lip 2017

Do góry
jak masz ochotę, to Ci podeślę macierzankę Aureus. Niedużo, ale coś tam będzie
Zielonym do góry... 23:38, 13 lip 2017

Do góry
Zobacz jaką sadziłam w kwietniu 2015. Po posadzeniu jeszcze ją o połowe skróciłam.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4924-moja-walka-z-wiatrakami-czyli-kamieniolom-troche-z-przypadku?page=62

W sierpniu sadzonki przesadzałam bo zmieniałam jej układ i juz było ryzykownie bo korzenie olbrzymie były. Na szczęście ładnie to zniosła.

Średnica z kwiatostanami tej z gazonu wynosi ponad 140cm

To tegoroczna sadzonka, rozpiętość kwiatostanów 75cm

Przesadź teraz bo potem będzie to problematyczny zabieg. Magnolia u mnie to samo Ci odpisała

PS. fotki usunę jak już obejrzysz.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:37, 13 lip 2017

Do góry
Marto cieszę się z Twojej akceptacji Mnie się kosodrzewiny też bardzo podobają a skoro tak jednogłośnie wszystkie potwierdzacie dobry wybór to już się pozbyłam wątpliwości
Moją starą kosodrzewinę uszczykuję od kilku lat bo wcześniej nie wiedziałam że tak trzeba. Zrobiła się bardziej zwarta i ładniejsza A czy pumilkom mogę wiosną przyciąć gałązki jeśli są za bardzio wyciągnięte czy ograniczyć się tylko do świeczek ?
Dziękuję za podpowiedź z macierzanką, będę sie rozglądała za nią
I za całokształt bardzo Ci dziękuję i podzielam miłość Beatki do Cię *

Jazzy, no miałam chwilę zwątpienia ale im dłużej patrzę na śliczne kosówki (jak mówi Magnolia ) tym bardziej je kocham

Beatko, podzieliłam liliowce na pięć części i porozrzucałam między graby
Zdjecia zrobić nie zdążyłam niestety, cały dzień nam zszedł na przesadzanie, wysypanie kompostu, mycie i wyłożenie kamieni na grabową. Skończyliśmy po zachodzie słońca.
Sadzenie roślin to jest koszmar, muszę w każdym dołku całkowicie ziemię wymienić bo sam piach mam. Dołki kopię spore, worek ziemi wychodzi na trzy roślinki.

Malkul ale jak to cięte są ? tak zwyczajnie strzyżone czy same świeczki ?
Widziałam Twoje sosenki wiosną, płakać się chciało. Oby wyszły na prostą
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:28, 13 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
ja też uważam, że masz pięknie
Martuś, znasz mnei , ja jestem maruda i ciągle dążę do tego by było ładnej...
Ogród niby nowoczesny ale... 11:53, 13 lip 2017

Do góry
utyta grabowa śliczna! Własnym obiadem ją karmisz?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:09, 13 lip 2017

Do góry
ja też uważam, że masz pięknie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 11:01, 13 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Beatko, wyznanie przeczytałam, od razu milej mi się zrobiło. Już ten dzień paskudny jest mniej paskudny.
Dziękuję bardzo

☺☺☺☺
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:59, 13 lip 2017

Do góry
Beatko, wyznanie przeczytałam, od razu milej mi się zrobiło. Już ten dzień paskudny jest mniej paskudny.
Dziękuję bardzo
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:57, 13 lip 2017

Do góry
malkul napisał(a)
moje varelle po osnuji sadzonkowej wyglądały strasznie, jedną z nich obciełam normalnie sekatorem bo strasznie wyłysiała, jeszcze sie nei zebrała, ale zobaczę za rok o tej porze, trzy pozostałe sie mocno zebrały i wyglądają znów bosko. ale coraz większe rozną, więc na wisonę musze im obnberwać wszystkie nowe przyrosty. niestety zauwałyłam ze mimo druktotengo oprysku decinem znów łażą larwy i robią te małe oprzędy z kup

cholewka, trudna sprawa
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:54, 13 lip 2017

Do góry
generalnie na dzień matki ok 0.5-0.7 świeczki ( młody przyrost jest jak świeczka). Najlepiej oberwać, ale i cięcie nie zrobi krzywdy.
W tym roku na dzień matki było za wcześnie, ale to widać jak już świeczka jest.
Macierzanka aureus jest fajna, fakt.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:45, 13 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Babko, mnie się grabowa generalnie bardzo podoba.
Od wiosny mocno bym uszczykiwała sosenki, żeby były bardzo gęste, zwarte.
Trzcinnikom krótkowłosym trzeba dać czas, bo niezbyt szybko przyrastają w kępę, ale jak już to im wyjdzie, to dla mnie jest to jedna z piękniejszych traw.
Nie bardzo łapię ten układ z liliowcami, ale chyba jest ok, może jeszcze 1 kępkę da się wcisnąć, dla powtórzenia?
Jeśli gdzieś masz sporo miejsca między kosówkami, czy koło kamieni, możesz dodać macierzankę cytrynowa Aureus- ładnie zepnie zieleń z żółtym.
Ja tam ciesze się że masz kosówy a nie Tuffety- są zdrowe, i kolor maja bardziej plastyczny

krótko, zwięźle i na temat
Marto-uwielbiam Cię
p.s Ola wybacz , że wyznanie miłości na twoim wątku, ale korzystam z okazji

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:38, 13 lip 2017

Do góry
Babko, mnie się grabowa generalnie bardzo podoba.
Od wiosny mocno bym uszczykiwała sosenki, żeby były bardzo gęste, zwarte.
Trzcinnikom krótkowłosym trzeba dać czas, bo niezbyt szybko przyrastają w kępę, ale jak już to im wyjdzie, to dla mnie jest to jedna z piękniejszych traw.
Nie bardzo łapię ten układ z liliowcami, ale chyba jest ok, może jeszcze 1 kępkę da się wcisnąć, dla powtórzenia?
Jeśli gdzieś masz sporo miejsca między kosówkami, czy koło kamieni, możesz dodać macierzankę cytrynowa Aureus- ładnie zepnie zieleń z żółtym.
Ja tam ciesze się że masz kosówy a nie Tuffety- są zdrowe, i kolor maja bardziej plastyczny
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:31, 13 lip 2017

Do góry
Krakus, rozsadź zaraz, z tym sezonie te lawendy. ja rozsadzałam swoje po 3 latach, bo się marnowały. I widzę że takie stare przesadzane bardzo długo się przyjmują, prawie sezon im to zajmuje, wtedy aż zęby bolą jak się na nie patrzy.
Moja glebo terapia 09:29, 13 lip 2017

Do góry
Jola - magnolia to może być Suzan
Wrotycz - ja w tamtym roku nastawiłam gnojówkę z samego wrotyczu i podlałam ziemię przy rodkach, bo miałam wżery na liściach. W tym roku widzę już ich mniej, nastawiłam w tym roku też, z dodatkiem pokrzywy i skrzypu. Niedługo podleję znowu + róże i hortki. Świetnie reagują na takie nawożenie.
Nawozy sztuczne stosuję tylko do trawnika
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:41, 13 lip 2017

Do góry
ona123 napisał(a)

Podobają mi się magnolie, lawenda, tawuły golden, trzmieliny, wszelkie iglaki, róże, berberysy, funkie, krzewuszki i trawy ozdobne, a jeżeli chodzi o drzewa to nie mam zupełnie pomysłu jakie mogłyby tutaj pasować. I tak sobie myślę na podstawie wniosków wyciągniętych z przeglądania zdjęć wielu pięknych ogrodów, że dobrze byłoby, aby choć troszkę zasłonić się od przechodniów.

Wszelkie rady, sugestie przyjmuje bez wahania i z góry serdecznie dziękuję za chęć pomocy
Pozdrawiam serdecznie.
Ona123

Tłem są drzewa zielone w lecie, sptrawdź zatem jakie kolory mają ich liście jesienią i spraw aby drzewa po twojej stronie przebarwiały się na inny kolor.

Latem widzę tutaj drzewa o bordowych liściach (jedno). Proponuję śliwę wiśniową. Także drzewo o biało obrzeżonych liściach np. klon Drummondii.

Magnolia się podoba więc trzeba też posadzić.
Mały ogród pod Wrocławiem 22:44, 12 lip 2017

Do góry
no i staneło na grabie Frans Fontein, chyba tylko muszę mu dołożyć bambusa bo na górze zaczyna dość mocno się odchylać, ale i tak wygląda supercieszę się jak dziecko. Pozostało zdecydować się na soliter na trawniku...
myślę o klonie sun set, ambrowcu, no sam nie wiem co jeszcze. Będzie miał dużo słońca, ale trochę wietrznie. Chyba że jeszcze magnolia yello river
Zielonym do góry... :) 11:11, 12 lip 2017

Do góry
ładnie bardzo
Czubajkowy Ogród 21:48, 11 lip 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Cześć Dorotko, jestem z rewizytą. Masz ładny ogród z dużymi drzewami, które bardzo lubię. Mam sporo takich samych roślin jak ty, lubię podobne kolory. Wypatrzyłam bardzo fajną bramkę - czy coś się będzie po niej wspinać?
Byłam już u ciebie nie wpisując się. Zapamiętałam charakterystyczną bardzo ładną tabliczkę (tylko w jednym ogrodzie widziałam podobną ale z innym napisem).

Moja droga, te duże drzewa, to głównie u sąsiadów, podkradam sobie ich widoki, bo u mnie tylko magnolia i leszczyna są słusznego wzrostu

Bramka stoi od ubiegłego roku, z jednej strony pnie się po niej powojnik, a z drugiej dzikie wino - oba jeszcze młode, więc nie bardzo je widać, ale za rok powinno już być lepiej. Co do tabliczki, to bardzo ją lubię - zrobiła ją dla mnie blogowa znajoma i uważam, że bardzo jej się udała

Pozdrawiam i zapraszam częściej
Elinkowy ogród 19:17, 11 lip 2017

Do góry
Witajcie ponownie,

Czy ktos pamieta jeszcze moja nieszczesna duza frontowa rabate nazwana przez Toszke szambowa ?
Minela zima i wiosna i zaraz sezon sie skonczy a ja dalej stoje z nia jedynie na jednym boku jesienia tuje poszly ujednolicily troche tlo ale dalej nic a na jesien musze to skonczyc.
Caly czas mysle jak obsadzic rabate jak ja optycznie podzielic wydizelic i chcialam sie podzielic z Wami tym co mi wyszlo . Niestety nie wiem czy bedzie to czytelne.
Prosze popatrzcie i " krytykujcie"
Bo czlowiek jak mysli w kolko o tym samym to dystansu brak i bledow ńie widzi.

To plan podialu na mniejsze fragmenty rabat.
Od frontu i z boku niski zywoplot cisowy oddzielajacy rabate I na ktorej od drogi beda 3 platany alpens globe przeplatane hortensjami i miskantami , w narozniku jodla
Z boku hortensja miskanty i jakies kolumniwe no amonogawa lub ambrowiec kolumnowy.

Rabata II to naroznik przed jodla wypelniony dereniem elefantisima i jalowcami niskimi limonkowymi.
Rabata III to rozplenica, jezowka, rozchodnik, tawulka japonska i jakies wielopniowe drzewo np magnolia
Rabata IV to kulki i stozki bukszpanowo cisowe wylelnione sesleria jesienna i klonem palnowym czerwonym.

Miedzy rabatami II III i IV niskie zywoploty z berberysa , tawuly...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies